https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetovi-lidri-na-cop26-prislibili-ze-do-roku-2030-zastavi-odlesnovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světoví lídři na COP26 přislíbili, že do roku 2030 zastaví odlesňování Aktualizováno

2.11.2021 09:01 | GLASGOW (ČTK)
USA, Británie, Norsko, Německo, Nizozemsko a 17 soukromých sponzorů kromě toho v pondělí podle agentury AP oznámili záměr poskytnout v příštích čtyřech letech 1,7 miliardy dolarů (37 miliard Kč) na pomoc původním obyvatelům žijících v tropických lesích.
USA, Británie, Norsko, Německo, Nizozemsko a 17 soukromých sponzorů kromě toho v pondělí podle agentury AP oznámili záměr poskytnout v příštích čtyřech letech 1,7 miliardy dolarů (37 miliard Kč) na pomoc původním obyvatelům žijících v tropických lesích.
Světoví lídři se v pondělí na klimatické konferenci COP26 v Glasgow zavázali, že do roku 2030 zvrátí úbytek světových lesů. Ke společnému prohlášení se připojilo přes 100 států včetně Brazílie, Indonésie a Konžské demokratické republiky, na jejichž území se rozkládají většina světových tropických pralesů. Odborníci nicméně upozorňují, že podobné sliby již řada zemí v minulosti učinila, ale nakonec je nesplnila.
 

V ujednání se země hodlají zavázat k poskytnutí zhruba 19,2 miliardy dolarů (asi 423 miliard Kč) z veřejných i soukromých zdrojů na ochranu a obnovu lesů, boj s požáry a podporu původních obyvatel. Na území států, které se chystají přistoupit k dohodě, leží celkem asi 85 procent světových lesů.

Británie, která letošní konferenci hostí, závazek prezentovala jako první velký úspěch vzešlý z dvoudenního summitu lídrů. "Budeme mít šanci ukončit dlouhou historii lidstva jako dobyvatele přírody a namísto toho se staneme jejími opatrovníky," řekl v dnešním vystoupení britský premiér Boris Johnson. Podotknul, že závazek dosud podepsalo 110 světových lídrů, včetně představitelů Číny, Ruska a Brazílie.

K tématu na konferenci vystoupil i americký prezident Joe Biden, podle nějž je ochrana největších světových lesů nezbytná ve snaze o dosažení klimatických cílů. "Lesy mají potenciál snižovat úroveň uhlíků na celém světě o více než třetinu," řekl americký prezident. "Budeme pracovat na tom, abychom se ujistili, že trhy uznají pravou ekonomickou hodnotu přírodních pohlcovačů uhlíku a budeme motivovat vlády, majitele půdy a další hráče, aby učinili ze zachování (lesů) svou prioritu," řekl Biden.

USA, Británie, Norsko, Německo, Nizozemsko a 17 soukromých sponzorů kromě toho v pondělí podle agentury AP oznámili záměr poskytnout v příštích čtyřech letech 1,7 miliardy dolarů (37 miliard Kč) na pomoc původním obyvatelům žijících v tropických lesích. Prostředky mají pomoci ochránit a posílit práva původních obyvatel a místních komunit na půdu a využívání místních zdrojů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.11.2021 09:19
Slibem neurazíš a slibem na clima-show COP26 už vůbec ne.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.11.2021 15:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Že by šli od příštího pondělka sázet stromky ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.11.2021 09:34
Pokud to podepíší země, kde leží 85% lesů, tak to nějaký skutečný význam má.
Jenže praxe bývá jiná, všichni slibují hory doly, ale kšeft s Čínou je přece jen výnosnější.
Odpovědět
DA

DAG

2.11.2021 09:52
Kdyby to byla pravda, tak to bude ten nejlepší bod, který by z konference vzešel.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

2.11.2021 10:51
Tak fůra lidí si asi bude plést pojem těžba dřeva s pojmem odlesnění. Těžba dříví sama o sobě není odlesňením. Odlesnění je vytěžení plochy a její převod na jinou struktůru. ( zemědělskou půdu, půdu určenou k zástavbě a jiné).
Odpovědět
Pe

Petr

2.11.2021 11:19 Reaguje na Jarek Schindler
Z dlouhodobého pohledu možná, ale z okamžitého pohledu, a hlavně dopadu na prostředí, krajinu a klima, na biodiverzitu, a o to jde, v tom není žádný rozdíl a je to jen účel odlesnění.
Že tam za 20 let možná zase něco poroste je všem a všemu víte k čemu.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

2.11.2021 12:49 Reaguje na Petr
Tak na les jako na zdroj obnovitelné suroviny se asi nedá v celé souvislosti nahlížet nějakým pofiderním okamžitým pohledem.
Odpovědět
Pe

Petr

2.11.2021 13:31 Reaguje na Jarek Schindler
Les jako zdroj surovin je přesně to omezené myšlení, co způsobuje problémy.
Tohoto přístupu se musíme zbavit, vede k destrukci ekosystémů, klimatu, celé Zeměkoule. Vždyť na ní žijeme. Proč si to lidé neuvědomují?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

2.11.2021 14:00 Reaguje na Petr
V první řadě " les jako zdroj OBNOVITELNÉ suroviny". Už jste někdy přemýšlel o tom , že přibližně polovina vašich zelených soukmenovců má dřevo za alternatívní zdroj. Pokud se musíme něčeho zbavit tak nesmyslných požadavků které uvrhnou obyvatele do chudoby a to nejen té energetické. Požadavků na zdivočení hustě obydlené krajiny. Atd. Vždyť v té krajině snad žijete.
Odpovědět
Pe

Petr

2.11.2021 14:30 Reaguje na Jarek Schindler
Do chudoby? Na každého dospělého u nás připadá jedno auto. Většina lidí bydlí ve vlastním domě/bytě, našlapaném novým nábytkem, pračkami, lednicemi, metrovými televizory a hromadou dalších spotřebičů, které běží nonstop, skoro každý vlastní počítač, několik mobilních telefonů a hromady osobních věcí, na dovolené se létá, jídlo se vyhazuje...
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

2.11.2021 14:41 Reaguje na Petr
Jistě, jídlo se vyhazuje. Představte si, že se to děje oi za hladomorů, že se nepoživatelné jídlo vyhazuje. A k tomu dalšímu.....co máte proti tomu, aby v domácnostech byly pračky, ledničky, které snad tedy jako jediné běží nonstop? Když lidé nebudou mít ledničky, tak se toho jídla snad bude vyhazovat ještě více, protože se bude rychleji kazit....to Vám paní učitelka ve školce neřekla?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

2.11.2021 20:32 Reaguje na Petr
No a co tím chtěl basník říci? Pračka a lednička byla nějakým standartem již za našich babiček. Nebo snad budete opět prát na valše v neckách nebo ještě raději opět v potoce? Že by lidé měli začít kopat zemljanky nebo se vrátit do jeskyní? Tolik jich u nás bohuřel nemáme. Co tak zpět na stromy? Počítače potřebuji dva, zato jeden mobil mi uplně stačí. Rád vzpomínám na dobu kdy jediným telefonem byla pevná linka a televizní signál šel chytit na kus drátu. Létá se také na různé zbytečné konference. No a jidlo nevyhazuji. Sežere to drůběž. No a chudoba tedy mimo tu materiální může být například i mentální. Vás typuji na vegana. Pokud jsem se trefil není již co říci.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.11.2021 17:27 Reaguje na Petr
Pro udržení mimoprodukčních funkcí lesa, biodiverzity... není třeba odpískat lesnictví a dřevozpracující průmysl. Bohatě postačí ponechat na každém ha pár stromů po celou dobu jejich života i po něm
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.11.2021 13:12 Reaguje na Petr
To je podle hesla, když 2 dělají totéž, není to totéž. Pokud těžbu a lesnictví má pod palcem stát, tak by to problém být neměl. Jestli jde jen o zisk, tak těžba problém je.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.11.2021 13:15 Reaguje na Jarka O.
... protože se po těžbě ve státním lese zase zalesnuje, takže stromy rostou hned a ne za 20 let. Cizí těžař utece do jiného vzrostlého lesa.
Odpovědět
Pe

Petr

2.11.2021 13:47 Reaguje na Jarka O.
Zalesňuje se u nás, ale rozhodně ne někde v tropech. Tam se to vydrancuje a jde se na další.
No a čerstvě zasázené stromky sice rostou hned, to ano, ale les (natož prales) se tomu říkat nedá. Nefunguje tam nic z toho, co dělá les lesem, a to velmi dlouho. Může trvat desítky let, než se obnoví procesy a vazby, které v lese probíhají a probíhat mají (a na kterých my jsme životně závislí). A některé vazby už se třeba ani neobnoví, už je tam nikdy nenajdete. A to platí všude. V tropech víc než u nás.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

2.11.2021 14:04 Reaguje na Petr
Tak vazby. Já znám dřevěnou vazbu. Jakou vazbu budete propagovat asi vy? Co prosím vás dělá les lesem a jaké vazby v hospodářských lesích nefungují? No a fungují v nějakém umělém pralese?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.11.2021 17:33 Reaguje na Jarek Schindler
To je krásná práce, kdysi jsem se k tomu jako študák přichomýtl, když jsem brigádničil u kámoše stolaře. Postavili jsme stodolu bez hřebíku, všechno to plátování, rybiny, čepy... málokdo si uvědomuje, jak sofistikované to vlastně je
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

3.11.2021 19:07 Reaguje na Jakub Graňák
A voní.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.11.2021 14:28 Reaguje na Petr
Nevím přesně, jak rychle roste sekundární prales, ve škole jsem se učila, že za 2-3 roky se nepozná, že tam probíhala těžba. Půdy jsou v pralesích prý chudé s tenkým humusovým horizontem. Jaká opatření by se měla dělat, aby se půda nadměrně nevyčerpávala, nevím, to chce odborníka na pralesní hospodaření a to ty státy určitě mají. Já neznám jejich dnešní realitu, jen staré učivo. Myslím, že v Brazílii nebo Kongu je moc důležité, aby pralesy kontroloval stát a nedal se ovlivnit zájmy nadnárodních obchodníků.
U nás se dají zakládat nové lesy, ano, a pak se musí chránit. Spíš vidím, že se těží pruhy v lese, zalesní se a okolní les je chrání a ty funkce vyrovnává.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

2.11.2021 14:45 Reaguje na Jarka O.
Jasně, to je vidět, kdy jste chodila do školy :) V Brazílii se kácet nesmí, v Sovětském Svazu může, to je země neomezených možností. Nebo spíše nemožností???? Pšššššššt :)
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

2.11.2021 17:19 Reaguje na Jarka O.
V Brazílii kontroloval stát :) Proboha, koho si představujete za toho brazilského pána, který se tam jmenuje Pan Stát???? Milostivá, to je banda zkorumpovaných úředníků, a mimochodem, on ten pan Stát tam má pod palcem i Petrobras, a jmenovitě po tomhle zůstává v přírodě totální spoušt :)
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

2.11.2021 14:43 Reaguje na Jarka O.
Takže když ruské státní společnosti drancují na sibiři tisíce čtverečních kilometrů lesa, aniž by se nějak zaobírali jejich obnovou, pak je to zřejmě dle Vás v pořádku, páč to jsou firmy, které mají pod palcem místní gubernátoři, což jsou vlastně státní zaměstnaci :) Blahoslavení chudí duchem :)
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.11.2021 15:01 Reaguje na Sauerkirschmann
Nebavíte mne. Jak můžete vědět, co je podle mě v porádku?!? Asi nerozumíte psanému textu. V SSSR jsem na rozdíl od vás nebyla, nešmelila jsem tam silonky, a nevím, jak se tam drancuje. O mazání jsme se tu už bavili, nebudu odpovídat, ale hulváta nechám mazat, tak si dejte pohov.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

2.11.2021 17:16 Reaguje na Jarka O.
Vy jste fakt nebyla ve Vámi milované zemi, kde zítra již znamená včera, a ke kteréžto s takovou láskou vzhlížíte?
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.11.2021 20:43 Reaguje na Sauerkirschmann
Jak vite, kterou zemi miluji? Čtete myslenky, kyselá třešňo? Ne, tak čtěte svou milovanou literaturu, svazky, a vyjadřuje se k tématu článku.
Odpovědět
PD

Pavel Dudr

2.11.2021 17:07
Takže do roku 2030 se bude drancovat a potom už nebude co. Chytře vymyšlené. Ale za emisní povolenky se platí už teď.
Odpovědět
va

vaber

3.11.2021 09:31
slibem nezarmoutíš a časem se vše zapomene ,
jen nevysvětlili jak zabrání kšeftování se dřevem a ničení pralesů na pěstování různých komerčních plodin,
to by museli nakazovat kapitalistům a to přece nejde,
tak slibují peníze, ty prý vše vyřeší,
peněz je na světě stále víc a příroda trpí stále víc ,tak jak to jde dohromady
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist