https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uhlikove-kredity-dokazi-vytvorit-uhlikovou-neutralitu-aniz-by-realne-snizovaly-emise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhlíkové kredity dokáží vytvořit uhlíkovou neutralitu, aniž by reálně snižovaly emise

10.2.2021 06:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Řekněme, že třeba za každý kilometr, který nalétají stroje vaší letecké společnosti, vysadíte jeden strom nebo jeden hektar lesa. Aby se bilance vámi vyprodukovaných emisí srovnala na neutrální nulu. Total to ale postavil na hlavu. Totálně. Sice formálně investoval do rozvoje obnovitelných zdrojů energie, do offsetového řešení uhlíkových kreditů, ale ne do vytvoření nových.
Řekněme, že třeba za každý kilometr, který nalétají stroje vaší letecké společnosti, vysadíte jeden strom nebo jeden hektar lesa. Aby se bilance vámi vyprodukovaných emisí srovnala na neutrální nulu. Total to ale postavil na hlavu. Totálně. Sice formálně investoval do rozvoje obnovitelných zdrojů energie, do offsetového řešení uhlíkových kreditů, ale ne do vytvoření nových.
Foto | EmmaLeP / Flickr
Společnost Total, světový lídr ve zpracování ropy, v říjnu minulého roku upoutala pozornost světových médií. Ohlásila totiž první úspěšnou dodávku zkapalnělého zemního plynu (LNG) z Austrálie do Číny. Co činilo tuto zprávu zajímavou? To, že se jednalo o vůbec první uhlíkově neutrální zemní plyn na světě. Jak asi tušíte, vydávat tradiční fosilní palivo za uhlíkově neutrální, je přinejmenším podivné. Total to ale dokázal. S pomocí offsetového řešení, uhlíkových kreditů.
 

Total včas přikoupil ke svému konsorciu velkou farmu větrných elektráren (shodou okolností v Číně), a získal tak nárok na zelené odpustky, ekvivalentní 2 milionům tun emisí CO2. Co je na tom v nepořádku? Třeba to, že ona větrná farma je v chodu už od roku 2011 a posledních 9 let automaticky sbírá zelené uhlíkové kredity. Které teď proměnily fosilní palivo z rafinérií na palivo uhlíkově neutrální. Papírově je celý proces naprosto v pořádku, logiku přesto popírá. Protože se nedá čekat, že by aktuálním spálením 2 milionů tun LNG v Číně žádné emise nevznikly jen proto, že se někde už devět let točí větrníky.

Arzenál možných opatření, jakými lze zatočit s emisemi skleníkových plynů, má v současnosti dvě velké množiny. Jedna se týká omezení vzniku emisí, například s pomocí obnovitelných zdrojů energie anebo zapracováním produktů s vyšší energetickou efektivitou. Druhá se zaměřuje přímo na odstraňování oxidu uhličitého z atmosféry. To jsou ty nejrůznější CCS (Zachytávání a ukládání CO2) technologie nebo vysazování stromů. U obou těchto množin opatření se ale v rámci uhlíkové politiky logicky počítalo s tzv. adicionalitou, principem doplňkovosti, kterým dodatečně kompenzujete spáchanou újmu na životním prostředí.

Hezky něco za něco

Řekněme, že třeba za každý kilometr, který nalétají stroje vaší letecké společnosti, vysadíte jeden strom nebo jeden hektar lesa, aby se bilance vámi vyprodukovaných emisí uhlíku srovnala na nulu. Total to ale postavil na hlavu. Totálně. Sice formálně investoval do rozvoje obnovitelných zdrojů energie, do offsetového řešení uhlíkových kreditů, ale ne do vytvoření nových. Do již existujících, takže čistě technicky, emise svého produktu nikterak z ovzduší neumazal, protože větrné elektrárny z Číny už globální bilanci dávno snižovaly. Jako byste už nesadili stromy, ale jen přikoupili kus lesa. Až potud bychom mohli brát případ uhlíkově neutrálního zemního plynu z Total jako kuriozitku. Jenže…

Jak upozorňuje studie poradenského centra Trove Research, aktuálně se více než tisícovka velkých společností z celého světa hrdě hlásí k závazku dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality. Například letecké společnosti EasyJet, British Airways, Emirates. Uhlíkové neutrality chce dosáhnout i energetický koncern BP, za kterým stojí emise v 415 milionů tun CO2. A jiné, ještě o něco ambicióznější, pak chtějí být dokonce uhlíkově negativní. Záporné bilance v emisích chce dosáhnout do roku 2030 třeba Microsoft. Jak to ale chtějí udělat? Inu, částečně s pomocí offsetových řešení, podobně jako Total. Možná přesně stejně, tedy s pomocí „už hotových“ obnovitelných zdrojů energie.

Kreditů máme víc než dost. Bohužel.

Proč? V současnosti dostupná nabídka volných uhlíkových kreditů přesahuje 2,6x poptávku. Pokud na to máte a skoupíte je všechny, můžete si touto příhodnou investicí odepsat až 360 milionů tun CO2 ze své uhlíkové bilance. A stát se tak uhlíkově neutrální nebo negativní, aniž byste regulérně na svém podnikání něco měnili. „Nadbytek“ kreditů přitom průběžně narůstá. S tím, jak se do registrů kreditního systému zapojují již nějakou dobu fungující projekty OZE a jiné kredity v systému zůstávají po už přežilých projektech. Pořád ale platí.

Jak upozorňují analytici z týmu Guye Turnera, nabídka pohotově dostupných uhlíkových kreditů tak může snadno přesáhnout současnou poptávku 5x až 7x. Nejspíš ne na dlouho, protože tlak na urychlené dosažení uhlíkové neutrality je enormní. Tento předpokládaný tlak poptávky po uhlíkových kreditech ale ve své podstatě není motorem změny k lepšímu, protože jen inkasuje uhlíkové kredity již existujících projektů obnovitelné energie. Podobně, jak už zúročil Total se svým uhlíkově neutrálním zemním plynem.

V praxi by to znamenalo, že nejrůznější společnosti by jen nakoupily uhlíkové kredity, aniž by jakkoliv reálně přispěly k omezování nebo odstraňování oxidu uhličitého z ovzduší. Sadily stromy nebo stavěly elektrárny s OZE. Odborníci se shodují na tom, že systém uhlíkových kreditů může být velmi užitečným nástrojem ke snižování emisí skleníkových plynů. Ale je prý nezbytné, aby zavčas doznal organizační změny, než bude jeho prapůvodní účel starými větrnými a solárními farmami kompromitován.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.2.2021 07:01
Chce ještě někdo tvrdit, že obchodování s emisními povolenkami a od nich odvozených derivátů není skvělou příležitostí , jak se obohatit čistě spekulativním způsobem ?

Poněkud jednoduše řečeno , jedná se o prodávání odpustků "ekologickou církví=EU " bohatým hříšníkům.
Chudáci , co na to nemají budou postihováni peklem, t.j. vyššími cenami energií.
Tento článek vypichuje pouze jednu skrytou část "zeleného" pokrytectví , bohužel je jich více než si běžný člověk vůbec myslí.

Evropská unie zavedla systém obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) v roce 2005. Cílem systému bylo snižování emisí skleníkových plynů .
V r.2015 došlo k reformě a každý rok se objem povolenek snižuje uměle o 2,2% .
V r. 2017 stála povolenka 5€, po reformě se odhaduje, že v r. 2030 bude cena až 56€. Brusel tak dostal do ruk mocný regulační nástroj.

Mezitím emise CO2 globálně vzrůstají a vzrůstat budou (zejména díky Číně,Indii... ) a cesta EU m.j. vede k likvidaci svobodného trhu a vytváření zelené stínové diktatury ve společnost, na hony vzdálené skutečné ochraně životního prostředí.
Pokud jste přesvědčeni, že přeháním , najděte si sami údaje o stavu biodiverzity od počátku vzniku EU po současnost.

Tento ukazatel se na rozdíl výkaznictví EU nedá zfalšovat ani upravit vhodným způsobem. Jednoznačně prokazuje neustále se zhoršující trend evropského životního prostředí. Zejména tady je za minutu dvanáct.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2021 08:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Emisní povolenka je jen nepatrná kompenzace za škody způsobené uhláky. Je to příjem státu a ten to má investovat do rozvoje OZE.
Účelem je snížení podíl fosilní uhlíkové energie a rozvoj OZE.
V EU se snižují emise CO2 a OZE se velmi rychle rozvíjí.

Kde zase hledáte hnidy? V Indii nebo Číně, kde žádné povolenky nemají? Z toho přesně vidíte, že to funguje.

A kdo je ten chudák, co bude postižen peklem? Hlupáček ropáček, který mastí na všechno a čadí z uhláků? To je spravedlivé, nebo snad ne?
Vaše demagogie je někdy zcela kouzelná. Pan Vinkler je hlavním pachatelem devastace přírody.
"Pokud jste přesvědčeni, že přeháním , najděte si sami údaje o stavu biodiverzity od narození pana Vinklera po současnost".
Odpovědět
DA

DAG

10.2.2021 09:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzl. Myslím, že podléháte frustraci. Nepřispíváte racionálně a tím se diskreditujete a Váš názor nikoho nebude zajímat. To by ovšem byla škoda.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.2.2021 09:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, opět veřejně předvádíte svoji neschopnost přijmout objektivní realitu ve svém vědomí. Tato frustrace vás svádí k pouťovému triku překlopit svůj hněv - vyvolaný srážkou reality s vašimi pseudopředstavami - do osobní roviny a tam se patřičně zhojit.
Doporučuji četbu knih věnovaných psychohygieně.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2021 09:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, každý nemusí mít smysl pro primitivní humor, ale vaše projevy mě k tomu přímo nutí.

Co je ta vaše realita? Každý vidí něco jiného, já třeba skutečné snižování evropských emisí CO2 a skutečnost, že EU má z OZE už asi polovinu energie, kterou spotřebovává.

Jenže vaše "realita" jsou jen nějaké iluzorní teorie o "zelené totalitě" a bídě pro chudáky ropáky a zcela nesmyslný názor, že EU sama působí devastaci ŽP.
Zkuste si jen srovnat stav ŽP u nás v 80. letech a dnes, kdy jsme museli vyčistit řeky, filtrovaly kouře všeho typu a i normální auto musí "na emise"!!
To je ta vaše "zelená totalita z EU". Nebýt jí, udusili bychom se už dýzlovými čmoudy, v řekách by tekly jen ropné deriváty.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.2.2021 10:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bohužel jeho početné příspěvky postrádají nejen odbornost, ale jsou to i politicky motivované
agitky a bludy. Budu ho ignorovat, neboť nejlepší obranou je na příspěvky už nereagovat. Takového mudrlanta jsme mívali u nás v hospodě
a sedával nakonec sám a mluvil sám se sebou.
Nikdo nechtěl diskutovat s někým tak negativně naladěným a názory, které byly na úrovni
absolventů blbškoly. Když zemřel a konečně
uvolnil stůl, kde sedával jen on sám, tak jsme
stůl znovu "posvětili" a věřte, že ten pán
nikomu nechybí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2021 10:34 Reaguje na Břetislav Machaček
Já vím třeba odkazy na seriózní zdroje, kde se píše o výkonu OZE atd. jsou jen moje "agitky a bludy". Ale vaše informace, že kyanid běžně teče rychlostí 600 km/hod. je čistá realita, voni sou hlava...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.2.2021 11:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Naučte se číst, počítat a nepřekrucujte to,
co jsem napsal. To co píšete o té rychlosti
je pouze vaše konstrukce, protože já psal
o průtoku 1 litru(respektive 10 litrů) za
sekundu v ústi kanálu do řeky. Čas cesty
potrubím mě nezajímá, ale zajímá mne čas
za jak dlouho mohl třeba kubík čistého
kyanidu téci z potrubí do řeky a to může
trvat pár minut. To vy ale nejste schopen pochopit(spíše nechcete). Toho kyanidu v
čisté formě mohlo být pár desítek litrů
a nemusely ho být kubíky, které zmiňujete. Naředěn vodou ve stopovém množství nemusí
ani zabíjet, jakož nezabíjejí i jiné látky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2021 11:29 Reaguje na Břetislav Machaček
Jste zase na Paroubkově Marsu.
Ten kanál je otevřený a ne potrubí, od čističky u Tesly k Bečvě je dlouhý 15 km.
Já psal, že ten jed poteče aspoň 15 hodin, vy 15 minut. To je celý.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.2.2021 12:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Kanálem ať teče třeba hodin třicet,
ale venku v řece může být z kanálu ten oblak během patnácti minut a za ním už zase poteče "čistá" voda. Chápete to? Pokud ne, tak s vámi
definitivně končím. Jste jako ten
mudrlant, co sedával u nás v rohu
v hospodě a mluvil pouze sám se
sebou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2021 13:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Pokud něco objemného tekutého hrkne do kanálu a pak to teče 15 km krajinou, tak to NEMŮŽE do řeky "naskočit" za 15 minut!!! Vy fakt kážete bludy.
Jestle jste někdy viděl povodňovou vlnu, jak se roztáhne po toku, tak tahle minivlna by musela mít i při jednorázovém protržení nádrže délku aspoň 5 - 10 km a do Bečvy by ten kyanid vytékal klidně 2 dny.
Což se prokazatelně nestalo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.2.2021 10:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jako předškolákovi se mi pletly mj. následující pojmy: obchod, odvod, podvod, podchod, odchod. A jak se zdá, tato slova mají k sobě blízko nejen foneticky, ale také v reálném životě se jedno snadno zamění za druhé. S těmi povolenkami je to názorná ukázka chytrolínské kreativity.
Odpovědět
DA

DAG

10.2.2021 07:51
Co jste chtěli, tak máte.
Tati co bude dnes k obědu? Podívej se na jídelníček. Rajská?
Mami bude dneska rajská? Podívej se, co vidíš? Kuře. Tak vidíš.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2021 08:22
Ropáci jsou zcela kouzelní nejen na Východě.
Odpovědět
MG

Milan G

10.2.2021 10:56
Ano, emisní povolenky je svinstvo v podání parazitů z eu, tvrdím to tady už hodně dlouho.
Za dva poslední měsíce, vzrostla cena povolenky o cca 12Euro, v podstatě nebylo proč, největší vliv na cenu měly spekulace, tedy nic co by mělo něco společného s ekologií.
Vzhledem k tomu jak se ty ceny mění, leden 2021 34euro, tak dochází ke korekcím v predikcích. Pro rok 2030 se ty odhady pohybují v rozmezí 90-108euro.

Myslí si snad někdo, že za těchle podmínek bude ještě smysluplné provozovat uhelku? Jak říkám, měli bychom se dát na modlení, jinak se také může stát, že během dvou tří let zůstaneme bez EE a bez tepla.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.2.2021 11:28 Reaguje na Milan G
Je to prostě systém, jak přinutit ty s uhlím od něho odejít
do sféry dovozu energie a nebo její výroby z pochybných zdrojů.
Je to novodobý boj s konkurencí producentů energie a jejich
zařazení mezi dovozce. Nebo je nutit do investic, které je
zadluží vůči těm, co to prosazují. Neprodali jste nám doly a energetiku? Tak vám napaříme povolenky a vy to buď prodáte a nebo
zavřete. Chtěli jste cestovat bez hranic, tak poslouchejte co vám
nadiktujeme. No a zaprodanci v europarlamentu hlasují i proti
vlastním občanům a jejich firmám, jen aby dostali svůj jidášský
groš.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2021 11:34 Reaguje na Milan G
Samozřejmě nebude mít smysl provozovat uhelky, to je přece účelem celého systému!!!
To se ví už aspoň 20 let.
Bude mít smysl kadit v rohu na náměstí, když jsou za to pokuty a ta zlá EU po nás chce, abychom si postavili záchody?
Odpovědět
ms

11.2.2021 01:30
Je třeba zabít uhlí ihned, bez alternativy. Vysoce ekologické Švédsko přes protesty politiků i průmyslníků zastavilo v prosinci 2019, respektive v prosinci 2020 postupně dvě jaderné elektrárny. Byly z roku 1975, respektive 1976. Tehdy vyřvával mluvčí švédských zelených, jak je prima, že jádro je aut, a vítr a slunce in. No a co se minulou sobotu 6. ledna nestalo? Najednou ty kapacity (800 a 870 MWe) chyběly, protože v mrazové inverzi větrníky nefoukají. Takže došlo k dramatickým apelům v TV na obyvatele k šetření (Kriste Pane neluxujte!)a k zastavení továren. Švédové spustili v zoufalství záložní elektrárnu na TOPNÝ OLEJ. No to byly emise svinstva. Nestačilo. Za pěkně mastné spotové ceny nakoupili Švédové elektřinu z německého a polského UHLÍ. Myslím, že Švédové bolestně zjistili, že jim současných 8 jaderných bloků nestačí, protože sázet daleko na severu Evropy na vítr a slunce, je hodně špatná hra. Uhlí můžeme v ČR nahradit jedině tehdy, když bude funkční náhrada. Ovšem tragická neschopnost nejen této vlády, ale i předchozích (a bojím se i budoucí) nás spolehlivě dovede do energetické temné pr..le. Ještě dříve to uvidíme z Energiewende u sousedů, v roce 2022 zcela bez JE. Ovšem Němci celá 20. léta pojedou na max své emisím hnědouhelky. A to je Němka v čele Evropské komise hlavním bojovníkem proti CO2! Gruess Gott!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2021 09:32 Reaguje na
Zkuste se zamyslet, PROČ je tahle (i mminulá i budoucí) vláda tak fatálně neschpná.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist