https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-zprisneni-trhu-emisnich-povolenek-zvysi-jejich-ceny-a-zdrazi-i-teplo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení: Zpřísnění trhu emisních povolenek zvýší jejich ceny a zdraží i teplo

20.12.2022 00:58 | PRAHA (ČTK)
Foto | Xth-Floor / Wikimeda Commons
Nedělní dohoda států EU na zpřísnění fungování trhu s emisními povolenkami nejspíš zvýší jejich ceny. Následně se to promítne i do cen tepla a elektřiny v Česku. Na dotaz ČTK to sdělil ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek a následně tak reagoval také Svaz průmyslu a dopravy ČR. Podle svazu dohoda zhorší postavení českých podniků v Evropě.
 
"Vzhledem k výraznému přitvrzení cílů očekáváme růst ceny povolenky, což se bude promítat do cen tepla," řekl Hájek. Jak výrazný bude růst ceny emisních povolenek, zatím není jasné, podle Hájka by ovšem dopad jejich zdražení měl omezit připravované projekty tuzemského teplárenství na snížení emisí, které by měly do roku 2030 emise sektoru snížit o 63 procent proti roku 2019.

Růst cen emisních povolenek očekává i Svaz průmyslu a dopravy ČR. To podle něj povede k růstu nákladů průmyslových podniků a také k dalšímu zdražování elektřiny a tepla. "Už současná cena emisní povolenky bezpochyby motivuje ke snižování emisí, není proto potřebné její další umělé navyšování," uvedl ředitel sekce hospodářské politiky svazu Bohuslav Čížek.

Samu nedělní dohodu mezi Evropským parlamentem a Radou označilo Teplárenské sdružení za rozumný kompromis. "Mrzí nás, že zavedení paralelního schématu zpoplatnění emisí skleníkových plynů pro menší zdroje bylo proti původnímu návrhu Komise odsunuto o rok na rok 2027 a narovnání podmínek na trhu s teplem se tak zase o něco oddálilo. Nicméně doufáme, že více času bude využito na kvalitní přípravu, aby se nové schéma rozjelo hladce," dodal Hájek. Odklad rozšíření se nelíbí ani Čížkovi, podle něj tak do té doby ponese hlavní břímě na snižování emisí opět pouze průmysl.

Jako srovnání konkurenčních pozic hodnotí dohodu i analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor. "Rozšíření emisních povolenek i na vytápění sice na jednu stranu dále rozšíří byrokracii a přerozdělovací systém, na druhou stranu to určitě přivítají provozovatelé velkých teplárenských zdrojů a systémů dálkového vytápění. Ti totiž dlouhodobě upozorňovali na rozpor, že zatímco oni podléhají systému Emission Trading System a musí kupovat povolenky, provozovatelé malých zdrojů a sektor individuálního vytápění není uhlíkovou daní zatížen," podotkl.

Zpřísnění trhu s emisními povolenkami není podle největší energetické společnosti ČEZ nic neočekávaného a společnost s tím počítala. "ČEZ vyhlásil jasný závazek výrazné dekarbonizace své výroby k roku 2030 a celkové klimatické neutrality k roku 2040. Do roku 2030 chceme postavit 6000 megawattů (MW) obnovitelných zdrojů a zcela odejít od uhlí v teplárenství. Naše výroba z elektřiny bude v budoucnu založena zejména na jádru a obnovitelných zdrojích a v teplárenství počítáme dlouhodobě s využitím vodíku," řekl k plánů firmy mluvčí Roman Gazdík.

Unie se o víkendu předběžně dohodla na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami. Přihlásila se tím k ústřednímu bodu své Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je učinit unijní ekonomiku do poloviny století uhlíkově neutrální. Systém obchodování s povolenkami se nyní bude vztahovat i na vytápění a na silniční dopravu, neunikne mu ani námořní doprava. Unie zároveň zrychlí tempo, jakým firmy z různých odvětví budou muset snižovat škodlivé emise. Ekonomické dopady přechodu na čistší energetiku má spotřebitelům pomoci mírnit nově zřízený klimatický fond.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

20.12.2022 06:44
Tak dlouho budou v Bruseli " utahovat šrouby " a jejich poskokové v Evropě, až se šrouby přetrhnou a to bude šrumec.
Už aby to bylo !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 08:56 Reaguje na smějící se bestie
Šroby nám utáhl Bratr Slovan a to tak, že ceny energií vyskočily na desetinásobky a taky žijem.
Tyhle ekologické daně zdraží špinavou energii o pár procent, čistou nijak.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.12.2022 09:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Jó a tu ocel na konstrukce stožárů větrníků a hliníkové rámy
na soláry vyrobíte dráž a nebo je dovezete se sankčním clem
z Číny! Vy opravdu nechápete, že to zdraží opět i dopravu a
produkci potravin? Traktor na baterky je nesmysl stejný jako
jiné nákladní dopravní prostředky. V dalším kole zatíží daní
asi i topení dřevem, jen nevím, jak to budou počítat. Prostě
EU "bojuje" ve jménu Gryndýlu s vlastními občany a ti brzo
vyhlásí válku vedení EU a možná i celé EU, protože to už vře. Ani Němci nebudou moci věčně dotovat drahé energie a pak ta bublina prosperity postavené na dluzích praskne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 10:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Zdražuje se všechno, bo probíhá inflace. Tu u nás spustil Andrejko, když nacpal gigamega kačáků do ekonomiky na dluh, aniž by se zvýšila produktivita práce. Samozřejmě budou tahle cla další inflační položka, ale zase se bude kupovat méně fosilu. Každopádně to má nastat až v době, kdy budeme úplně bez ruských surovin, které jsou právě nejsilnějším tahounem inflace.
Odpovědět
HH

Honza Honza

21.12.2022 08:41
Co je nejhorší? Nejhorší je fanatizmus, kdy bez ohledu na důsledky, za každou cenu chceme dosáhnout cíle. Snižovat CO2, rozšířit atom. elektrárny, zavádět vodíkový program, elektroauta je nutné, ale bude-li v tom fanatizmus, bude výsledek katastrofa. Bude-li výsledek hospodářská chudoba, lidi zničí přírodu jako v Amazonii. Nahrazovat CO2 dalšími jadernými úložišti na 150 tis let je ekologicky nezodpovědné. Fanatizmus by to nebyl, kdyby EU vytvářela podmínky pro využití těchto programů: pro fotovoltaiku virtuální úložiště, pro elektroauta ekologické recyklovatelné levné baterie, posilovala by energet. soustavu, aby unesla nápor elektřiny, dobíječky na elektroauta. Postupovat s rozmyslem, tak jak postupuje sám vývoj a věda, tak aby to bylo výhodné i bez dotací a násilného přechodu.
Potřebujeme nutně posílit přírodu, zahustit lesy, zároveň posílit diverzifikaci přírody, zavodnit krajinu- na to je nutno se plně soustředit, věnovat miliardy, přesvědčit lesníky a zemědělce o výhodách ekologie. To co je dobré se zašlape, to co je nereálné se posílí!
Spalování dřeva by posílilo jeho produkci, poskytlo by peníze pro ekolog. programy, zamezilo by chudobě lidí- mohli by topit levněji, omezilo by potřebu jaderných elektráren. Platí to stejně i pro spalovací motory- moderní auta mají min. zplodiny. Vývojem sama elektřina vše vytlačí a společnost stejně na ni přejde, ale je to dobré, až budou vytvoženy podmínky, až to bude realizovatelné, jinak to bude katastrofa, Evropa zchudne a jiné státy ji převálcují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2022 09:58 Reaguje na Honza Honza
V první řadě si musíte uvědomit, kde vzniká ten fanatismus.
Evropa se chová prakticky tak, jak píšete v druhé části příspěvku, vše funguje a jde to porozumu (kromě občasných excesů).
Jenže naše dezolátní mědia musí nutně plivat na EU a ten fanatismus vytváří ony, ta "hospodářská chudoba" je jejich výmysl. Všimněte si, jak zoufalé a skoro hysterické výkřiky se stále ozývají z toho, že se nesmí prodávat nová auta se spalovacím motorem ...... bacha V ROCE 2035!!!
To je za 13 LET a lid je zoufalý, bo zítra nemá čím jet do roboty!!
Všechny ty kecy, jak se Evropa propadne do bídy atd. jsou jen cílenou propagandou k destabilizaci státu.
Vzmeňte si (není to dávno, ještě letos na jaře) všichni svorně tvrdili, že Evropa (a hlavně ČR) se bez ruského plynu neobejde.
A zrazu plesk!! Od srpna k nám (ani do Německa a většiny Evropy) žádý plny nejde a stalo se co? Nic. Plyn se zdražil, ale vše funguje normálně a s novými terminály cena jde postupně dolů.
A tak je to se vším.
Odpovědět
HH

Honza Honza

21.12.2022 12:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Měl byste pravdu, kdyby tento (jistě správný a v budoucnu realizovatelný) vývoj byl normální cestou, dle výsledku bádání, pokusů, zlepšení a ne násilný s extrémními náklady a bez příslušné přípravy. Boj s CO se nemůže povýšit nad celou přírodu, nad oslabení ekonomiky, zatížením některých skupin lidí nad úměrnou mez. Díky neúčasti jiných států ve světě se CO stejně nesníží, Evropa zchudne a naše příroda utrpí. Jde o chybný přístup.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 10:00 Reaguje na Honza Honza
To je prostě ta nenápadně tlačená demagogie, které věří většina naší společnosti. Nám to připadá příliš rychlé, jenže to vytváří média. Co ve vašem okolí vidíte jako uspěchaně rychlé?
V našem zaprděnistánu se jakýkoliv pohyb i šnecí rychlostí prezentuje jak šílený a nepodložený.
Prostě máme velmi přesycený mediální prostor a každý novinář potřebuje sledovanost, tak napálí razantní a úderný titulek, ovšem v tom článku (nejlépe proti EU, to se prodává nejvíc), pak dost často nic není. Ale lidé čtou jen titulky a když si projdou Internet jen zběžně, získají pocit, že všechno je děsivé ryché, mířící do chudoby atd. atd. atd. A to máte denodenně už třeba 20 let.
Ovšem realita je jiná. Historicky vždy nové technologie zvyšovaly bohatství společnosti, ne jinak je to dnes. Evropa ekonomicky prosperuje, hi-technologie OZE ji dost živí, ovšem s elmobilitou zaostává i za Čínou.
S emisemi CO2 se potýká celý svět, v Číně jedou emisní povolenky naplno, v Austrálii mají prý fve na každé střeše. Atd. atd. atd. nevěřte všemu, co je v našich médiích...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist