Čaj s příchutí plastu? Aneb jak si čajem v sáčku neotrávit život
7.4.2021 19:11 | PRAHA
(Ekolist.cz)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | piqsels
Nejen čaj, ale i nálevový sáček má své složení, které se louhuje do výsledného nápoje.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | hippopx
Plast
Kanadská studie z roku 2019 ale zjistila, že pokud takový plastový sáček zalijete vodou o teplotě 95 °C, vylouhujete si do hrnečku kromě čaje zhruba 11,6 miliard mikroplastů a 3,1 miliard nanoplastů. Zkoumaným materiálem byl nylon a polyethylentereftalát (PET), z něhož byly nálevové sáčky vyrobeny.Přestože negativní vliv mikroplastů na zdraví lidí nebyl dostatečně vědecky prokázán na to, abychom mohli s jistotou říct, že způsobují zdravotní potíže, předběžná opatrnost je jistě na místě. Zatím nejprozkoumanější je schopnost miniaturních plastových částic vázat na sebe jiné látky včetně toxických, které se pak na mikroplastech dostávají do lidských orgánů. A to nechcete. Aby to nebylo moc jednoduché, pak ne všechny sáčky pyramidového nebo jiného netypického tvaru jsou ale vyrobeny z plastu. Některé jsou z bioplastů, které jsou nejčastěji rostlinného původu, například z kukuřičného škrobu nebo řepného cukru. Po zveřejnění výše zmíněné studie se u spotřebitelů zvedla vlna nedůvěry k čajům nabízeným v pyramidových sáčcích. A v reakci na to začali výrobci informaci o složení čajových sáčků zveřejňovat alespoň na svých webových stránkách.
Pyramidový tvar se stal synonymem luxusních, ale i plastových sáčků. Některé jsou vyrobeny z PET, nylonu a jiné z bioplastu.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pixy.org
Bioplast
Bioplastů existuje velké množství. Většina z nich je biologicky odbouratelná v průmyslových kompostárnách za specifických podmínek. Do domácího kompostu vhodné nejsou, protože k rozkladu potřebují vyšší teplotu nebo tlak, než jakých je možné v domácím kompostu dosáhnout. Některé druhy se při rozkladu chovají podobně jako plasty, o jejich účincích na zdraví také není dostatek informací. Pro spotřebitele je rozhodně špatná zpráva, že bioplast je od klasického plastu obtížně rozlišitelný, takže čajové sáčky z bioplastu na první pohled nepoznáte a musíte se spolehnout na informace výrobců, pokud je zveřejňují.
Aby šlo filtrační papír slisovat a spoj se v horké vodě nerozlepil, přidává se do filtračního papíru termoplast.
Licence | Některá práva vyhrazena
Termoplast
Jenomže i ve filtračním papíru se často vyskytuje plast, takzvaný termoplast. Přidává se proto, aby při výrobě čajového pytlíku mohl být otvor snadno uzavřen zalisováním a aby si papír v horké vodě udržel svůj tvar. Pokud tedy hledáte vodítko pro čajový sáček bez termoplastických vláken, podívejte se na způsob jeho uzavření. Všechny sáčky uzavřené zalisováním v sobě obsahují určité procento termoplastu. U sáčků, které jsou sešité, je nižší pravděpodobnost, že byl použit termoplast. Všichni námi oslovení výrobci čajů uvádí, že procento plastů v sáčku je minimální možné. Přesné složení ale nechtějí uvést, protože se jedná o důvěrné informace v dodavatelském řetězci, které nemají právo zveřejnit. Zároveň ujišťují, že jimi používané materiály jsou testovány z hlediska bezpečnosti a splňují nařízení Evropské komise o plastových materiálech určených pro kontakt s potravinami. „Jako výrobce jsme povinni znát kvalitu materiálů. Dodavatelé nám informace poskytují, při každé dodávce deklarují certifikátem a my pravidelně před výrobou kontrolujeme shodu dle sjednané specifikace,“ uvedla v odpovědi pro Ekolist.cz Jana Wolfová ze společnosti LEROS , vyrábějící především bylinné čaje.V čem podává čaj váš oblíbený výrobce?
Pokud ale čajové firmy plast nepoužívají vůbec, rády se tím pochlubí. K takovým společnostem patří Megafyt Pharma nebo rakousko-český Sonnentor. Ten ovšem prodává také pyramidové sáčky, vyrobené z kukuřičného škrobu, tedy bioplastu. Společnost Al Namura, která na českém trhu prodává čaj pod názvem Ahmad tea, na dotaz Ekolistu odpověděla, že 90 % jejich nálevových sáčků je vyrobeno z čistě přírodních vláken. Jsou to ty, které mají přišitou šňůrku. Kromě čajových sáčků se šňůrkou prodává Al Namura i řadu čajů (asi 10 %) bez šňůrky. Ty jsou vyrobeny z filtračního papíru z celulózy získávané buď z vláken abaka nebo dřevěné buničiny. „Používáme také méně než 1 % činidla pro zvýšení pevnosti, abychom zajistili, že se čajový sáček po ponoření do horké vody nerozlepí. Tyto čajové sáčky obsahují malé procento plastů, které jsou potřebné k utěsnění čajových sáčků,“ odpověděla Ekolistu Sylwia Gluza ze společnosti Al Namura. „V současné době zkoumáme alternativy z přírodních rostlinných materiálů, které by eliminovaly používání plastů, a doufáme, že k nim brzy přistoupíme,“ dodala.Složení filtračního papíru na výrobu čajových sáčků se nedozvíte, pokud to výrobce nechce.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | hippopx
Abaka - vlákno z listů banánovníku textilního. Pěstuje se převážně na Filipínách, na obrázku je však plantíž v Kostarice.
Licence | Některá práva vyhrazena
reklama
Dále čtěte |
Expert: Firmy často klamou spotřebitele zavádějícími tvrzeními o udržitelnosti
Co všechno o výrobku prozradí energetický štítek?
DPA: Stane se letos z vydry nové trendové zvíře místo jednorožce?
Další články autora |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
LK
Lukáš Kašpárek
7.4.2021 07:15To pytlíkové cosi o čem pojednává tento článek nemá s čajem nic moc společného....
Je to takový hezký symbol toho, jak nám reklama a marketing vymyla mozek (většině).... lidi jsou totiž ochotni kupovat velice drahý až luxusní obal, ale v něm odpad bez jakýchkoliv pozitiv....
Ten kdo chce pít OPRAVDOVÝ ČAJ, tak kupuje sypaný a pokud možno čerstvý (aspoň toho roku sklizený), OPRAVDOVÝ ČAJ a ne nějakou směs odpadu z výroby po výrobě OPRAVDOVÉHO ČAJE a k tomu přimíchaného něco, aby to nějak chutnalo...
Já třeba čekám na opožděné dodání první sklizně Yunnan Zao Chun 2021, která byla sklizena 22. února a nebýt zpoždění, tak ho už 3 týdny piju. To je čaj!
Odpovědět
Je to takový hezký symbol toho, jak nám reklama a marketing vymyla mozek (většině).... lidi jsou totiž ochotni kupovat velice drahý až luxusní obal, ale v něm odpad bez jakýchkoliv pozitiv....
Ten kdo chce pít OPRAVDOVÝ ČAJ, tak kupuje sypaný a pokud možno čerstvý (aspoň toho roku sklizený), OPRAVDOVÝ ČAJ a ne nějakou směs odpadu z výroby po výrobě OPRAVDOVÉHO ČAJE a k tomu přimíchaného něco, aby to nějak chutnalo...
Já třeba čekám na opožděné dodání první sklizně Yunnan Zao Chun 2021, která byla sklizena 22. února a nebýt zpoždění, tak ho už 3 týdny piju. To je čaj!
LB
Lukas B.
7.4.2021 18:34 Reaguje na Lukáš Kašpárekkdo se chce vyhnout mikroplastům, ten pije sudové pivo z malých pivovarů. ostatně doporučuji to nakonec i těm, co mají nějaké mikroplasty u zadele.
Odpovědět
kk
karel krasensky
7.4.2021 19:17Čaji se vyhněte.Pijte domácí slivovici,jezte zvěřinové klobasky,řízky z nutrie,srnčí guláš,dančí medailonky občas si chytte nějakého pstruha a dožijete se výsokého věku
Odpovědět
Kamil Krabice
8.4.2021 08:30 Reaguje na karel krasenskyřízky z nutrie teď hodně letí v Praze.
Odpovědět
KP
Karel Ploranský
8.4.2021 14:00Mně je úplně jedno, z čeho čajové sáčky jsou.
Podle mne je truhlík každý, kdo sáčky používá.
Ano, je to rychlé. Ano, je to pohodlné.
Ale čaj se má připravovat v konvici, ze sypaného. Tečka.
Tomu, kdo sáčky vymyslel, by měly firmy obchodující s čajem postavit pomník se sochou z ryzího zlata v nadživotní velikosti.
Umožnil jim totiž, aby už nikdo nevěděl, co pije. Za kvalitní čaj se považuje takový, který neobsahuje drť až prach z rozdrobených lístků. Pokud se totiž lístky snadno drolí, je to známka horší kvality a pravděpodobnost nějaké chyby při zpracování.
Do sáčku lze nacpat i to, co se v balírně smete s podlahy...
Takže není směšné lámat si hlavu s tím, z čeho je sáček?
Odpovědět
Podle mne je truhlík každý, kdo sáčky používá.
Ano, je to rychlé. Ano, je to pohodlné.
Ale čaj se má připravovat v konvici, ze sypaného. Tečka.
Tomu, kdo sáčky vymyslel, by měly firmy obchodující s čajem postavit pomník se sochou z ryzího zlata v nadživotní velikosti.
Umožnil jim totiž, aby už nikdo nevěděl, co pije. Za kvalitní čaj se považuje takový, který neobsahuje drť až prach z rozdrobených lístků. Pokud se totiž lístky snadno drolí, je to známka horší kvality a pravděpodobnost nějaké chyby při zpracování.
Do sáčku lze nacpat i to, co se v balírně smete s podlahy...
Takže není směšné lámat si hlavu s tím, z čeho je sáček?
KP
Karel Ploranský
8.4.2021 14:13Mně je úplně jedno, z čeho čajové sáčky jsou.
Podle mne je truhlík každý, kdo sáčky používá.
Ano, je to rychlé. Ano, je to pohodlné.
Ale čaj se má připravovat v konvici, ze sypaného. Tečka.
Tomu, kdo sáčky vymyslel, by měly firmy obchodující s čajem postavit pomník se sochou z ryzího zlata. V nadživotní velikosti.
Umožnil jim totiž, aby už nikdo nevěděl, co vlastně pije.
Za kvalitní čaj se považuje pouze takový, který neobsahuje drť až prach z rozdrobených lístků. Pokud se totiž lístky snadno drolí, je to známka horší kvality a ukazuje to na chyby při zpracování.
Čaj který obsahuje znatelné množství odrolu se za starých dobrých časů dal prodat jen jako podřadný a tudíž hodně levný. Případně se musel zlikvidovat jako neprodejný. Odrol je ODPAD.
To ale dnes už neplatí.
Máme přece ty skvělé, nadmíru praktické sáčky - do těch se dá beztrestně nacpat i to, co se v balírně smete s podlahy...
A prodat to často ještě dráž než kolik by tentýž čaj stál, kdyby byl balen jako sypaný.
To je také příčina toho, že sypaný čaj se v regálech běžných obchodů vidí stále vzácněji. Méně se na něm vydělá.
Takže - není to trochu směšné lámat si hlavu s tím, z čeho je sáček?
Odpovědět
Podle mne je truhlík každý, kdo sáčky používá.
Ano, je to rychlé. Ano, je to pohodlné.
Ale čaj se má připravovat v konvici, ze sypaného. Tečka.
Tomu, kdo sáčky vymyslel, by měly firmy obchodující s čajem postavit pomník se sochou z ryzího zlata. V nadživotní velikosti.
Umožnil jim totiž, aby už nikdo nevěděl, co vlastně pije.
Za kvalitní čaj se považuje pouze takový, který neobsahuje drť až prach z rozdrobených lístků. Pokud se totiž lístky snadno drolí, je to známka horší kvality a ukazuje to na chyby při zpracování.
Čaj který obsahuje znatelné množství odrolu se za starých dobrých časů dal prodat jen jako podřadný a tudíž hodně levný. Případně se musel zlikvidovat jako neprodejný. Odrol je ODPAD.
To ale dnes už neplatí.
Máme přece ty skvělé, nadmíru praktické sáčky - do těch se dá beztrestně nacpat i to, co se v balírně smete s podlahy...
A prodat to často ještě dráž než kolik by tentýž čaj stál, kdyby byl balen jako sypaný.
To je také příčina toho, že sypaný čaj se v regálech běžných obchodů vidí stále vzácněji. Méně se na něm vydělá.
Takže - není to trochu směšné lámat si hlavu s tím, z čeho je sáček?
KP
Karel Ploranský
8.4.2021 14:19 Reaguje na Karel PloranskýOMLUVA
Nevím jak jsem to dokázal, že se stejný text objevil ještě jednou. No - když už se to stalo, trochu jsem ho ještě vylepšil.
A ještě přidám: Vylouhovaný čaj dávám do kompostu. Vozí mi ho i naše děti, ty ale jsou "modernější" než my hloupí starci, takže si čaj dělají ze sáčku.
Ty pytlíky od nich se v kompostu nerozloží ani za pět let! Ani ty, které vypadají jako papírové.
Odpovědět
Nevím jak jsem to dokázal, že se stejný text objevil ještě jednou. No - když už se to stalo, trochu jsem ho ještě vylepšil.
A ještě přidám: Vylouhovaný čaj dávám do kompostu. Vozí mi ho i naše děti, ty ale jsou "modernější" než my hloupí starci, takže si čaj dělají ze sáčku.
Ty pytlíky od nich se v kompostu nerozloží ani za pět let! Ani ty, které vypadají jako papírové.
RP
Radim Polášek
10.4.2021 09:09Opravdu závažná věc zásadního významu pro úplně všechny.
Jinak se miliardy částic včetně mikročásteček uvolňují téměř ze všeho, co používáme. A uvolňují se po stovky let, co takovéhle materiály používáme. Akorát dříve byl problém tyto mikročástečky v příslušném jídle či pití či jiné hmotě vůbec identifikovat a najít, to umožňuje až dnešní rozvoj analytické techniky. Lidi by museli na úplně cokoliv používat čistě jen přírodní materiály, ideálně ty, které se produkují doma a na které je tak organismus navykáván už od dětství.
Jinak na analytické chemické technice je pořád co rozvíjet. Dokud nebudou schopny detekovat jednotlivé molekuly. Potom se takové dialogy budou odvíjet na úrovni molárních množství. 1 mol je jednotka chemického množství a její hodnota je 6,0223 x 10 na dvacátou třetí částic. 1 mol vody neboli tolik molekul vody je v 18 gramech vody, nějak v 70 nebo 80 gramech železa, u antibiotik (škodlivá rezidua) to je v stovkách gramů, podobné to je i pesticidů a podobně složitých chemikálií. U plastů to budou stovky gramů až asi jednotky kilogramů podle toho, jak moc je ten který plast zpolymerizován. Pokud bude jeden mol nějakého plastu třeba těch 10 kilogramů, potom v jedné desetině gramu takového plastu bude k 6,023 x 10 na sedmnáctou částic. Kdyby se loužením takového sáčku uzavřeného desetinou gramu takového plastu uvolnila do čaje jen desetina té desetiny gramu toho plastu, bylo by to až 6,023 x 10 na šestnáctou částic. Proti tomu je nějaká miliarda částic, který se prý z toho sáčku uvolňuje úplně bagatelní.
Odpovědět
Jinak se miliardy částic včetně mikročásteček uvolňují téměř ze všeho, co používáme. A uvolňují se po stovky let, co takovéhle materiály používáme. Akorát dříve byl problém tyto mikročástečky v příslušném jídle či pití či jiné hmotě vůbec identifikovat a najít, to umožňuje až dnešní rozvoj analytické techniky. Lidi by museli na úplně cokoliv používat čistě jen přírodní materiály, ideálně ty, které se produkují doma a na které je tak organismus navykáván už od dětství.
Jinak na analytické chemické technice je pořád co rozvíjet. Dokud nebudou schopny detekovat jednotlivé molekuly. Potom se takové dialogy budou odvíjet na úrovni molárních množství. 1 mol je jednotka chemického množství a její hodnota je 6,0223 x 10 na dvacátou třetí částic. 1 mol vody neboli tolik molekul vody je v 18 gramech vody, nějak v 70 nebo 80 gramech železa, u antibiotik (škodlivá rezidua) to je v stovkách gramů, podobné to je i pesticidů a podobně složitých chemikálií. U plastů to budou stovky gramů až asi jednotky kilogramů podle toho, jak moc je ten který plast zpolymerizován. Pokud bude jeden mol nějakého plastu třeba těch 10 kilogramů, potom v jedné desetině gramu takového plastu bude k 6,023 x 10 na sedmnáctou částic. Kdyby se loužením takového sáčku uzavřeného desetinou gramu takového plastu uvolnila do čaje jen desetina té desetiny gramu toho plastu, bylo by to až 6,023 x 10 na šestnáctou částic. Proti tomu je nějaká miliarda částic, který se prý z toho sáčku uvolňuje úplně bagatelní.
JS
Jarda Svoboda
11.4.2021 08:29Ono už jen sehnat sypaný čaj v originál balení je celkem problém. Dokud byly ťamanské obchody na každém rohu a člověk se s majitelem nebo rodinou dokázal dohodnout, tak se od nich po domluvě dal sehnat téměř jakýkoli čaj, baleny jako vývozní originál v několika vrstvách papíru, speciál a v ručně vyráběných dřevěných krabičkách s odklápěcí víčkem a nebo levnější verze v plechovkach, hranatých, valcový i jiných. Stejně jaký kokiv druh zelený bílý gun pověr slabé nebo silné fermentovany a desítky druhů. Dal i několik druhů rýže originál jejich pestirny v 5 kilo vých ecmxpirtnich pytlích. Nebo i další věci jako tygři masti nebo, několik druhů žen šenuzase speciální export balení sice dražší ale perfektně suseny a ne jen slabou ke kořínky jako se občas dají sehnat po lékárnách ale opravdu třeba 150-300 gramů kde byly max 4 kousky kořenů a docela byl problém jo nadrtit nebo nadtrouhat. Některý druh vypadal a měl i charakteristiku téměř jako by byl skleněný a musel se roztlpukat kladivem. Dnes jsem těch adi 6 různých druhů nikde dlouho ne IDE v jejich kvalitě. Něco bylo Vietnam něco Thajsko něco Čína ale super kvalita stejně jako suseny zauvor v kusech tvrdý jako sklo.
Odpovědět
JS
Jarda Svoboda
11.4.2021 08:29Ono už jen sehnat sypaný čaj v originál balení je celkem problém. Dokud byly ťamanské obchody na každém rohu a člověk se s majitelem nebo rodinou dokázal dohodnout, tak se od nich po domluvě dal sehnat téměř jakýkoli čaj, baleny jako vývozní originál v několika vrstvách papíru, speciál a v ručně vyráběných dřevěných krabičkách s odklápěcí víčkem a nebo levnější verze v plechovkach, hranatých, valcový i jiných. Stejně jaký kokiv druh zelený bílý gun pověr slabé nebo silné fermentovany a desítky druhů. Dal i několik druhů rýže originál jejich pestirny v 5 kilo vých ecmxpirtnich pytlích. Nebo i další věci jako tygři masti nebo, několik druhů žen šenuzase speciální export balení sice dražší ale perfektně suseny a ne jen slabou ke kořínky jako se občas dají sehnat po lékárnách ale opravdu třeba 150-300 gramů kde byly max 4 kousky kořenů a docela byl problém jo nadrtit nebo nadtrouhat. Některý druh vypadal a měl i charakteristiku téměř jako by byl skleněný a musel se roztlpukat kladivem. Dnes jsem těch adi 6 různých druhů nikde dlouho ne IDE v jejich kvalitě. Něco bylo Vietnam něco Thajsko něco Čína ale super kvalita stejně jako suseny zauvor v kusech tvrdý jako sklo.
Odpovědět
cz
21.4.2021 10:18
Tož doporučuju stránky manutea.cz (manucafe.cz )Vybere si každý mlsoun :-)
A protože jsem trochu blázen, sháním sazeničku čajovníku asámského. Protože čínský už mám XD. A taky podobně laděné šílence, co poradí jak na fermentaci černého čaje v domácích = kuchyňských podmínkách.
Odpovědět
A protože jsem trochu blázen, sháním sazeničku čajovníku asámského. Protože čínský už mám XD. A taky podobně laděné šílence, co poradí jak na fermentaci černého čaje v domácích = kuchyňských podmínkách.
LD
Libor Dostálek
8.12.2022 21:21My si vaříme jenom bylinkové čaje z bylinek z vlastní zahrádky a do rychlovarné konvice lijeme vodu s filtrační konvice, takže co se pití týče, tak to je snad bez příměsí. Filtrační konvice je super věc. Máme krásně čistou, měkkou vodu a ani její pořizovací cena, ani filtry nejsou nijak drahé. vybrali jsme si ji z https://zivotavyziva.cz/nejlepsi-filtracni-konvice/ a máme tu od Brity.
Odpovědět