https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-zahajila-stavbu-zadrzne-nadrze-na-vinicich-za-130-mil.kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň zahájila stavbu zádržné nádrže na Vinicích za 130 mil. Kč

1.6.2020 13:30 | PLZEŇ (ČTK)
Sídliště Plzeň - Vinice.
Sídliště Plzeň - Vinice.
Plzeň dnes zahájila stavbu retenční nádrže na sídlišti Vinice téměř za 130 milionů korun bez DPH. Zadrží a bude postupně uvolňovat až šest milionů litrů srážkové vody z přívalových dešťů, což má vyřešit problémy s přetěžovanou kanalizační stokou v oblasti Vinic a Sylvánu. Jde o klíčovou vodohospodářskou stavbu města, na kterou dá EU přes 81 milionů Kč. Je nutná pro dokončení severozápadního okruhu Plzně, jehož stavbu za dvě miliardy korun už zahájil Plzeňský kraj. Zlepší životní prostředí a kvalitu života místních občanů, řekl dnes ČTK náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.
 

Zádržná podzemní nádrž 60 krát 30 metrů bude podle primátora Martina Baxy (ODS) kontrolovaně regulovat odtok dešťové vody. Zabezpečí obyvatelům Vinic, konkrétně lokalit Stínadla a Berlín, odvedení a likvidaci odpadních vod, posílí ekologickou ochranu tohoto místa i širšího intravilánu, hlavně okolí řeky Mže. Dokončení celé stavby je plánováno nejpozději na únor 2022, což bude o rok dříve, než bude hotový městský okruh.

Dosud je pro ochranu stokové sítě při přívalových deštích využívána odlehčovací komora. "Ta bude po vybudování nové stavby zrušena a odpadní vody začne zadržovat akumulační prostor nové retenční nádrže o objemu 6000 metrů krychlových," uvedl Pavel Šindelář (ODS), technický náměstek primátora a předseda představenstva městské firmy Vodárna Plzeň, která je investorem stavby. Ta zahrnuje také rekonstrukci a přeložky sítí v dotčené lokalitě.

Stavět začala firma Strabag na severozápadním okraji Lochotínského parku pod křižovatkou ulic Karlovarská a Na Chmelnicích. Podzemní stoky, které se budou rekonstruovat, zasahují i pod Karlovarskou třídu, jednu ze dvou nejfrekventovanějších silnic v Plzni.

Lochotínský park je klidová zóna tři kilometry od centra Plzně. "I když vykopeme deset metrů hlubokou jámu jako fotbalové hřiště, z níž odvozíme 3750 nákladních aut zeminy a následně tam zabudujeme 600 mixů betonu, tak po skončení stavby návštěvníci parku spatří jen dvě nenápadné větrací věže a několik poklopů v trávě," řekl šéf představenstva Strabagu Ondřej Novák. Celá nádrž bude ukrytá v podzemí.

Nedaleko stavby začne ještě Plzeň rekonstruovat Roudenský kanalizační sběrač na 412 metrů dlouhém úseku v nezastavěné části města mezi ulicemi Pramenní a Bolevecká, kde teď odpadní vody odvádí betonový sběrač s nedostatečnou kapacitou. "Kromě napojení z nádrže Vinice bude do sběrače svedeno odpadní potrubí z retenční nádrže Gera a výhledově kanalizační potrubí areálu fakultní nemocnice," uvedl generální ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Nakobyl

Karel Nakobyl

1.6.2020 18:06
Na Vinicích je starý protiletecký kryt , stačí ho napustit vodou.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.6.2020 10:20
To jako někdo myslí vážně?? Když už chtějí tímto způsobem vodu zadržet.... PROČ JÍ NEVYUŽIJÍ NA ZAVLAŽOVÁNÍ/ZASAKOVÁNÍ?????

Možná to jen není řádně vysvětleno, ale z tohoto článku nejde mít ani trochu dobrý pocit.....
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

2.6.2020 13:41 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ne, ani já z toho nemám dobrý pocit, jsem Plzeňák :o).
Víte, tahle nádrž je na jednotné kanalizaci, takže má zachytit směs splaškové a dešťové vody za deště... Na zalévání absolutně nevhodné, je tam totiž všechno...
Dám k tomu samostatný post.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

2.6.2020 13:53
Článek je samosebou jako oslava počinu výstavby nádrže za spoustu peněz. Taky se blíží volby a je třeba si ekologií vyplachovat ústa, co to dá.
Jak to vidím já, Plzeňák :o)?
1/ Ta nádrž v současných podmínkách v současném blbém stavu a za současné ignorance využívání dešťových vod - pomůže. Pomůže, aby se z přetížené jednotné kanalizace za deště nepřelévala silně znečištěná odpadní voda do řeky. Je to fajn, ale tady plusy končí.
2/ Stavba je produkt starého myšlení, dobíhající projekt dělaný na podmínky, které už teď nejsou. Projekt je z doby, kdy dost pršelo a vodu bylo třeba rychle zahodit. Dneska je ale sucho a vodu je třeba využívat, takže takovéhle projekty nic moc kupředu neposunou. Tenhle projekt navíc počítá s tím, že i další stavby v okolí budou dělány stejně postaru a bez využívání dešťovky: silnice na okruhu (ty určitě projektovaly ŘSD, kde myslí v této věci o 30 let zpátky), obytnou čtvrť.
3/ Jedná se o řešení následku, kdy se vody zbavujeme, tak aby se do kanálu vešla. Jenže my potřebujeme veškerou spadlou vodu využít k závlaze, infiltraci, podpoře vegetace = v důsledku ke klimatizaci města! A ne vodu zahodit a pak bědovat, že je hic.
4/ Na využívání dešťové vody není aktuálně dostatek vůle. Nějaká je, ale to nestačí. Pořád jede většina věcí úplně blbým směrem a všichni tomu tleskají. Prakticky nikdo nemá odvahu odmítnout starý projekt, protože by se jednalo o zdržení atd. atd. Je to ve stylu, že jste naplánován před 15 lety na operaci žaludku, jenže když přijdete na řadu, tak už jste zdráv, ale to neva, bylo naplánováno, půlku vám ho stejně uříznou.
5/ Prostě chci vidět velkolepá řešení vody, ale úplně jinak!!!

Pro vyváženost je třeba říct, že několik zajímavých projektů se v Plzni k realizaci chystá, třeba několik zelených střech. To je fajn a velký pokrok, ale chce to sakra zrychlit krok.. a ne realizovat pořád projekty, co sice hodně peněz spotřebují, ale vedou jinam...
Odpovědět
LB

Libuše Barešová

3.6.2020 09:22 Reaguje na Jindřich Duras
Jindro, a ví se, co se bude potom s tou naakumulovanou vodou dál dělat?
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

3.6.2020 12:53 Reaguje na Libuše Barešová
No jasně! Článek je veden tak, aby ekologičnost toho opatření byla co nejzářivější. Skutečnost je taková, že:
Ta zadržená "dešťová voda" je vlastně směs vody splaškové, výplachu usazenin z kanalizace a dešťovky => bude to smrdutá suspenze, jak ji důvěrně známe => žádné využití už pro takovouhle "vodu" nevymyslíš.
Ta zadržená voda se prostě nechá pomalu odtékat jednotnou kanalizací dál na čistírnu. Jen se změní rychlost té zahazované vody. A v současnosti se značně omezí množství splašků přepadajících do řeky z této kanalizační větve. Jenže s budoucí výstavbou se tento efekt zase sníží - tedy pokud se bude stavět stejně jako doposud...
Odpovědět
va

vaber

4.6.2020 14:29 Reaguje na Jindřich Duras
a když se pustí tato voda po dešti z propláchnuté kanalizace do řeky je podle vás lepší?
znám místo se stejným problémem kde se pouští voda z čističky po dešti rovnou do potůčku a podívejte se jak vypadá potůček pod a nad čističkou, pod je zničen a smradlavá voda jde až daleko do řeky,
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.6.2020 22:31 Reaguje na vaber
ja samozřejmě situaci v plzni neznám, samozřejmě obecně je lepší oddělená kanalizace a tu retenčku udělat pro dešťovku a nějak s hospodařit, i kdyby to měla být zálivka přilehlého parku. ale třeba oddělit splaškovou od dešťové v této lokalitě by byl tak nadlidský úkol, že jako provizorium na několik desítek let je retenčka nejméně špatné řešení.
Odpovědět
MM

Milan Milan

7.6.2020 17:59 Reaguje na vaber
Já už tady poněkolikáté krizuji současnou "architekturů" části kanalizačních systémů. Je prosím nějaký důvod, logicky zdůvodnitelný, proč čerstvá dešťová voda musí projít čističkou, teda kromě čárky začerpání dotací na budování kanalizací a čističek?
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

28.6.2020 22:24 Reaguje na Milan Milan
Ano. Je to jak jsme to dělali vždycky. Šup a od vody je pokoj...
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

28.6.2020 22:26 Reaguje na vaber
Takhle to ale nestojí. Tady jde o kontrast toho, kolik bez mrknutí oka vydáme na zahození dešťové vody, místo toho, abychom investovali do opatření jak tu vodu využít na povrchu: pro lepší vegetaci a pro lepší klima lidí...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist