https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kdyz-prijde-na-klimaticke-zmeny-jsou-plasty-jako-nove-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Když přijde na klimatické změny, jsou plasty jako nové uhlí

3.2.2022 16:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
Plasty, vyráběné z chemikálií a fosilních paliv, produkují skleníkové plyny v každé fázi svého cyklu.
Plasty, vyráběné z chemikálií a fosilních paliv, produkují skleníkové plyny v každé fázi svého cyklu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do roku 2030 velmi pravděpodobně přesáhne příspěvek produkce plastů ke klimatickým změnám ve Spojených státech to, co dnes zatím dosahovaly jen uhelné elektrárny. Přitom environmentální problematika plastů a jejich uhlíková bilance není v současnosti adekvátně řešena. Zhruba takové jsou hlavní závěry zprávy organizace Beyond Plastics, která představuje průmyslovou výrobu plastů jako jeden z hlavních hybatelů klimatické změny. V USA, a brzy již i po celém světě.
 

„Momentálně se debata o plastech vede jen málo, a v podstatě v souvislostech omezených jen na znečištění životního prostředí mikroplasty a potenciální recyklaci,“ říká Judith Encková, bývalá ředitelka regionální pobočky americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) a současná prezidentka Beyond Plastics, spoluautorka zprávy. „Téma celkového příspěvku produkce plastů ke klimatické změně dnes ale není na národní ani mezinárodní politické scéně součástí agendy.“ Lidé povšechně chápou, že plasty jsou kolem nás všudypřítomné a že jejich množství může být problém, až doslouží svému původnímu účelu. Už ale nevidí, co se právě se vznikem té všudypřítomnosti pojí.

Výroba plastů přepočítaná na uhelné elektrárny

Encková na základě dostupných dat o deseti stupních výrobního procesu plastů demonstruje, že jen americký petrochemický průmysl sám o sobě produkuje 232 milionů tun skleníkových plynů ročně. V podstatě tolik emisí, jako by americké uhelné elektrárny uvolnily při výrobě 116,5 GW elektřiny. U uhelných elektráren by pochopitelně taková emisní bilance nezůstala bez kritického povšimnutí, ale u plastů zatím zůstává formálně přehlížená. Plasty, vyráběné z chemikálií a fosilních paliv, přitom produkují skleníkové plyny v každé fázi svého cyklu. A byť se příspěvek jednotlivých fází (například výroba polymerů, aditiv, frakování plynů, chemická recyklace) zprvu nemusí zdát až tak zásadní, v součtu jde o skutečně masivní podíl.

Za pro klima zvláště nepříjemné fáze výroby plastů považuje tzv. krakování etanu. Mechanismus, při němž ve velkých průmyslových komplexech dochází k tepelné úpravě plynů, přehřívání jejich molekul až k rozpadu. Vznikají přitom průmyslově užitečné sloučeniny (například etylen), základní stavební kámen pro výrobu těch nejužívanějších plastů. V současnosti je tato fáze procesu výrobu plastů zodpovědná za produkci 70 milionů tun skleníkových plynů ročně. Tedy zhruba tolik, jako pětatřicet průměrných amerických uhelných elektráren.

Pokud by se dnes někdo pokusil ve Státech otevřít novou uhelnou elektrárnu, narazil by jistě na silný odpor, a to nejen u environmentálních sdružení. Že má ale do roku 2025 na území Texasu a Louisiany tucet nových kapacitních závodů pro průmyslové zpracování plastů, včetně onoho krakování etanu? A že jejich emisní bilance bude ekvivalentní vzniku 21 uhelných elektráren? To už prochází bez povšimnutí.

Plasty přináší problémy už v prvotní fázi svého zrodu, během frakování. Při něm se do atmosféry uvolňuje hlavně metan, který je 25x účinnějším skleníkovým plynem než oxid uhličitý. Frakování přitom do ovzduší vypouští každoročně tolik skleníkových plynů jako 18 uhelných elektráren dohromady. S tím, že v následující dekádě dojde ke zdvojnásobení těžební kapacity. Pak to bude jako 36 čmoudících uhelných elektráren.

Komplikace se nicméně pojí i se zánikem plastů při jejich případné chemické recyklací, např. pyrolýze. Při ní se plastové odpady v podstatě mění na palivo, a zanechávají za sebou velmi patrnou uhlíkovou stopu jak při tomto zpracování, tak i následném spalování.

S plasty se z místa nehneme

„My se tu sice můžeme radovat, že ve Státech v roce 2020 bylo odstaveno od provozu už 65 % existujících uhelných elektráren, ale petrochemickým průmyslem vyrábějícím plasty to polepšení srovnáváme na nulu,“ říká Steven Feit, spoluautor studie. Sám připouští, že kompletní profil bilance skleníkových plynů je stále trochu nejasný. „Nicméně i velmi konzervativní propočty naznačují, že v roce 2050 bude produkce plastů spojena s 56 gigatunami skleníkových plynů. Tedy, že v době, kdy už budou dávno odstavené všechny uhelné elektrárny, bude produkce plastů tvořit 10-13 % našeho uhlíkového rozpočtu. Jinými slovy, nehneme se z místa.“

„Není to přitom jen problém USA,“ dodává Encková. „Pokud bychom globální petrochemický průmysl považovali za samostatný subjekt, stát, byly by jeho emise už dnes páté nejvyšší ze všech zemí světa. Hned za Čínou, USA, Indií a Ruskem. Plasty jsou prostě nové uhlí. Pokud chceme dosáhnout splnění klimatických cílů, měli bychom začít redukovat používání plastů.“


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

3.2.2022 06:59
to je pravda, těch plastů je kopec a už přerůstá přes hlavu i oceány. Biologicky rozložitelný obaly podobné plastu asi už existují. Podpora bezobalových obchodů a vekoobjemových obalů před maloobjemovými, cirkulace. Čeká to na " výrobu" nějakých zákonných klacků, protože jinak ti výrobci se nezmění.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.2.2022 09:27 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.2.2022 07:40
Doporučuji redukovat počet obyvatel. A to by vyřešilo vše. Spotřebu masa, uhlí a jiných fosilů, plastů....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.2.2022 08:17
Konečně se někdo opřel do tématu, které je neméně důležité než dekarbonizace v dnešní show Bruselu.
Prostě řečeno, hrozí nám, že se doslova utopíme v horách odpadů (pevných,kapalných i plynných) , které s takovou radostí produkujeme.

Pak je buď zakopeme, spálíme nebo vyvezeme černouškům do Afriky a pokrytecky tvrdíme, jak rychle zatočíme se sodovkáčem.
Recyklace plastů v EU necelých 30% , doslova katastrofální stav , mikroplasty již všude , od Mariánského příkopu po Mt. Everest ,v půdě,vodě i atmosféře. Prostě katastrofa.
Ale protože se na tom nedají vytřískat prachy jako u e-mobility,VE,FVE, bateriových úložišť apod. , nikomu to v Bruselu žíly netrhá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.2.2022 21:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Prostě katastrofa. Pan Vinkler se hluboce zahleděl do křišťálové koule a zrazu plesk! Katastrofa.
Odpovědět
va

vaber

3.2.2022 09:05
nedávno se tu psalo že skvrna odpadkův v oceánech je 3x větší než Francie
a spalování plastů je možná ještě horší než spalování uhlí
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.2.2022 09:16 Reaguje na vaber
Spalování plastů není ideální řešení, ale je to dobrá cesta v současnosti. Filtrační zařízení jsou natolik vypracovaná, že emise zůstávají bezpečně pod přísnými limity.
Ideální cestou by byla 100% recyklace , ale její náklady jsou mnohem vyšší nežli výroba z ropy, a proto se do toho nikdo nehrne.
Což považuji za společensky neomluvitelné, ale koho takový názor zajímá.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.2.2022 09:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je to v nadpise - plasty = nové uhlí !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.2.2022 21:52 Reaguje na smějící se bestie
Proto mi připadá skládkování možná lepší, než nesmyslné pálení.
Odpovědět
va

vaber

3.2.2022 09:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
moderní uhelné elektrárny používají podobnou technologii čištění spalin,
docela by mě zajímalo porování složení spalin, třeba Chvaletic s všelijakými spalovnami odpadů
Odpovědět
va

vaber

3.2.2022 09:52 Reaguje na vaber
samozřejmě vyčistěných spalin, to co jde komínem ven
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.2.2022 12:27 Reaguje na vaber
Tady to máte jednoduše:
Typické složení spalin uhel.elektrárny:
78 % N2, 16% CO2, 0,1 % SO2 (2 000 mg/m3), 0,05-0,1 % NOx (800-1 500 mg/m3) a 6 000-50 000 mg/m3 prachu.
A zde, jestli vás to baví, máte mezní hodnoty v SRN složitě v malé šedé tabulce vpravo dole (skoro):
https://de.wikipedia.org/wiki/Rauchgasreinigung
Tady ve velkých tabulkách jsou reálné hodnoty v uhelkách v SRN, ti mají, co se týče uhlí, na viki nejlepší informace:
https://de.wikipedia.org/wiki/Kohlekraftwerk
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.2.2022 12:36 Reaguje na Jarka O.
Nemáte u prachu popletené mg a mikrogramy? Že by uhelná elektrárna vypouštěla až 50 g prachu na 1200 g spalin? To by bylo hodně drsné!
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.2.2022 12:42 Reaguje na Jiří Svoboda
Zkuste originál, co jsem našla, pro školy, 6-50 g prachu na m^3 spalin:
https://www.lernhelfer.de/schuelerlexikon/chemie/artikel/abgasreinigung#
Odpovědět
va

vaber

4.2.2022 09:58 Reaguje na Jarka O.
nové elektrárny používají komín jen při zapálení,
při normálním provozu jdou spaliny přes filtry popílku ,dále do pračky na odsíření a dále do chladící věže,
myslím, že jsou i velké rozdíly v různých elektrárnách,
každá elektrárna má kontinuální měření složení spalin , jen nevím zdali to někdo kontroluje chemickým rozborem,
plyn ze spaloven bude mít podobné složení ,nebo horší ,na množství prachu možná lepší ,ale na různé sloučeniny a nespálené produkty asi horší,
každý ví ,že když hoří plast, vždy to smrdí co to smrdí a jaké je chemické složení ,
nedělám si iluze ,že ve spalovnách odpadků vše shoří na CO2
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.2.2022 16:09 Reaguje na vaber
Tak jsou rozdíly ve složení různých druhů uhlí anebo plastů a tím pádem spalin. Uhlí je z mnoha % uhlík, termoplasty taky, přeměněná ropa s aditivy, změkčovači, kovy, halogeny. Důležitá je vysoká teplota spalování (nad 1000°, možná 1100), aby nevznikaly dioxiny a furany, to v kamnech nedocílíte, tam polyaromáty a dehet máte. Pak pračky, odlucovace, filtry spalin. Ve spalovně/ elektrárně/ teplárně je dokonalé spalování a výstup CO2. To není pálení odpadků jak v indii, stavění spaloven tam to by byl kšeft, a jestli spalovna páchne, je něco špatně, třeba zanesené filtry:-)
Odpovědět
va

vaber

5.2.2022 09:06 Reaguje na Jarka O.
ano taková je teorie,
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.2.2022 19:33 Reaguje na vaber
Praxe barvitější? Jen vím, že pro analytické přístroje se nabízí software, který monitoruje, kdo co měřil, a na originálních změřených vysledcich se nedá nic změnit, důvodů pro přísné zabezpečení dat je víc, a jeden z nich bylo švindlovani při analýzách ŽP. Tak se pak ptám, na co jsou tak přísné normy, jestli se nedají dodržet a při analýzách se musí podvádět. neříkám, že to dělaji všichni, ale prodejce analytických přístrojů to říkal jasně. Jak se dodržují technologické postupy - snad ano. Otázka je, co vůbec smíte spálit, aby se ty normy dodržely a co se děje se zbytkem odpadů. Taky se už dá enzymaticky přeměnit zpět na něco jako ropu, zatím draze, kdoví, jestli to v budoucnu bude levnější než spalování jako uhlí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.2.2022 14:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
ono to je v podstatě jen redukce odpadu, protože tu strusku uložit bude potřeba...takže z většího problému se udělá menší ale ve finále tu toxickou strusku uložíme kde?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.2.2022 12:07
Fakt je, že když jsem si posledně ve Státech dal například někde ve fastu snídani ... snídaně má podle mne nej McD ... tak to nebylo vůbec marný, ale z té plastové hromady, co mi zbyla na tácu mi bylo dost všelijak.
Oni jsou fakt obaloví šílenci.
I když CAN nebyla o moc lepší.
Odpovědět
ig

3.2.2022 19:03
U každého plastu, který zrušíme nebo zakážeme, si musíme zároveň říct, co se bude používat místo toho. Taková analýza by nás ochránila od různých zkratkovitých řešení, jako je třeba zákaz plastových sáčků (které byly 1:1 nahrazeny papírovými s diskutabilním přínosem pro žp) nebo používání "degradabilních" plastů, což prakticky znamená, že se rozpadnou na plastovou drť, která škodí o to víc.
Odpovědět
VK

Vl K

8.2.2022 11:14 Reaguje na
Přesně tak.
A značná spotřeba plastů je nepřímo ale i přímo dána legislativou.
Všechno to byly původně "dobré úmysly", ale nyní zvyšují množství obalů, odpadu. Od českých návodů u každého výrobku, až po hygienické i jiné předpisy nebo různé ochrany typu musíte vyhodit jídlo(oficiálně odpad), i když bezdomovci/pes by byli za ně rádi...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist