https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-chvaletice-celi-kritice-kvuli-snaze-o-vyjimku-z-limitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna Chvaletice čelí kritice kvůli snaze o výjimku z limitů

21.1.2019 17:23 | CHVALETICE (ČTK)
Elektrárna tvrdí, že kvůli nepříliš velkému snížení emisí by musela investovat více než miliardu korun, což považuje za nepřiměřené.
Elektrárna tvrdí, že kvůli nepříliš velkému snížení emisí by musela investovat více než miliardu korun, což považuje za nepřiměřené.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekologické organizace Greenpeace a Zastavme elektrárnu Chvaletice kritizují elektrárnu Chvaletice kvůli její snaze dosáhnout výjimky z nových emisních limitů platných od roku 2021. Podle nich bude elektrárna vypouštět do ovzduší výrazně více rtuti, než by měla, a bude také překračovat normy oxidů dusíku. Uvedl to mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Elektrárna tvrdí, že kvůli nepříliš velkému snížení emisí by musela investovat více než miliardu korun, což považuje za nepřiměřené.
 

Podle Greenpeace žádá provozovatel elektrárny společnost Sev.en EC v případě bloku B1 o udělení výjimky pro provoz denitrifikační jednotky, jejíž instalaci teprve připravuje. Mohl by podle Greenpeace přitom použít technologii, která by splnění limitů umožnila. "Výjimky nejsou v zákoně proto, aby znečišťovatelé ušetřili používáním nekvalitních technologií, které limity neplní. Pokud chystáte rekonstrukci elektrárny nebo teplárny, základní podmínkou je, že použijete technologii, která bude plnit emisní limity," uvedl vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský. Podle něj je postup elektrárny bezprecedentní nejen na národní, ale i na evropské úrovni.

Elektrárna již dříve uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů oxidů dusíku by byla nutná další investice ve výši 1,4 miliardy korun. Podíl elektrárny na celkových imisích oxidů dusíku by se přitom snížil o pouhých 0,05 procenta pro okolí elektrárny a maximálně o 0,02 procenta pro město Pardubice.

Elektrárna v letech 2016 a 2017 za zhruba tři miliardy korun zmodernizovala dva ze čtyř bloků. Díky tomu značně klesly například emise oxidu siřičitého a tuhých znečišťujících látek. Podle Greenpeace však použila méně účinnou technologii odstraňování dusíku a stejnou chce využít i na posledním bloku.

Podle Rovenského by elektrárna v případě neudělení výjimky musela od srpna 2021 zastavit provoz. V opačném případě se vystavuje přísným postihům. Podobný názor má i Laura Haiselová z právnické organizace Frank Bold. Podle ní by elektrárna mohla ještě výrazně snížit provoz, i tak by jí však výrazně snížily zisky.

"Z pohledu orgánu státní správy by nebylo možné zařízení provozovat. Společnost by se tím (provozem bez udělené výjimky) dostala do rozporu se zákonnými předpisy a vystavila se postihu od příslušných orgánů," uvedl mluvčí pardubického hejtmanství Dominik Barták.

Samotná elektrárna se k takovým možnostem nechce detailně vyjadřovat. "Variant, které mohou nastat, je několik. Nejprve počkáme na vyjádření krajského úřadu. Jakmile ho dostaneme a prostudujeme, rozhodneme o dalším postupu," sdělila mluvčí skupiny Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Účastníkem řízení o udělení výjimky z emisních limitů chce být i město Pardubice, dnes to schválila rada města. "Chceme mít přístup ke všem podkladům," řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Její instalovaný výkon činí 820 MW. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

22.1.2019 13:13
Elektrárna Chvaletice chce ušetřit, a tak žádá orgány ČR o vyjímku ze zdraví obyvatel a celého ŽP..... a hádejte co udělají příslušné orgány, které mají hájit zdraví obyvatel a ŽP?? Klidně jí vyhoví..... proč??? Prachy....

Každému šmejdovi co vydělává na poškozování zdraví lidí a ŽP se vyplatí dát někomu úplatek pár mega než investovat miliardu....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist