https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vzacneho-dravce-ktery-migroval-z-ceska-zrejme-zabili-pytlaci-na-malte
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vzácného dravce, který migroval z Česka, zřejmě zabili pytláci na Maltě

12.10.2023 16:34 (ČTK)
Luňák hnědý
Luňák hnědý
Foto | Geoff Whalan / Flickr
Vzácný dravec luňák hnědý, který migroval z Česka, se na začátku října ztratil na Maltě. Ornitologové předpokládají, že luňáka zabili pytláci, protože nelegální střílení dravců a dalších ptáků je na Maltě rozšířeným problémem. Polohu luňáka odborníci zjistili díky sledovacímu GPS zařízení, kterým byl pták vybaven, informovali zástupci České společnosti ornitologické, zprávu zveřejnili také na svém webu.
 

Luňák byl jedním ze dvou mláďat, které se podařilo letos v létě zachránit z hnízda na Ostravsku poté, co je opustili rodiče. O mláďata se poté starala záchranná stanice v Bartošovicích na Novojičínsku a později je umístila do náhradního hnízda luňáků hnědých k dalším dvěma mláďatům. Aby odborníci mohli sledovat jejich pohyb, dali jim sledovací zařízení, takzvaný GPS-GSM logger. Jednalo se o projekt Veterinární univerzity v Brně.

Pták z Česka odletěl 23. září přes Rakousko, Maďarsko, Slovinsko, Bosnu a Hercegovinu a Chorvatsko. Následně přeletěl Jaderské moře, pokračoval na jih Sicílie a ostrov Malta. V noci 3. října se signál z jeho zařízení ozval naposledy. Ornitologové z partnerské organizace BirdLife Malta předpokládají, že luňáka hnědého z Česka zabili pytláci a zařízení zničili.

Mládě luňáka hnědého
Mládě luňáka hnědého
Foto | Veterinární univerzita Brno / ČSO

Nelegální střílení dravců a dalších ptáků včetně ohrožených druhů je na Maltě podle ornitologů široce rozšířeným problémem. Pytláci zastřelené ptáky prodávají preparátorům a cíleně se zaměřují na vzácné druhy, protože za ně dostávají nejvíc peněz. Lovci ptáky loví i na moři, o život tak přijdou často ptáci, kteří míří přes moře na svá zimoviště. Na začátku října se podařilo natočit loď s pytláky, kteří zabili vzácného orlíka krátkoprstého. Ornitologové záběry předali policii, která případ vyšetřuje.

"Problém je bohužel i v tom, že policie má plné ruce práce s pytláky na souši a nestíhá tak sledovat, co se děje na moři. A toho pytláci využívají. Vždyť letos to vypadá, že je možné zabíjet vzácné druhy neomezeně a prodávat je preparátorům," uvedl Nicholas Barbara, vedoucí oddělení ochrany druhů v BirdLife Malta.

K druhům, které pytláci na Maltě zabili v posledních dvou týdnech, patří orli křiklaví, orlík krátkoprstý, čápi černí, luňáci hnědí či včelojedi lesní, uvedli ornitologové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

13.10.2023 21:08
Nestačí chytat migranty, natož pochytat pytláky.
Být to u nás, to by Unie řvala. Snad byl střelen ocelovými broky, tj. ekologicky
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.10.2023 09:43 Reaguje na Petr Pekařík
Přesně tak.
1+++
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist