https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysokoskolaci-v-ceskych-mestech-budou-v-pristim-tydnu-stavkovat-za-klima?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vysokoškoláci v českých městech budou v příštím týdnu stávkovat za klima

10.11.2022 01:00 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vysokoškoláci budou v příštím týdnu stávkovat proti podle nich nedostatečnému postoji vlády k řešení klimatické krize. Součástí celotýdenního protestu, který iniciují studenti z hnutí Univerzity za klima, bude i průchod Prahou a demonstrace. Ty se budou konat ve čtvrtek 17. listopadu, kdy si republika připomíná sametovou revoluci. Zástupci studentského hnutí vládu zároveň vyzvali, aby si řešení klimatické krize vytyčila jako svou prioritu.
reklama

 

"Klimatická krize už dávno není jen distopickým scénářem budoucnosti. Její dopady reálně už nyní pociťují miliony lidí. V těchto dnech vidíme na jedné straně naši politickou reprezentaci, neschopnou tyto krize účinně a systémově řešit, a na straně druhé narůstající frustraci," řekla za organizátory studentka Alžběta Holcová.

Podle vysokoškolského hnutí by vláda měla mimo jiné zřídit zvláštní ministerstvo nebo určit vládního zmocněnce, jejichž agendou bude boj s klimatickou změnou a jejími důsledky. Studenti také vyzvali vládu, aby do konce roku vytvořila energetickou koncepci státu, která bude řešit rozvoj bezemisních zdrojů energie, a zasadila se o to, aby do roku 2033 skončily v Česku uhelné elektrárny. Vláda by podle studentů měla zavést i uhlíkovou daň, která bude mířená na největší znečišťovatele životního prostředí.

Stávkovat se bude v Praze, v Brně a v Olomouci. Podle organizátorů by se ale mohli zapojit i studenti v dalších vysokoškolských městech v Česku. O konkrétní podobě stávky se budou organizátoři domlouvat s lidmi, kteří se stávky zúčastní. "Univerzity za klima jsou nehierarchickým hnutím, a proto budou veškerá rozhodování o průběhu okupační stávky probíhat konsenzuálně se všemi jejími účastníky," sdělila členka studentského hnutí Anežka Lindaurová. Setkávat se budou denně na plénech, kde se bude jednat o dalším postupu, dodala.

Například v Praze se stávkující studenti v příštím týdnu nebudou účastnit výuky. Namísto toho se na půdě některých fakult budou konat přednášky, workshopy a diskuze o současných krizích a nutnosti jejich řešení. Věnovat se budou například klimatickým změnám, energetické chudobě, sociálním nerovnostem a transformaci uhelných regionů v Česku. Na stávce se podle Lindaurové budou podílet i někteří vyučující či zaměstnanci univerzit. Hlavním bodem stávky bude protestní průchod Prahou, který zakončí demonstrace před některou z vládních budov, řekla. Vysokoškoláci městem projdou ve čtvrtek 17. listopadu.

Hnutí Univerzity za klima vzniklo na jaře 2019 v reakci na středoškolskou iniciativu Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), jejíž vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová. Nyní vysokoškolské hnutí pořádá vzdělávací akce, které cílí na udržitelnost univerzit v Česku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

10.11.2022 05:40
Jenom aby z toho nakonec nebyl další " samet " !
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

10.11.2022 06:00 Reaguje na smějící se bestie
Vám se, milá Bestie, "samet" nelíbí?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.11.2022 07:18 Reaguje na Katka Pazderů
Já jsem vidlák, tak to, co se dělo v Praze, mám jenom podle tehdejší televize.
Jenom se velmi rádo zapomíná na ty dělníky z ČKD, bez kterých by nebyl " samet " dokonán.
Změnu jsem přivítal, jenom to pokračování nabralo trochu jiný směr, než o kterém se na tribunách řečnilo. Bohužel.
Proto jsme nyní tam, kde jsme - vlastně kolonie EU/Německa !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.11.2022 07:19 Reaguje na smějící se bestie
Od června 1992 jsem OSVČ.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

10.11.2022 07:58 Reaguje na smějící se bestie
Ale o to přece šlo v první řadě a navíc to bylo pečlivě naplánované předání moci. Že by šlo o nějakou spontánní akci, tomu snad nikdo soudný nemohl věřit. Ale chápu, že se to dodnes veřejnosti takto prezentuje.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.11.2022 08:26 Reaguje na smějící se bestie
To je ono, si tu soft představu vytvoří a lopaty zrealizují a pak ve finále se napíše, že ti bohatý přispívají největší měrou ke změně klimatu. Asi vysokoškoláci, který namnoze jsou na své ruce opatrní budou chudnout, když na vejšku šli akorát pro “papíry”
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.11.2022 09:46
To by mne zajímalo, které školy tohle "táhnou".
Tipoval bych, že to budou zejména studenti zbytných tlamocvičných oborů.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.11.2022 10:08 Reaguje na Viktor Šedivý
!
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

10.11.2022 13:57
To jsou ti, co používají hesla jako "kapitalismus klima nezachrání" nebo "změnu systému místo změny klimatu".
Zde oslovení "meloun" sedí jak ...
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

10.11.2022 16:29
ať klidně stávkují mají na to stejné právo jako již všeznající starší generace
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.11.2022 16:42
"Vláda by podle studentů měla zavést i uhlíkovou daň, která bude mířená na největší znečišťovatele životního prostředí."

Za fosilní uhlík by měli platit všichni podle množství způsobených emisí. I stávkující studenti. To, že chtějí studenti selektivně uhlíkovou daní zatížit jen některé subjekty, je velmi podivný přístup. A kdo rozhodne, kam sahá hranice největšího?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist