https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacala-konference-o-klimatu-chce-zabranit-katastrofalnim-dopadum-oteplovani?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začala konference o klimatu, chce zabránit katastrofálním dopadům oteplování

1.11.2021 00:28 | GLASGOW (ČTK)
Vyhlídky ale před summitem příliš optimistické nejsou a zástupci dvou stovek zemí budou mít nejen kvůli ekonomickým problémům způsobeným pandemií možná ještě složitější pozici než v předchozích letech.
Vyhlídky ale před summitem příliš optimistické nejsou a zástupci dvou stovek zemí budou mít nejen kvůli ekonomickým problémům způsobeným pandemií možná ještě složitější pozici než v předchozích letech.
Ve Skotsku začala konference OSN o změnách klimatu, která podle odborníků může rozhodnout o tom, zda se podaří planetu ochránit před katastrofálními důsledky globálního oteplování. Klimatologové jsou zajedno v tom, že nejčernějším scénářům se dá předejít pouze drastickým snižováním emisí skleníkových plynů, k němuž se musejí zavázat hlavně ti největší znečišťovatelé. Akci odloženou o rok kvůli pandemii covidu-19 v pondělí dvoudenním summitem naplno odstartují světoví lídři, promluví i český premiér Andrej Babiš.
reklama

 

Vyhlídky ale před summitem příliš optimistické nejsou a zástupci dvou stovek zemí budou mít nejen kvůli ekonomickým problémům způsobeným pandemií možná ještě složitější pozici než v předchozích letech.

Na konferenci, která potrvá do 12. listopadu, v pondělí a v úterý vystoupí stovka světových státníků, včetně amerického prezidenta Joea Bidena, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či britského premiéra Borise Johnsona, který akci hostí. Českou republiku bude zastupovat premiér Andrej Babiš.

Summitu se zúčastní celkem na 30 000 delegátů, pozvánku dostala i švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová či britský přírodovědec David Attenborough. Ze zdravotních důvodů se nezúčastní britská královna Alžběta II. a papež František. Zatímco panovnici nahradí její syn princ Charles, který pronese úvodní řeč, papež v neděli ve Vatikánu věřící vyzval, aby se modlili a "nářky Země a nářky chudých" tak uslyšeli i účastníci summitu.

První den byl podle agentury AP zasvěcen zejména procedurálním záležitostem před tím, než se do největšího skotského města sjedou představitelé světových států a vlád. Problém při masivní akci představuje mimo jiné to, že se ne všichni delegáti budou moci setkat tváří v tvář kvůli koronavirovým restrikcím.

Konferenci zahájila předsedkyně předchozího setkání v Madridu Carolina Schmidtová, která účastníky požádala o minutu ticha na památku obětí pandemie covidu-19. Konference ve Španělsku se konala v roce 2019, krátce před začátkem globální zdravotnické i ekonomické krize. Její účastníci se i přes dvoutýdenní vyjednávání nakonec nedohodli.

Mnoho témat, která budou delegáti projednávat, byla na programu už několik desetiletí. Týká se to například pomoci vyspělých států snižovat emise v chudších zemích, či jak se adaptovat na vzrůstající teploty. Proti pomalému tempu světových vlád při přijímání rozhodnutí se bouří klimatičtí aktivisté, kteří v Glasgow v průběhu summitu plánují řadu hlasitých i kreativních protestů.

Program OSN pro životní prostředí (UNEP) uvádí, že pokud by nadále platily současné závazky omezování emisí, stoupla by globální teplota do konce století o 2,7 stupně Celsia. Experti se shodují, že extrémním výkyvům počasí, nebezpečnému zvyšování hladin oceánů a nevratným změnám ekosystémů se dá zabránit jen tehdy, pokud se teplota zvýší maximálně o dva, ale lépe jen o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou.

Podle klimatologů by bylo pro udržení globálního oteplování v bezpečných mezích potřeba, aby emise stlačili do poloviny století prakticky na nulu všichni velcí znečišťovatelé. Právě to se ale může stát kamenem úrazu. Země ze skupiny G20, která sdružuje dvacítku největších ekonomik světa, jsou zodpovědné za více než tři čtvrtiny všech emisí skleníkových plynů, ale na společném postupu se zatím neshodly.

Experti jsou přitom zajedno v tom, že extrémním výkyvům počasí, nebezpečnému zvyšování hladin oceánů a nevratným změnám ekosystémů se dá zabránit jen tehdy, pokud se teplota zvýší maximálně o dva, ale lépe jen o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou.

Jablkem sváru ale není jen klíčové téma, tedy rychlost snižování emisí. Spory se vedou také o dílčí otázky, jako je ekologizace automobilového průmyslu, odstoupení od používání fosilních paliv, boj s odlesňováním a emisemi metanu nebo finanční příspěvky rozvojovým zemím.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (47)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

1.11.2021 06:42
Kecama tomu nezabráněj !
Zvlášť když se sami nechovají ekologicky/uhlíková stopa.
Odpovědět
va

vaber

1.11.2021 08:08 Reaguje na smějící se bestie
nejde o kecy ,ale hledání cesty jak z té bryndy ven,
mnoho lidí však přesně ví ,že v žádné bryndě nejsme a že nás a naše potomky čeká sťastná budoucnost,
tento svět je zařizen tak ,že problémy odskáčí jen některé skupiny obyvatel, které tvoří většinu populace,
jak by to mělo být jinak ?
jsou bohatí a chudí nebo také mocní a bezvýznamní a tím je to určeno
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 08:23 Reaguje na vaber
Bohužel, tahle brynda postihne úplně všechny, někoho dřív a někoho později.
Samozřejmě si můžou bohatí vybudovat bunkry odolné vedru a nějak si pro sebe zajistit výrobu potravin, ale jak dlouho se v takovém bunkru dá žít?
Odhaduji že jednu generaci, víc ani ťok.
Odpovědět
va

vaber

1.11.2021 08:27 Reaguje na Pavel Hanzl
na hřbitově skončí všichni ,chce to je čas
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 10:41 Reaguje na vaber
Jenže si stačili ušroubovat dost děcek. To bude už problém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 08:26 Reaguje na smějící se bestie
To je hledání cesty a jejich uhlíková stopa je absolutní nula.
Problém je, že tu cestu musí nastoupit úplně všichni, což vidím jako skutečný problém. Totalitní státy na to nemají hlavy a dost rozvojových má jiné staroati.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.11.2021 08:38
Žádné katastrofální oteplování se konat nebude. Jde o fikci, která není podložena důkazem, k dispozici máme pouze přehršli modelů dalšího klimatického vývoje, které mají řadu různých pravděpodobnostních scénářů.
Jejich kritici poukazují zejména na to, že byly účelově vyloučeny nebo upraveny data , která jsou v rozporu s klimaalarmistickými scénáři.
Konkrétně vliv přírodních cyklů , např. kolísání svítivosti Slunce , vliv vysoké oblačnosti na infračervenou bilanci radiace ,apod.

S ohledem na stanovisko Číny (1.), Indie (3.) ,neochotu Asie a Afriky "podřezat" vlastní ekonomiky i neplnění slibů vyspělých zemí (100 mld.$/rok) přispět rozvojovým zemím na boj proti sodovkáči , společně s naprosto nerealistickými parametry gryndýlu EU/USA, vedoucí Evropu do chudoby a sociálních problémů, lze s velkou dávkou pravděpodobnosti konstatovat, že COP26 zůstane u nezávazných proklamací, právně nevymahatelných a tedy zbytečných.

S jistou míry nadsázky lze COP26 přirovnat ke komedii "Mnoho povyku pro nic" , William Shakespeare , sváteční komedii o lásce, intrikách a lžích ,která se odehrává v 16. století v sicilské Messině.
Nahradíme-li slova "láska" slovem "klimatická změna" je podobnost až zarážející.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 09:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Připadá mi až děsivé že člověk, který podrobně přečetl šestou zprávu IPCC v originálu (a ještě k ní napsal článek), ji vůbec nepochopil.

Klimatické modely máme už ze 60. let minulého století a tak jsme si lehce ověřili, které byly správné. Ty alarmistické, těsně pod vyloženě děsivými.
Žádná data nemohla být ani teoreticky upravována, všechny ostatní systémy tam jsou započítány.
Neudělat to, je z autora veřejně udělán totální šulda.

Prostě, ať se celá probematika obrací a testuje ze všech stran, výsledek je vždy jednoznačný: tu klimatickou tragédii způsobuje 50 mld. tun ročních emisí CO2. A z minulého vývoje už není těžké odvodit vývoj budoucí.

Když budete obracet astronomii naruby a zpátky, vždycky vám vyjde, že Země je kulatá a obíhá kolem Slunce.

A dál to jsou jen plky o chudobě a podobné ropákoviny nulového významu.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 19:31 Reaguje na Pavel Hanzl
A zase, přeložím z češtiny do češtiny....Hudry, hudry sodockáč, hudry hudry ropáci, hudry hudry, FVE, hudry hudry čjort znajet.
Odpovědět
VM

Vladimiír Masák

1.11.2021 08:44
Ta shoda se rovná prohlášení RUSKA, že by bylo dobré na měsíci postavit atomovou elektrárnu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 09:12 Reaguje na Vladimiír Masák
Zcela evidentně jste nepochopil, čo oné je také Rusko nebo IPCC.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.11.2021 08:59
https://www.databazeknih.cz/knihy/rise-strachu-24299 Kto to ešte nečítal, veľmi odporúčam.Tu je malý úryvok z románu: "Jennifer se opřela a rozhodila rukama. "Potom vytáhnou obrázek hřiště na americký fotbal. A řeknou: Představte si složení zemské atmosféry jako stoyardové fotbalové hřiště. Většinu atmosféry tvoří dusík. Takže s dusíkem se dostanete na sedmdesátiyardovou linii. Zbytek tvoří převážně kyslík. S kyslíkem jste na devadesáti devíti yardech. Zbývá jeden yard. Většinu posledního yardu tvoří netečný plyn argon. S ním jste se koncové čáře přiblížili na tři a půl palce. To je zhruba šířka té čáry, přátelé. A kolik z toho zbytku tvoří oxid uhličitý? Jeden palec. Tolik CO2 máme v atmosféře. Jeden palec ze stoyardového fotbalového hřiště."
Dramaticky se odmlčela a pak pokračovala. "A teď, dámy a pánové porotci, slyšeli jste, že oxidu uhličitého v průběhu posledních padesáti let přibylo. Víte, o kolik se zvětšil jeho podíl na našem fotbalovém hřišti? Zvětšil se o tři osminy palce - což je méně než tloušťka tužky.
Představuje to hodně oxidu uhličitého, ale je to nepatrná změna atmosféry jako celku. Přesto byste prý měli věřit, že tato drobná změna na naší planetě odstartovala nebezpečný proces oteplování."
"Ale na to je jednoduchá odpověď -" ozval se Evans.
"Počkejte," přerušila ho. "Ještě neskončili. Nejprve vzbudí pochybnosti. Potom nabídnou alternativní vysvětlení. Takže teď vytáhnou graf s teplotami v New Yorku, který jste už viděl.
Zvýšení o pět stupňů od roku 1815. A pak řeknou, že v roce 1815 žilo v New Yorku sto dvacet tisíc lidí. Dnes je jich osm milionů. Město se rozrostlo o šest tisíc procent. Nemluvě o mrakodrapech, klimatizaci a betonu. A potom přijde otázka. Je rozumné předpokládat, že ve městě, které se zvětšilo o šest tisíc procent, je tepleji kvůli maličkému zvýšení nepatrné koncentrace oxidu uhličitého po celém světě? Nebo se ohřálo kvůli tomu, že je mnohem, mnohem větší?"
Opřela se v křesle.
"Tenhle argument se ale dá snadno napadnout," řekl Evans. "Existuje mnoho příkladů drobných věcí s obrovskými důsledky. Spoušť představuje malou část pistole, a přece stačí k výstřelu. A převážná část důkazů rozhodně -"
"Petere," oslovila ho Jennifer a zavrtěla hlavou. "Kdybyste seděl v porotě a položili by vám tu otázku ohledně New Yorku, k jakému byste dospěl závěru? Globální oteplování, nebo moc betonu? Co si vlastně myslíte vy? "Myslím, že se ohřívá pravděpodobně proto, že to je velké město."
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.11.2021 09:18 Reaguje na Vladimir Mertan
Problematika měřících stanic meteo služeb umístěných kdysi v extravilánech sídel, dnes v intravilánech megapolí , je dalším kamínkem mozaiky o klimaalarmistech.
Když byla data stanic očištěna od údajů z oblastí zjevně postižených emisemi zjevného tepla , průběh tzv. globálního oteplování se změnil z dramatu na historku tuctového typu.
Odpovědět
PK

Petr Krpec

1.11.2021 09:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak mrkněte třeba na data ze stanice na Lysé hoře, tak zatím v intravilánu není.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.11.2021 13:37 Reaguje na Petr Krpec
Priznám sa, že neviem data ze stanice na Lysé hoře nájsť. Sú tieto údaje niekde verejne dostupné?
Odpovědět
PK

Petr Krpec

1.11.2021 15:50 Reaguje na Vladimir Mertan
Můžete se k nim proklikat přes stránky ČHMÚ zde https://www.chmi.cz/historicka-data/pocasi/denni-data/Denni-data-dle-z.-123-1998-Sb
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.11.2021 20:19 Reaguje na Petr Krpec
Ďakujem. Podarilo sa mi stiahnuť súbor aj naimportovať do libre office. Dalo by sa s tým pohrať, je to dosť neprehľadné a nechce sa mi pri tom sedieť. Našiel som údaje zo zimných mesiacov na Šumave od roku 1986. http://www.ckyne.eu/index.php/ckyne/102-zpravy/11775-klimatologicka-zima-2016-17-v-ruznych-polohach-sumavy-z-hlediska-prumernych-teplot-2 Tá Lysá Hora má na CHMU údaje od roku 1961 (60 -te roky boli naozaj veľmi chladné) Našiel som údaj, že v roku 1921 bola nameraná najvyššia denná priemerná teplota a ten rekord nebol dodnes prekonaný. https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/rok-1921-30.8.2021/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 09:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy prostě s dětskou naivitou stále předpokládáte, že klimatologové jsou úplně blbí až nesvéprávní.

Většinu pracovní doby falšují milióny měření a vytváří sofistikované algoritmy, aby se ty paradůkazy navzájem dokazovaly.

Také dokreslují na staré fotografie ledovce, aby z nových fotek trávníků z těchto míst dokázali to oteplení.

Taky už dávno vyslali diverzní skupiny, které na alpských chatách omlátily nákresy z doby stavby a přikreslili tam všude ledovce.

Prostě vytvořili tak dokonlou konspiraci, že oblbli asi 90% obyvatel svta a prokoukl jste to jen vy.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 14:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Já předpokládám, že jsou docela dobře zkorumpovaní. a protože je to nepotřebná verbež, která nic neumí, tak předvádějí, co předvádějí. Kolik znáte klimatologů osobně? Já dva. Jeden popírá zákon zachování hmoty (co čekat od čobola), a druhý poté, co napsal knihu Nejistý plamen, která dostala prestižní cenu Petrol Award otočil o 180 stupnů, přestal dělat šéfa geologického ústavu ČSAV, a začal se profesionálně zabývat klimaalarmismem. Jména si jistě dopníte sám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 14:51 Reaguje na Sauerkirschmann
Zcela evidentně o celé problematice nevíte ani ťok.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 16:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Na rozdíl od Vás vím. Kolik znáte osobně "klinatologů"????
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 09:22 Reaguje na Vladimir Mertan
Pitvali otráveného člověka a zjistili: 50% voda, 49,8% uhlík, celý zbytek různých chemikálií a 0.001% tělní hmoty botulotoxin. Co ho mohlo zabít? Asi voda nebo uhlk, to dá přece rozum.

New York se ohřál samozřejmě vlastním životem, ovšem my se bavíme o klimatu celé Zeměkoule.

Mimochodem vliv CO2 je zcela jasně dokázaný, vývrty z ledovců dávají velmi přesná data asi milión let dozadu.
A takových důkazů jsou tisíce, sedimentační "datové banky" atd. atd.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.11.2021 09:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Souhlasím, například vzorky ledu z vrtu Vostok, které se do krámu nehodí. Prokazují že klima v holocénu je proti skleníkové hypotéze.
Vliv na změny klimatu má kromě skleníkových plynů ještě dalších nejméně sedm faktorů, některé působí až v delším
geologickém měřítku času, některé působí v kratším časovém období a některé se podílejí na současné změně klimatu. Základními faktory klimatických změn jsou:

1. Milankovičovy cykly a další krátkodobější cykly
ovlivněné především vzájemnou polohou Slunce a Země.
2. Sluneční aktivita často popisovaná také v cyklech probíhajících od11 až po 2400 let.
3. Kontinentální drift (posun kontinentů), desková tektonika podle A. Wegenera a tím způsobené změny tvaru kontinentů a jejich pozice na zemi.
4. Skleníkový efekt.
5. Termohalinová cirkulace
(globálně propojené hlavní mořské proudy).
6. Aerosoly, způsobené hlavně vulkanickou
činností a dopadem asteroidů a velkých meteoritů.
7. Vegetační kryt.
8. Magnetické pole Země.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 09:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tohle všechno klimatologové vědí (a navíc stovky dalších proměnných) a počítají s tím (bizarní kontinentální drift asi fakt ne).
Taky jim trvalo asi 60 let, než mohli stoprocentně určit příčinu v lidském spalování fosilních paliv.
Museli taky z poločasu rozpadu dokázat podíl fosilního uhlíku v atmosféře a tisíce dalších věcí.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 16:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Klimatolog je živočich, který popírá zákon zachování hmoty a energie. To je prosím definice. Zjevně jde tedy o živočicha dosti blbého.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.11.2021 13:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Bavíme sa o otepľovaní - zohrievaní nie o trávení ľudí. Samozrejme, že existujú jedy čo fungujú v minimálnych dávkach. Existencia jedov nedokazuje účinnosť CO2 pri zohrievaní planéty. Ale nevadí, nech si každý urobí vlastný názor.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 14:57 Reaguje na Vladimir Mertan
Prokázat, že CO2 je skleníkový plyn se podařilo už někdy v předminulém století, prokázat vztah globální teploty a jeho koncentrace se podařilo snad už ve 30.letech století minulého.
Je to snad miliónkrát dokázané, nejen na poroxydatech z "geologických datových bank", z ledovcových vývrtů atd. ale i z moderních měření.

Prostě astronomové taky porokázali, že Země ja kulatá a obíhá kolem Slunce. Já za to nemožu.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 16:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to je všechno platné, když klimatologové popírají zákon zachování hmoty a energie.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 16:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Vystudoval obor environmentálni ekologie na univerzitě Pavla Jozefa Šafárika v Košicích.[1] Doktorát obhájil v roce 2011 na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, kde nadále pracuje. Hostoval na univerzitách v Antverpách a ve Freiburgu.[2][3]

Od roku 2013 je členem Vědeckého klimatického fóra a od roku 2014 předsedou Národního komitétu Mezinárodního programu geosféra-biosféra.[4] Je také členem Stínové uhelné komise, neoficiálního paralelního orgánu k vládní Uhelné komisi, která se skládá převážně z politiků a ne vědců.[5]

Jeho odborným zaměřením je ekologická fyziologie rostlin, globální změna klimatu, zobrazovací a nezobrazovací fluorimetrie, zobrazovací a nezobrazovací spektroskopie a využití rychle rostoucích dřevin v energetice.[3] A nyní to nejpodstatnější.......tvrdí, že objem CO2 emisí je zcela nezávislý množství spálených uhlovodíkových sloučenin. Takže tady vidíte, co je to za blbečky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 17:22 Reaguje na Sauerkirschmann
Já tu vidím blbečka jen jednoho. Po spálení uhlíku ty spaliny asi odletí na Paroubkův Mars, že??
Neexistuje jednodušší rovnice hoření: C+O2=CO2
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 18:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistěže, tak to vysvětlete panu Klimatologovi Alexanderu Ačovi, který toto popírá. On tvrdí, že Česká produkce stále strmě roste, přestože jsem se jej snažil upozornit na fakt, že pokud v ČR klesá spotřeba jak ropy tak uhlí od počátku 80. let, tak těžko může růst produkce CO2. A on na to pištěl, že on nemá důkaz pro to, že by produkce CO2 v ČR klesala. Takže alespoň vidíte, co jsou ti Vaši klimatiské zač.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 18:11 Reaguje na Pavel Hanzl
No, vy naopak tvrdíte, že ty spaliny přilétají z Marsu. To mi připadá ještě blbější.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.11.2021 09:45
Kvičení místních diskuzních odborníků o tom, že žádné oteplení není protože vše je podvod, nebo odkazy na sci-fi knihu Crichtona (který mimochodem ve své knize ohýbá data tak jak se mu to hodí, třeba Peter Doran se proti Crichtonovi ohradil), je opravdu slaboduché. Zajímalo by mě, zda ti pánové vůbec tuší jak už jsou směšní. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 09:50 Reaguje na Petr Eliáš
Netuší. Jsou zcela mimo realitu a nejen v téhle problematice, taky jsou většinou pro vystoupení z EU, aniž by tušili následky, prostě žijí ve světě vytvořeným ruskými demagogy.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 18:13 Reaguje na Petr Eliáš
Dobře, Eliášu, tak nám prosím popište, jaký vliv má na to CO2 produkované státy EU, pokud jsou emise států EU na úrovni roku 1967, a v té době nebylo po nějakém oteplení ani vidu, ani slechu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.11.2021 09:56
Podle záznamů z ledovcového vrtu Vostok v Antarktidě došlo za posledních 400.000 let ve dvou případech ke snížení CO2 , zatímco teplota
T zůstala konstantní, a podobně tomu bylo ve dvou případech vzrůstu CO2, kdy T = konstantní. V jednom případě byla koncentrace CO2 konstantní a T klesla, zatímco v jiném případě T zřetelně stoupla, ale koncentrace
CO2 zůstávala přes několik tisíc let konstantní.
Z toho vyplývá, že klimatické oscilace byly nejenže ovlivněny jinými faktory než změnou CO2, ale ony jiné faktory zcela zastínily
jednoduchou závislost teplot a koncentrace CO2.

(jinak pro pana Hanzla - vrty na Vostoku byl společný francouzsko-sovětský projekt /1957/ a Vladimir Vladimirovič měl 5 let.)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 10:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Samozřejmě není klima jednoduchá páka, samozřejmě v historii působily daleko silnější vlivy, které funkci CO2 přerazily. To se ví, příčiny už většinou ne. Obvykle se to svádí na impaktní události a sopečnou činnost.
Ale to je fuk. Tak razantní změna klimatu, jaká porobíhá dnes, musí mít razantní příčinu. A ta se na 99.99% už prokázala.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 10:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Netuším, co má společný Vostok s Vladimirem.
Právě ten je jeden z vrtů dokazující závislost koncentraci CO2 na teplotě.
Dřív se napřed oteplovalo (tály permafrosty) a pak stoupala koncentrace CO2, dnes je to naopak. To je další důkaz, že to není přirozený proces.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.11.2021 15:04 Reaguje na Pavel Hanzl
To jsem dal pro vás, abych vám dokázal, že ruská propaganda a přirozené cyklické snižování/zvyšování koncentrace CO2 a T jsou jevy oddělené cca 50 roky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 15:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ruská propaganda byla za Jelcina prakticky nulová (špinavosti a hyenizace (především proti Havlovi) prováděli naši komunisti), ovšem s totálním pokořením Čečenska Vladimir zjistil, že nemá nepřítele. A bez něho Rus žít nemůže.
Tak se obrátil traičním směrem, na Západ.
Prohlásil, že rozpad SSSR byl největší tragédie a že svoje satelity si znovu podmaní.
První bitvou hybridní války byl Americký radar v Brdech, ten jsme úspěšně prohráli a tak to máme denně na talíři a padlých je už snad půl národa. (vy samozřejmě taky).
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.11.2021 15:47
Podstatné je, že katastrofální dopady změny klimatu jsou vyváženy pozitivními dopady změn klimatu.
A na ty pozitivní dopady by jak politici, tak 99% vědců nemělo zapomínat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 15:53 Reaguje na Richard Vacek
Zatím jsme pořád v normálních mezích, tahle teplota je zhruba středověká. Ovšem nebude to trvat 10 let a skutečné problémy nastanou, to už budem mimo hranici tolerance celého ekosystému.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.11.2021 18:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Skutečné problémy měly nastat už dávno. Proroků Apokalypsy bylo vždy dostatek. A jako pokaždé se ukazuje, že se jednalo jen o strašení.
Dnes nemůžete neznabohy strašit ohněm pekelným. Pokud chcete, aby vás živili, musíte přijít s něčím jiným. A nemá cenu strašit nějakého chudáka v Africe - z něj nic nevyrazíte.
Co je lidstvo lidstvem, tak se vždy alarmisté snažili přiživovat na strachu ostatních.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.11.2021 18:55 Reaguje na Richard Vacek
Bohužel, tohle není strašení.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

1.11.2021 19:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak to že ne???? Stále slyšíme to Vaše hudry hudry, a přitom je zcela zřejmé, že tomu nevěříte ani vy sám.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.11.2021 20:20 Reaguje na Sauerkirschmann
Pekný komentár, tiež si to myslím :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.11.2021 10:19 Reaguje na Sauerkirschmann
Kdybyste si aspoň přečetl šestou zprávu IPCC (výklad jednoduchý je na Wiki) a zkusil ji pochopit.......ach jo.......nelze....
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist