https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelci-se-obavaji-dohody-s-mercosurem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělci se obávají dohody s Mercosurem

24.10.2019 00:12 | PRAHA (ČTK)
Zemědělské oborové organizace se obávají přijetí obchodní dohody se zeměmi Latinské Ameriky - s tzv. Mercosurem. / Ilustrační foto
Zemědělské oborové organizace se obávají přijetí obchodní dohody se zeměmi Latinské Ameriky - s tzv. Mercosurem. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zemědělské oborové organizace se obávají přijetí obchodní dohody se zeměmi Latinské Ameriky - s tzv. Mercosurem. Může mít dopad na světové životní prostředí, tvrdí. Navíc by se podle nich muselo maso převážet přes celý svět. Včera to uvedli zástupci Zemědělského svazu ČR, Českého svazu chovatelů masného skotu a Společnosti mladých agrárníků na tiskové konferenci.
 

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha řekl, že svaz má obavy z toho, že zemědělci v Latinské Americe nebudou muset splňovat stejné normy jako zemědělci evropští, například u pohody zvířat v chovech, při používání geneticky modifikovaných krmiv nebo antibiotik. "Obáváme se, že vytváříme duální pohled na kvalitu a bezpečnost potravin - budeme tu mít potraviny evropské a potom z Mercosuru a oboje budou vyráběny za jiných podmínek," řekl předseda.

Podle německé studie mají evropští zemědělci vyšší náklady na dodržování všech legislativních podmínek - německý farmář podle Pýchy má náklady na jeden hektar ve výši 315 euro, ve státech Latinské Ameriky, Austrálie, Nového Zélandu a Oceánie jde o 69 euro. "To samo o sobě ukazuje, že Evropa je směrem ke svým zemědělcům velmi přísná," dodal.

Podle svazu se ze zemí Mercosuru do Evropské unie importuje 270.000 tun hovězího masa ročně, nová dohoda představuje navýšení o 99.000 tun. Kromě hovězího masa mají zemědělci obavy také z drůbežího masa a importu cukru.

EU dojednala dohodu se čtyřmi zeměmi Mercosuru - Brazílií, Argentinou, Uruguayí a Paraguayí - v červnu po téměř dvou desítkách let rozhovorů. Pokud by se ji podařilo schválit, vznikla by největší zóna volného obchodu na světě. Ujednání musí projít schvalovacím procesem ve všech členských zemích unie. Už v polovině září ale návrh dohody odmítl rakouský parlament.

Terčem kritiky se dohoda se sdružením Mercosur stala především kvůli postoji Brazílie k požárům deštných pralesů v Amazonii. Na konci srpna se kvůli nim do ostrého sporu dostali francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho brazilský protějšek Jair Bolsonaro. Prezident jihoamerické země odmítá kritiku, že by jednal při hašení požárů liknavě. Macron jej obvinil, že lhal, když v červnu slíbil, že bude bojovat s klimatickými změnami. Později vyjádřil naději, že bude mít Brazílie brzy nového prezidenta, který bude kompetentní.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

24.10.2019 07:52
To se pan Pýcha nemusí obávat, protože to už tak je - jen pitomí Evropané si pod sebou dobrovolně řežou větev, a nejen v oboru zemědělství. Za to, že svým zemědělcům se hážou čím dál větší klacky pod nohy a současně se umožňuje masivní dovoz potravin ze zemí, kde na životní prostředí a nezávadnost z vysoka s.rou, by příslušní europoslanci, zákonodárci a podobná sebranka měli jít sedět, až by zčernali.
Odpovědět
VN

Václav Neguš

24.10.2019 10:53
V tom s Vámi souhlasím! Ale pitomost evropských představitelů(i našich)nemá konce. Změna je v nedohlednu,snad nová revoluce......?
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.10.2019 18:32
Problém je, že ty "evropské normy" nemají nic společného s ochranou zákazníka. Jde jen a jen o byznys. To jejich vyhnívání (kdy se dovolí dovoz masa zvířat, ošetřených hormony a krmených GMO, ale našim zemědělcům se tato činnosti dále zakazují) je typické pro totalitní režimy, mezi něž EU jednoznačně patří.
Odpovědět
sv

25.10.2019 22:19 Reaguje na Jan Šimůnek
Jaký byznys? Zelená hysterie panující v EU, díky které se zakazuje GMO, což je technologie prokazatelně extrémně bezpečná a šetrná k životnímu prostředí, nemá s "byznysem" nebo dokonce "totalitou" nic společného. Je to dáno jen a pouze rozšířením pavědeckých bio pověr a extrémním populismem nikoli EU ale populismem jednotlivých členských států.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.10.2019 09:44 Reaguje na
Byznys to je, protože se jedná o ochranu EUrounijních zemědělců před kvalitnější a levnější konkurencí.
Jinak každá totalita holduje pavědám:
Socialismus měl "novou biologii" od T. D. Lysenka a spol., nacismus zase "teorii dutosvětosti" a "teorii vesmírného ledu" a rasové teorie.
Ekologie zase bojuje proti jaderným elektrárnám a GMO, tedy technologiím, které řeší řadu problémů, jejichž pseudořešením se ekologové zabývají. Prostě typická ideologie nové totality.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist