https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lesich-na-uzemi-olomouckeho-kraje-pribyvaji-po-kalamite-listnate-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lesích na území Olomouckého kraje přibývají po kalamitě listnaté stromy

21.8.2024 17:27 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V lesích na území Olomouckého kraje mají po kůrovcové kalamitě stále větší zastoupení listnaté dřeviny, které jsou ve srovnání s jehličnany odolnější vůči suchu a škůdcům. Zatímco v roce 2015 listnaté dřeviny tvořily zhruba třetinu z celkové plochy lesů, tak na konci loňského roku jejich podíl činil bezmála 41 procent. Může za to vyšší těžba jehličnanů napadených kůrovcem a vyšší podíl listnatých stromů používaných při zalesňování. ČTK informaci získala z údajů Českého statistického úřadu.
 
Podle dat Českého úřadu zeměměřického a katastrálního zaujímaly lesní pozemky v kraji na konci roku 2023 plochou 186 618 hektarů, což je více než třetina rozlohy Olomouckého kraje. Na celkové rozloze lesních pozemků v republice se kraj podílel sedmi procenty. Ústav pro hospodářskou úpravu lesů evidoval v závěru roku 2023 v Olomouckém kraji 176 230 hektarů ploch dřevin, přičemž z 59,4 procenta šlo o jehličnaté porosty a z 40,6 procenta o listnaté dřeviny.

V roce 2023 lesníci v Olomouckém kraji uměle zalesnili 1968 hektarů pozemků. V meziročním srovnání byla zalesněná plocha o 22,3 procenta menší. Na listnaté dřeviny připadlo 1071 hektarů a na jehličnaté 897 hektarů zalesněné plochy. Nejčastější dřevinou byl buk, kterým bylo zalesněno 573 hektarů. Bezmála 900 hektarů lesních pozemků majitelé ponechali k přirozené obnově lesa.

Těžba dřeva v Olomouckém kraji loni meziročně klesla o osm procent na 1,257 milionu metrů krychlových z 1,372 milionu metrů krychlových v roce 2022. Těžba dřeva se v kraji snížila pátý rok v řadě. Naopak v předchozích několika letech kvůli odstraňování stromů napadených kůrovcem i likvidaci rozsáhlých polomů výrazně rostla až na rekordních 3,369 milionu metrů krychlových v roce 2018.

V Olomouckém kraji v posledních letech padlo za oběť kůrovci, suchu a vichřicím několik stovek tisíc stromů. Obnova kůrovcem zdevastovaných lesů, ve kterých vznikly rozsáhlé holiny měnící ráz krajiny, potrvá mnoho let a bude stát desítky až stovky milionů korun. Kalamita nejvíce postihla lesy v Jeseníkách, severní části Olomoucka a ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ra

Radek

21.8.2024 21:29
Jsem opravdu rád , konečně pravdiví článek o škodách v lesích a jejich obnově , děkuji za něj redakci ekolistu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist