https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svet-je-konecne-bez-olovnatych-paliv.trvalo-to-97-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svět je konečně bez olovnatých paliv. Trvalo to 97 let

27.9.2021 04:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Od srpna 2021 je tedy bez olovnatých příměsí v palivech nejen Alžír, ale i celý svět.
Od srpna 2021 je tedy bez olovnatých příměsí v palivech nejen Alžír, ale i celý svět.
O pozitivní zprávy je vždycky nouze a tahle by potěšit mohla. Na začátku letošního srpna Alžír dočerpal poslední ze svých zásob benzinu s příměsí olova a další již neprodukuje. Planeta Země je teď, víceméně celá, bez olovnatých paliv. K tomuto cíli jsme se ubírali 97 let.
 

Přesněji, poprvé v roce 1924 se šířeji otevřela debata o potenciální zdravotní závadnosti paliv s příměsí olova (která byla do praxe zavedena o tři léta dříve). Předcházela jí série závažných nehod a tragických úmrtí po celém světě, zejména pak v rafinériích gigantu Standard Oil.

Dnes na první pohled nerozumný a riskantní nápad přidávat do paliva zážehových motorů olovo se přitom zrodil z poptávky po vyšší bezpečnosti provozu a také lepším chodu motorů. Příměs olova (tetraethylolova) totiž zabraňovala samovolnému vznícení paliva, a tak činila manipulaci s ním o poznání méně nebezpečnou. Určitou nevýhodou pak bylo to, že se olovo dostávalo výfukovými plyny do ovzduší a dost neblaze působilo na zdraví lidí i životní prostředí. Za stabilnější palivo ale olověné aditivum lidstvu tehdy stálo.

Pomalu na startu

Debata o tom, zda olovo z paliva vyřadit, se obvykle odvíjela spíše v rovině, jakým jiným cenově a procesně dostupným aditivem jej nahradit. Draselné soli se vcelku jako řešení nabízely, ale protože každá změna stojí peníze a úsilí, začal se k nim svět zvolna obracet až v 70. letech. První zemí, která se nepříjemného aditiva cele vzdala, bylo Japonsko. Následovalo Rakousko, Kanada, Dánsko. A po delším odstupu třeba Německo a Spojené státy americké. Množily se také nejrůznější náhražky, vhodná náhradní aditiva – MMT, MTBE, TAME, ETBE. Výsledky celonárodní abstinence od olova byly klinicky přesvědčivé. Lidé, kteří byli toxickému ovzduší dlouhodobě vystaveni, totiž měli problémy s běžnými motorickými a kognitivními úkony. Selhávaly jim játra i oči, umírali na otravu.

Bez olova v pohonných hmotách se národní zdraví viditelně zlepšilo, ubylo také případů předčasně narozených a narozených - mrtvých dětí. Přínos bezolovnatých paliv se dal vyjádřit také uspořenými penězi: státy s olovnatými palivy dosud promrhaly až 1,2 % svého ekonomického potenciálu, například kvůli vyšší nemocnosti a zdravotním problémům olovem intoxikovaných občanů.

Na počátku nového milénia se přechod na bezolovnatá paliva stal velkým tématem nejen v Africe. Tehdy se 25 subsaharských států odhodlalo Dakarskou deklarací (s pomocí UNEP) zbavit se toxické závislosti na olovu k roku 2006. To se ještě olovnatá paliva používala ve 117 zemích světa, ale rychle jich ubývalo. Taky se už o olovnatých palivech nepokrytě hovořilo jako o katastrofě pro životní prostředí a lidské zdraví.

Rychle do finiše

V roce 2000 olovo v pohonných hmotách odepsala Čína, od 1. ledna 2001 Česká republika, o rok později Indie. V roce 2014 už zůstával olovnatý benzín jen v Iráku, Jemenu, Barmě-Myanmaru, Severní Koreji a Afghánistánu, kde se jej rychle zbavovali. A taky v Alžíru, kde přetrval až do posledních dní července tohoto roku. Od srpna 2021 je tedy bez olovnatých příměsí v palivech nejen Alžír, ale i celý svět.

Zástupci UNEP (Program OSN pro životní prostředí) to v oficiální tiskové zprávě nazvali milníkem multilateralismu. Vyřazení olověných aditiv přinese podle nich globální ekonomice úspory ve výší 2,45 bilionů dolarů a zabrání až 1,2 milionům předčasným úmrtím ročně.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

27.9.2021 06:47
Že máme problém s emisemi fosilního CO2, se ví už hezkou řádku let. Ale teprve teď, po mnoha desítkách let diskusí, se s tím začíná něco dělat. Uvidíme, kam dospějeme, jestli to bude 97 let, jako u olova, nebo 40 let, jako u freonů, i když ty zatím uspokojivě vyřešeny stále nejsou.
Jisté je, že pokud teď začneme, tak výsledky uvidíme za nějakých 100 - 200 let.
Odvahu, lidé.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.9.2021 08:35
Velký podíl na odstranění olova z benzínu má Clair Cameron Patterson. Celý život vedl kampaň za zákaz olova v benzínu. Také to byl první člověk, který velmi přesně určil stáří Země. Bohužel, mnoho lidí ho nezná.

https://en.wikipedia.org/wiki/Clair_Cameron_Patterson
Odpovědět

Viktor Šedivý

27.9.2021 10:08
No a teď ještě dořešit olůvka a broky a zavládne ráj na Zemi.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.9.2021 10:58
K olovu jde ještě přidat katalyzátory u aut, odsíření a lapače popílku u elektráren, čističky odpadních vod a plynofikace domácností a máme v podstatě ty podstatné zásahy, které vedly k tomu, že žijeme v tak nezávadném prostředí, jaké mnoho předchozích generací nepoznalo.
Proto mají dnes ekologické skupiny problém najít vhodné téma a nezbývá jim než strašit neškodnými nebo téměř neškodnými věcmi, jejichž řešení je nákladné a přitom nic nepřinese.
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.9.2021 11:17 Reaguje na Richard Vacek
K tomu se nedá nic dodat. Snad jen, že ekologické skupiny jsou přemnožené.
Odpovědět
Pe

Petr

27.9.2021 12:30 Reaguje na Richard Vacek
"žijeme v tak nezávadném prostředí, jaké mnoho předchozích generací nepoznalo."
Znečištění je věc posledních cca 50 let.
Předtím bylo tak čisto, jak si dnes ani neumíme představit.
Dnes máme otrávené v podstatě vše. Vzduch plný spalin a výfukových plynů, stačí se podívat večer na obzor. Voda plná pesticidů, hormonů, antibiotik, kdejaké chemie a plastů, to samé půda. Opravdu vám to přijde jako nezávadné prostředí?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.9.2021 12:46 Reaguje na Petr
On podobné kraviny tlačí neustále. ;)
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.9.2021 13:12 Reaguje na Petr
Bylo by dobré dát si věci do souvislostí. Průmyslová výroba v19. století byla tak špinavá, že dělníci umírali v mladém věku, slovo smog pochází z angličtiny ze 40.let 20.století, Porůří bylo znečištěné posledních 100 let a dnes je výroba, co zůstala v Evropě, čistější než kdy předtím. Znečištění se řeší asi 35 let a povedlo se vyřešit celkem dost. Že se v půdě, vodě a organismech hromadí škodliviny, i ze starších dob, to ano. Ale je otázka, jestli tak rychle jako v dřívějších dobách, v průmyslových oblastech. Špína je v Asii a Africe a není to dobře. Jestli máte na mysli zvyšující se nadvyrobu a nadměrný konzum, který ničí, tak částečně souhlasím. Vám by slušel socialismus, teda ten český, ne ten německý. Věcí bylo méně, materiálů taky, o spoustě věcí jsem ani nevěděla, proto mi nemohlo být líto, že jsem je neměla. Také můžete jít žít do východní Evropy, tam není přelidnění, naopak, lidé odchází zakládat a uživit rodiny na Západ za těmi exhalacemi, jak jste tuhle psal. Příroda je tam tím pádem čistá. Další možnost je zrušit globalizaci a žít zde v mírném nedostatku.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.9.2021 18:34 Reaguje na Petr
Pravděpodobně netušíte, v jakém prostředí žil člověk od doby, co objevil a začal používat oheň. S chovem domácích zvířat přibylo bakteriální znečištění zdrojů vody - hnojiště bývalo často vedle studny. Tyfus, mor, úplavice - jen málokdo by tato období pokládal za život v nezatíženém životním prostředí.
K tomu si přidejte jedovatými plísněmi a rostlinami zasažené potraviny (koukol, paličkovice nachová, aflatoxiny) a máte ráj na zemi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist