https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chovu-prestickeho-prasete-by-mohl-pomoci-zajem-o-regionalni-potraviny-a-ekozemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chovu přeštického prasete by mohl pomoci zájem o regionální potraviny a ekozemědělství

15.8.2021 01:25 | BRNO (ČTK)
Přeštické černostrakaté prase je starobylé plemeno, které se v českých zemích uplatňovalo od druhé poloviny 19. století. Koncem 80. let 20. století začalo z bývalých JZD postupně mizet.
Přeštické černostrakaté prase je starobylé plemeno, které se v českých zemích uplatňovalo od druhé poloviny 19. století. Koncem 80. let 20. století začalo z bývalých JZD postupně mizet.
Foto | Roy147 / Wikimedia Commons
Rostoucí zájem spotřebitelů o regionální potraviny by mohl v budoucnu pomoct rozvoji chovu přeštického černostrakatého prasete, které v porovnání s moderními hybridy není tak konkurenceschopné. Původní české plemeno se nyní chová zejména v uzavřené populaci jako genetický zdroj a má v českých chovech minoritní zastoupení. Své místo by mohlo najít třeba v ekologických chovech, řekl ČTK mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Filip Vrána.
 

Přeštické černostrakaté prase je starobylé plemeno, které se v českých zemích uplatňovalo od druhé poloviny 19. století. Koncem 80. let 20. století začalo z bývalých JZD postupně mizet. "Masově se toto plemeno nerozšíří, z hlediska klasické produkce to ani není reálné, protože jeho růstová intenzita je proti hybridům nižší, stejně tak nižší je i zmasilost. Také vyšší vrstva hřbetního tuku efektivnímu zpeněžení nenahrává," uvedl Pavel Nevrkla z agronomické fakulty

I přes horší uplatnění v klasické komerční produkci může podle Nevrkly toto plemeno najít uplatnění v ekologických chovech či jako potravina od lokálních producentů. "Právě pomalejší růst a vyšší protučnění může určitou část spotřebitelů oslovovat," uvedl. K pozitivům tohoto plemene patří jeho odolnost a nenáročnost.

"Z výsledků našeho výzkumu vyplývá, že přeštická černostrakatá prasata mohou proti komerčním hybridům vykazovat lepší technologické vlastnosti masa, například stabilnější hodnotu pH, nižší odkap masové šťávy nebo vyšší zastoupení vnitrosvalového tuku, avšak ne tak vysokého, aby to spotřebitel neakceptoval. Výhodou může být i příznivější oxidační stabilita tuku v mase, což je pozitivní při zpracování," uvedl Nevrkla.

Asi 140 přeštických černostrakatých prasat chová farma v Miloticích na Hodonínsku. "Chováme je už 12 let. Nejsou přešlechtěná, takže nemusíme mít strach, že dostanou rýmu nebo se třeba spálí. Jsou velmi přírodní, ale to neznamená, že chov je snazší. Do jateční hmotnosti 120 kilogramů rostou zhruba 12 měsíců, jinde ve velkochovech rostou prasata sedm," řekl ČTK Tomáš Mores z farmy.

Podle něj jdou prasata na odbyt. "Jsme malý chov, za rok prodáme asi 250 prasat, ale zájemců je spousta, ozývají se nám i pražské masny, ale držíme se spíš na Moravě. Výhradně dodáváme pro hotel Aréna na Valašsku a o selata je zájem od Tater po Krkonoše. Někde jsou spíš jako atrakce, ale i chuť masa je specifická," dodal


reklama

 
Klára Vašíčková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.8.2021 07:48
Své zákazníky/odběratele má, tak doufejme, že nezanikne a rozšíří se k více sedlákům.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.8.2021 14:19 Reaguje na smějící se bestie
Ale na něm si opravdu moc nepochutnáte.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.8.2021 15:11 Reaguje na pavel peregrin
Záleží na kuchaři
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

15.8.2021 19:52 Reaguje na smějící se bestie
Přesně, třeba krkovice z přeštického je super, zaručeně nejšťavnatější
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

15.8.2021 19:50 Reaguje na pavel peregrin
Pro domácí chovatele zvyklé dělat si zabijačku včetně škvaření sádla a výroby zabijačkových produktů je to ale ideálka.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

15.8.2021 19:51 Reaguje na Jakub Graňák
Nebo na uzení
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.8.2021 07:29 Reaguje na pavel peregrin
jak to myslíš že nepochutnáte ? na čem ? na mase přeštického prasete ? tak tomu vůůůůůbec nerozumíš !!!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.8.2021 08:21 Reaguje na radim buffalo tobias
Nechutná mi, jedl jsem ho a věřte, že si ho připravit umím. Na české bílé ušlechtilé, které už bohužel také moc není, zdaleka nemá.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.8.2021 19:55
To je krásný tlustý tapír. A v obchodě seženu jen "komerční hybrid", no tak si popřeju dobrou chuť, budu ji potřebovat.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

16.8.2021 07:33
já si myslím, že o chov přeštičáka mezi drobnochovateli zájem je a to i o jiná stará plemena jako např. mangalica. na přeštická selata jsou u jejich chovatelů záznamníky ! autor článku by si měl ověřit fakta i na inzertních portálech.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

16.8.2021 09:37
Ono i čisté hřbetní sádlo těchto prasat by se dobře zužitkovalo. Když se dobře naloží a vyudí špek, je to lahůdka, která se rozplývá na jazyku. S dobrým chlebem královská pochoutka.
Odpovědět
Hu

Hunter

16.8.2021 16:36 Reaguje na Radim Polášek
Vykrmovat prase na sádlo se nevyplatí, draha sranda.
Odpovědět

Jirka Černý

18.8.2021 10:54 Reaguje na Radim Polášek
Číst váš koment hodinu před obědem mně akorát rozhodilo :-)) vzpomínám že děda vykrmoval prase na dnes absurdní objem a hmotnost protože sádlo bylo celkem komodita, dnes jsou prasata tak hubená že moje oblíbená pekárna týdny neměla škvarkové placky pro nedostatek sádla. Pamatuju že vrstva sádla byla jako cihla ale berte to s rezervou, bylo mi asi deset a možná si to idealizuju.
Odpovědět
Hu

Hunter

18.8.2021 11:51 Reaguje na Jirka Černý
Porovnejte si cenu sádla a cenu jaderných krmiv. Od určité hmotnosti pak to prase krmíte jen na sádlo.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

18.8.2021 22:40 Reaguje na Hunter
Přeštické i mangalica jsou ale pastevní plemena, spokojí se s travou a kbelíkem jablek. Rostou ale pomalu a extenzívně. Jádro by je rychle hnalo do sádla. Podobně je na tom vietnamské.
Odpovědět
Hu

Hunter

19.8.2021 05:46 Reaguje na Petr Pekařík
Spokojí se s trávou? To asi těžko, prase není schopno trávu strávit, nemá mechanismus jak štěpit celulozu. Už jste někdy viděl, aby se prasata krmila senem?
Odpovědět
Hu

Hunter

19.8.2021 05:46 Reaguje na Petr Pekařík
Spokojí se s trávou? To asi těžko, prase není schopno trávu strávit, nemá mechanismus jak štěpit celulozu. Už jste někdy viděl, aby se prasata krmila senem?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.8.2021 19:39
Přeštičák je nepoživatelná delikatesa.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist