https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/peking-a-moskva-zaslaly-poselstvi-klimaticke-konferenci-v-glasgow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Peking a Moskva zaslaly poselství klimatické konferenci v Glasgow

2.11.2021 12:45 | GLASGOW (ČTK)
Si Ťin-pching na pařížské konferenci v roce 2015
Si Ťin-pching na pařížské konferenci v roce 2015
Licence | Volné dílo (public domain)
Čínský prezident Si Ťin-pching vyzval svět k důraznější akci s cílem společně se vypořádat s klimatickými změnami. Si, jehož země je největším zdrojem skleníkových plynů na světě, se osobně neúčastní klimatické konference ve skotském Glasgow. Na konferenci nedorazil ani ruský prezident Vladimir Putin, nejvyšší představitel státu, který je čtvrtým největším zdrojem skleníkových plynů na světě. Putin odmítl obvinění ze strany USA, že jeho země nedělá v boji proti klimatickým změnám dostatek, uvedla agentura Reuters.
 

Rusko schválilo dlouhodobou vládní klimatickou strategii, jejímž cílem je uhlíková neutralita do roku 2060. Čína minulý týden OSN potvrdila, že množství emisí skleníkových plynů, které produkuje, dosáhne vrcholu před rokem 2030, a do roku 2060 je země sníží na "čistou nulu".

Odborníci na změny klimatu ale nejčastěji uvádějí rok 2050 jako nezbytný termín pro zastavení uhlíkových emisí, pokud má svět zabránit nejextrémnějšímu globálnímu oteplování.

Si Ťin-pching v písemném prohlášení vyzval rozvinuté země, aby se nejen více angažovaly v boji proti klimatickým změnám, ale aby také podpořily rozvojové země, aby si v oblasti změny klimatu vedly lépe, uvedla tisková agentura Nová Čína.

Putin hodlá účastníky konference v Glasgow oslovit v předem nahraném prohlášení; podle mluvčího Kremlu nebude jeho projev přenášen živě. Rusko vynakládá obrovské úsilí zaměřené na snížení klimatické zátěže a bude v tom pokračovat; jde ovšem o proces, který vyžaduje odpovídající kroky všech států, uvedl mluvčí Dmitrij Peskov.

Analytici podle agentury Reuters vnímají nepřítomnost čínského a ruského prezidenta v Glasgow jako překážku k možnému průlomu v jednání o společném postupu v boji proti klimatickým změnám.

Klimatická konference OSN začala v neděli ve skotském Glasgow, kde budou diplomaté i odborníci v následujících dvou týdnech jednat o tom, jak čelit hrozbě klimatické změny s možnými katastrofálními dopady. Konference byla o rok odložena kvůli pandemii covidu-19.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

2.11.2021 14:16
Rusko vynakládá obrovské úsilí zaměřené na snížení klimatické zátěže .....
To by mě zajímalo jaké. Třeba ten, že zablokovali Evropě plyn, že?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.11.2021 14:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Rusové dodali EU tolik plynu kolik si u nich objednala. Což bylo potvrzeno i Bruselem.
Nějak nevidím tu blokádu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.11.2021 19:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je hezky alibistické. Delší kontrakty se dělají vždy na daleko nižší odběr, pokud je potřeba zvýšit, není problém nasmlouvat další. A konjunktura po koronáči potřebuje daleko víc energie a tu Rusi zablokovali. Jamal normálně funguje i po skončení kontraktu (běží už další) jenže Putin další nepodepsal a zablokoval to celý.
Doufám, že se Zápd poučí a nic od Rusů kupovat nebude NS2 ať si nacpou do špic.
Odpovědět

Viktor Šedivý

2.11.2021 21:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak vidíte, tak to problém je. Nikdo nemá povinnost prodávat, když si to kupující předem neošetří aspoň rámcovým ujednáním.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2021 17:47 Reaguje na Viktor Šedivý
Problém je to pouze v Rusku, protože sám Putin řekl, že energetika je taky zbraň. A Evropa je pro něho nepřítel, takže využívá každé možnosti nás poškodit. Proč začal vydírat zrovna dnes??
Věděl to velmi dobře, že potřebujeme víc plynu.

Proto je zcela bizardní až děsivá představa, že by měl Rosatom stavět nový blok....
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

5.11.2021 17:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, a PROČ Evropy nenahradila ten plyn OZE? To jou ty OZE tak neuvědomělé, že si tyto neuvědomují, co je jejich úloha?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

3.11.2021 08:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Pěkné kecy, ale bečíte na cizím hrobě.
Když zelenou ideologií zpracovaní zásobovači či kdo to uzavírá smlouvy s Gazpromem odmítli uzavřít dlouhodobé kontrakty na nákup ruského plynu, odmítli do plánované spotřeby plynu promítnout následky odstavování uhelných a třeba v Německu jaderných elektráren, vždyť přece nainstalované OZE zdroje v Evropě všechno pokryjí a nakupují plyn jen na krátkodobé kontrakty, tak logicky toho plynu musí býtr málo. Gazprom tak měl v produkci plynu volnou kapacitu pro dlouhodobé kontrakty a tu potom logicky prodal jinde. A obvykle i za vyšší cenu než prodává plyn zadlužené Evropě, takže na tom ještě vydělal. A ještě vydělá, protože ceny plynu už sotva spadnou na původní nízké ceny.
Vlastně se nákupčí plynu v Evropě zachovali v podstatě úplně stejně jako nákupčí plynu zkrachovalé Bohemia Energy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2021 17:49 Reaguje na Radim Polášek
Já miluju mudrlanty, kteří vůbec netuší, jak se obchoduje s plynem a budou radit. Brouk Pytlík je proti vám žabař.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 11:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak nám popište, co na tom co napsal pan Polášek je špatně, a uveďte jeho tvrzení nap ravou míru. Takto jste za pána, co má na zádech kožený batoh se dvěma dýněma.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.11.2021 14:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud ale váš dodavatel ten plyn nestřelí někomu jinému. Nebo si ho nešetří, aby mu dýl vydržel.

Prostě to EU těžce neuřídila, tendence byla naopak schválně neuzavírat s Ruskem dlouhodobé kontrakty, a vy tu ze sebe děláte jen trubku.

BTW ... amíci by nám taky mohli v klidu nějakej ten zkapalněnej dovézt. Ale jinde jim zaplatí víc. A tak jedou tam. Taky lumpové blokují Evropě plyn, že jo:-)?
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

2.11.2021 17:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Samozřejmě. Čím méně spáleného plynu, tím méně CO2. Plyn spotřebovaný v Číně sae nazývá hodný plyn. Plyn spálený v EU se nazývá zlý plyn. Co je na tom nepochopitelného? Evropští ekoteroristé prohlásili plyn za fuj, no, tak Rusko umožnuje Evropě aby více vyprodukovala v OZE.
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.11.2021 20:16 Reaguje na Pavel Hanzl
pane Hanzl kontaktujte ihned policii.Stal jste se obětí trestného činu-kradeže.Byl vám odcizen mozek a zřejmě jste si toho nevšiml.
Odpovědět
KZ

Karotka Z

3.11.2021 08:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzal znova. Nepiste prosim nesmysly.
To co se děje se upeklo v letech 2007-2012 a začína to mít vliv díky vypršení dlouhodobých kontraktů. EU dobrovolně stanovila strop na dlouhodobé kontrakty s hlavním dodavatelem omezením využití kapacity plynovodu na 50%.
Přečtěte směrnici i důvodovou zprávu plus doporučuji interpelace v EP. Zjistíte, kolik poslanců varovalo předně před tím, co se děje teď.

Utlumení výroby odsunulo problém o dva roky, protože desetileté kontrakty začaly končit právě v 2019 a 2020. A situace se bude dále zhoršovat.

A díky lidem, kteří stále dokola pišou bludy o Rusku, kterým věří jiní lidé a ti nejsou schopni si to ověšit, protože nejsou schopni chápat složitější souvislostim, např. jako vy se to rozhodně lepšit nebude.
Odpovědět
va

vaber

3.11.2021 08:58 Reaguje na Pavel Hanzl
vy by jste chtěl aby Rusko socialisticky rozdávalo kapitalistům na Západě plyn ?v obchodování platí tvrdé podmínky ,
vzpomínám jak se Západ chlubil, jak snížíl závislost a ruském plynu a Rusové museli hladat odběr v Asii a všichni se radovali jak to Rusku natřeli
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.11.2021 11:01 Reaguje na vaber
1+. Jen rusobijci se radovali. SRN dál pilně stavělo NSII.
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.11.2021 17:26
Peking a Moskva zaslaly kondolenci a upřímn ou soustrast k nadchazející sebevraždě
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

2.11.2021 18:36
To čínske riešenie je výborné. 10 rokov budú emisie zvyšovať a potom sa uvidí :-) A ešte sa tvária, že sú vlastne ústretoví.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.11.2021 19:45 Reaguje na Vladimir Mertan
Mezitím se jim půl země rozpálí tak, že nebude obyvatelná. Tak si obsadí Sibiř, něma problema.
Odpovědět

Viktor Šedivý

2.11.2021 21:15 Reaguje na Vladimir Mertan
Potom se uvidí, že už nezůstal nikdo, kdo by si troufnul představitelům velmoci č. 1 připomenout nějaké nesplněné sliby.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

2.11.2021 18:54
Haha , na Blesku bylo zmíněno , že na tu poradu letěli papaláši nejlépe každý zvláštním letadlem. No , na každém šprochu...
56 letů navíc ?
Odpovědět

Viktor Šedivý

2.11.2021 21:11
Zaslali poselství a šli se radostně chlámat nad tím, jak se (spíše už bývalá) konkurence na světové scéně chystá podřezat si žíly.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

3.11.2021 08:37 Reaguje na Viktor Šedivý
Přesně tak.
Jak to kdysi říkal Lenin: Prodají nám i ten provaz, na kterém je ověsíme.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.11.2021 08:56 Reaguje na Radim Polášek
Teď ovšem prodávají provaz "komunisté" "kapitalistům".
Odpovědět
An

Antioxid

3.11.2021 10:48
Ukázka, jak pomáháme Číně k rozkvětu. Nejdříve honbou za penězi (levná pracovní síla) jim Evropa i svět dává know-how. Teď bychom měli do roku 2035 zrušit uhlí, zatímco Čína v tom roce bude mít maximum emisí a nulovou uhlíkovou stopu slibuje v roce 2060. Nebo-li počká si až se Green Dealem zničíme jelikož nebudeme konkurence schopní a pak Čína řekne, že snižování emisí k ničemu nevedlo a nebude je proto snižovat. A ekonomicky nás sežere.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist