Matěj Pomahač: Zemědělství a klimatická změna aneb mezi progresivními konzervativci
Zemědělci budou vždycky konzervativní, protože takový je rytmus jejich práce daný spjatostí se zemí, půdou a tradičními cykly. Neudržitelnosti současného ekonomického modelu si však jsou vědomi zdaleka nejlépe e všech skupin obyvatelstva - a proto jsou mnozí z nich modernější, progresivnější, zelenější a skromnější, než bychom čekali. Takoví byli ostatně po celý jejich život.
Od politiky čekají jediné: totiž sladění ekonomiky hospodaření na zemědělské půdě s jejími ekologickými limity. Ne naopak.
Pár zajímavých výpisek pro chtivé čtenáře, jak jsem je zaznamenal:
p. Jacko, agronom:
- do zemědělství přichází lidé, kteří to vnímají jen jako práci či podnikání, a chybí jim citlivost ke krajině a půdě, která je pak extrémně "ždímána".
- zemědělská půda stále mizí na úkor "řízeně neřízené" zástavby řídící se tím, co si zrovna ten který developer zařídí. Od roku 1975 v podstatě zeleň z krajiny neustále a kontinuálně mizí.
p. Rožnovský, zemědělský klimatolog:
- nový "čtvrtý" klimatický režim s sebou nese teploty vyšší o 2°C na jaře a 3 °C v létě, čímž se extrémně zvyšuje výpar. Srážek je stejně, ale v každé pěstební sezóně chybí až 200 milimetrů srážek a hospodářská krajina se už dnes chová jako step.
- neplatí staré mapy rajonizace zemědělství, kterými se dodnes řídí podstatná část legislativy, regulací a dotačních schémat - dneska zemědělství řídíme podle půl století starých dat, přitom bychom se měli řídit predikcemi na druhou polovinu tohoto století.
- klima letošního roku má fatální hospodářské projevy: chybějící vláha zkraje roku, jarní mrazy, letní sucho a podzimní přívalové deště a zamokření pozemků leckde vedly a ještě povedou až k třetinovým ztrátám produkce.
- příčinou je poživačné chování nás, lidí. Konáme klimatické konference v ropných státech Baku či Dubaji, létáme na ně tryskovými letadly a klimatickou agendu tam řeší lidé, kteří ji berou hlavně jako byznys. Tento způsob boje s klimatickou změnou však naopak tlak na klimatickou změnu zvyšuje.
- Všichni slibují že se pokusí teplotu zadržet na hranici do 1,5 stupně – tento práh jsme ale už dávno promeškali.
- přes sto let jsme snižovali a dodnes snižujeme retenční schopnost krajiny, měli bychom ji zvýšit. "Můj dědeček nejel s koňmi do pole, protože tam bylo mokro. Dneska jezdíme s těžkými stroji do stejně mokrých polí. Ta už jsou jen výrobní základnou, ne živoucím tělesem, jak se o půdě kdysi mluvilo."
p. Vopravil, pedolog:
- máme novou a stále dosti děravou novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, nefunkční protierozní vyhlášku a místo jednoduchých zemědělských pravidel byrokraticky složité, obtížně kontrolovatelné a zemědělcům nesrozumitelné předpisy.
- kvůli teplotám a větru dnes většinu našeho státu ohrožuje nejen eroze vodní, ale především eroze větrná - vítr zvedá prach a lidé ho dýchají a ničí si zdraví, půda jako celek pak chudne.
- zavíráme chovy hospodářských zvířat, jejichž hnůj a krmné pícniny chybí jak při hnojení, tak v pestrosti osevních postupů zlepšujícícíh stav půdy. Maso se dnes ve velkém dováží ze Španělska či z Jižní Ameriky. Farmy byly dřív více uzavřeným cyklem s dlouhodobou udržitelností, dneska jsou daleko více články transportu velkých množství materiálů na velké dálky.
- je důležité rozumět půdě, půda nám vždycky chce něco říct, může nám pomoci porozumět sobě samotným.
p. Bačina, farmář:
- ukázkově klimaticky extrémní rok: letošní dubnové mrazy (snížení výnosu řepky ozimé díky zničení šešulí), významné ztráty na výnosech kvůli suchu či krupobití (léto, žně) a komplikované setí na podzim kvůli mokru (dopad na budoucí výnos)
- největším problémem jsou ty extrémy, i regenerativní režim či půdoochranné technologie neochrání před nejextrémnějšími srážkami. Navíc každý teplotní stupeň navíc znamená dramatickou změnu v agrotechnice a pěstování plodin. Takže jako společnost musíme těm extrémům způsobeným klimatickou změnou předcházet a bojovat s jejími příčinami (samotná adaptace prostě nestačí).
- je velký rozdíl mezi hospodařením a podnikáním (vytěžit půdu přes živiny, dotace a generace zisku umí každý manažer, a dá se to dělat léta). Dost takových firem do toho jde s tím, že budou příští roky půdu plundrovat, a pak vstoupí do nových režimů ukládání uhlíku a budou prodávat uhlíkové kredity za sekvestraci CO2.
- na farmě šli cestou organické hmoty - založili vlastní kompostárnu, mají prasata a slepice, takže každé pole dostane jednou za dva roky 40 tun kompostu na hektar. Výhodné to není, kdyby hnojili průmyslově vyráběným dusíkem (hnaným spalováním zemního plynu v Haber-Boschove procesu), byly by na polovině nákladů. Ale věří, že si takto opraví půdu a zvýší její starou sílu.
- varování pro zelenou politiku (mám vyřídit Von Der Lyenové v EU): nenechat k nám do Evropy valit GMO a glyfosátem ošetřovanou produkci za zámoří, zatímco budujeme regenerativní a ekologickou Evropu. Jako zemědělci pak nebudeme konkurenceschopní.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (103)
Karel Zvářal
17.11.2024 06:21Slavomil Vinkler
17.11.2024 08:22 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
17.11.2024 08:30 Reaguje na Slavomil Vinklerpavel peregrin
17.11.2024 09:35 Reaguje na Karel ZvářalPokud se na podzim udělá kvalitní zimní orba či kypření, přes tu zimu takové pole pojme násobně víc vody, než když zůstane s krytem. je to prostá fyzika základní školy, neboť zorané pole má násobně větší povrch než pole nezorané.
Karel Zvářal
17.11.2024 10:50 Reaguje na pavel peregrinhttps://uroda.cz/svazenkou-v-kukurici-proti-erozi-pudy/
pavel peregrin
17.11.2024 12:15 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
17.11.2024 12:22 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 12:30 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
17.11.2024 12:48 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 13:44 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
17.11.2024 13:51 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 14:15 Reaguje na Karel ZvářalPetr
17.11.2024 12:52 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 13:49 Reaguje na PetrTady na Ekolistu drtivé většině lidí včetně vás chybí základní praktické zkušenosti a pak jen do omrzení opakujete moudra kabinetních vědců.
Petr
17.11.2024 14:41 Reaguje na pavel peregrinNo a pokud je zoraná půda jednoznačně a vždy lepší, pak nezbývá, než abyste to doložil.
Petr
17.11.2024 14:44 Reaguje na Petrpavel peregrin
17.11.2024 14:45 Reaguje na Petrpavel peregrin
17.11.2024 15:24 Reaguje na PetrPetr
17.11.2024 15:30 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 15:56 Reaguje na PetrPetr
17.11.2024 16:01 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 16:24 Reaguje na PetrPetr
17.11.2024 16:05 Reaguje na pavel peregrinPodobně se kdysi mluvilo o knihách. Že ty knihy netřeba číst. Buď obsahují to samé, a pak jsou zbytečné, nebo něco jiného, a pak jsou špatné.
pavel peregrin
17.11.2024 16:26 Reaguje na PetrJH
17.11.2024 16:50 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 18:14 Reaguje na JHpavel peregrin
17.11.2024 19:38 Reaguje na JHMichal Ukropec
17.11.2024 09:59 Reaguje na Karel ZvářalPetr Hanák
17.11.2024 08:15pavel peregrin
17.11.2024 08:30 Reaguje na Petr HanákBřetislav Machaček
17.11.2024 18:43 Reaguje na pavel peregrinprotože to je směs nebezpečných odpadů, mikroplastů a dokonce pouhým okem viditelných odpadků. To si půda nezaslouží, aby byla skládkou odpadků u kterých se může časem zjistit, že budou součástí plodin a ty odpadem.
Mikroplasty jsou samozřejmě už i ve vzduchu, ale proč
je u půdy navyšovat těmi čistírenskými kaly. Budiž
vyčlenit tu půdu z hospodaření a plundrovat ji pouze
pěstováním energetických plodin, ale na potraviny?
Ne. Děkuji a sám lituji dobu, kdy jsem neměl tušení
o dopadech mikroplastů a půdu na zahradě vylepšil
kompostem z městské kompostárny s viditelnými zbytky
folií, nedopalků cigaret a jiných drobných odpadků.
Kompost mi byl dodán s certifikátem neškodnosti, ale
ono to je tak se vším. Co je dnes nezávadné je zítra
závadné a je to vždy pouze o lidském poznání. Dnes už
nic jiného, než biomasu z vlastní zahrady a zahrad
sousedů své půdě nedodávám, ale už je asi pozdě.
pavel peregrin
17.11.2024 08:22JH
17.11.2024 09:45 Reaguje na pavel peregrinJH
17.11.2024 12:30 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 12:35 Reaguje na JHAle v Rusku ty pokusy opravdu nebyly, to jen pro pořádek.
JH
17.11.2024 12:45 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 13:51 Reaguje na JHJH
17.11.2024 14:03 Reaguje na pavel peregrinPetr
17.11.2024 08:33Radek Čuda
19.11.2024 14:44 Reaguje na PetrMilan Milan
17.11.2024 09:07Karel Valenta
17.11.2024 09:31https://web.mit.edu/demoscience/Monsanto/about.html
Díky dotační podpoře nám nyní na pole vtrhnou větrníky a v jejich okolí se bude teplota zvyšovat o 0,5-1°C, což při případném suchém počasí to sucho ještě zesílí.
A dotační bioplynky každoročně naše pole ochudí o milióny tun hnoje, který je „spálen“ v BPS na metan.
pavel peregrin
17.11.2024 09:43 Reaguje na Karel ValentaHonza Honza
17.11.2024 10:25- stále výrazněji se ukazuje správnost názoru, že společnost postavená na dotacích je slepá cesta. Ukazuje se, že tak jak ve světě nastupuje globalizace, je tato cesta stále více neudržitelná. České zemědělství nikdy nebude konkurenceschopné s Ukrajinou apod. (viz Klaus)
- vlivem progredujících klimat. změn je stále větší tlak na zpřírodnění agrotechniky, vracení se zpět k pestré normální přírodě (jak prosazuje Petr). Bez tohoto trendu zemědělství a i ostatní příroda začne kolabovat. Základem je zachycování vody (ne CO2, to až vždy druhotně), boj proti erozi = boj proti suchu, problém mnohou mít právě ty státy s současnou vysokou efektivitou zemědělství- stepní oblasti, které budou více náchylnější k suchu než naše event. pestrá a chladnější krajina. Základem je i více organiky v půdě, chybí-li hnůj, tak využít jiný materiál.
- zemědělci by tedy měli jít cestou ekologizace, zachycov. vody, rozčleňování velkých ploch, větší sukcese, většího zalesnění, omezení méně plodných a hospodářsky málo efektivních ploch ve prospěch stromů,
odklon od velkoprodukce pšenice a kukuřice, kde konkurovat nemůžeme, k speciálním programům, biovýroby apod.
- myslet si, že vše zvládneme- hospodářskými postupy, zakonzervujeme, že celé zemědělství stále bude fungovat jako v minulosti je fikce.
Bez možnosti velkovýroby, pro kterou nemáme žádné podmínky, se zemědělství bude stále více a více posunovat na okraj podnikání.
Nemá cenu proti tomuto přirozenému vývoji bojovat, má cenu se přizpůsobit. I pro krajinu je nutná diverzita- lépe než nevýkonným zemědělstvím ji zajistí původní býložravci (dle p. Vinklera) ve vhodných podmínkých, vždy ale jen okrajově, podstatou krajiny by měla být přirozená sukcese ve směru k přirozenému Hercinskému lesu.
Podpora stepních suchých oblastí, ke kterým naše pole směřují, jak se ve článku píše, je chyba pro celou přírodu.
pavel peregrin
17.11.2024 12:20 Reaguje na Honza Honzapavel peregrin
17.11.2024 12:21 Reaguje na pavel peregrinSlavomil Vinkler
17.11.2024 12:44 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 13:59 Reaguje na Slavomil VinklerTedy- podpořil bych pěstování jetele a vojtěšky s tím, že ta hmota by se nezkrmovala, ale prvním rokem zmulčovala a dejme tomu druhým rokem zaorala. Jetel by se k tomu samozřejmě hodil líp, tedy klasický dvojsečný luční, nebo inkarnát. Vojtěška také, ale musel by se zkrátit její cyklus. A vtip je v tom, že kdyby si ti dutohlavové spočítali, že i když zemědělcům zaplatí náklad na osivo, mulč a zaorání bez tržní produkce, tak ve výsledku pro půdní fond naší republiky udělají daleko víc, než s jejich nesmyslnými opatřeními. Jenže to by tam musel tomu někdo rozumět, což se neděje. Jednoduché, že?
Slavomil Vinkler
17.11.2024 14:29 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 14:47 Reaguje na Slavomil VinklerAle vážně- samozřejmě že bylo, nicméně musíme reagovat na změněné podnikatelské podmínky a tohle by právě byla vhodná cesta.
Honza Honza
17.11.2024 13:24 Reaguje na pavel peregrinTo právě přijde i na Ukrajinu, i tam při neodvratitelné progresi oteplování a suchu budou problémy. Ukrajina je založená na tom, že je pořádná zima a velké množství sněhu, který zjara pomalu taje. Co když i tam budou teplé zimy a místo sněhu déšť? Jak se s tím tyto země popasují? Budou koukat, jak jim jejich tisíce hektarů polí uschlo?
pavel peregrin
17.11.2024 14:02 Reaguje na Honza HonzaHonza Honza
17.11.2024 15:10 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 15:26 Reaguje na Honza HonzaKarel Zvářal
17.11.2024 15:31 Reaguje na pavel peregrinPetr
17.11.2024 15:33 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.11.2024 16:03 Reaguje na PetrTo byste ji musel shrnout buldozerem a navozit jinou.
Honza Honza
17.11.2024 17:32 Reaguje na pavel peregrinAle i u nás je nebezpečí z přechodu klimatu ke kontinetálnímu charakteru- v létě suché vedro. Zimy bez sněhu to pak nezachrání. Proto i u nás vysychají studně, snižuje se hladina spodní vody. I když prší stejně nebo spíš více- je větší odpar vody. Půda ale rychle vysychá, srážky jsou přívalové, málo vody se zachytí. Je třeba dělat vše pro to, aby se tomu zabránilo, zachycovat vodu, remízky a meze na polích, lepší půda s organikou a hlavně lesy- ty zachycují vodu nejvíce.
pavel peregrin
17.11.2024 18:19 Reaguje na Honza HonzaBřetislav Machaček
17.11.2024 19:44 Reaguje na Honza Honzapřírodu efektivní velkovýrobou, tak vám musím říci,
že i ta nemusí přírodu ničit. Popíšu vám praxi na
velkostatcích hraběte Larische od Bohumína po
Karvinou a okolí. Lány o velikosti až 100 ha vznikly vysušením rybníků(viz mapy z 19. stol. na Mapy CZ)
a už za 1. republiky byly obhospodařovány technikou.
Pole se oraly pomocí lokomobil s více radličnými
pluhy a sklízely se tehdy nejmodernější technikou. Chovaly se taky kvanta hovězího dobytka a prasat
pro jatka zásobující města s jeho havíři a hutníky. Zbytek byly ZBYTKY na kterých hospodařili sedláci a kovozemědělci. Larisch byl nejen sedlák, ale hlavně
uhlobaron a taky myslivec. Jeho pozemky byly plné
drobné zvěře i srnčí a některá pole ani nesklízel
a nechával zvěři. Po válce totéž dělal Státní
statek Karviná se svými pobočkami a dodnes se výměra polí na kterých stát plánuje Gigafaktory nemění.
I za socíku se zde střílelo v honitbě o velikosti
600 ha stovky zajíců a bažantů a dnes po dvou kusech do tomboly na mysliveckém bále. Mění se ale počty
predátorů a jejich druhy a hlavně se taky mění
skladba plodin z deseti a více na tři a množství hospodářských zvířat a tudíž i hnoje a pastvin klesla na pětinu a méně. Vytratila se drobná zvěř, hmyz, ptáci, obojživelníci a ryby z odvodňovacích kanálů.
Proč a od kdy? Začalo to hlavně po revoluci a
doslova raketová změna přišla po vstupu do EU.
Krav zůstalo pár stovek, vepři žádní, drůbež
žádná. Pole s minimem hnoje, bez pícnin a pouze
umělá hnojiva a zvýšené výnosy z hektaru a taky
nárůst dojivosti krav. Prostě intenzifikace je
nyní větší, než za hraběte a i za socíku. Tu
je zakopaný pes, že i přes tu intenzifikaci
je problém konkurovat dovozům, které mají ještě
lepší podmínky k podnikání, než současní
vlastníci a nájemci státní půdy. Nemá smysl
tu ta velká pole dělit, když tu příroda byla
v pořádku i tehdy a kde se bez orby a eroze
ta těžká půda neobejde. Tu půdu musí totiž
rozrušit mrazy a když se tak nestane, tak to
musí udělat těžká technika, kterou z mraku
prachu není na jaře ani vidět. Pokud ta půda
není narušena orbou, tak na ní stojí kaluže
vody i v zimě a vymrzají ozimy zalité ledem.
Píši zde o PRAXI a nikoliv o teoretizování
od PC a nebo odněkud, kde jsou podmínky jiné.
Každá půda potřebuje něco jiného a způsob
hospodaření nelze chtít stejný ve Středomoří,
u nás a nebo na Ukrajině. To samé je o tom
hospodaření i u nás, kde se musí hospodařit
jinak v nížinách a jinak v horách. No a o
typech půdy totéž, ale nemám chuť vypisovat
rozdíly, které ekologisté možná ani neznají.
Už mě ani nebaví oponovat té armádě hlupáků
opakujících "moudra" z příruček DUHY a spol.
Ty kraviny jsou urážkou i pro krávy, které
mají více rozumu, než ti papoušci, kteří ta
moudra neustále opakují jako jedinou pravdu.
Mi už to může být teoreticky jedno, že si
mladá generace zničí půdu, přírodu a pole
zastaví Gigafaktory, ale občas se musím ozvat,
když vidím, že ta blbost hraničí s debilitou.
Já zažil přírodu zdravou a jinou, než je ta
současná a pouze na to nostalgicky vzpomínám.
Snažím se ale stále alespoň v malém ji pomáhat
a nikoliv pouze zbůhdarma kecat, protože kecy
uživí pouze politiky a jiné příživníky.
Slavomil Vinkler
18.11.2024 07:41 Reaguje na Břetislav MachačekKarel Zvářal
18.11.2024 07:50 Reaguje na Slavomil VinklerKarel Zvářal
18.11.2024 08:17 Reaguje na Karel ZvářalHonza Honza
18.11.2024 08:01 Reaguje na Slavomil VinklerHonza Honza
18.11.2024 07:58 Reaguje na Břetislav MachačekSamozřejmě, že dřívější zemědělství bylo blíž k přírodě, zvl. když stroje nebyly, byly jen koně. Bylo hodně hnoje, zemědělec potřeboval, aby pole plodilo, tak se o to staral. Byla úplně jiná péče o zvířata. Kráva byla pro malého zemědělce poklad. Nebyla žádná chemie, vše bylo zdravé (pokud to bylo čerstvé!- to mohlo být na vsi, ale jak to bylo ve městech? Nebyly mrazáky, nebyla konzervace, byla mnohem horší hygiena).
Nevýhody? - malá produkce, nyní je větší prošlechtěnost, vyšší výnosy, krávy více dojí, - méně chemie= škůdci: když vidím v obchodech naše krásná jablka bez poskvrnky, vždy si řeknu, kolik je tam chemie, dobytek dostává antibiotika, když tehdy byla vyšší úmrtnost u lidí, muselo to být i u zvířat. - v zemědělství pracovalo hodně lidí, dnes velký účinný stroj nahradí spoustu pracovníků. V USA, kde právě jsou prérie a podmínky pro velkovýrobu, jedna rodina s několika pomocníky obhospodařuje ohromnou plochu právě díky chemii a strojům.
Ale i málo chemie má své zdravotní=ekologické nevýhody: dříve byly problémy s konzervací, plesnivé výrobky jsou více škodlivé než s chemií, voda se konzervovala alkoholem, maso uzením, což není nejzdravější.
Prostě takhle by to dnes už nešlo. Myslet si, že vše zakonzervujeme, že vše bude jako dřív, je naivita.
A velkovýroba? Proč se dnes rozčleňují pole- dělají to sami zemědělci, kritizuje se socialist. zcelování, lesníci přechází na smíšený les. To jsou všichni hlupáci? Dělají to právě z toho stejného důvodu jako ty hromady organiky v dřívějších polích- aby jim vůbec něco vyrostlo!
Nejsou lidi, pracovníci třeba nemají vaše znalosti, umí něco jiného, mění se příroda, mění se technologie, je třeba se adaptovat = měnit se tak, jak se situace vyvíjí, což je základní předpoklad existence života na Zemi.
pavel peregrin
18.11.2024 08:58 Reaguje na Honza HonzaHonza Honza
18.11.2024 12:51 Reaguje na pavel peregrinHonza Honza
18.11.2024 13:09 Reaguje na Honza HonzaJe v zájmu celého světa posílit přírodu.
pavel peregrin
18.11.2024 13:10 Reaguje na Honza HonzaJe to jednoduché- vše závisí na dešťových srážkách, ty jsou rozhodné.
A dělit pole nesmyslnými travnatými pásy, pane, to musela být hlava, kdo tuhle bejkovinu vymyslel!
Honza Honza
18.11.2024 13:21 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
18.11.2024 17:40 Reaguje na Honza HonzaKarel Zvářal
18.11.2024 13:26 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
18.11.2024 17:40 Reaguje na Karel ZvářalAle co vím bezpečně je to, že každé takovéto rozdělení přinese více a více zbytečně utužené půdy na souvratích, které těmito zásahy vznikají.
Karel Zvářal
18.11.2024 18:51 Reaguje na pavel peregrinPás trávy zachytí část splavované ornice, hnízdí v ní strnad, skřivan, chřástal, koroptev..., žije a pase se zajíc. Ta kuku, ač je dle ekologistů "eko", tak krajině ani zvěři nesvědčí. Kromě prasat...
pavel peregrin
18.11.2024 19:24 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
18.11.2024 19:44 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
18.11.2024 19:50 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
18.11.2024 20:26 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
18.11.2024 20:43 Reaguje na Karel ZvářalVladimir Mertan
19.11.2024 07:20 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
19.11.2024 07:27 Reaguje na Vladimir MertanKarel Zvářal
19.11.2024 09:15 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
19.11.2024 10:56 Reaguje na Karel ZvářalTakže se to dělá tak, teda kdo může, že se na manipulátor cvakne veliká pila, která provede celoplošný konturovací řez a pak se na poli musí udělat veliká hromada, která se tam musí zase něčím vytvořit. A pak buď odvézt či štěpkovat. A nemáte na to moc vhodných dnů, takže musíte mít příslušnou mechanizaci.
Karel Zvářal
19.11.2024 11:09 Reaguje na pavel peregrinPodívejte, nepotkáváme se tu první den, takže vím moc dobře, koho už "novým kouskům" nenaučím. Dával jsem příklad ze Slovenska, a když se podíváte sem (vyspělá země): mnohem menší pole než u nás - a ejhle - větrolamy! Dalšího komentu z mé strany netřeba.
51.5755797N, 5.6040044E
pavel peregrin
19.11.2024 11:24 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
19.11.2024 11:32 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
19.11.2024 13:32 Reaguje na Karel Zvářalpavel peregrin
19.11.2024 13:35 Reaguje na pavel peregrinKarel Zvářal
19.11.2024 14:10 Reaguje na pavel peregrinKarel Zvářal
19.11.2024 08:44 Reaguje na Vladimir MertanJasné, teoretici ako Vy ani netušia, že je možné to robiť iným zposobom.
Byl tu článek o agrolesnictví, menší pole, větrolamy. Možná jste právě v ty dny pásl kozy.-)
Petr
18.11.2024 10:22 Reaguje na Břetislav MachačekPřed sto lety byla lidí desetina, jejich spotřeba i nároky nepatrné, životní prostředí fungovalo, feudál si hrál s krajinou a lidmi jako s figurkami v dnešní počítačové hře a výnosy byly jen pro něj, tudíž toho z krajiny a životního prostředí spotřeboval minimálně. Dnes jsme v úplně jiné situaci. Současné nároky a požadavky na produkci a zisky jsou obří a stále rostou. Všichni chtějí stále víc. To systematicky likviduje životní prostředí, které mele z posledního. Kdyby dnes žil ten Larisch, dělal by to tak i on a vy byste tu dnes nadával na něj.
A taky mi přijde trochu úsměvné, že si stěžujete na predátory, na úbytek hmyzu, a sám chováte hmyzí predátory a tím se na úbytku hmyzu sám podílíte. Ano, je to úsměvně marginální, ale když budete úmyslně vstupovat do potravního řetězce někde uprostřed, tak se tím nijak nelišíte od těch, kteří to dělají v jiném místě řetězce a na které si stěžujete.
Karel Zvářal
18.11.2024 11:54 Reaguje na PetrPetr
18.11.2024 12:07 Reaguje na Karel ZvářalKarel Zvářal
18.11.2024 12:55 Reaguje na PetrBřetislav Machaček
18.11.2024 17:02 Reaguje na Petrale ve zcela jiných vlivech. Píšu o pestré
skladbě plodin kdysi a o třech nyní. Píšu
o pastvinách s dobytkem a tisících kravinců
plných hmyzu, kterým se krmili ptáci a nyní
jer to krajina sterilní bez pastvy, s pár
hnojišti, ptáci hladoví a proto ubývají.
Pokud jste někdy viděl pastvinu s koláči
kravinců plných muších červů a brouků, tak
by jste chápal o čem píšu. Sterilita je
hlavní příčinou úbytku celého potravního
žebříčku a nezachrání to ochrana predátorů,
ale právě naopak. Na moje ropuchy mi rači
nesahejte a ani na ještěrky, protože mi
spolu s ježky likvidují plzáky zavlečené
globálním obchodem. Jakpak zasahujete vy
proti tomuto zlu? Hádám, že nijak a jste
nadšen z volavek, čápů, vran, krkavců
lišek a jezevců, kteří ty žáby a ty
ještěrky likvidují. Kolikpak jste třeba
vybudoval zimovišť pro ježky a ty žáby
a ještěrky. Já vím, kecy méně bolí a
nicnedělání je přece pro přírodu to
nejlepší. Vše přece vyřeší samoregulace
a když se to nepodaří, tak obviníte ty,
kteří se snaží dělat alespoň něco.
Kolikpak nových lesů jste vysadil a nebo
je pouze lidem vnucujete na úkor jejich
zisku a na jejich náklady a jejich práci?
Já chci, ale ať to udělají jiní, za své
a sami. Tak si kupte pozemky místo auta,
domu a dovolené a sázejte lesy a ukažte,
že se dá žít bez příjmů z hospodaření.
Larisch si to mohl dovolit, protože měl
příjmy z dolů a hutí a totéž předvádějí
někteří ekozemědělci. Příjmy nemají z
půdy a rozumují, jak se dá ekologicky
hospodařit. To už ale uměli kdysi i ve
Slušovicích, kde zemědělství dotovali
z výroby nábytku a počítačů ze své
přidružené výroby. To dnes provádějí
velké agropodniky uzavírající cyklus
spojený s půdou až k finálnímu zboží.
Ti malí jim závidí a ideologům se to
nelíbí, že někdo může být ziskový ze
zemědělství a tak jim sníží dotace.
Ona to je závist, kdy všehoschopní
závidí schopným a zvýhodňují ty
neschopné. Potravní řetězec je tu
už narušen tisíc let a bez regulace
se už příroda neobejde. Jste naivní
a postrádáte elementární znalosti o
přírodě v kulturní krajině. Opájíte
se divočinou někde ve světě, ale i
tam už dochází na regulaci, protože
bez ní to jsou skoky jako na houpačce.
Dravce budete nakonec krmit jako husy
a vlci už to dělají sami místo lovení
zvěře. Tu tak leda stresují a ta pak
v úkrytu loupe stromy a už je důvod
ji vybít, aby byla zlikvidována i ta
myslivost.