https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/debata-ekolistu-pomohl-rok-biodivezity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Debata Ekolistu: Pomohl rok biodiverzity k zachování rozmanitosti?

11.4.2011 11:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle ředitele Daphne Jana Duška náš blahobyt plně souvisí s poškozením přírodního prostředí vedoucím k ohrožení biologické rozmanitosti. Jedním z příkladů takového chování je kácení lesů.
Podle ředitele Daphne Jana Duška náš blahobyt plně souvisí s poškozením přírodního prostředí vedoucím k ohrožení biologické rozmanitosti. Jedním z příkladů takového chování je kácení lesů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Valné shromáždění OSN vyhlásilo loňský rok Mezinárodním rokem biodiverzity. Hlavní cíl, tedy zastavit nebo zpomalit ztrátu biodiverzity, se ovšem splnit nepovedlo. Byl to tedy neúspěch, nebo se něco přeci jen povedlo? A co se dělo v České republice? Ekolist se zeptal úředníků OSN, Evropské unie i nevládní sféry.
 

Redakce Ekolistu.cz oslovila několik odborníků a zástupců zainteresovaných stran, které se věnují problematice biodiverzity, s žádostí o komentář na téma:

„Rok 2010 byl OSN vyhlášen Mezinárodním rokem biodiverzity. Pomohlo to nějak k zachování biologické rozmanitosti? “

Své odpovědi nám poslali:

Výkonný tajemník Úmluvy o biologické rozmanitosti (CBD) Ahmed Djoghalf pro Ekolist uvedl, že rok 2010 byl skutečně historický rok. „Lidé mají sílu a potřebné nástroje, aby zabránili nejhorším scénářům a Úmluva o biologické rozmanitosti je základem pro udržitelnou budoucnost,“ vyslovil Djoghalf naději a připomněl, že právě začíná Desetiletí biodiverzity vyhlášené OSN.

Občané ve 191 zemích světa prý loni během tisíců akcí a aktivit objevili význam biologické rozmanitosti a vyzvali celý svět k činům. V reakci na výzvu byl na sumitu o biodiverzitě v japonské Nagoje přijat strategický plán pro roky 2011-2020. „Smluvní strany úmluvy souhlasí s cílem zpomalit na polovinu a pokud možno zcela zastavit ničení přírodních stanovišť, včetně lesů,“ řekl Djoghalf a dodal, že by se zvláštní úsilí mělo věnovat snížení tlaku, který je vyvíjen na korálové útesy. Přečtete si celý příspěvek zde.

Nuttall: Příroda nejsou dolary a centy

Nick Nuttall, mluvčí Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), ve svém příspěvku pro Ekolist připomněl závazek z roku 2002, který sliboval do roku 2010 zastavit trend ztráty biologické rozmanitosti. Žádná země, rozvojová ani rozvinutá, takového cíle ale nedosáhla.

„Není možné během jednoho roku určit budoucnost života na Zemi, ale možná že rok 2010 bude v historii zapsán jako zlom, kdy lidstvo začalo opravdu oceňovat bohatství přírodního světa. A také začalo na základě těchto znalostí jednat,“ domnívá se Nuttall. „Bylo by špatné, kdyby se příroda smrskla jen na dolary a centy, rupie, šilinky, juany nebo libry a pence. Ale bez ekonomické argumentace se vliv kvality lesů na dostatek pitné vody bude i nadále brát jen jako vedlejší efekt, zatímco hlavním zůstane rozvoj infrastruktury či neudržitelné kácení.“ Nuttal ve svém příspěvku vypočítává, kolik miliard dolarů služby příroda lidstvu přináší, od nákladů na čištění vody, přes opylování rostlin až po korálové útesy, které přinášejí živobytí 30 milionům lidí.

"Pokud minulé století bylo průmyslovým věkem, bude 21. století věkem biologie založeným na genetice života, která v sobě skrývá budoucí generace léčiv i nových hospodářských plodin, udržitelnějších výrobků a dalších možností využití," prohlašuje ve svém příspěvku Nuttal. Přečtete si celý příspěvek zde.

Efekt byl pozitivní

Bývalý šéf ochrany přírodních zdrojů Evropské komise Ladislav Miko je přesvědčen, že vyhlášení roku biodiverzity mělo zřetelný pozitivní efekt. „Zda se to projeví na stavu biodiverzity nelze poznat obratem, protože dopady všech aktivit se projeví v přírodě obvykle až se zpožděním. Nicméně je celá řada věcí, které by se zřejmě neodehrály, pokud by rok 2010 nebyl Rokem biodiverzity vyhlášen,“ řekl Miko, který akci hodnotil z pohledu evropské a globální úrovně. V rámci Evropy je to hlavně soustava chráněných oblastí Natura 2000. K roku 2010 se podle Mika podařilo dobudovat evropskou síť Natura 2000, konkrétně její pevninská část, a zahájit práci na dobudování sítě na moři.

Miko ve svém příspěvku popisuje, jak se vyvíjela pomoc biodiverzitě ze strany EU a říká, že je viditelná snaha „o zlepšení stavu biodiverzity v Evropě i na světě a roste i uvědomění že jde o závažný problém“. Cíl pro rok 2010 však podle hodnocení Evropské komise dosažen nebyl a také nebyly naplněny zejména některé cíle strategie o biodiverzitě týkající se integrace biodiverzity do jiných politik. „Bez vyhlášení Roku biodiverzity a cíle pro rok 2010 by současný stav byl mnohem horší,“ dodává Miko a věří, že rok 2010 byl celkem dobrým vstupem do následující dekády biodiverzity, která skončí v roce 2020. Přečtete si celý příspěvek zde.

Po roce biodiverzity "šumavské konečné řešení"

Ředitel Daphne Jan Dušek tvrdí, že v globálním měřítku je zřejmé podstatné selhání politických proklamací „Cíle 2010“. „Rozhodně totiž nebylo dosaženo významného zpomalení úbytku biodiverzity,“ říká Dušek a dodává, že ani EU nedosáhla zastavení úbytku biologické rozmanitosti do roku 2010.

Podle Duška se s Mezinárodním rokem biodiverzity česká ochranářská veřejnost příliš nesžila. Akcí bylo prý málo bez patřičné propagace. Kroky pro ochranu přírody ze strany MŽP byly příliš málo rázné. „Podstatné jsou skutky, které byly v loňském roce učiněny, a ty veskrze k ochraně biodiverzity nepřispěly,“ uvedl Dušek. Biodiverzita se nedočkala ani dárku v podobě zlepšení legislativy, posteskl si Dušek.

„Biologickou rozmanitost je nutné chránit coby základ funkčnosti globálního ekosystému na základě vědeckých (či alespoň odborných) podkladů bez používání fixních šablon,“ říká Dušek a dodává, že je nezbytné využít aktuálních odborně podložených informací a prosazování reálných cílů na základě místních podmínek. Jinak se ochrana přírody stane jen zájmovou aktivitou.

Podle Duška jsou pilířem ochrany biodiverzity ekosystémy, které je třeba chránit před poškozováním. Podle Duška je zřejmé, že náš blahobyt plně souvisí s poškozením přírodního prostředí vedoucím k ohrožení biologické rozmanitosti a je otázka, kde leží meze, kam až lze jít. „Příroda nikomu nepatří a nemůže být předmětem handlování,“ říká rozhodně Dušek. „Samostatný úder ochraně přírody přišel v roce 2010 v podobě omezení dotačních prostředků na praktický management.“

Po Roce biodiverzity, na začátku mezinárodního roku lesů nastalo podle Duška "šumavské personální konečné řešení". „Atmosféra doby konference v Rio de Janeiru je v nenávratnu, konstruktivní snahy z Johannesburgu nahrazuje už jen ryzí politikaření,“ komentuje Dušek a s nadějí dodává: „Ale třeba se to zase zvrátí. Aby bylo možné v rovině ochrany biodiverzity vůbec uvažovat o naplnění nových 'Cílů 2020', bude třeba v první řadě více správně formulovaných slov a zejména následně učiněných kroků. Nenechejme se frustracemi ze stávajícího vývoje zahnat do kouta.“ Přečtete si celý příspěvek zde.


reklama

 
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist