https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticka-konference-cop27-schvalila-zaverecnou-deklaraci-i-pomoc-chudym-zemim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatická konference COP27 schválila závěrečnou deklaraci, i pomoc chudým zemím

20.11.2022 11:35 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Zástupci států světa se dnes na klimatické konferenci COP27 v Egyptě shodli na závěrečné deklaraci ze summitu. Předseda konference a egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí dal poklepáním kladívka najevo, že dokument reprezentující politickou shodu na konferenci byl jednomyslně schválen. Informovala o tom agentura Reuters. Důležitým dílčím výsledkem konference je dohoda na vzniku speciálního fondu pro kompenzace škod způsobených změnou klimatu zvláště zranitelným zemím.
 

V závěrečném prohlášení COP27 dvě stovky zemí znovu vyzývají k "urychlenému" snížení emisí skleníkových plynů a potvrzují také dřívější závazek utlumit spalování uhlí. Text se ale nezmiňuje o konci ropy a zemního plynu. Prohlášení tak podle agentury DPA zůstává za požadavky mnoha států, klimatických aktivistů a ochránců životního prostředí, kteří považovali za naléhavé ukončení závislosti na špinavých zdrojích energie.

V závěrečné deklaraci jsou státy rovněž vyzývány k tomu, aby nejpozději do příští klimatické konference nezávazně vylepšily své většinou nedostatečné plány na ochranu klimatu. Příští konference bude na konci příštího roku ve Spojených arabských emirátech.

"Úpěnlivě vás žádám, abyste schválily navrhovaná rozhodnutí, která vám představím," řekl Šukrí před skončením závěrečné plenární schůze summitu. "Svět se dívá, vyzývám nás všechny, abychom dostáli očekáváním, jež do nás vkládalo světové společenství a zvláště ti, kteří jsou nejzranitelnější a přesto přispěli je klimatické změně nejméně," prohlásil egyptský politik.

Následně tiskové agentury oznámily, že konference v egyptském přímořském letovisku Šarm aš-Šajch se poprvé dohodla na společném fondu pro narovnání klimatických škod způsobených chudším zemím. Vznik fondu schválilo zhruba 200 států dnes brzy ráno. Později bylo schváleno také celkové závěrečné prohlášení z konference.

Chudší země mají dostávat prostředky na zmírnění neodvratitelných důsledků oteplování Země, jako jsou stále častější sucha, záplavy a bouře, ale i stoupající hladina moří a vznik pouští. V závěru se nepíše o konkrétních sumách, ani o tom, kdo bude peníze poskytovat. Zvýhodněny mají být země, které jsou zvláště ohroženy, na což naléhala Evropská unie.

Právě spory kolem fondu se ukázaly jako největší jablko sváru na dvoutýdenní konferenci, která měla původně skončit už v pátek. Prodloužena však byla o 36 hodin. Vznik nového fondu nejdříve blokovaly Spojené státy, zatímco skupina známá pod označením G77 zahrnující více než 130 rozvojových zemí i Čínu naléhala na vznik fontu. Po počáteční zdrženlivosti se ke snaze připojila i Evropská unie.

Generální tajemník OSN António Guterres dnes ráno dohodu na společném fondu pro kompenzaci klimatických škod označil za "důležitý krok směrem ke spravedlnosti". "Jistěže to není dost, ale je to naléhavě potřebný politický signál ke znovunabytí ztracené důvěry," uvedl Guterres ve videoposelství zveřejněném na twitteru. Hlas zemí, které klimatická krize zasáhla nejtvrději, musí být slyšen, zdůraznil. Podle agentury AFP si však šéf OSN také posteskl, že se neprosadila ambice "drasticky snížit" emise.

Také místopředseda Evropské komise Frans Timmermans dnes dohodu z COP27 označil za nedostatečnou a kritizoval závazky některých států ohledně úsilí o omezení růstu teploty. Dohoda podle něj nenutí velké emitenty skleníkových plynů vynakládat dostatečné dodatečné úsilí o urychlení snižování emisí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.11.2022 11:48
USA podmínily svoji pomoc souhlasem Kongresu a po vítězství Republikánů ve Sněmovně reprezentantů jsou naděje méně než mizivé. (zaplaťpánbůh za to)

Dále jsou příspěvky do Fondu dle znění deklarace COP 27 právně nevymahatelné. (opět zaplaťpánbůh za to)

Výsledkem nervového třesu 40 tis. zúčastněných delegátů je dohoda-nedohoda, jalové proklamace a výrazná uhlíková stopa delegací, které většinou použily letadla. Prostě o ničem.
Pokud Timmermans mluví o neúspěchu konference, je nutno jeho slova vykládat právě opačně, většina odmítla vládu zeleného klimatického biče na světem.
O to větší vylomeniny v dekarbonizaci pak lze očekávat od EK , která se bude snažit ukázat, že stopku na fosilní paliva lze uskutečnit, i kdyby většina populace EU neměla co do úst.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 13:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Takže se snaha o zablokování nejhorší katastrofy v dějánách odkládá, čímž člověk zase potvrzuje, že nemá na to, aby přežil. První, skutečně globální krizi není schopen vyřešit. Otázkou je, kolik šancí ještě bude, ale obávám se, že včera bylo pozdě.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.11.2022 14:30 Reaguje na Pavel Hanzl
A co by podle vás byl dobrý výsledek COP27? Předhánění se ve slibech?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 15:52 Reaguje na Jiří Svoboda
Ne. Nastavení systému, který by od začátku, (tj. od těžby a výroby) řešil veškeré lidské externality do kterého by se všichni postupně zapojovali.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.11.2022 19:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale přesně takový systém navrhuji a vy jste mi vždy nadával.

Jenže COPy byly vždy jen o slibech.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 19:47 Reaguje na Jiří Svoboda
Vy prosazujete celosvětovou uhlíkovou daň vybíranou už u těžebních společností.
Tohle považuji taky za nejlepší řešení.
Jenže to prostě nejde, museli by to platit VŠICHNI a to je zcela mimo realitu! Nuťte Číňana a Rusa, aby platil peníze na nějakou cypovinu, co vymyslí Emeričan!!
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.11.2022 11:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud nebudeme klima řešit tím nejlepším nástrojem a bydeme dál pokračovat v tomto klimatickém divadlu, nemá to šanci na úspěch.

Platili by to těžaři, nikoliv státy. Všichni by to zpočátku uplatnit nemuseli. Ti, co by se vzpírali, bylo by jim uvaleno obrovské vývozní clo na jejich výrobky a to clo by se zase rozdělilo lidem stejně jako ty uhlíkové poplatky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 17:51 Reaguje na Jiří Svoboda
A kdo by to celé prováděl?
Mandát by mohlo dostat jen impotentní OSN, ve kterém má Rusko a Čína právo veta. Nazdar, neplatný poukus zkuste to znova.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.11.2022 21:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Vybrat poplatky od cca stovky těžařů a poslat to do cca 200 zemí není technicky příliš složité. O globální dekarbonizaci by se pak postaral globální trh, pokud by nebyl prasen dotacemi.

OSN by jen zorganizovala klíčové setkání zástupců zemí, kde by mohla být dohoda sjednána.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 17:53 Reaguje na Jiří Svoboda
To klimatické divadlo má za následek, že v Evrop i USA jdou emise výrazně dolů.
Ideálné by bylo, kdyby to divadlo ještě hráli Číňani, Rusi a další špinavci, na to by se už fakt dalo dívat.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.11.2022 20:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže ti to nedělají a zbytek světa jakbysmet. USA, tam je to na baterky, a EU snad brzy pochopí, že sama nic nezmůže.

To opravdyu není žádní umění cpát "zeleným podnikatelům" obrovské sumy z veřejných rozpočtů s tím, že ty peníze mohly být vynaloženy mnohem efektivně.

A jaký si představujete mechanismus, který udrží fosilní paliva v zemi? Do nekonečna dotovat OZE a jejich akumulaci, aby energie z nich byla levnější, než fosilní paliva?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.11.2022 14:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Si myslím, že to o velkohubých prohlášeních na konferencích to rozhodně není, jde o to, jak každý stát reflektuje svůj podíl na funkčním a přírodně blízkém řešení. Je jasné, že je potřeba reagovat více či častěji ale řekněme, že severské země nepotřebovali takové konference, aby si uvědomili podíl své činnosti na krajinu a přirozené funkce a přírodně blízkým řešením... nicméně tupost nařízení je, že nerespektuje stav jednotlivých zemí, kde podíl " znečištění " je odlišný. Je to něco, co se obecně deklaratorně nedá vyřešit jinak, než na místě samotném a to v každém státu podle svých možností a stavu potřeb...nikoliv emocionální otupělosti opakovat větrníky a FVE všehomíra.
Měli bychom si taky uvědomit, že Evropa zásobuje obilím a podobně miliony obyvatel mimo Evropu, takže i tady by mělo dojít k útlumu, jestliže nemáme drancovat půdu a vytvářet přírodu...na světě je 8 miliard lidí a v Evropě zásadně nepřibývají, tak kde je problém? že přibývají právě v chudých oblastech, kde nejsou schopni se uživit, protože jejich schopnosti a politická stabilita je problematická a půda, jestli se o poušti tak dá hovořit nemožná
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.11.2022 12:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Lidí je prostě moc, s tím nějaká konference nic nenadělá a průser je jen otázkou času.

Nemá smysl se vlastním úsilím přivést na buben ve snaze zvrátit to, bo to nejde, ale má smysl se připravit na to, ať to nějak jakž takž přečkáme.

Kdyby například Evropa místo těch dotací na zelené ptákoviny pořádně zbrojila, aspoň na tu úroveň, ke které se v rámci NATO zavázala, tak mohlo být na Ukrajině už po válce.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 17:54 Reaguje na Svatá Prostoto
Jako, že by posílala na Ukrajinu víc kvérů?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2022 12:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak kvéry by to nevytrhly a po čem Ukrajina touží se dá lehce dohledat. Mají toho celý seznam.

Ono třeba nic proti PzH 2000, naopak, ale těch 14 to vytrhne, hlavně když jich je půlka mimo provoz a nejsou náhradní díly ... https://www.armyweb.cz/clanek/nemecke-houfnice-pzh-2000-maji-na-ukrajine-problemy-s-velkym-opotrebeni
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.11.2022 13:14
Zjevně se jim nedaří ani hrát to divadlo na ochranu klimatu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.11.2022 14:30 Reaguje na Jiří Svoboda
1*
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist