https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-dokoncily-obnovu-historicke-nadrze-u-bestviny-vzniklo-i-sedm-tuni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR dokončily obnovu historické nádrže u Běstviny, vzniklo i sedm tůní

28.2.2024 11:20 (ČTK)
U obnovené nádrže na Chrudimsku přibylo i sedm tůní.
U obnovené nádrže na Chrudimsku přibylo i sedm tůní.
Zdroj | Lesy ČR
Lesy České republiky obnovily za 1,7 milionu korun historickou vodní nádrž v lesích u obce Běstvina na Chrudimsku. V jejím okolí vzniklo i sedm tůní. V lokalitě se zlepší hydrologické podmínky, uvedly Lesy ČR.
 

Nádrž měla protrženou hráz, byla porostlá náletovými dřevinami. Její obnova trvala rok. Lesy nejdřív odtěžily letitý sediment, instalovaly požerák, což je typ vypouštěcího zařízení, a betonové výpustné potrubí.

"Odstranili jsme původní torzo hráze a vybudovali novou zemní hráz včetně opevnění návodní strany novým i původním kamenem. Nový bezpečnostní přeliv tvoří dva betonové pasy opevněné žulovou dlažbou a kamennou rovnaninou. Zpomalením odtoku vody a její akumulací při přívalových srážkách se v místě zlepšují hydrologické podmínky," řekl vedoucí správy toků pro oblast povodí Labe z Lesů ČR Zbyněk Morkus.

Práce trvaly do loňského podzimu. Loni na jaře je lesníci přerušili kvůli užovce obojkové, aby jí umožnili páření. "V květnu se užovka páří a poté naklade kožovitá vejce do štěrbin, pod kameny a do tlejících zbytků rostlin, kde se vylíhne nová populace," upřesnil Morkus.

Na 1700 metrech čtverečních nádrž nyní pojme bezmála 1500 metrů krychlových vody. Zadržuje ji i sedm nových tůní, vyhloubených biotopů pro mokřadní druhy rostlin a živočichů. Rozkládají se na 540 metrech čtverečních.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

28.2.2024 17:38
To jsou mi věci.Za komunistu psavali o nových přehradách a ted o tuních co pojme AŽ 1500 kubíku.Jojo pokrok nezastavíš
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

28.2.2024 18:28 Reaguje na karel krasensky
on zřejmně pokrok nastal ale asi ne u Vás.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.2.2024 20:36
Každý podobný počin zaslouží pochvalu. Voda v krajině chybí, a lesy s ní umí hospodařit lépe, než rozpálené kukupláně. I ta havěť, co odtud pochází, má mnohem větší šanci na přežití pod klenbou stromů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist