https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/miliardar-ktery-bohatne-nicenim-planety-prispiva-na-jeji-ochranu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Miliardář, který bohatne ničením planety, přispívá na její ochranu

4.3.2020 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Co by měl nejbohatší muž planety, Jeff Bezos, raději učinit místo darování desíti miliard, pokud to tedy s klimatickými změnami myslí vážně? / Ilustrační foto
Co by měl nejbohatší muž planety, Jeff Bezos, raději učinit místo darování desíti miliard, pokud to tedy s klimatickými změnami myslí vážně? / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Heather Alberrová z Nottingham Trent University, která přednáší o politické ekologii, si na stránkách žurnálu The Conversation klade otázku, proč miliardáři, jinak štědře podporující boj proti klimatickým změnám, nepřestávají být součástí globálních problémů. A tím hezky rozvíjí úvahu, uveřejněnou o něco dříve v žurnále USA Today. Ta se pro změnu věnuje tomu, co by měl nejbohatší muž planety Jeff Bezos raději učinit, místo darování desíti miliard, pokud to tedy s klimatickými změnami myslí vážně.
 

Deset miliard dolarů je sumička kulatá a coby dar na veřejně prospěšný účel jím Jeff Bezos trumfl i dosud nejštědřejšího filantropa miliardáře Billa Gatese. Každý pravda dával z jinak velké hromádky, ale hodnotu jeho daru to nikterak nesnižuje. To, kam přesně ale budou finance z nově vytvořeného BEF (Bezos Earth Fund) vlastně směřovat, zůstává zatím zahaleno tajemstvím. Jím slíbená „podpora vědecko-výzkumné činnosti, aktivistů, neziskových organizací, prakticky každé snahy nabízející reálnou šanci zachovat a ochránit přírodní svět“ totiž může nabývat nejrůznějších podob.

Majetek proměnit na vliv. A koupit si odpustek

Navýsost štědrý dar může stávající postup v boji proti klimatickým změnám paradoxně zkomplikovat. Miliardářský sponzoring jde totiž na vrub principům a iniciativě demokratické společnosti. Pomáhá těm nejbohatším získat ještě větší vliv, kontrolu nad médii i veřejnou diskuzí. A čistě teoreticky: jaká je asi tak šance, že se zrovna vaše environeziskovka dobere příspěvku od Bezose, pokud vytrvale kritizujete jeho Amazon? Šance, že se jeden miliardář svým darem vykoupí z celospolečenské kritiky, je nemalá. Svůj majetek přetvoří na vliv.

Zrovna Jeff Bezos založil své podnikání na totální degradaci životního prostředí a najednou chce být součástí řešení problému, kterého je ale nedílnou součástí. Jak to? „Bezos a jemu podobní, jejich jmění a postavení, je produktem neoliberálního kapitalismu, socioekonomického systému založeného na nekonečném a neomezovaném růstu, na privatizaci veřejného majetku, na kumulaci kapitálu,“ píše Alberrová.

Je prý až ironické, jak miliardy, vygenerované ne zrovna etickým hospodařením Amazonu - spojené s enormní uhlíkovou stopou, vznikem ohromného množství odpadů a podporou levné konzumní spotřeby - teď mají zachraňovat svět. Jako by nadace s desíti miliardami dokázala vymazat těch přiznaných 44,4 milionů tun CO2 (víc než celé Švýcarsko), které Amazon jen předloni vyprodukoval. A to už je s námi při průběžně narůstající emisní bilanci tahle firma posledních šestadvacet let. Což nás vede k článku, který o štědrosti a miliardách pana Bezose vyšel v USA Today.

Nemusíte hned darovat. Jen tolik nevydělávejte

V něm se píše, že skutečným pokrytectvím Amazonu a tedy i Bezosova gesta je to, že jeho obchodní model spoléhá na nadměrnou spotřebu. Což je to, co skutečně ničí Zemi. Je to jednoduchá ekonomika: nižší ceny a snadnost nákupu v Amazonu zvyšují poptávku a na tu pak Amazon reaguje zvýšením nabídky, dostupnosti. Efekt tohoto zacykleného systému spočívá v tom, že Amazon prodává více věcí, vydělává více peněz, ale také se tím neustále zvyšuje spotřeba zdrojů, aby se tyto produkty vyrobily, zabalily a byly dodány. A tak pořád dokola.

„Musíme se přitom zaměřit nejen na emise spojené s dodávkou produktů, ale také na materiální požadavky na jejich výrobu. Zákon zachování energie nám říká, že energie nemůže být vytvořena ani zničena, což znamená, že všechny produkty zakoupené v Amazonu pocházejí ze Země a všechny se vrátí Zemi. Jde o to, v jaké podobě,“ píše Dave Murphy. Co by tedy měl Amazon udělat? Ideálně zvrátit paradigma zvyšující se poptávky a spotřeby. Vydělávat méně.

Lepší zprávou pro klima a životní prostředí by vlastně bylo, kdyby Amazon vydělal o 10 miliard méně, než když je vydělá a pak jimi přispěje na ochranu přírody. Nehledě na to, že dary miliardářů deformují to, o co usilují řekněme obyčejní lidé. Proč se snažit něco změnit na svém chování, když to za nás udělají a vyřeší boháči, ne? A asi se hodí znovu zmínit myšlenku, vyjádřenou iniciativou Zaměstnanci Amazonu za klimatickou spravedlnost: „Tleskáme filantropii Jeffa Bezose, ale jedna ruka nemůže dávat to, co druhá bere."


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

4.3.2020 06:33
A přitom řešení je tak jednoduché. Když mi miliardář vadí, tak si nekoupím jeho produkty. Když mi vadí, že je výrobek moc levný, tak třeba stejnou sumu daruji tam, kde to pokládám za smysluplné.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.3.2020 11:30 Reaguje na Richard Vacek
Článek je o "voze", Vy plácáte o "koze" a navíc úplně zcestně, z pohledu dnešní ekonomické vědy (ve skutečnosti jde o pavědu, v tom nejhorším slova smyslu). Skutečně měl pravdu Ludvík Vaculík, když před mnoha léty řekl : „Se zánikem komunismu se znovu objevily příčiny jeho vzniku, totiž bezuzdný kapitalizmus se zase trhá z řetězu. Problém je ještě daleko, ale určitě už na cestě.“ A dnes začíná problém být už proklatě blízko.
Odpovědět
ig

4.3.2020 11:37 Reaguje na Jiří Daneš
A co je na tom kapitalismu problematického? Všichni o tom mluví, ale já si v tom ten problém pořád nenašel. Spíš mi připadá, že problémem by bylo každé z navrhovaných "řešení" :D
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

4.3.2020 06:36
Když miliardář založí Nadaci, je to zejména kvůli PR. Podívejte, jak jsem zodpovědný!
Snížit spotřebu, to je třeba, jak je vidět z čistého nebe nad Čínou díky koronaviru.
Odpovědět
ig

4.3.2020 10:19
Paní politická ekoložka nepochopila, že Bezos udělal přesně to, co si tahle sorta levicových myslitelů přeje. Snížil náklady na distribuci zboží, což v tomhle oboru znamená především snížit náklady na dopravu. A jak už poučení čtenáři ekolistu vědí, náklady na dopravu jsou tak úzce korelovány se spotřebou paliv, že se dá mít za prokázané, že Bezos svoji činností významně přispěl ke snížení celosvětových emisí CO2.

Když už se chce zabývat socioekonomickými aspekty velkého podnikání, tak by mohla třeba zkusit zjistit, proč všechny ty zajímavé nové firmy (Microsoft, Google, Amazon, Facebook, PayPal) vznikly v USA a ne v Evropě. Co třeba sakra bránilo tomu, aby místo PayPal vznikl v Evropě třeba nějaký I.G.Payments :D (já to vím, ale té paní její práci v ničem neusnadním)
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.3.2020 11:37 Reaguje na
Kdyby Bezos "svoji činnost" nikdy neprovozoval, tak by nemusel nic darovat a jeho podíl na celosvětových emisí by byl nulový a nebylo by čím přispívat na jejich snižení, ani by se nedalo "mít za prokázané, že ..." . Ale to je pro Vás příliš složité, že ano?
Odpovědět
ČM

Čech M.

4.3.2020 11:45 Reaguje na Jiří Daneš
A vy myslíte, že by po něm zůstalo prázdné a hluché místo?
Tam kde je poptávka je i nabídka a rychle by jí vyplnil někdo jiný. Nic by jste tedy nezískal.
Odpovědět
ig

4.3.2020 12:21 Reaguje na Jiří Daneš
Zkuste si to přečíst celé co jsem napsal. Amazon NAHRADIL celkové vysoké emise jednotlivých drobných distributorů nižšími emisemi vlastními. Nižšími proto, že je velký a jednotlivé dopravní proudy může sdružovat (a aby to bylo opravdu k naštvání, sdružuje je v těch logistických halách co se stavějí u dálnic :D).
Odpovědět
ig

4.3.2020 12:25 Reaguje na Jiří Daneš
To, že něco daruje, může a nemusí souviset s jeho PR. Já jsem také už párkrát poskytl příspěvek o kterém by se dalo říct, že je na ekologii a udělal jsem to jen tak, bez záměru to použít ve své propagaci. Částku si už nepamatuju, ale když tak se můžu podívat do starších výpisů, jestli to bylo méně nebo více než kolik dal Bezos.
Odpovědět
VN

Vojtech Novotny

5.3.2020 14:57
Takže ekologickou cenu by si zasloužil nějaký neschopný e-shop jenž je drahý a neefektivní, tím pádem tam nikdo nekupuje a - v případě, že bychom všechny ostatní, efektivnější, zakázali - tím redukuje konzumerismus? Prostě geniální. (Obava z přílišného vlivu miliardářů je oprávněná, ale ta kritika Amazonu je hodně vedle.)
Odpovědět
va

vaber

7.3.2020 10:20
je to podnikatel ,na prvním místě jsou peníze a ty chce vydělávat za každou cenu,příroda je až daleko,daleko vzadu. Všem se vtlouká do hlavy, že když se zbohatlo, musí to být správná cesta ,o co se přišlo se nikde neuvádí. No a je zcela běžné ,že lidi kteří zbohatli potom dávají dary třeba na chudé, aby se ukázali v lepším světe, i když svým lidem, kteří pro ně toto bohatství pomohli vytvořit ,nedají ani o haliř víc
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist