David Ondráčka "> Neprůhledné veřejné zakázky připravily v loňském roce ČR o 32 miliard korun - Ekolist.cz

Transparency International ČR: Neprůhledné veřejné zakázky připravily v loňském roce ČR o 32 miliard korun

Transparency International – Česká republika (dále jen TIC) dnes zveřejnila výsledky svého výzkumu, jehož cílem bylo vyčíslit ztráty plynoucí z neefektivity a neprůhlednosti procesu zadávání veřejných zakázek. V roce 2004 se z celkového objemu veřejných zdrojů na obecní úrovni neefektivně použilo 15 mld. Kč, na centrální úrovni pak 17,4 mld. Kč. Celkový odhad ztrát v důsledku neefektivnosti a neprůhlednosti procesu zadávání veřejných zakázek v roce 2004 tak představuje 32,4 mld. Kč.

„Výše ztrát je alarmující, a přitom se jedná o odhad na spodní hranici. Situace se podle všeho v nejbližší době k lepšímu nezmění“, říká Adriana Krnáčová, ředitelka TIC. „Hlavní příčiny tohoto stavu lze hledat zejména v převládající politické neochotě nastavit skutečně účinný a vymahatelný rámec pro zadávání veřejných zakázek a v nedostatečné otevřenosti veřejné správy v této oblasti“, říká vedoucí projektu David Ondráčka.

Hlavním problémem je ovlivňování procesu zadávání veřejných zakázek politickou reprezentací. Politici na místní, regionální i centrální úrovni uplatňují svůj vliv při nastavení podmínek výběrového řízení, zasahují do činnosti hodnotících komisí a mohou rozhodnutí těchto komisí zvrátit.

Veřejné správě dále chybí efektivní kontrolní mechanismy. Vnitřní i vnější kontrola procesu zadávání veřejných zakázek se zaměřuje především na formální nedostatky procesu a korupční manipulace není s to odhalit. Přístup k informacím je vinou nesprávného výkladu institutu obchodního tajemství nedostatečný, čímž je ztížena veřejná kontrola.

Na druhé straně platí, že mnozí soukromí podnikatelé využívají pro získání veřejných zakázek svých politických kontaktů a v některých oblastech jednají společnosti při získávání veřejných zakázek ve vzájemné shodě.

Vláda v současné době pracuje na novém legislativním rámci zadávání veřejných zakázek a na zákoně o veřejně soukromých partnerstvích. Příprava těchto dvou norem jí dává dobrou příležitost k tomu, aby nastavila takové mechanismy, které výrazně omezí nekalé postupy a korupční příležitosti při výběrových řízeních. TIC zpracovala doporučení, která by měla být zohledněna při přípravě obou norem a kterým by vláda měla věnovat svou pozornost.

Studii o nedostatcích stávajícího systému zadávání veřejných zakázek, podkladové materiály k odhadu finančních ztrát, doporučení a další související informace jsou k dispozici na internetových stránkách TIC (www.transparency.cz).

V případě zájmu o další informace se prosím obraťte na:
David Ondráčka tel: 266 790 115
Adriana Krnáčová tel. 266 790 117