https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zakon-o-obnove-prirody-prezil-klicove-hlasovani-ve-vyboru-europarlamentu-a-je-krok-od-schvaleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zákon o obnově přírody přežil klíčové hlasování ve výboru europarlamentu a je krok od schválení

29.11.2023 15:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu dnes schválil konečné znění zákona o obnově přírody. Byl to předposlední krok nutný ke schválení tohoto zákona, o kterém by měl Evropský parlament definitivně hlasovat ještě před koncem tohoto roku. Informují o tom ekologické organizace ve společné tiskové zprávě.
 
Zákon o obnově přírody je klíčová právní norma, která má Evropské unii pomoci naplnit závazky vyplývající z mezinárodních dohod o ochraně biodiverzity a klimatu. Obsahuje cíle pro zlepšení stavu řek a potoků, lesů i zemědělské krajiny – ekosystémů, které nejen zaručují pestrou a bohatou krajinu, ale jsou i klíčové pro adaptaci i zmírňování klimatické změny.

Ještě včera ale nebylo zřejmé, zda zákon výborem projde, a to přesto, že byl oproti původnímu návrhu Evropské komise značně oslaben a doplněn o významné ústupky zejména směrem k zemědělským podnikatelům. Podle pravidel rozhodování v Evropské unii by europoslanci mohli zákonu už hlasováním ve výboru vystavit zákonu stopku. Nakonec však zákon výraznou většinou (53:28) prošel.

„Tato právní norma formou nařízení Evropského parlamentu a Rady povede k prvním krokům změněného přístupu k těžce zkoušené české krajině a nyní bude na celém plénu Evropského parlamentu, aby nařízení dalo zelenou,“ upozorňuje Pavel Šremer ze Společnosti pro trvale udržitelný život.

„Zdá se nyní pravděpodobné, že zákon přijme i plénum Evropského parlamentu. Doufáme, že naplnění tohoto zákona bude u nás probíhat transparentně a za účasti veřejnosti, jak ostatně zákon předpokládá. Nevládní organizace jsou připraveny se tohoto procesu zúčastnit a ze všech sil ho podpořit,“ komentuje Vlastimil Karlík z Arniky.

„Ve Výboru pro životní prostředí dnes převládla zodpovědnost s velkou převahou. Pokud bude podobně hlasovat i celý Evropský parlament, opravdu se dočkáme zdravější a odolnější Evropy. Prospěch z toho nakonec budeme mít všichni,“ říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.11.2023 16:34
Jsem pesimistou, máme i dnes kvalitní zákony na ochranu přírodního dědictví.
Zbývá drobnost - nějak se nedodržují nebo obcházejí a stav přírody je alarmující , signifikantním projevem je strmý pád biodiverzity.

V Bruselu si mohou schválit co chtějí , praxe bývá podstatně odlišná.
Postačí vzpomenout na Lisabonskou strategii (nezaměňovat s Lisabonskou smlouvou) a podívat se , kde být měli a kde jsme nyní.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.11.2023 16:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
No ba, ale dříve se to označovalo Vědeckotechnická revoluce. No a obojí dopadlo stejně.
To mi připomíná heslo, že kapitalismus je třeba dohnat, ale ne předehnat, aby nebyla vidět holá p.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.11.2023 07:56 Reaguje na Slavomil Vinkler
socialisticky vydělávat a kapitalisticky žít nefunguje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2023 08:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jistě. Pokud bude mít většina obyvatel pocit, že tohle snažení je naprosto k ničemu, že to je jen kvůli dotacím oteplovací lobby, že změna klimatu způsobené sodovkáče je produkt Svaté víry zelených šílenců atd. atd. atd. atd. což tu provozujete především vy, tak se skutečně nic změnit nemůže.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.11.2023 11:16 Reaguje na Pavel Hanzl
1*
Odpovědět

Jan Škrdla

30.11.2023 23:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Máme i propracovaný nástroj, jak vytvořit síť ekologicky stabilních prvků v zemědělské krajině - územní systém ekologické stability (ÚSES).
Má jednu zásadní slabinu - většina pozemků, se nachází v soukromém vlastnictví. Pro vlastníka ve výhodnější půdu propachtovávat hospodařícímu zemědělci (pokud na ni sám nehospodaří), než na ni zakládat krajinné prvky. A stát nemá dostatek půdy, aby ji s vlastníky směnil, když se provádí pozemkové úpravy.
Odpovědět
DA

DAG

30.11.2023 08:25
Neplakal minule Vermouzek, že je ten zákon vykuchaný a co si to dovolili ti pravičáci ho takhle pomrvit?
A dneska oslavuje.
Nicméně je dobře, že je schválen, ale jak píše pan Vinkler, neznamená to, že se něco změní.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.11.2023 14:03 Reaguje na DAG
Já myslím že změní, ale k horšímu.
Krajina Evropy je produktem zasahování do vývoje přírody v minulosti lidmi. Současná devastace je součin bezzásahovosti, opuštění obdělávání málo efektivních ploch a vysoké intenzifikace ploch efektivnějších. Snaha jen zrušit efektivní/intenzivní zemědělství není vůbec žádné řešení.
Odpovědět
DA

DAG

30.11.2023 15:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
Máš pravdu, naše bývalá a někde ještě pořád, krásná krajina je do této podoby vytvořena našimi předky. A to co se děje jsi popsal naprosto správně.
Já doufám, ž se aspoň něco změní. Asi se nestane, že lidi pořídí kozy a budou je uvazovat na mezi nebo lidé nechají něco na přírodě, jako dřív bývaly močály, protože si s nimi lidé neuměli poradit.
Lepším směrem by to mohlo snad vést.
Obzvláště pod dozorem enviromentálních odborníků :))
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

1.12.2023 07:26 Reaguje na DAG
Aktuálně jsme soběstační v průměru ze 40% v zemědělských komoditách. Dříve to bylo k 90%. Tudíž ohromné množství dříve obdělávaných polí či pastevních ploch leží ladem nebo pod montovnami. Budou počítat ekologové s tím, že stát by především měl zajistit jistou míru soběstačnosti v kombinaci s ekologickými prvky. Nebo teď přijde nařízení, že obdělávat ladem nechané TTP bude zakázáno.
Odpovědět
DA

DAG

1.12.2023 11:01 Reaguje na Aleš Nebáznivý
To si myslím je chybná představa. Polí je samozřejmě dostatek. Jen na nich nepěstují zemedělci to co by pomohlo naší soběstačnosti. Pěstují na nich obiloviny, které pak vyvážejí. Jako obava, že tady umřeme hlady je jasně nesmyslná. Jediné co se může stát je, že budou potraviny dražší, ale na tom prvotní surovina obvykle nemá takový vliv nebo se míň vyveze do Afriky
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist