https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/caj-s-prichuti-plastu-aneb-jak-si-cajem-v-sacku-neotravit-zivot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čaj s příchutí plastu? Aneb jak si čajem v sáčku neotrávit život

7.4.2021 19:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | piqsels
Čajový sáček vypadá jako jednoduchý papírový výrobek. Na jeho výrobu se ale používá řada přísad, které v čaji zřejmě nečekáte a nechcete. Co přesně a kolik jakého materiálu se v nálevovém sáčku nachází, se ale z balení čaje nedozvíte, protože tyto informace výrobci neuvádějí. A to přesto, že některé sáčky obsahují určité procento plastů. Nebo jsou rovnou celé plastové. Požádali jsme proto hlavní prodejce čajů u nás, aby nám informace o složení čajových sáčků zaslali.
 
Pokud nechcete s šálkem svého oblíbeného čaje vypít i několik miliard mikroplastů, vyhněte se plastovým sáčkům z PET nebo nylonu. Takové sáčky mají nejčastěji netypický tvar a jsou tužší a pevnější. Nejčastěji je to sáček v podobě pyramidy nebo ranečku. Právě pevnost tvaru je důvod, proč výrobci čajů začali PET či nylon používat – mají čajových lístkům dát prostor lépe se v horké vodě rozvinout.

Nejen čaj, ale i nálevový sáček má své složení, které se louhuje do výsledného nápoje.
Nejen čaj, ale i nálevový sáček má své složení, které se louhuje do výsledného nápoje.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | hippopx

Plast

Kanadská studie z roku 2019 ale zjistila, že pokud takový plastový sáček zalijete vodou o teplotě 95 °C, vylouhujete si do hrnečku kromě čaje zhruba 11,6 miliard mikroplastů a 3,1 miliard nanoplastů. Zkoumaným materiálem byl nylon a polyethylentereftalát (PET), z něhož byly nálevové sáčky vyrobeny.

Přestože negativní vliv mikroplastů na zdraví lidí nebyl dostatečně vědecky prokázán na to, abychom mohli s jistotou říct, že způsobují zdravotní potíže, předběžná opatrnost je jistě na místě. Zatím nejprozkoumanější je schopnost miniaturních plastových částic vázat na sebe jiné látky včetně toxických, které se pak na mikroplastech dostávají do lidských orgánů. A to nechcete.

Aby to nebylo moc jednoduché, pak ne všechny sáčky pyramidového nebo jiného netypického tvaru jsou ale vyrobeny z plastu. Některé jsou z bioplastů, které jsou nejčastěji rostlinného původu, například z kukuřičného škrobu nebo řepného cukru.

Po zveřejnění výše zmíněné studie se u spotřebitelů zvedla vlna nedůvěry k čajům nabízeným v pyramidových sáčcích. A v reakci na to začali výrobci informaci o složení čajových sáčků zveřejňovat alespoň na svých webových stránkách.

Pyramidový tvar se stal synonymem luxusních, ale i plastových sáčků. Některé jsou vyrobeny z PET, nylonu a jiné z bioplastu.
Pyramidový tvar se stal synonymem luxusních, ale i plastových sáčků. Některé jsou vyrobeny z PET, nylonu a jiné z bioplastu.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pixy.org

„Chceme ujistit, že u čajů Dilmah žádný z našich čajový sáčků není vyroben z nylonu ani PET, které vědci studovali a naše pyramidové čaje – které označujeme Luxury Leaf Tea bags (luxusní sáčky s čajovými lístky) – jsou vyrobeny z BIO materiálu (kukuřičný škrob) PLA. Od špičkových výrobců z Japonska,“ reagovala na studii kanadské McGillovy univerzity společnost Dilmah. Podobné informace uvádí ke svým pyramidovým sáčkům na webu i společnost Dallmayr.

Nabízí se otázka, zda to, že je plast místo z ropy vyrobený z rostlin, jej činí neškodným.

Bioplast

Bioplastů existuje velké množství. Většina z nich je biologicky odbouratelná v průmyslových kompostárnách za specifických podmínek. Do domácího kompostu vhodné nejsou, protože k rozkladu potřebují vyšší teplotu nebo tlak, než jakých je možné v domácím kompostu dosáhnout. Některé druhy se při rozkladu chovají podobně jako plasty, o jejich účincích na zdraví také není dostatek informací.

Pro spotřebitele je rozhodně špatná zpráva, že bioplast je od klasického plastu obtížně rozlišitelný, takže čajové sáčky z bioplastu na první pohled nepoznáte a musíte se spolehnout na informace výrobců, pokud je zveřejňují.

Aby šlo filtrační papír slisovat a spoj se v horké vodě nerozlepil, přidává se do filtračního papíru termoplast.
Aby šlo filtrační papír slisovat a spoj se v horké vodě nerozlepil, přidává se do filtračního papíru termoplast.

Dobrá zpráva naopak je, že většina čajů není balena v plastových sáčcích, ale v sáčcích z filtračního papíru a spotřebitel tak má stále možnost volby. K výrobě filtračního papíru se používají nejčastěji vlákna abaka z banánovníku textilního nebo celulóza, tedy přírodní rostlinná vlákna.

Termoplast

Jenomže i ve filtračním papíru se často vyskytuje plast, takzvaný termoplast. Přidává se proto, aby při výrobě čajového pytlíku mohl být otvor snadno uzavřen zalisováním a aby si papír v horké vodě udržel svůj tvar.

Pokud tedy hledáte vodítko pro čajový sáček bez termoplastických vláken, podívejte se na způsob jeho uzavření. Všechny sáčky uzavřené zalisováním v sobě obsahují určité procento termoplastu. U sáčků, které jsou sešité, je nižší pravděpodobnost, že byl použit termoplast.

Všichni námi oslovení výrobci čajů uvádí, že procento plastů v sáčku je minimální možné. Přesné složení ale nechtějí uvést, protože se jedná o důvěrné informace v dodavatelském řetězci, které nemají právo zveřejnit. Zároveň ujišťují, že jimi používané materiály jsou testovány z hlediska bezpečnosti a splňují nařízení Evropské komise o plastových materiálech určených pro kontakt s potravinami.

„Jako výrobce jsme povinni znát kvalitu materiálů. Dodavatelé nám informace poskytují, při každé dodávce deklarují certifikátem a my pravidelně před výrobou kontrolujeme shodu dle sjednané specifikace,“ uvedla v odpovědi pro Ekolist.cz Jana Wolfová ze společnosti LEROS , vyrábějící především bylinné čaje.

V čem podává čaj váš oblíbený výrobce?

Pokud ale čajové firmy plast nepoužívají vůbec, rády se tím pochlubí. K takovým společnostem patří Megafyt Pharma nebo rakousko-český Sonnentor. Ten ovšem prodává také pyramidové sáčky, vyrobené z kukuřičného škrobu, tedy bioplastu.

Společnost Al Namura, která na českém trhu prodává čaj pod názvem Ahmad tea, na dotaz Ekolistu odpověděla, že 90 % jejich nálevových sáčků je vyrobeno z čistě přírodních vláken. Jsou to ty, které mají přišitou šňůrku.

Kromě čajových sáčků se šňůrkou prodává Al Namura i řadu čajů (asi 10 %) bez šňůrky. Ty jsou vyrobeny z filtračního papíru z celulózy získávané buď z vláken abaka nebo dřevěné buničiny. „Používáme také méně než 1 % činidla pro zvýšení pevnosti, abychom zajistili, že se čajový sáček po ponoření do horké vody nerozlepí. Tyto čajové sáčky obsahují malé procento plastů, které jsou potřebné k utěsnění čajových sáčků,“ odpověděla Ekolistu Sylwia Gluza ze společnosti Al Namura. „V současné době zkoumáme alternativy z přírodních rostlinných materiálů, které by eliminovaly používání plastů, a doufáme, že k nim brzy přistoupíme,“ dodala.

Složení filtračního papíru na výrobu čajových sáčků se nedozvíte, pokud to výrobce nechce.
Složení filtračního papíru na výrobu čajových sáčků se nedozvíte, pokud to výrobce nechce.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | hippopx

Podobně je na tom společnost Unilever ČR, výrobce značky Lipton. „V našem čajovém portfoliu používáme na čajové sáčky širokou škálu materiálů, zejména jde o papírové a biologicky odbouratelné čajové sáčky, dále následují papírové čajové sáčky s nízkým obsahem plastů. Tyto materiály využíváme například v případě značky Lipton, u které chceme do roku 2022 odstranit plastovou fólii na krabičkách, a navíc přejít na sáčky z rostlinného materiálu,“ odpověděla nám za Unilever Magdalena Leimerová.

„Čajové sáčky značky Pukka, která je také dostupná na českém trhu, jsou vyrobeny ze speciální směsi přírodního abaka, buničiny a rostlinných celulózových vláken, které jsou sešity organickou bavlnou,“ dodala Leimerová.

Nejobsáhlejší odpověď nám poskytla firma Jemča. „Složení sáčků vám dopodrobna popsat nemohu, ale jedná se o filtrační papír + teplem svařitelná vlákna, jejichž obsah je nejnižší možný,“ napsala Ekolistu Radka Baštýřová.

„Již několikrát jsme se snažili přejít s obsahem těchto vláken na nižší hodnotu, ale výsledkem bylo vždy to, že se sáčky rozpadaly. Stojíme si ale za tím, že naše dodavatele pravidelně poptáváme, co se nových technologií a složení týká,“ pokračuje zástupkyně společnosti Jemča.

Abaka - vlákno z listů banánovníku textilního. Pěstuje se převážně na Filipínách, na obrázku je však plantíž v Kostarice.
Abaka - vlákno z listů banánovníku textilního. Pěstuje se převážně na Filipínách, na obrázku je však plantíž v Kostarice.

„Náhrada je v tomto směru prakticky nemožná, ale je možné si ohlídat to, abychom neměli papír se zbytečně vysokým obsahem těchto vláken – na to u nás dbáme,“ popisuje Baštýřová. „Nicméně jedna možnost samozřejmě je a tou je úplně jiná technologie výroby čajových sáčků a právě touto cestou se pomalu ale jistě vydáváme,“ uvádí Radka Baštýřová. „Chceme stále více investovat do nových strojů, které sáčky nesvařují teplem, nýbrž filtrační papír ‚poskládají‛ a následně sešijí. V tomto případě je možné použití čistého filtračního papíru,“ vysvětluje Baštýřová možnost, jak se obsahu termoplastů vyhnout. Jemča se podle jejích informací bude snažit využít tohoto způsobu výroby co nejvíce. Loni společnost zakoupila za tímto účelem dva „skládací“ stroje a další dva měly přibýt letos na jaře.

Na dotazy Ekolistu nereagovala německá společnost Teekane, holandská firma Jacobs Douwe Egberts vyrábějící čaje Pickwick a polská Mokate, výrobce čajů Loyd, Babička Růženka, Dukát a Minutka. V reakci na zájem po vydání zmíněné kanadské studie z roku 2019 ale jejich zástupci zveřejňovali v médiích odpovědi s podobným zněním – jejich filtrační papíry obsahují určité procento svařitelných termoplastů.

Poměr, v jakém jsou termoplasty používané, ale společnosti běžně neuvádějí. Podle informací poskytnutých médiím dříve bylo zřejmě největší množství 25 % v čajích Pickwick, podle údajů poskytnutých na blog o kompostování v roce 2018.

Zatím největší jistotu v tom, abyste si čajem v sáčku neotrávili zdraví, poskytuje používání čaje nebaleného, ale sypaného.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.
 twitter

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

7.4.2021 07:15
To pytlíkové cosi o čem pojednává tento článek nemá s čajem nic moc společného....

Je to takový hezký symbol toho, jak nám reklama a marketing vymyla mozek (většině).... lidi jsou totiž ochotni kupovat velice drahý až luxusní obal, ale v něm odpad bez jakýchkoliv pozitiv....

Ten kdo chce pít OPRAVDOVÝ ČAJ, tak kupuje sypaný a pokud možno čerstvý (aspoň toho roku sklizený), OPRAVDOVÝ ČAJ a ne nějakou směs odpadu z výroby po výrobě OPRAVDOVÉHO ČAJE a k tomu přimíchaného něco, aby to nějak chutnalo...

Já třeba čekám na opožděné dodání první sklizně Yunnan Zao Chun 2021, která byla sklizena 22. února a nebýt zpoždění, tak ho už 3 týdny piju. To je čaj!
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.4.2021 18:34 Reaguje na Lukáš Kašpárek
kdo se chce vyhnout mikroplastům, ten pije sudové pivo z malých pivovarů. ostatně doporučuji to nakonec i těm, co mají nějaké mikroplasty u zadele.
Odpovědět
kk

karel krasensky

7.4.2021 19:17
Čaji se vyhněte.Pijte domácí slivovici,jezte zvěřinové klobasky,řízky z nutrie,srnčí guláš,dančí medailonky občas si chytte nějakého pstruha a dožijete se výsokého věku
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

8.4.2021 08:30 Reaguje na karel krasensky
řízky z nutrie teď hodně letí v Praze.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

8.4.2021 14:00
Mně je úplně jedno, z čeho čajové sáčky jsou.
Podle mne je truhlík každý, kdo sáčky používá.
Ano, je to rychlé. Ano, je to pohodlné.
Ale čaj se má připravovat v konvici, ze sypaného. Tečka.

Tomu, kdo sáčky vymyslel, by měly firmy obchodující s čajem postavit pomník se sochou z ryzího zlata v nadživotní velikosti.
Umožnil jim totiž, aby už nikdo nevěděl, co pije. Za kvalitní čaj se považuje takový, který neobsahuje drť až prach z rozdrobených lístků. Pokud se totiž lístky snadno drolí, je to známka horší kvality a pravděpodobnost nějaké chyby při zpracování.
Do sáčku lze nacpat i to, co se v balírně smete s podlahy...

Takže není směšné lámat si hlavu s tím, z čeho je sáček?
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

8.4.2021 14:13
Mně je úplně jedno, z čeho čajové sáčky jsou.
Podle mne je truhlík každý, kdo sáčky používá.
Ano, je to rychlé. Ano, je to pohodlné.
Ale čaj se má připravovat v konvici, ze sypaného. Tečka.

Tomu, kdo sáčky vymyslel, by měly firmy obchodující s čajem postavit pomník se sochou z ryzího zlata. V nadživotní velikosti.
Umožnil jim totiž, aby už nikdo nevěděl, co vlastně pije.
Za kvalitní čaj se považuje pouze takový, který neobsahuje drť až prach z rozdrobených lístků. Pokud se totiž lístky snadno drolí, je to známka horší kvality a ukazuje to na chyby při zpracování.
Čaj který obsahuje znatelné množství odrolu se za starých dobrých časů dal prodat jen jako podřadný a tudíž hodně levný. Případně se musel zlikvidovat jako neprodejný. Odrol je ODPAD.
To ale dnes už neplatí.
Máme přece ty skvělé, nadmíru praktické sáčky - do těch se dá beztrestně nacpat i to, co se v balírně smete s podlahy...
A prodat to často ještě dráž než kolik by tentýž čaj stál, kdyby byl balen jako sypaný.
To je také příčina toho, že sypaný čaj se v regálech běžných obchodů vidí stále vzácněji. Méně se na něm vydělá.

Takže - není to trochu směšné lámat si hlavu s tím, z čeho je sáček?
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

8.4.2021 14:19 Reaguje na Karel Ploranský
OMLUVA
Nevím jak jsem to dokázal, že se stejný text objevil ještě jednou. No - když už se to stalo, trochu jsem ho ještě vylepšil.

A ještě přidám: Vylouhovaný čaj dávám do kompostu. Vozí mi ho i naše děti, ty ale jsou "modernější" než my hloupí starci, takže si čaj dělají ze sáčku.
Ty pytlíky od nich se v kompostu nerozloží ani za pět let! Ani ty, které vypadají jako papírové.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.4.2021 09:09
Opravdu závažná věc zásadního významu pro úplně všechny.
Jinak se miliardy částic včetně mikročásteček uvolňují téměř ze všeho, co používáme. A uvolňují se po stovky let, co takovéhle materiály používáme. Akorát dříve byl problém tyto mikročástečky v příslušném jídle či pití či jiné hmotě vůbec identifikovat a najít, to umožňuje až dnešní rozvoj analytické techniky. Lidi by museli na úplně cokoliv používat čistě jen přírodní materiály, ideálně ty, které se produkují doma a na které je tak organismus navykáván už od dětství.
Jinak na analytické chemické technice je pořád co rozvíjet. Dokud nebudou schopny detekovat jednotlivé molekuly. Potom se takové dialogy budou odvíjet na úrovni molárních množství. 1 mol je jednotka chemického množství a její hodnota je 6,0223 x 10 na dvacátou třetí částic. 1 mol vody neboli tolik molekul vody je v 18 gramech vody, nějak v 70 nebo 80 gramech železa, u antibiotik (škodlivá rezidua) to je v stovkách gramů, podobné to je i pesticidů a podobně složitých chemikálií. U plastů to budou stovky gramů až asi jednotky kilogramů podle toho, jak moc je ten který plast zpolymerizován. Pokud bude jeden mol nějakého plastu třeba těch 10 kilogramů, potom v jedné desetině gramu takového plastu bude k 6,023 x 10 na sedmnáctou částic. Kdyby se loužením takového sáčku uzavřeného desetinou gramu takového plastu uvolnila do čaje jen desetina té desetiny gramu toho plastu, bylo by to až 6,023 x 10 na šestnáctou částic. Proti tomu je nějaká miliarda částic, který se prý z toho sáčku uvolňuje úplně bagatelní.
Odpovědět
JS

Jarda Svoboda

11.4.2021 08:29
Ono už jen sehnat sypaný čaj v originál balení je celkem problém. Dokud byly ťamanské obchody na každém rohu a člověk se s majitelem nebo rodinou dokázal dohodnout, tak se od nich po domluvě dal sehnat téměř jakýkoli čaj, baleny jako vývozní originál v několika vrstvách papíru, speciál a v ručně vyráběných dřevěných krabičkách s odklápěcí víčkem a nebo levnější verze v plechovkach, hranatých, valcový i jiných. Stejně jaký kokiv druh zelený bílý gun pověr slabé nebo silné fermentovany a desítky druhů. Dal i několik druhů rýže originál jejich pestirny v 5 kilo vých ecmxpirtnich pytlích. Nebo i další věci jako tygři masti nebo, několik druhů žen šenuzase speciální export balení sice dražší ale perfektně suseny a ne jen slabou ke kořínky jako se občas dají sehnat po lékárnách ale opravdu třeba 150-300 gramů kde byly max 4 kousky kořenů a docela byl problém jo nadrtit nebo nadtrouhat. Některý druh vypadal a měl i charakteristiku téměř jako by byl skleněný a musel se roztlpukat kladivem. Dnes jsem těch adi 6 různých druhů nikde dlouho ne IDE v jejich kvalitě. Něco bylo Vietnam něco Thajsko něco Čína ale super kvalita stejně jako suseny zauvor v kusech tvrdý jako sklo.
Odpovědět
JS

Jarda Svoboda

11.4.2021 08:29
Ono už jen sehnat sypaný čaj v originál balení je celkem problém. Dokud byly ťamanské obchody na každém rohu a člověk se s majitelem nebo rodinou dokázal dohodnout, tak se od nich po domluvě dal sehnat téměř jakýkoli čaj, baleny jako vývozní originál v několika vrstvách papíru, speciál a v ručně vyráběných dřevěných krabičkách s odklápěcí víčkem a nebo levnější verze v plechovkach, hranatých, valcový i jiných. Stejně jaký kokiv druh zelený bílý gun pověr slabé nebo silné fermentovany a desítky druhů. Dal i několik druhů rýže originál jejich pestirny v 5 kilo vých ecmxpirtnich pytlích. Nebo i další věci jako tygři masti nebo, několik druhů žen šenuzase speciální export balení sice dražší ale perfektně suseny a ne jen slabou ke kořínky jako se občas dají sehnat po lékárnách ale opravdu třeba 150-300 gramů kde byly max 4 kousky kořenů a docela byl problém jo nadrtit nebo nadtrouhat. Některý druh vypadal a měl i charakteristiku téměř jako by byl skleněný a musel se roztlpukat kladivem. Dnes jsem těch adi 6 různých druhů nikde dlouho ne IDE v jejich kvalitě. Něco bylo Vietnam něco Thajsko něco Čína ale super kvalita stejně jako suseny zauvor v kusech tvrdý jako sklo.
Odpovědět
cz

21.4.2021 10:18
Tož doporučuju stránky manutea.cz (manucafe.cz )Vybere si každý mlsoun :-)
A protože jsem trochu blázen, sháním sazeničku čajovníku asámského. Protože čínský už mám XD. A taky podobně laděné šílence, co poradí jak na fermentaci černého čaje v domácích = kuchyňských podmínkách.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist