https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zabite-plemenne-berany-v-kojovicich-ma-na-svedomi-pes-ci-psi.vyplyva-to-z-analyzy-dna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zabité plemenné berany v Kojovicích má na svědomí pes či psi. Vyplývá to z analýzy DNA

31.10.2023 08:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Analýza DNA ukázala na psy. Ilustrační foto.
Analýza DNA ukázala na psy. Ilustrační foto.
Na konci srpna postihla rodinnou farmu Nezbedů rána. Nad ránem bylo v ohradě usmrceno šest plemenných beranů, další čtyři pak byli dodatečně utraceni veterinářem. Vše nasvědčovalo tomu, že do ohrady vnikli vlci. Do CHKO Kokořínsko, kde se vlci vyskytují, to není na farmu v Kojovicích daleko. Rozhodně ne mimo migrační schopnosti vlků. Vlci byli tedy hlavní podezřelí. Jak ale ukázala analýza DNA, berany mají na svědomí psi.
 

„Zcela nově máme k dispozici výsledky analýzy DNA vzorků odebraných po útoku šelem/šelmy ze zabitých ovcí v Kojovicích. Vyplývá z nich, že pachatelem útoku byl pes či psi,“ píše Karolína Šůlová, tisková mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. DNA ze strženého srnce, který byl nalezen poblíž, se izolovat nepodařilo.

Odběry DNA při šetření škod vlkem na hospodářských zvířatech nejsou standardní součástí místního šetření. Odběr provedl pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, který byl na šetření jako odborná podpora Městského úřadu Mladá Boleslav.

„Odběry se provádějí zejména za účelem určení příslušnosti vlka k subpopulaci (nížinná, karpatská, alpská), identifikaci případných příbuzenských vazeb s jinými identifikovanými vlky a i jako identifikace jedince pro případ, že by se škody opakovaly a bylo třeba hodnotit četnost škod na stádech dobře zabezpečených hospodářských zvířat,“ vysvětluje Šůlová.

Psí DNA bývá podle ní zjištěna zřídka, jedná se o nízké jednotky za poslední roky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Hu

Hunter

31.10.2023 08:27
Kříženci.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

31.10.2023 17:38 Reaguje na Hunter
V Rakousku začínají být problémy s takzvanými hybridními vlky, neboli kříženci vlka se psem. V Itálii se teď řeší, zda i tito hybridi mají požívat stejné ochrany jako čistokrevní vlci.
Odpovědět
Hu

Hunter

31.10.2023 19:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Samozřejmě ze ano 😀. Vlk do každé rodiny a když ne cistokrevny, tak aspoň 50%ni😀.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.11.2023 07:48 Reaguje na Hunter
Pokud nebudete dogmaticky trvat na těch procentech, tak už to dneska je, protože v každém psu je určité procento vlčí krve.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

16.11.2023 15:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ty problémy jsou v celé Evropě a odborníci na to už upozorňují několik let. Problém je tady ten že když to není vlk tak to stát nemusí platit nemusí a prokázat že to byl vlk bude čím dál větší problém jako to bylo v Německu. V Německu to hnali farmáři až k soudu, protože si nechali vzorky testovat i jinde a najednou to nebyli psi ale vlci. https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3119987-krizenci-psu-a-vlku-ziji-ve-vetsine-evropskych-zemi-ukazala-studie-objevuji-se-i-v
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.10.2023 08:48
Jestli to má být skupina psů, zřejmě velkého plemene, je málo pravděpodobné, že by ji v obci o pár chalupách neznali. Kromě slin tam nebyly žádné stopy či srst? Poněkud divné, asi by se to mělo ještě prověřit.
Odpovědět
Hu

Hunter

31.10.2023 09:31 Reaguje na Karel Zvářal
Smečky toulavych psu jsou běžné na Kavkaze, v Turecku, ve Střední Asiii, ale u Boleslavi asi těžko. Holt ty berani byli moc drahy a tak to vyšetření ideologicky vyšlo správně 😀.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.10.2023 10:29 Reaguje na Hunter
Zastřelit je, tak se z nich stanou vlci. Jak jednoduché
dodat správné vzorky! Toulavý pes je viditelný i přes den
ve vesnici a neschovává se po "lovu" v lese. Není totiž
nikdy tak zdivočelý, aby se vyhýbal lidem, ale naopak je
stále vyhledává a "úlovkem" se dokonce pánovi chlubí, jako kočka s uloveným kosem. Jinak i ta příměs psích genů může
být u vlků podobná jako těch vlčích např. u ČS vlčáka.
Soused má takovou fenu, kterou rozeznat od vlka by asi bez
rozboru DNA nedokázal ani Kutal, či Bláha, natož pak Slovan,
či Kletečková. Z legrace ji říkám vlčice, ale je to hodný
a poslušný "pes"(nebo polovlk?)! Běhat po okolí, tak se asi vlkomilové pominou radostí, až ji zachytí ve městě kamery.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.10.2023 10:40 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.10.2023 10:09
Bývaly doby, kdy toulavé psi běžně stříleli myslivci a to bez postihů, že !
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.11.2023 08:49 Reaguje na smějící se bestie
1*
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

31.10.2023 10:19
No ale dle místních zoufalců to stejně byl vlk... :D :D
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.10.2023 11:01
Vlk nebo zdivočelý pes, je jedno - za psychickou újmu nedostanou chovatelé ani korunu, bohužel !
Odpovědět
Pe

Pepa

31.10.2023 19:37 Reaguje na smějící se bestie
Není sebemenší důvod platit pasackum když si svá zvířata nechtějí ochránit!!
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

31.10.2023 22:36
Někomu možná utekl pes nebo psi, kteří se po svém dobrodružství už vrátili domů. Jejich majitel o jejich výletu asi nikomu raději vyprávět nebude.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

31.10.2023 22:39
Škoda, že se z článku nedozvíme, jaké zabezpečení svého ovčího stáda Nezbedovi měli. Plot? Elektrický ohradník? Pastevecký pes funguje nejen proti vlku, ale i proti toulavým psům a lidským zlodějům.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.11.2023 08:58
Smečka psů velkých plemen lovící jako vlci je sice vzácná, ale může se stát.
Pokud ovšem nedošlo, pod vlivem zelené ideologie, k nějaké záměně vzorků. Či k identifikaci jen psí části DNA vlčích kříženců.
Problém je v tom, že mám takový pocit, že smečka psů žijících na území, loveckém revíru vlků by byla nejspíš vlky napadena a vyhnána nebo zabita. Protože psi jsou přímí potravní konkurenti vlků a současně neumí vlčí signály o vymezení revíru, tudíž musí djít k přímému střetu.
Zase být to místní psi, kteří občas utečou lovit a jinak žijí u svého pána, málo navyklí lovit a zabíjet zvířata, tak se to velmi dobře pozná na zvířatech podle toho, jak byla zabita či poraněna.
Musí to být místní psi, kteří žijí normálně u lidí, takže jsou před vlky chráněni a současně jsou ti psi velmi dobře naučení zabíjet, takže jejich "práce" nejde od vlků rozeznat.
Moc náhod najednou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist