https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diky-snehu-stoupa-na-vysocine-zasoba-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Díky sněhu stoupá na Vysočině zásoba vody

14.1.2019 14:24 | JIHLAVA (ČTK)
Díky sněžení a oblevě mají prameniště více vody. Ilustrační snímek.
Díky sněžení a oblevě mají prameniště více vody. Ilustrační snímek.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Vydatnost prameniště u Heraltic na Třebíčsku se od začátku roku zvýšila. Podle ředitele třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti Jaroslava Hedbávného je to díky sněžení a oblevě z posledních dní. Každou vteřinu teče z prameniště, které se podílí na zásobování pitnou vodou oblasti se 100.000 obyvatel, asi 15 litrů vody. Ještě na konci loňského roku byla vydatnost desetilitrová. Zvýšila se i naplněnost vodních nádrží, které zásobují vodou obyvatele jinde na Vysočině.
 

"Je to stále méně, než by v tomto období pravděpodobně Heraltice dávaly, ale oproti údaji, který byl v dlouhodobém suchu, jsme rádi, že tam 15 litrů je," řekl Hedbávný. Optimální vydatnost je podle něj kolem 18 až 20 litrů každou vteřinu. Zvýšila se i naplněnost Vranovské přehrady na Znojemsku, která je hlavním zdrojem pitné vody na Třebíčsku.

"Díky dešťovým srážkám a zásobám vody ve sněhu je situace na počátku roku příznivá. Je však důležité upozornit, že zásadní bude nejen vývoj zásob vody v průběhu zimy, ale také jak se bude situace vyvíjet na jaře a v létě," řekl mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař. Nádrž Vranov je podle něho naplněná ze 77 procent. Za poslední týden tam hladina stoupla o 140 centimetrů. "Na vodních nádržích Vranov, Hubenov a Vír platí mimořádné manipulace, abychom v nich zachytili co největší množství vody," dodal Chmelař.

Nádrže Hubenov a Nová Říše na Jihlavsku jsou zaplněné z více než poloviny. Za poslední týden stoupla hladina nádrže Hubenov, odkud bere pitnou vodu Jihlava, o 40 centimetrů, v Nové Říši je přírůstek dvaceticentimetrový. Nádrž Vír na Žďársku je naplněná na 45 procent a hladina se v porovnání s minulým týdnem zvýšila o 60 centimetrů.

Prameniště u Heraltic patří mezi nejvýznamnější podzemní zdroje pitné vody na Českomoravské vrchovině. Podle statistik vodárenské společnosti plynulo před 20 lety z Heraltic zhruba 600.000 metrů krychlových vody. V minulých třech letech dodávky kvůli suchu rychle klesaly.

V přípravě je podle Hedbávného rekonstrukce heraltického zdroje a úpravny vody. Projektuje se připojení dvou nových vrtů a modernizace technologie. Náklady podle něho převýší deset milionů korun. "Budeme spokojeni, pokud se letos podaří najít zhotovitele, stavět by se mělo příští rok," řekl Hedbávný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

14.1.2019 19:26
Když nepršelo,tak ať se alespoň sype.Čím víc tím lépe.
Odpovědět
MM

Milan Milan

15.1.2019 08:31
Odběr je zajištěn, ale co výstavba nových zásobníků vody a nejen na Vysočině??? Jak se změní přístup MŽP a MZ k technickým, hospodářským a půdním řešením k udržení vody v krajině. A teď nenarážím na bludy o kapkové závlaze, ani na dotace do sudů pro dešťovku, ale skutečné přírodní zásobníky vody. Letos bude vody zřejmě dost, odteče zbůhdarma všechna a pak bude Brabec zase skuhrat, že na sucho nejsme připraveni, nebo se něco změnilo????
Odpovědět
VK

Václav Kain

15.1.2019 09:19 Reaguje na Milan Milan
Podívejte se jak se hospodaří v lesích a v bleděmodrém to je s vodou.A co jako můžeme čekat od odborníků že?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.1.2019 12:51 Reaguje na Václav Kain
Je to přesně jak píšete.

Do zadržování vody v krajině (samotnou krajinou) se investuje velice málo úsilí. Jednak je to značnou neochotou většiny zemědělců, lesníků a státu přijmout zodpovědnost za stav naší krajiny a její schopnost držet vodu (mimo jiné) a také tím, že ony výše zmiňované závlahové systémy a k nim potřebné přehrady jsou extrémně lákavé pro všechny šmejdy co chtějí vydělat na člověkem zničené krajině místo aby jí dali do pořádku.... a také chtějí ovládat tento pro budoucnost zásadní zdroj místo toho, aby měl vodu každý ve své studni a ve své půdě...

A i z toho důvodu je podle mě důležité tlačit na samosprávu, aby se tématu obnovy přirozených funkcí krajiny začala opravdu významně a adekvátně věnovat. Jinak se situace nezlepší a mi tu budeme mít pořád stelně zničenou krajinu, ve které akorát přibudou přehrady a závlahy atd..... a to podle mě nikdo kromě pár šmejdů co na tom chtějí vydělat nechce......
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.1.2019 11:46 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Co však konkétně pro obnovu přirozených funkcí krajiny dělat, aby to opravdu efektivně fungovalo? Nějaký výčet k diskusi by se hodil.
Odpovědět
Rz

Roman z Vysočiny

18.1.2019 20:39 Reaguje na Jiří Svoboda
Já si tedy osobně plánuju vyrobit 4x úrodnější kompost než je běžné díky přidání dřevěného uhlí+efektivních mikroorganismů a tuto směs anaerobně zkompostovat. V Německu už to dávno frčí (palaterra). Obyčejná obecní kompostárna je o ničem, každý víme, co tam lidi dávají za bordel. Chce to vyrábět ve velkým a lifrovat na pole, na to by měly být dotace (podle úrodnosti půdy). Po zůrodnění se může přejít a agrolesnictví a kvůli zamezení eroze je třeba aby byly remízky a větrolamy každejch 100 metrů. Nevím ale kdo toto bude realizovat, ale je to jediné řešení, celoroční pokryv plodinami je samozřejmostí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist