https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zvysujici-se-hladina-mori-ohrozuje-male-ostrovy.tedy-krome-tech-ktere-nemizi-ale-naopak-rostou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zvyšující se hladina moří ohrožuje malé ostrovy. Tedy kromě těch, které nemizí, ale naopak rostou

20.12.2020 07:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dnešní rozloha ostrova Jeh, červeně rozloha v roce 1943
Dnešní rozloha ostrova Jeh, červeně rozloha v roce 1943
Zdroj | USDA
Jedním z rizik klimatické změny je tání ledovců, kvůli němuž se zvýší hladina moří, které pohltí malé a nízké ostrovy a ostrůvky. Zdá se, že se to nemusí stát všem takovým ostrovům. Vědci dokonce přišli s překvapivým zjištěním – některé ostrovy mohou svou plochu zvětšovat. O studii zveřejněné v žurnálu Geophysical Research Letters informuje ScienceAlert.
 

„Ačkoliv v médiích a mezi politiky je mizení malých ostrůvků oblíbené téma, nedávné studie ukázaly, že většina atolů je od poloviny 20. století buď stejně veliká, nebo se zvětšuje,“ vysvětluje Murray Ford, který studii vedl.

Jeho tým zkoumal ostrov Jeh – jeden z 56 ostrovů, které tvoří dohromady atol Ailinglaplap, součást Marshallových ostrovů. Ty jsou kvůli vzrůstající hladině moří považované za nejohroženější na Zemi. Jak komentuje Murray Ford, studie se nesnaží popřít, že vzrůstající hladina moří je velký problém ohrožující nízko položené ostrovy. Jeho studie se spíše snaží vysvětlit, že tvrzení, že malé ostrovy mizí v oceánu, není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

Odkazuje se přitom například na studii z roku 2018, ve které vědci zkoumali velikost celkem 709 ostrovů ze třiceti atolů v Tichém a Indickém oceánu. Výsledky hovoří jasně - 88,6 % z těchto ostrovů se za posledních několik dekád buď vůbec nezměnilo, nebo své území zvětšilo. Žádný z nich se přitom nezmenšil.

Vzhledem k tomu, že hladina moře celosvětově vzrostla od roku 1900 asi o 20 centimetrů, rostou podle studie korálové ostrovy jak do rozlohy, tak do výšky. Otázkou pro vědce bylo, co vlastně tvoří onu „masu“, která za tímto růstem stojí.

Při výzkumu na ostrově Jeh používali letecké i satelitní snímky, a zároveň zkoumali vzorky nově vytvořené masy. Podařilo se jim zjistit, že nově vzniklé části ostrova jsou organického původu, vytvořené korálovým útesem. Ostrov se od roku 1943 do roku 2015 zvětšil asi o 13 % - z 2,02 km2 na 2,28 km2.

Podle vědců tato zjištění ukazují sílu, jakou zdravé korálové útesy mají. „Korálové útesy, které tyto ostrovy obklopují, jsou hnací silou jejich růstu. Vytvářejí sedimenty, které se vyplavují na pobřeží a tím vzniká potřebný materiál pro růst ostrovů. Aby tento proces mohl probíhat i v budoucnu, je naprosto klíčové udržet korálové útesy zdravé,“ uzavírá Ford.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

20.12.2020 10:10
Když člověk pozorně čte všechny ty "vědecké" studie, tak se pozastavuji
nad tím, zda se opravdu jedná o vědu a nebo pouze o teoretizování na základě vlastního přesvědčení. Jeden bije alarmisticky na poplach a druhý to vyvrací, že vše špatné je zase pro něco dobré. Něco pravdy bude na obojím už z hlediska historie. Strašení, že při oteplení moří dojde
k vyhynutí korálů mi nějak nesedí, když tu koráli přetrvali i přes ta
období s daleko většími teplotami a nebo naopak ochlazením. Nebude to
zase tak? Pouze to nebude pravidlem, ale selektivně a tak to bude se
vším. On ten alarmismus se některým hodí do jejich byznysových plánů,
protože se na to zaměřili a jsou v tom světovými lídry. Tomu odpovídají
i zisky a perspektiva zisků nových. Škoda, že lidský život trvá tak
krátce a že si to nikdo z nás neověří v praxi za stovky a tisíce let.
Podléhat nějaké teorii je podobné jako nějakému náboženství. Je to často
pouze víra v horší, či lepší budoucnost, které se už nedočkám. Je to
jako víra o lepším bytí po smrti, odkud se ještě nikdo nevrátil a tak
jde pouze o tu víru. Do daleké budoucnosti nikdo nevidí a neví, zda to
bude horší a nebo lepší z hlediska Země a nebo lidstva v té dané době.
Já věřím na oteplování v rámci cyklů, které proběhly na Zemi mnohokrát
a ještě mnohokrát proběhnou i bez vlivu člověka. Ano, nyní na to vliv
asi má, ale pochybuji o tom, že tomu může zabránit třebas i úplným
zastavením produkce skleníkových plynů . Kdysi k tomu docházelo
i bez jeho vlivu a přesto tu život v různých formách přetrval dodnes.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

20.12.2020 14:05
Je zaujímavé, že sa vlastne žiadny ostrov zatiaľ nepotopil. Tak napríklad prof. Nils Axel Morner tvrdí, že na kriticky ohrozených Maledivách sa hladina oceánu vôbec nezmenila. https://en.wikipedia.org/wiki/Nils-Axel_M%C3%B6rner
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist