https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/seznam-zpravy-policie-uzavrela-kauzu-haldy-hermanice-v-ostrave-nikoho-neobvini?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie uzavřela kauzu haldy Heřmanice v Ostravě, nikoho neobviní

26.4.2024 01:11 | OSTRAVA (ČTK)
Foto | Petr Štefek / Wikimedia Commons
Policie uzavřela kauzu sanace prohořívající haldy Heřmanice v Ostravě, podle kriminalistů nejde o trestný čin. Případ, kterému se věnovali rok, tak končí bez obvinění, uvedl server Seznam Zprávy.
reklama

 

Policisté prověřovali to, kdo a za jakých okolností navezl až statisíce tun odpadů na haldu po těžbě uhlí v Ostravě. "Ve věci se nejedná o trestný čin," cituje web mluvčí moravskoslezského policejního ředitelství Soňu Štětínskou. Podle kriminalistů ale mohl být porušen zákon o odpadech, případ tak předali České inspekci pro životní prostředí.

Haldu neboli odval Heřmanice tvoří hlušiny a odpady z bývalých dolů a koksoven. Má rozlohu asi 103,5 hektaru a objem uloženého materiálu se odhaduje na 30 milionů tun. Halda uvnitř desítky let hoří, což uvolňuje do vzduchu škodlivé látky. Její sanace trvá skoro 20 let.

Problém měla vyřešit takzvaná oddělovací vzdušná stěna. Tedy jakási rokle o délce stovek metrů, která měla haldu přetnout na dvě části, aby se oheň nerozšířil na sousední skládku vysoce toxických kalů. Předloni však podle webu kontrola z ministerstva průmyslu a obchodu odhalila, že rozlehlý příkop je mimo jiné zavezený odpadem: zbytky cihel, dřeva, plastů nebo kabelů, tedy hořlavým materiálem, nebezpečným pro skládku jedů.

Ministerstvo pak podle Seznam Zpráv vyměnilo vedení ostravského podniku a podalo trestní oznámení, které mířilo na jeho bývalého manažery. "A také nepřímo na ostravskou společnost Ridera Bohemia, jež získala před lety kontrakt na zavezení oddělovací vzdušné stěny," uvedl web. Společnost Ridera Bohemia od začátku popírala, že na heřmanické haldě dělala cokoli nelegálního

Podle mluvčí Štětínské pracovali policisté s několika znaleckými posudky, prostudovali listiny a vyslechli aktéry případu.

Ridera Bohemia budovala vzdušnou stěnu pro Diamo od roku 2014 do léta 2022. Podnik Diamo loni v prosinci oznámil, že sanaci přerušil a podal trestní oznámení na neznámého pachatele, protože podle něj výplňový materiál oddělovací stěny neodpovídá požadavkům. Podle společnosti Ridera Bohemia je materiál certifikovaný a v pořádku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

28.4.2024 18:35
Nelze nikdy potrestat někoho, kdo má v rukou posudek znalce, který to vše
vezme na sebe, tak jako znalec, který označil návoz pod dálnici za vhodný
a ta se dnes vlní. Znalec vyššího věku dostal dobře zaplaceno vědom si toho,
že se soudy budou táhnout mnoho let a rozsudku se ani nedožije. Být znalec
by mělo být ZCELA nestranné povolání, ale je to stejná utopie, jako je
nestranný soudce, vyšetřovatel a státní zástupce. Dokonce i svědci nejsou
nestranní a straní buď pachateli a nebo poškozenému. No a teprve co média
stranící tomu, kdo lépe platí a nebo ke kterému mají větší sympatie. Ono
ani více znalců nemusí mít pravdu, když se dohodnou a pak soude suď, když
je znalecký posudek na vyslovenou prasárnu kladný. My místní víme své o dálnici i haldě, ale nejsme ZNALCI a tak přihlížíme, jak se dálnice vlní
a čekáme, kdy dojde požár až k těm chemickým sajrajtům.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist