https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/alternativne-hospodari-farmari-v-cr-na-16-procentech-pudy.jejich-pocet-ale-roste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Alternativně hospodaří farmáři v ČR na 16 procentech půdy. Jejich počet ale roste

5.8.2024 00:50 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Alternativně hospodaří zemědělci v Česku zhruba na 16 procentech půdy, na jednom procentu půdy zavádí farmáři nové trendy jako například regenerativní zemědělství, řekl ČTK děkan Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity Josef Soukup. Stále podle něj převažují konvenční způsoby, které používá přes 80 procent zemědělců. Odborníci ale očekávají, že počet farmářů používajících alternativní způsoby, mezi které patří například ekologické či regenerativní zemědělství, bude narůstat.
 
V Česku stále převažuje konvenční způsob hospodaření, podniky totiž podle Soukupa musí dbát na produktivitu a dosažení výnosů. Zároveň ale uvedl, že lze pozorovat odklon od konvenčního hospodaření, často z ekonomických důvodů.

"Vyšší dotační podpora, další nebo vyšší příjmy za certifikovaný způsob hospodaření. Je však také mnoho zemědělců, kteří z důvodů vnitřního přesvědčení a světonázoru chtějí hospodařit více v souladu s přírodou a ekonomický efekt pro ně je až druhořadou záležitostí," řekl.

Nejrozšířenější alternativní formou zemědělství je podle Soukupa ekologické zemědělství, ve kterém se potraviny produkují za použití přírodních látek a procesů. V roce 2022 hospodařili farmáři ekologicky na 575 000 hektarech zemědělské půdy, což představovalo přibližně 16 procent celkové výměry. Loni se podle Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) výměra půdy v ekologickém režimu zvýšila téměř o 20 000 hektarů.

Dalším způsobem je regenerativní zemědělství, které se snaží minimalizovat negativní vliv zemědělské činnosti na půdu a krajinu. Platforma pro regenerativní zemědělství eviduje v ČR 30 000 hektarů půdy v režimu regenerativního zemědělství, podle jejího odhadu ale bude reálná plocha větší.

Například Philip Lymbery, ředitel charitativní organizace pro dobré životní podmínky hospodářských zvířat Compassion in World Farming, vnímá regenerativní zemědělství jako budoucnost hospodaření. "Způsob, jakým v současné době hospodaříme, používáme průmyslové metody s chemickými pesticidy, umělá hnojiva, zvířata chovaná v klecích, tím ničíme půdu, kterou potřebujeme pro budoucnost," řekl už dříve ČTK.

Za největší výhody regenerativního zemědělství považuje Zuzana Benešová, spoluzakladatelka Platformy pro regenerativní zemědělství, zlepšení a stabilizaci výnosů, lepší zadržování vody, zvýšení biodiverzity a zvyšování půdních zásob uhlíku.

Regenerativní zemědělství je ale v Česku teprve v začátcích, dodala Benešová. Chybí podle ní dotační podpora, správně nastavená legislativa, osvěta, ale i zájem spotřebitelů a farmářů, kteří se často obávají zavést nové postupy.

"Ve většině případů je to strach z neznámého. Setkáváme se taky s obavami z přemnožení hrabošů, zaplevelení pozemků, snížení výnosů," řekla. Při přechodu na regenerativní zemědělství se také na určitou dobu sníží výnosy, než se zlepší stav půdy, doplnila.

Za poslední rok ale vnímá platforma nárůst počtu regenerativních zemědělců i zájem potravinářů o jejich produkci. "Díky ekonomickým výhodám regenerativního zemědělství a přibývajícím extrémům počasí očekáváme, že rychlost přechodu dalších zemědělců se bude zvyšovat," uvedla Benešová.

ÚZEI mezi alternativní způsoby řadí také agrolesnictví či takzvané precizní zemědělství. Podle loňské analýzy využívá alespoň nějakou chytrou technologii asi třetina zemědělců.


reklama

 
Tereza Preisová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

5.8.2024 05:09
A takto hospodaří pro radost ze života a dotace,
nebo kvůli uživení společnosti a výdělku, co ?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.8.2024 06:59
Pokud kdokoliv hospodaří regenerativním způsobem, má kromě toho ještě nějaký jiný příjem, kterým toto hospodaření dotuje. Vidím to u nás, jeden subjekt takto hospodaří třetím rokem a protože jeho rozhodné příjmy pocházejí z úplně jiné činnosti, může si to dovolit. Pokud by takto "hospodařil" někdo, kdo by na tom byl ekonomicky závislý, už dávno by dohospodařil.
To je prosté konstatování faktu. Je hezké mít vnitřní přesvědčení a světonázor, ale to na uživení nestačí.

Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.8.2024 08:50 Reaguje na pavel peregrin
Hm. Takže ani ty ekodotace nestačí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.8.2024 15:50 Reaguje na pavel peregrin
Trochu odjinud. V letošním roce registruji nebývalé ztráty - vysypané zrno na poli, na polní cestě i na asfaltkách. Jestli to valí nakopec a cestou vytřásá, nebo mají děravé korby, nebo možná brigádníci - ale každopádně přicházejí o značnou část úrody.
Odpovědět
RZ

Radim Zaňka

7.8.2024 09:35 Reaguje na pavel peregrin
Regenerativní zemědělství se samozřejmě začne vyplácet až po několika letech od doby, co na takový způsob hospodaření přejdete. Je to jako když investujete do nové továrny, pak splácíte úvěry atd., tak tady musíte počítat s tím, že určitou dobu budete mít nižší výnosy, ale dlouhodobě jsou zkušenosti takové, že se to vyplatí. Taky to vyžaduje trochu jiné stroje pro sadbu. Každopádně místo toho, abyste přicházel o humus v půdě, která ztrácí úrodnost a schopnost držet vodu, tak se tam začne tvořit. A nepotřebujete k tomu ani přidruženou živočišnou výrobu, protože ten bohatý život je přímo v té půdě.

Než ale začnete psát svoje závěry po přečtení jednoho článku, tak doporučuji třeba na Youbube zadat "regenerativní zemědělství" a tam najdete desítky rozhovorů s různými zemědělci a jejich zkušenosti, vesměs pozitivní. A to jsou i velké podniky. Myslíte, že jsou všichni tak hloupí, když to používají. Nechcete jim poradit, ať si to rozmyslí :-)

Dop. četba:
Dietmar Näser: Regenerativní zemědělství
Dale Strickler: Manuál regenerativního zemědělství
Odpovědět

Viktor Šedivý

5.8.2024 14:12
"Odborníci ale očekávají, že počet farmářů používajících alternativní způsoby, .. bude narůstat."

A co trojčlenka, ta odborníkům jde? Pokud ano, mohli by zkusit spočítat, kdy už nebude z čeho tento parazitický způsob "hospodaření" platit.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

7.8.2024 12:44 Reaguje na Viktor Šedivý
Pane Šedivý,bude.Zemědělská Univerzita v Praze vyprodukuje rčšně asi 15 zemědělských inženýrů.
Odpovědět

Radek Čuda

5.8.2024 14:54
Koukám, že přechod EU od ekonomiky tržní k ekonomice dotační úspěšně pokračuje. A pokud se budu aspoň trochu o sebe starat, tak i té centrálně řízené dočkám ... zase.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.8.2024 18:02
Pro objektivní hodnocení alternativního hospodaření na 16% procentech
půdy mi schází údaj, kolika procenty se podílejí na celkové produkci.
Já totiž znám taky jednoho ekozemědělce, který má z 30 ha zatravněno
25 ha pro 2 krávy, 4 kozy a třicet slepic. Těch 5 ha hnojí jejich trusem
a produkuje tam pouze zeleninu pro svoji rodinu a pro pár zájemců o
údajné BIOprodukty. Nějaké peníze dostává za údržbu trvale zatravněných
polí a on sám pracuje z domu jako IT specialista. Takže bylo by dobré znát podíl nejenom alternativně obhospodařované půdy, ale taky kolika
procenty se ta půda podílí na celkové produkci. Abychom totiž časem
neskončili tak, že sice budou všichni hospodařit alternativně, ale
národ nebudou schopni uživit jako ten ekozemědělec, který nakupuje
většinu potravin a krmiv (brambory, zrní pro zvířata, chléb atd.)
od ostatních.
Odpovědět

Jirka Šilha

8.8.2024 23:27
Bohužel autor si vůbec nedal práci s tím, aby si dal popisované věci do souvislostí, a tak již v nadpisu je několik chyb a blbostí. Precizní zemědělství není rozhodně alternativní způsob hospodaření a obhospodařovaná plocha jenom s prvky precizního zemědělství je více než uvedených 16%, a kde by potom byly ty ostatní formy.
Rozhodně stojí za zmínku, že ačkoliv ekologičtí zemědělci jsou jsou za posledních 20 let mohutně podporovaní dotacema v PRV a MAS i výrazně vyššíma dotacema na plochu, jejich produkce i po 20 letech je mizivá. V supermarketech neviditelná a tam převažují dovozové bio s najetými tisíci km na kamionu. Hanba úředníkům, kteří to tolerují. Takže hna BIO je alternativní jen totální vycucávání všech možných dotací, což u ostatních není nebo je podloženo alespoň nějakou produkcí.
Osobně nechápu, co autor vidí jako alternativního na regenerativním zemědělství, kde základem je nezpracovávat půdu, což vyústí dříve či později v přemnožení myší a dalších polyfágních škůdců a plevelů do takové míry, že po několika letech musí většinou od tohoto způsobu ustoupit, zorat nebo přistoupit k razantně vyššímu použití POR. Jako zemědělský poradce vím o čem mluvím.
Odpovědět

Jirka Šilha

8.8.2024 23:27
Bohužel autor si vůbec nedal práci s tím, aby si dal popisované věci do souvislostí, a tak již v nadpisu je několik chyb a blbostí. Precizní zemědělství není rozhodně alternativní způsob hospodaření a obhospodařovaná plocha jenom s prvky precizního zemědělství je více než uvedených 16%, a kde by potom byly ty ostatní formy.
Rozhodně stojí za zmínku, že ačkoliv ekologičtí zemědělci jsou jsou za posledních 20 let mohutně podporovaní dotacema v PRV a MAS i výrazně vyššíma dotacema na plochu, jejich produkce i po 20 letech je mizivá. V supermarketech neviditelná a tam převažují dovozové bio s najetými tisíci km na kamionu. Hanba úředníkům, kteří to tolerují. Takže hna BIO je alternativní jen totální vycucávání všech možných dotací, což u ostatních není nebo je podloženo alespoň nějakou produkcí.
Osobně nechápu, co autor vidí jako alternativního na regenerativním zemědělství, kde základem je nezpracovávat půdu, což vyústí dříve či později v přemnožení myší a dalších polyfágních škůdců a plevelů do takové míry, že po několika letech musí většinou od tohoto způsobu ustoupit, zorat nebo přistoupit k razantně vyššímu použití POR. Jako zemědělský poradce vím o čem mluvím.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist