https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-rokycansku-se-vyskytli-srsni-asijsti-jejich-sireni-po-tomto-pripadu-nehrozi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Rokycansku se vyskytli sršni asijští, jejich šíření po tomto případu nehrozí

20.2.2024 14:41 (ČTK)
V Hrádku na Rokycansku se v pátek objevili další sršni asijští. Spatřili je zaměstnanci firmy Monteferro Hrádek v kamionech, které přijely z Francie. Výskyt invazivních sršňů nahlásili a hmyz byl odchycen. Riziko jejich rozšíření po tomto incidentu nehrozí, uvedl dnes na konferenci Pracovní společnosti nástavkových včelařů Jan Walter ze Západočeské univerzity v Plzni.
 

Invazní sršeň asijský byl v Česku poprvé spatřen loni 6. října v Plzni, odchycení a následná likvidace hnízda se uskutečnila během tří dnů. Tento druh hmyzu se specializuje na lov včel.

Sršeň asijský je podle ochránců schopný rychle se šířit, proto je důležité, aby lidé hlásili podezření na jeho výskyt Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR. Její pracovníci výskyt sršně ověří a případně zajistí ve spolupráci s hasiči likvidaci hnízd.

Lidé mohou výskyt sršně hlásit na e-mail invaznidruhy@nature.cz, podle ochránců je vhodné hlášení doplnit fotografií a přesnějším popisem hmyzu, aby bylo možné vyloučit záměnu s jiným druhem. Druhou možností je oznámení přes mobilní aplikaci Nahlaš sršeň.

Sršeň asijský je o něco menší než sršeň obecný, který se v Česku vyskytuje běžně. Tento druh je zároveň tmavší, podle ochránců přírody jde poznat od sršně domácího i díky žlutě zbarveným koncům končetin. Tento sršeň je nebezpečný hlavně pro včely, které napadá v úlech. Hnízda sršně asijského mají kolovitý až hruškovitý tvar a vchod z boku. Nejčastěji bývají podle ochránců vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách, výjimečně i v zemi.

Hmyz byl podle expertů před 20 lety zavlečen do Francie se zásilkou zboží z východní Asie, od té doby se šíří západní Evropou. Loni v létě ho objevili i v Maďarsku u hranic se Slovenskem. Dlouhodoběji se sršeň vyskytuje například v Portugalsku, Španělsku, Francii nebo Belgii. Z dat z těchto zemí podle ochránců přírody vyplývá, že je důležité zajistit okamžitou likvidaci nalezených hnízd, aby se zabránilo rychlému šíření a trvalému usazení sršně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

20.2.2024 15:19
V tomto případě zřejmě ne. Ale nebezpečí stále trvá, že !
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

23.2.2024 10:56
Když vidím ty logistické centra a pohyb zboží tak, není na stole otázka jestli se bude nález opakovat, ale kdy bude další výskyt. Je třeba zpřísnit kontrolu kontejnerů apod a nenechat to na náhodě a na včelařích.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist