https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/osn-navzdory-usili-casti-zemi-jsou-na-ochranu-klimatu-potreba-duraznejsi-kroky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN: Navzdory úsilí části zemí jsou na ochranu klimatu potřeba důraznější kroky

14.11.2023 19:09 | NEW YORK (ČTK)
Cíle přislíbené v současnosti by vedly do roku 2030 ke snížení emisí skleníkových plynů o dvě procenta ve srovnání s rokem 2019. Pro dosažení cílů stanovených OSN by ale byl potřebný pokles o 43 procent, uvádí zpráva.
Cíle přislíbené v současnosti by vedly do roku 2030 ke snížení emisí skleníkových plynů o dvě procenta ve srovnání s rokem 2019. Pro dosažení cílů stanovených OSN by ale byl potřebný pokles o 43 procent, uvádí zpráva.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Opatření jednotlivých vlád v oblasti ochrany klimatu jsou stále nedostatečná, konstatuje dnes zveřejněná analýza národních klimatických plánů z dílny OSN. Navzdory úsilí některých zemí budou k omezení růstu celosvětové teploty potřeba další zásadní kroky, aby se předešlo nejhorším dopadům klimatických změn, uvádí zpráva OSN. Její autoři žádají, aby blížící se klimatický summit COP28 vedl k okamžitým opatřením.
 

Cíle přislíbené v současnosti by vedly do roku 2030 ke snížení emisí skleníkových plynů o dvě procenta ve srovnání s rokem 2019. Pro dosažení cílů stanovených OSN by ale byl potřebný pokles o 43 procent, uvádí zpráva, která se opírá o analýzu národních plánů 195 zemí.

"Zpráva ukazuje, že vlády v součtu podnikají jen malé kroky k odvrácení klimatické krize. Ukazuje rovněž, proč musí vlády na summitu COP28 učinit rázné kroky vpřed, aby se dostaly na správnou cestu. COP28 musí být jasným bodem zvratu. Vlády se musí nejen dohodnout, jaká důraznější opatření v oblasti klimatu budou přijata, ale také začít přesně ukazovat, jak jich dosáhnou," řekl výkonný tajemník OSN pro změny klimatu Simon Stiell.

Klimatický summit COP28 bude od 30. listopadu do 12. prosince hostit Dubaj. Svým projevem ho zahájí britský král Karel III., pro něhož je klima stěžejním tématem a který zahajoval již několik předchozích klimatických summitů.

Závěry setkání v Dubaji by podle Stiella mohly posloužit jako hodnocení dosud dosažených pokroků a odrazový můstek pro další kolo klimatických akčních plánů (NDC). Ty mají jednotlivé země v souladu s Pařížskou dohodou předložit do roku 2025; předchozí plány byly v roce 2020.

Zprávy OSN nabízejí nejen hodnocení, ale také širokou škálu nástrojů a řešení, které navrhly jednotlivé země, uvedl Stiell. Miliardy lidí teď podle něj očekávají, že vlády tyto nástroje skutečně začnou využívat. Odvážnější opatření v oblasti klimatu přinášejí "růst počtu pracovních míst, vyšší mzdy, hospodářský růst, příležitosti a stabilitu a také menší znečištění a lepší zdraví", uvedl Stiell.

V rámci Pařížské úmluvy OSN o změně klimatu z roku 2015, která vstoupila v platnost v listopadu 2016, se země světa zavázaly udržet oteplování pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně, ve srovnání s předindustriálním obdobím. Summit COP28 a dohody uzavřené v rámci UNFCCC (Rámcová úmluva OSN o změně klimatu) mají přispět k dosažení těchto cílů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.11.2023 20:16
Uhlíkovou daň bych doplnil o populačně-*opulační daň, neb industrálně humanizační éra přinesla nikdy dříve nevídaný boom lidské populace. To škaredé slovíčko over se netýká jen kobylek či hraboše, ale vysoce gramotného druhu, který se u každého podobného provolání tváří, že o tom (desertifikace aj.) nikdy neslyšel. Takže o k a m ž i t ě gól!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.11.2023 21:18
S názorem OSN " Navzdory úsilí části zemí jsou na ochranu klimatu potřeba důraznější kroky " zcela souhlasím.
Pouze bych doplnil, že to musí být kroky správným směrem a nikoli šaráda
s OZE , která přináší více škod než užitku.
Jak sezná každý unijní občan při pohledu na své vyúčtování za energie včetně pana Hanzla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2023 11:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já mám na střeše fve 13.5 KWp, takže lambáda.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2023 11:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Podle dat Eurostatu reálné ceny elektřiny u nás vychází jako sedmé nejnižší mezi státy sedmadvacítky. U plynu jsou ceny v Česku 10. nejnižší v EU."
Týdeník Forum 9.11.2023 Vojtěch Laštůvka str.3
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

15.11.2023 13:18
"Proklimaticky aktivní" země se vyznačují hlavně utrácením peněz za "proklimatická" opatření a nikoliv příspěvky k ochraně klimatu.

Moje řeč. Jsou potřeba důrazné kroky! Ale nejdříve je třeba zanalyzovat, proč to dnes nefunguje a nepokračovat v tom.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2023 11:17 Reaguje na Jiří Svoboda
Bo to ropáci celého světa sabotují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2023 08:54
Ten apel je sice nutný, ale marný. Mě by zajímalo, jak jsou na tom jednotlivé země ve vývoji emisí co2. Odhaduji, že Evropa a sev. Amerika, Austrálie a podobné civilizované země jdou dolů, tzv. "třetí svět" naopak výrazně nahoru. Dominantní prasák planety je samozřejmě Čína.
Takže to úsilí by se měto zapřít tímhle směrem. Mám ale jednu obavu - pokud se nezablokuje přemnožování obyvatel, jsou všechny snahy naprosto marné, to je limitující faktor.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist