https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptakem-roku-2023-je-polak-velky-potapiva-kachna-patri-mezi-ohrozeny-druh?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptákem roku 2023 je polák velký, potápivá kachna patří mezi ohrožený druh

17.2.2023 14:50 (ČTK)
Polák velký je vrubozobý pták, který k životu potřebuje rozmanité mokřady s ostrůvky a rákosinami.
Polák velký je vrubozobý pták, který k životu potřebuje rozmanité mokřady s ostrůvky a rákosinami.
Ptákem roku 2023 ornitologové vyhlásili poláka velkého. Polák je středně velká potápivá kachna, lidé ho mohou pozorovat na vodních plochách, především rybnících. Podle České ornitologické společnosti (ČOS) se populace poláků v Česku za posledních 30 let snížila o třetinu a z nejpočetnější kachny se stal ohrožený druh. Udělením titulu polákovi velkému chtějí ornitologové upozornit na neutěšený stav rybniční krajiny a na to, že polák v České republice stále patří mezi lovné druhy, a to i přesto, že je celosvětově ohrožený, uvedla ČOS na svém webu. Ptákem loňského roku byl zvonek zelený.
reklama

 

Udělením čestného titulu ornitologové od roku 1992 upozorňují na zajímavé ptačí druhy a vybízejí veřejnost k jejich sledování a praktické ochraně. Zvolený ptačí druh zároveň reprezentuje problematiku, která se týká široké skupiny opeřenců.

Polák velký je vrubozobý pták, který k životu potřebuje rozmanité mokřady s ostrůvky a rákosinami. "Takových je ale v Česku už jen minimum. Polák proto hnízdí na rybnících, kde se ale potýká s problémy. Kromě neutěšeného stavu rybniční krajiny musí od září do listopadu čelit lovcům. Ačkoliv je polák od roku 2015 celosvětově ohroženým druhem, v Česku stále patří mezi lovnou zvěř, což je nepřijatelné," uvedli ornitologové. V letošním roce budou ornitologové podle ředitele ČSO Zdeňka Vermouzka usilovat o vyjmutí poláka ze seznamu lovných druhů.

Úspěchem podle ornitologů je, že tuto středu vstoupilo v platnost nařízení Evropské unie, podle kterého se již na mokřadech nesmí k lovu používat olověné broky. Milion vodních ptáků v Evropě totiž každoročně hynulo na otravu olovem poté, co při sběru potravy spolykali olověné broky. "Zákaz olova na mokřadech je završení více než dvacetiletého společného úsilí BirdLife Europe a partnerů v jednotlivých zemích a také skvělý začátek roku poláka velkého. Věřím, že další ochranářské úspěchy budou následovat," uvedl Vermouzek.

Poláky velké lze v Česku pozorovat celoročně, na jaře ale ve vyšších počtech než v zimě. V Česku je podle ornitologů druhou nejpočetnější kachnou, za kachnou divokou. Podle Vermouzka hnízdí každoročně v Česku 7000 až 14.000 párů poláků velkých a zimu v Česku tráví kolem 3000 jedinců.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mara polasek

mara polasek

17.2.2023 17:53
Milion vodních ptáků v Evropě totiž každoročně hynulo na otravu olovem poté, co při sběru potravy spolykali olověné broky.

jeste, ze se povedlo zakazat olovo, uz me nebavilo prekracovat hromady mrtvych ptaku kolem rybniku a rek s plnymi jicny olova.
prosim o odkaz na tuto zpravu. rad se poucim.
Odpovědět
Pe

Pepa

17.2.2023 18:08 Reaguje na mara polasek
Pouc se at nevypadas hloupe... https://www.theguardian.com/environment/2023/feb/15/ban-on-hunting-birds-with-lead-shot-in-eu-wetlands-hailed-as-huge-milestone-aoe
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

18.2.2023 09:17 Reaguje na Pepa
no moc sem se nepoucil... je to stejny clanek jako zde
spis cekam fotky, chemicke rozbory atd.
kolem rybniku se pohybuju cca 30 let a nikdy sem si nevsiml popisovanych veci. a jak je to s toxicitou ryb? kdyz je v prirode x tun olova? nebo s mym profesorem co byl postrelen na hone italy a doktori mu vybrali jen cast broku? dopadliste na strelnicich taky nevykazuje otravenou floru.
mi nesedi miliony ptaku, muze se stat v par pripadech ... ale milion? to je pomerove skoro 10% toho co se u nas ulovi ...
Odpovědět
Pe

Petr

18.2.2023 16:52 Reaguje na mara polasek
Vaše heslo evidentně je: Co nebolí či nezpůsobuje viditelné problémy, to neexistuje.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

18.2.2023 21:57 Reaguje na mara polasek
Představuji si to takto.
Kachny baští kamínky kvůli lepšímu trávení a když narazí na olověné broky, považují je za normální kamínky a slupnou je. V žaludku se působením kyselého prostředí olovo uvolňuje a pak vstřebává do těla. Broků je v místech, kde myslivci po vodních ptácích střílí, hodně, protože lovci často minou cíl. Při opakovaném spolknutí olova dochází postupně k chronické otravě ptáků.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.2.2023 18:48 Reaguje na Majka Kletečková
To není představa, to je fakt.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.2.2023 18:52 Reaguje na Slavomil Vinkler
Aje v literatuře, že ke smrtelné otravě kachny stačí 1 velký brok.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.2.2023 18:47 Reaguje na mara polasek
Brok v těle je celkem neškodný. Brok v žaludku nebo střevech taky. Výjimkou jsou vrubozobí, kurovití a kondoři. Ono se to těžko prokazuje. Kdo dělá rozbor krve mrtvé kačeně? A jak dlouho ta kačena v přírodě zůstane, než ji něco(prase) sežere? Příznakem otravy olovem je křivé držení krku zejména u labutě.
Kdo to měří jsou Kaliforňané u kondorů.
Viz: https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-v-minulem-stoleti-temer-vyhynul-nyni-se-kondor-kalifornsky-vraci-do-prirody-40263567
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.2.2023 20:01 Reaguje na Slavomil Vinkler
Zrovna tento týden byl v televizi pořad o chlápkovi, který se účastní několika programů na návrat zvířat do přírody a jeden z těch programů je věnován kondorovi velkému. Ten kondoří program běží v Jižní Americe a jako nejpádnější důvody úbytku kondorů tam uváděli lov těchto ptáků a trávení masožravých predátorů. Stačilo místní rančery přesvědčit, že kondoři jsou mrchožrouti, neloví živá zvířata a navíc je přesvědčit, aby upustili od trávení predátorů a populace kondorů tam začala růst. Navzdory tomu, že tam není zákaz lovu olověnými projektily. Že by olovo v Jižní Americe nebylo na rozdíl od severu jedovaté?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.2.2023 22:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No, ale to jde o jiné kondora. Já psal o kondorech kalifornských. V Kalifornii a severu Mexika. Viz můj odkaz nad tím.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.2.2023 22:38 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jediný rozdíl je v lokalizaci. Jinak jsou si oba druhy hodně podobné. Oba jsou mrchožrouti, oba málem vyhubil lov a ničení biotopů a oba ohrožuje konzumace otráveného masa. Je zajímavé, že se taktně mlčí o způsobu ochrany stád rančery před predátory tím, že kladou na pastviny otrávené kusy masa, čímž přímo i nepřímo ohrožují kondory.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.2.2023 22:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tam se to bude odvíjet od jiného stravování. Asi nežerou tolik zastřelených zvířat, možná v jižní Americe nepoklízí scípliny dobytka, nebo je jich víc. Když dvá dělají totéž, nebývá to totéž.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.2.2023 22:44 Reaguje na Slavomil Vinkler
To není o konzumaci zastřelených zvířat. V tom dokumentu přímo uváděli kromě lovu těchto ptáků i otravu díky konzumaci otráveného masa. Takže buď kondoři sežrali otrávené návnady, nebo sežrali mršinu predátora, který uhynul po konzumaci tráveného masa. O otravě olovem tam nepadlo ani slovo.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.2.2023 06:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No v tom se shodneme. Asi tráví návnadami víc, ale nezastřelených mršin je taky víc. A měřili olovo? Víte ony počáteční a okrajové podmínky měření jsou zcela zásadní pro výsledek měření.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.2.2023 07:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
To ale nemusí být jenom návnady. Ve Starém světě se pro léčení dobytka používají léčiva, která po konzumaci léčeného masa upem vyvolávají u tohoto mrchožrouta značně bolestivé křeče následným úhynem postiženého ptáka. Takto došlo k vymizení celých supích populací v Africe i v Ázii. Co když se podobná léčiva používají i v Americe a úhyn kondorů se svádí na otravu olovem?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist