https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-mesta-cesky-krumlov-vybuduji-50-tuni-zadrzujicich-vodu-v-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy města Český Krumlov vybudují 50 tůní zadržujících vodu v krajině, první tůně ale odborníci zkritizovali Aktualizováno

31.3.2021 16:12 | ČESKÝ KRUMLOV (ČTK/Ekolist)
Tůně zlepšují vodní režim a mikroklima v lese. Slouží i jako domov pro živočichy a rostliny vázané na vodu, jako napájení lesní zvěře a podpoří ekologickou rovnováhu. Ilustrační foto
Tůně zlepšují vodní režim a mikroklima v lese. Slouží i jako domov pro živočichy a rostliny vázané na vodu, jako napájení lesní zvěře a podpoří ekologickou rovnováhu. Ilustrační foto
Foto | Luca Bravo / unsplash.com
Lesy města Český Krumlov chtějí v příštích pěti letech obnovit a vybudovat 50 tůní, které zadrží vodu v lesích. Soustavu prvních čtyř zřídily v části Spolí. Většinou to budou nové tůně, náklady jsou několik tisíc korun. Firma loni vytěžila 7000 metrů krychlových dřeva, z toho asi tisíc metrů krychlových kůrovcového. Těžbu zastavila v září, kvůli nízkým cenám na trhu. ČTK to řekl jednatel lesů Miroslav Štoll.
 

Kaskáda prvních čtyř tůní je ve Spolí. Napájí ji voda přitékající z výše položených míst a podzemní voda. Tůně jsou velké 6 x 8 metrů, hluboké metr až 1,2 metru. Podle firmy zlepšily vodní režim v lese a mikroklima. Zadrží zhruba 25 000 litrů vody. Poslouží i jako domov pro živočichy a rostliny vázané na vodu, jako napájení lesní zvěře a podpoří ekologickou rovnováhu.

Lesy města Český Krumlov pomáhají zadržovat vodu v krajině. Budují studánky a tůně 💦 Význam zadržování vody v krajině...

Zveřejnil(a) Město Český Krumlov dne Čtvrtek 25. března 2021

"Zásadní je najít vhodné lokality, kde nám to umožní přírodní podmínky, protože většina našich lesů je ve stráních, ve svažitých terénech. Například vltavské stráně, levý a pravý břeh Vltavy nad a pod Českým Krumlovem, tam žádnou tůň neuděláme, protože je to příkré a ani se tam nevyskytuje žádný pramen. Nejnáročnější je to vymyslet, pak je to na zručnosti člověka, který sedí v bagru," řekl Štoll. Na podzim chce společnost dokončit dvacátou tůň.

Ochránci přírody a odborníci na stavění tůní tuto konkrétní realizaci zkritizovali ve facebookové diskuzi. Podle Jaromíra Maštery ze spolku Mokřady nejsou tůně dobré, protože mají málo mělčin, jsou nadměrně hluboké a nejsou členité. "Musíte jenom doufat, že voda vystoupá až k povrchu, jinak totiž takové tůně budou své okolí odvodňovat," napsal v kritice na Facebooku.

Ke kritice se přidal i Jiří Malík, který se budování tůní také věnuje. Podle něho jsou tůně příliš blízko stromům a při jejich budování byly poškozeny kořeny stromů. Podle něho tak budou tůně při suchu stromy vysušovat.

"Právě proto varujeme před hurá stylem, uděláme díru, bude voda," píše Jiří Malík. Podle něho nemá smysl dělat maličká opatření bez celkového plánu, jak zadržet vodu v celém povodí. "Postupovat po pidi opatřeních, detailech, je jen chaos," míní Malík a odkazuje ke svému projektu Společně proti suchu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

1.4.2021 11:05
No bohužel je to tak. V tomto případě za tím sice zjevně nebyl nějaký špatný úmysl... spíš naopak, ale bohužel... cokoliv chci v krajině dělat zodpovědně, tak si první musím řádně nastudovat a ideálně spolupracovat s někým kdo v tom má značnou praxi.

Snad budou Lesy města Český Krumlov ochotny se poučit a budou to chtít napravit. Nejhorší je, když se někoho kdo něco udělá takto neideálně dotkne kritika těch co s tím mají více zkušeností a zabejčí se... pak už je z toho jen válka názorů... a my potřebujeme spolupracovat na společných cílech!
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

1.4.2021 11:07 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Každopádně snaha dělat dobré věci se cení.... a to i v tomto "nešikovném" případě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist