https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cez-dal-signal-ze-doba-uhelna-konci-plan-ma-vsak-nejasny-mini-ekologicke-organizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČEZ dal signál, že doba uhelná končí, plán má však nejasný, míní ekologické organizace Aktualizováno

20.5.2021 18:10 | PRAHA (ČTK)
Ekologičtí aktivisté upozorňují, že dosavadní ústup společnosti od uhlí znamenal hlavně prodej uhelných elektráren Chvaletice a Počerady skupině Sev.en Energy. Ani dnes podle organizací firma neuvedla, které elektrárny se budou zavírat a kdy se o tom bude rozhodovat s ohledem na potřeby distribuční soustavy.
Ekologičtí aktivisté upozorňují, že dosavadní ústup společnosti od uhlí znamenal hlavně prodej uhelných elektráren Chvaletice a Počerady skupině Sev.en Energy. Ani dnes podle organizací firma neuvedla, které elektrárny se budou zavírat a kdy se o tom bude rozhodovat s ohledem na potřeby distribuční soustavy.
Nově představená strategie firmy ČEZ je podle ekologických organizací signál, že budoucností energetiky jsou obnovitelné zdroje a že doba uhelná končí rychleji, než se donedávna čekalo. Firma však neuvedla, které uhelné elektrárny bude zavírat a kdy o tom bude rozhodovat. Plán je polovičatý, uvedli v reakci na dnešní vystoupení představitelů ČEZ zástupci Greenpeace a Hnutí Duha. Výrazně kritičtější je k záměrům ČEZ organizace Limity jsme my. ČEZ plánuje do roku 2030 vybudovat obnovitelné zdroje o výkonu 6000 megawattů (MW), převážně fotovoltaické elektrárny. Jde zhruba o trojnásobek výkonu Jaderné elektrárny Dukovany. Do roku 2030 chce také firma snížit podíl výroby elektřiny z uhlí na 12,5 procenta.
 

"Nová strategie firmy ČEZ dává zcela jasný signál, že budoucností energetiky jsou obnovitelné zdroje a naopak uhlí končí. Doufám, že se z toho poučí hlavně vláda," uvedl energetický expert Hnutí Duha Jiří Koželouh. "Pokud má Česko odpovědnost k budoucím generacím a zároveň chce využít aktuální finanční nabídky EU pro modernizaci energetiky a spravedlivou transformaci ekonomiky uhelných krajů, potřebuje ihned naplánovat rychlý odklon od uhlí do konce tohoto desetiletí. Konec uhlí v roce 2038, který prosazuje ministr průmyslu (Karel) Havlíček, je ekologický i ekonomický nesmysl," dodal ekolog.

Podle Lukáše Hrábka z Greenpeace je konec uhlí v podání ČEZ polovičatým řešením. "Ovšem i tak jde o velké symbolické rozhodnutí, které ukazuje, že uhlí v Česku definitivně končí. Ministři a ministryně této vlády, případně i té budoucí, která vznikne po podzimních volbách, by měli důkladně zvážit, jak moc chtějí podporovat uhlí i po roce 2030, když ho v té době nebude podporovat ani ČEZ," zdůraznil Hrábek.

Ekologičtí aktivisté upozorňují, že dosavadní ústup společnosti od uhlí znamenal hlavně prodej uhelných elektráren Chvaletice a Počerady skupině Sev.en Energy. Ani dnes pak podle organizací firma neuvedla, které elektrárny se budou zavírat a kdy se o tom bude rozhodovat s ohledem na potřeby distribuční soustavy. Ekologům se také nelíbí, že firma neuvedla, zda chce prodlužovat těžbu na dole Bílina "za horizont roku 2030".

"Velká část bank a pojišťoven na českém trhu omezuje poskytování úvěrů a pojištění uhelným firmám, které nemají plán na konec využívání uhlí do roku 2030," poznamenal pak za Greenpeace Jiří Jeřábek. "Takový plán ale skupina ČEZ dnes nepředstavila: v roce 2030 stále plánuje spalovat uhlí a neuvedla ani konečné datum spalování uhlí. Lze tedy předpokládat, že takový plán nesplňuje pravidla řady finančních institucí pro poskytování finanční podpory či pojištění, a dnes oznámená prezentace se tak minula se zamýšleným cílem."

"Realita donutila ČEZ urychlit konec spalování uhlí a orientovat se na čisté obnovitelné zdroje. Předpokládám, že příští strategie firmy už nebude počítat ani s tak neekonomickými a riskantními zdroji, jako jsou velké jaderné reaktory. Ten v Dukovanech ČEZ plánuje jen díky štědré veřejné finanční podpoře, kterou budou splácet ještě další generace spotřebitelů do konce století," sdělil ČTK energetický konzultant sdružení Calla Edvard Sequens.

Kateřina Holá z organizace Limity jsme my vize ČEZ zkritizovala. "Slibovat, že budete mít v roce 2030 v provozu dvě až tři uhelné elektrárny, je naprosto v rozporu s tvrzením, že chcete chránit klima. Navíc, jak ukázala i nová studie Mezinárodní agentury pro energii (IEA), pokud se chceme vyhnout nejhorším dopadům klimatické krize, nemůžeme stavět žádné nové plynové zdroje," napsala ČTK aktivistka. Podle Holé zástupci Limity jsme my vnímají strategii ČEZ spíše jako "snahu zachránit co nejvíce fosilních paliv." "Uhlí musí do roku 2030 skončit a ani megawatt z něj nemůže být nahrazen jiným fosilním palivem," zdůraznila.

Do roku 2025 plánuje ČEZ postavit 1500 MW obnovitelných zdrojů. Nyní má skupina 1700 MW obnovitelných zdrojů, z toho 1000 MW v Česku. Skupina dnes také oznámila, že do roku 2030 sníží emise o 55 procent ve srovnání s rokem 2019. V roce 2025 pak plánuje vyrábět z uhlí pouze čtvrtinu veškeré své produkce elektřiny, v roce 2030 už jen 12,5 procenta.

V loňském roce vyrobil ČEZ bez započtení společností určených k prodeji 57,1 terawatthodiny elektřiny. Více než polovinu dodaly jaderné elektrárny, na uhelné elektrárny připadala třetina výroby. Následovaly zemní plyn (6,8 procenta) a obnovitelné zdroje (šest procent).

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií firmy. Představitelé současné vlády uvádějí, že český energetický mix by měl být v dlouhodobém horizontu postaven na jaderné energetice a obnovitelných zdrojích. Uhelná komise loni v prosinci doporučila ukončit využívání uhlí v Česku pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038, někteří ministři jsou pro odklon od uhlí už v roce 2033.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

20.5.2021 19:39
tak nevím, možná mám lepší informace než Zelený mír. ČEZ bude příští rok uzavírat Elektrárnu Mělník III, 500 MW uhelný blok. A prohlásili, že budou postupně utlumovat i těžbu uhlí. A chtějí postavit 1500 MW ve fotovoltaice a větru, vítr v zahraničí, fotovoltaiku u nás, na svých hnědých polích.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

20.5.2021 21:56 Reaguje na Katka Pazderů
Osobně věřím tomu, že ČEZ je firmou s odborníky jež si svoje podnikání dokáží předem spočítat. Nejedná se o ekologii ale o náhradu uhelného media jiným. A pokud jsou přesvědčeni o tom, že fotovlotaika a středoevropský vítr uhlí nahradí je to dobře. Pokud je to ale jen zbožné přání vyhovět zeleným ekologům tak na tom můžeme doplatit všichni. Příklad ze severomoravských firem těžkého průmyslu, kdy mají obavu ze zachování schopnosti produkovat stejnou kvalitu výrobků je ...... ! Zelená KP je úřednicí jež ke své výplatě max v nouzi potřebuje tužku a sčot. Ale vyřešit dosavadní technologii výroby motorových odlitků pro automobilový a vůbec strojírenský sektor není jednoduchým krokem. Je dobře , že odejdeme od uhlí, ale čím ho nahradíme, ve výrobě která kromě úředníků a politiků přináší plat pracovníkům živících se rukama i se středoškolským vzděláním.
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2021 00:21 Reaguje na Krejcar Stanislav
FV + vítr samozřejmě není rovnocennou náhradou uhelné elektrárny - a nikdy nebude, pokud někdo nevymyslí jiné fyzikální zákony.
Jenže to až tolik moc vadit nebude, protože za pár let tu nikdo žádné motorové odlitky vyrábět nebude, protože automobilový průmysl nebude smět auta (v zájmu blaha a pokroku lidstva) vyrábět. A na montáž těch pár vozítek z čínských komponent moc elektřiny nebude zapotřebí.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

21.5.2021 06:16 Reaguje na Krejcar Stanislav
Krásný den. Mě by zajímalo, kdo si to o mě myslí, že jsem úřednice. Nejsem. Pracuji na VŠ. Prosím, registrujte se jménem, ať víme i my ostatní, s kým mluvíme. Nepodepsat svůj názor je praktika hodně dávno minulých let. Díky.
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2021 08:23 Reaguje na Katka Pazderů
Ale ke své práci opravdu potřebujete "tužku a papír". Nejste kriticky závislá na perfektním fungování energetiky, svou výplatu dostanete i poté, co elektřina podstatně zdraží, ...
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2021 08:26 Reaguje na Katka Pazderů
pozn. k té registraci jménem - něco se tu změnilo, také mne to asi dva dny už nepodepisuje.
V.Š.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.5.2021 13:33 Reaguje na Krejcar Stanislav
už i v Německu přišli na to, že než bourat elektrárny, je lepší změnit technologii
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.5.2021 13:32 Reaguje na Katka Pazderů
by bylo spíš zajímavé, proč stát nepodporuje střešní fotovoltaiky...asi aby se energetický baroni pořádně napásli na dotacích
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2021 14:23 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Proč by to měl stát podporovat (předpokládám, že tím míníte, že stát by měl takové instalace štědře dotovat), když se tvrdí, že je to hrozně levná výroba elektrické energie?

Každý má možnost hodit panely na střechu, akumulátory do špajzu, ustřihnout kabel do rozvodné sítě a chechtat se dodavatelům, jak má teď levný proud.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2021 16:06 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Střešní instalace jsou naopak jediné, které stát dotuje. Ale ty stát nevytrhnou. Ideální je systém aukcí, jak má zavedena normální Evropa. Tam se dotuje výkup až skoro na cenu naší elktřiny z uhlí, takže na tom vydělají všichni, i producenti.
Proti našim baronům jsou ale žabaři.
Odpovědět
kk

karel krasensky

20.5.2021 19:57
Soustředte se na FV panely.Apokud budou v dalších rocích takové dubny a květny jako letos budeme svítít svíčkami nebo petrolejkou.Globální oteplování a pětisetleté sucho v česku v plném proudu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2021 09:50 Reaguje na karel krasensky
Zase nesmysl, jak dycky. Letošní rok je pro fve zcela průměrný.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.5.2021 13:34 Reaguje na Pavel Hanzl
lepší nebude....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2021 16:02 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Šak nemosí. Hlavně aby tohle normální počasí vydrželo, letos prší asi i víc, než loni.
Odpovědět
ig

20.5.2021 20:00
Firma neuvedla, protože firma neví. Není divu, já taky nevím, nikdo neví. Proklamace nic nestojí a když se za pár let ukáže, že "nebyly zasazeny do reálného rámce", neštěkne po nich ani pes.
Odpovědět
kk

karel krasensky

20.5.2021 20:23
Nevěřte tomu,že příčínou zavíraní uhelných elektraren je snaha o zlepšení ovzduší.Je to operace pod falešnou vlajkou.Pravým duvodem je připravit nas o energeticou soběstačnost tak jako nás přes kvoty a dotace připravili o potravinovou soběstačnost
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

21.5.2021 06:18 Reaguje na karel krasensky
Kupujte výhradně české jako já, nebo si sem tam i něco vyrobte sám, jako u nás doma, a tento tlak vytvoří větší poptávku po české produkci. Dosud vyrábíme surovinu a tu posíláme zpracovat do zahraničí, mléko, pšenici i kulatinu.
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2021 08:29 Reaguje na Katka Pazderů
Nepochopila jste.
Nebude žádná česká produkce - prostě proto, že nebude funkční energetika.
v.š.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.5.2021 08:53 Reaguje na Viktor Šedivý
Už se to mění, už to i čezákům dochází:
"Polostátní firma dnes oznámila, že plánuje do roku 2030 vybudovat obnovitelné zdroje o výkonu 6000 megawattů (MW), převážně fotovoltaických elektráren, a to primárně v Česku. Jde zhruba o trojnásobek výkonu Jaderné elektrárny Dukovany.
https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/analytici-nova-strategie-cez-reaguje-na-realitu-evropskeho-energetickeho-trhu
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.5.2021 09:48 Reaguje na Katka Pazderů
České potraviny v obchodech jsou někde v menšině, jinde dost drahé, nedobré, s palmovym olejem a pod. Český těžký prumysl, ale brzo i zemědělství a zpracování odpadů bude víc a víc trpět burzovni cenou emisních odpustku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2021 09:52 Reaguje na karel krasensky
Totální ptákovina, jak dycky. Uhlí jde do kopru, protože se finančně propadá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2021 09:55
Obývám se, že naši vedoucí mašlonci to řídí stylem "slibem nezarmoutíš".
6 GW ve fotovoltaice v zemi, která není schopna polepit ani D1 a padá do dluhové pasti, je přímo humorný nápad.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.5.2021 13:35 Reaguje na Pavel Hanzl
to by ty panely museli položit na D1 v obou směrech, aby takový výkon dostali, to bude zase zprzněný krajiny a půdy
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2021 16:01 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Právě velkolomy po těžbě uhlí jsou totálně zdevastovaná a odbagrovaná krajina proto by bylo výhodné je z velké části využít na fve parky. Je přece nesmysl za gigantické peníze rekultivovat měsíční krajinu a jindfe ničit normální půdu fv panely.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.5.2021 15:28
no a co chtějí znát ekologové? ono platit 55 euro za tunu CO2 myslíte, že je udržitelné? že i ti hrubiáni z uhelné komise měknou
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.5.2021 12:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Emisní poolenky jsou urychovací nástroj na likvidaci špinavých uhláků a motivace k přechodu na OZE.
Vývoj by stejně šel touhle cestou, jenže nás drtí čas. 412 ppm Co2 v atmosféře je vražedná hodnota a ročně ji ještě silně přikrmujeme.
Je to dost závod o čas.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist