https://ekolist.cz/cz8/kultura/prehled-knih-a-filmu?pravo=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přehled knih a filmů

Přehled knih a filmů není internetovým obchodem. Přesto u vybraných položek najdete odkaz, který vám umožní knihu nebo film koupit. Nákupem přes tento odkaz podpoříte Ekolist.cz. Děkujeme.

Lorencová, Radmila; Trnka, Radek: Antropoekologický přístup

rok vydání: 2009
Antropoekologický přístupKniha na téma antropologie komunikace a lidské adaptace zahrnuje studie z oblasti současné sociální a kulturní ekologie, jako jsou potravní zdroje a potravní ekologie mimoevropských etnik, sociální a biologické faktory ovlivňující způsoby čerpání ekosystémových zdrojů, využívání přírodních zdrojů původními obyvateli, environmetanlismus a strategie udržitelného rozvoje. Současně s expanzivním, destruktivním působením na ostatní kultury sílí i negativní vlivy na životní prostředí. Udržitelný rozvoj tak vzniká na půdě týchž hodnot, jež vítězily a poškozovaly současně, jako pokus obnovit to, co euroamerická civilizace poničila. více

Atlas světa Universum

rok vydání: 2009
Atlas světa Universum
Atlas světa Universum je moderní, aktuální atlas světa, který kombinuje špičkovou kartografii s družicovými snímky, barevnými fotografiemi a informativní texty. Mapová část nabízí velmi podrobné, vysoce aktuální a precizně zpracované mapy, vytvořené digitální technologií. Barevné symboly a orientační mapky na každé dvoustraně usnadňují orientaci a hledání v mapě. Všechny světadíly jsou zobrazeny v jednotném měřítku 1 : 4 000 000, pouze v případě Evropy, našeho hustě osídleného mateřského světadílu, bylo použito podrobnější měřítko 1 : 3 000 000. Česká republika a Slovensko, jimž je věnována zvláštní sekce, jsou zobrazeny v měřítku 1 : 750 000. Obsáhlý rejstřík s více než 100 000 hesly ulehčuje hledání sídel, řek, pohoří, státních celků a dalších geografických prvků. Mapy v oddíle Česká republika a Slovensko mají pro snazší hledání vlastní rejstřík. Pozoruhodným rysem tohoto atlasu je jedinečný doplňkový způsob zobrazení: přehledové mapy světadílů, přehledovou mapu České republiky a Slovenska a mapu světa jako celku zachycují i odpovídající družicové snímky, přičemž geografické prvky jako názvy států, hlavní města a zakreslené státní hranice jsou umístěny na průhledné fólii, která družicový snímek překrývá. Přiložením fólie na snímek lze příslušné místo snadno identifikovat. Velkoformátové družicové snímky na začátku knihy nabízejí plastický, téměř trojrozměrný obraz světa. Příloha s ilustrativními družicovými snímky z různých světadílů, v níž nechybějí doprovodné barevné fotografie a texty upozorňují na zajímavé detaily a přírodní zvláštnosti zachycené na snímcích, pak celý atlas uzavírá. Atlas světa Universum je praktická příručka pro každého, kdo chce mít doma aktuální atlas světa, ale také pozoruhodná obrazová publikace, která potěší zrak.
více

Nové nařízení EU o biopotravinách a ekologickém zemědělství:(ES) č. 834/2007

rok vydání: 2009
Pozadí, zhodnocení, interpretace. Bioinstitut, o.p.s. ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství vydal českou verzi publikace Dossier IFOAM EU Group, která se zabývá interpretací nového nařízení pro odbornou veřejnost v ekologickém sektoru a která byla představena na letošním Biofachu 2009. Obsáhlá publikace popisuje vývoj nového nařízení, shrnuje a vysvětluje všechny změny, popisuje požadavky na značení podle nového nařízení a nově je doplněna o závěrečnou kapitolu – „Komentář Ministerstva zemědělství k některým ustanovením nové legislativy“, který slouží jako výklad tohoto nařízení. Příručka je ke stažení zde. Tištěnou verzi lze objednat u nakladatele.
více

Jančářová, Ilona: Právní prostředky a cesty k řešení starých ekologických zátěží

rok vydání: 2009
Cílem publikace je podat přehled platné právní úpravy ČR, již lze využít k odstranění ekologických zátěží. více

Environmentální technologie a ekoinovace v České republice

rok vydání: 2009
Kniha byla vydána u příležitosti českého předsednictví Evropské unii. Hlavním cílem publikace je představení problematiky a zmapování aktuální situace technologií přátelských k životnímu prostředí v České republice. Kniha poskytuje vstupní informace za účelem podnítit zájem o environmentálně šetrné technologie mezi odbornou i laickou veřejností. Publikaci Environmentální technologie a ekoinovace v České republice je možno získat zdarma v knihovně CENIA.
více

Košičiarová, Soňa a kol.: Právo životného prostredia

rok vydání: 2009
Právo životného prostrediaPublikace se zabývá aktuální problematikou právní reglementace životního prostředí se zřetelem na některé vybrané komponenty péče o životní prostředí. V publikaci je pregnantně upozorněno na působení Evropského soudu pro lidská práva, jako i na rozhodovací činnost soudní moci v trestněprávních a občanskoprávních věcech. Vyzdvihuje se tu úloha a postavení Ústavního soudu SR, jako i přezkoumávání rozhodnutí orgánů státní správy. Je určená zejména studentům právnických fakult, ale i odborníkům na enviromentální právo. více

ÚZ - 733 Ochrana spotřebitele

rok vydání: 2009
ÚZ - 733 Ochrana spotřebitele
Součástí tohoto tématu jsou zákony o ochraně spotřebitele, o České obchodní inspekci, o potravinách a tabákových výrobcích, o technických požadavcích na výrobky, o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku a o obecné bezpečnosti výrobků a také 9 prováděcích předpisů. Rozsáhlými změnami (91 bodů) byl dotčen zejména zákon o potravinách a tabákových výrobcích. U zákonů jsou uvedeny buď seznamy jejich prováděcích předpisů, nebo jsou předpisy uvedeny v úplném znění. více

Prchalová, Jana: Právní ochrana zvířat

rok vydání: 2009
Právní ochrana zvířat
Kniha se zabývá ochranou zvířat proti týrání jak v českém právním řádu, tak i v předpisech Evropských společenství. Převážná část obsahu je věnována principům a právním vztahům obsaženým v zákoně č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání. Jedná se o ochranu zvířat proti týrání obecně, ochranu jejich životních podmínek, regulaci usmrcování, ochranu při dopravě a při veřejných vystoupeních. Řeší o zvláštní případy ochrany hospodářských zvířat, zvířat chovaných v zájmových chovech, volně žijících zvířat a pokusných zvířat. Obsahuje přehled právních předpisů platících v oblasti včetně příslušných mezinárodních smluv a komunitárního práva. Zahrnuje též kapitolu o etice ochrany zvířat v rámci ochrany přírody, postavení zvířat v zoologických zahradách a v záchranných centrech a útulcích pro opuštěná zvířata. Reflektuje rozsáhlou novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, jež byla provedena zákonem č. 312/2008 Sb. Publikaci mohou využít pracovníci příslušných odvětví státní správy (zejména orgány ochrany zvířat), pracovníci samosprávy, veterinární lékaři, pedagogové, studenti a všichni zájemci ze strany veřejnosti pro orientaci v oblasti.
více

Brezina, Ivan: Zelená apokalypsa

rok vydání: 2009
Zelená apokalypsa

Z předmluvy Václava Klause: "Kniha se zabývá změnami klimatu, především globálním oteplováním. Zkoumá energetiku, zejména naivní naděje vkládané do obnovitelných zdrojů energie a zbytečnou fobii z jaderné energie. Vyvrací mýty o geneticky modifikovaných organismech. Rozebírá naivní boj proti globalizaci. Bravurně analyzuje problém recyklace odpadu. Upozorňuje na nebezpečí ekoterorismu, kritizuje zneužívání postavení nevládních ekologických organizací. Rozebírá vývoj ve Straně zelených, média a různá další ekologická témata.

To, že se navzdory proklamacím mnoha samozvaných ochránců přírody stav světa prokazatelně zlepšuje, dokládá Ivan Brezina nejen tvrdými statistickými daty, ale i citací renomovaných autorů a institucí. Je pozoruhodné, že vize konce světa, kterou nás zelené organizace straší, se stále ne a ne naplnit. Brezinova kniha je povinnou četbou pro všechny, komu není lhostejný život kolem nás." Přečtěte si recenzi Ekolistu. více

« | 1 | .. | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | .. | 37 | »
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist