https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jaky-je-zdravotni-stav-kancu-a-uzovek-zijicich-v-blizkosti-fukusimy-studie-tri-univerzit-prinasi-vysledek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jaký je zdravotní stav kanců a užovek žijících v blízkosti Fukušimy? Studie tří univerzit přináší výsledek

23.10.2021 08:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Před více než deseti lety došlo k jaderné havárii ve Fukušimě. Své domovy tehdy muselo opustit více než 150 000 lidí v oblasti více než 700 km2. V okolí Fukušimy je ale živo. Mnoho druhů živočichů tu vychovává již několikátou generaci, která v radioaktivním prostředí vyrůstá. Vlivem radiace na jejich zdravotní stav se zabývala nová studie zveřejněná v žurnálu Environment International.
 
Na rozsáhlé studii se podílely tři univerzity, Colorado State University, University of Georgia a Fukushima University. “Ke sledování vlivu radioaktivity jsme si vybrali prase divoké a užovku. Oba druhy se v oblasti Fukušimy hojně vyskytují a fyziologie prasete není zas tak odlišná od té lidské,” vysvětluje spoluautor studie James Beasley.

Studie byla prováděna mezi lety 2016 - 2018. Tým vědců sledoval několik indikátorů, které by je na případné změny v DNA upozornily, a také hodnoty stresu zvířat. Do odchytu prasat se zapojili i místní lidé. “Jsme rádi, že se místní zapojili. Ve Fukušimě koluje mnoho nepodložených zvěstí o případných dopadech na zdraví způsobených radioaktivitou. Výzkum tak pomohl zodpovědět některé otázky, které místní mají,” pokračuje Beasley.

Odchycení živočichové podle studie nevykazují žádné výrazné změny oproti normálu. “Radiace v okolí Fukušimy za ta léta výrazně poklesla. Když jsme studii v letech 2016 - 2018 prováděli, jeden z hlavních radioaktivních prvků, které se při havárii uvolnily do prostředí, cesium 134, v něm díky svému krátkému poločasu rozpadu už z 90 % nebyl. Musím říct, že jsme tím byli sami překvapeni, ale nenašli jsme žádné změny, které by se daly jakkoli spojit s radiací, a to ani u prasat, ani u užovek,” vysvětluje Thomas Hinton, který se na studii také podílel.

Ani hodnoty stresu nebyly u zvířat zvýšené, spíše naopak. “Sledovali jsme dávky kortizolu, hormonu, který je primárním indikátorem stresu. Pokud by živočichové byli ve stresu způsobeného radiací, zjistili bychom to. Naopak se ale ukázalo, že prasata divoká mají hladiny kortizolu nižší. Je to způsobeno tím, že v oblasti nežijí lidé a zvířata tak neprožívají stres ze setkání s nimi,” uzavírá další spoluautorka Susan Bailey.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

24.10.2021 06:23
nevím kdo tu studii zadal a platil ale takže je tam bezpečno...tak jako v okolí Černobylu, že...???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.10.2021 20:00 Reaguje na radim buffalo tobias
Černobyl byl něco úplně jiného, tam byla radiace x - tisícekrát vyšší a pohybovala se jinak.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.10.2021 18:29
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.10.2021 18:32
Bezpečno je co? Všude je nějaké nebezpečí. Všude je radiace. Někde je jí moc, kde to je? Pokud jsou stanoveny nějaké limity, tak jsou bezpečné a jsou i s velkou rezervou.
Do Černobylu jezdí davy turistů- jak nebezpečné to je?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.10.2021 20:00 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jaké davy? Je zakrytaja zona.....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist