https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/von-der-leyenova-rozpocet-eu-musi-vyclenit-25-procent-na-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Von der Leyenová: Rozpočet EU musí vyčlenit 25 procent na klima

13.2.2020 00:31 | ŠTRASBURK (ČTK)
Šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová včera v Evropském parlamentu prohlásila, že nepřijme rozpočet Evropské unie, který nevyčlení alespoň čtvrtinu prostředků na boj proti klimatickým změnám. / Ilustrační foto
Šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová včera v Evropském parlamentu prohlásila, že nepřijme rozpočet Evropské unie, který nevyčlení alespoň čtvrtinu prostředků na boj proti klimatickým změnám. / Ilustrační foto
Šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová včera v Evropském parlamentu prohlásila, že nepřijme rozpočet Evropské unie, který nevyčlení alespoň čtvrtinu prostředků na boj proti klimatickým změnám. Rozprava europoslanců se uskutečnila osm dní před mimořádným summitem Evropské unie, kde budou šéfové států a vlád zemí EU jednat o příštím dlouhodobém rozpočtu evropského bloku pro roky 2021 až 2027.
 

"Pokud nevyčleníme dost peněz na klimatické cíle, nepodaří se nám jich dosáhnout. Nepřijmu rozpočet, který nebude zahrnovat alespoň 25 procent prostředků na boj proti klimatickým změnám," řekla von der Leyenová.

Podle ní musí summit vyřešit dilema, kdy je v rozpočtu po odchodu Británie méně prostředků, výzev ale naopak více. Kromě financování boje proti klimatu zmínila nutnost zvýšení prostředků na ochranu hranic, výzkum či přechod na digitální ekonomiku.

EU loni představila svou Zelenou dohodu pro Evropu. Jejím cílem je, aby se Evropa stala do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem na světě.

"Jsou zde členské státy, které obhajují současnou politiku soudržnosti a zemědělství. Očekávám, že budou stejně angažované, pokud jde o nové priority," řekla v narážce na uskupení Přátelé koheze, které sdružuje 15 zemí jižního a východního křídla EU a které prosazuje, aby financování politiky soudržnosti zůstalo v příštím víceletém finančním rámci EU na úrovni předchozího období. Skupiny se aktivně účastní i Česko.

Neochotu vlád k větším příspěvkům do evropského rozpočtu a současně snahu EK plnit vytyčené cíle navrhuje část poslanců vyřešit reformou financování evropského rozpočtu. "Systém současného financování je perverzní. EU potřebuje reformu a zavedení financování z vlastních zdrojů. Finanční příspěvky států by se tím snížily," řekla francouzská europoslankyně Valérie Hayerová. Jako zdroje financování poslanci nejčastěji zmiňovali zdanění velkých internetových firem, znečišťovatelů ovzduší či leteckého kerosinu.

Jiní poslanci naopak vyzývali k realismu a akceptování skutečnosti, že unie po odchodu Británie disponuje menšími zdroji a že vlády členských států nejsou ochotny platit vyšší příspěvky do společného rozpočtu.

"Je dobré hledat vlastní zdroje, protože jsou méně politické než kontribuce, které státy ročně odvádějí. Posun k vlastním zdrojům, který by se dal spojit s tím, že by odpovídal určitým strategickým prioritám EU - například v otázce klimatu - by rozpočtovou debatu usnadnil," řekl europoslanec za TOP09 Luděk Niedermayer.

Česko by podle něj nemělo očekávat, že z EU napříště dostane více peněz, když bohatne a z hlediska HDP na hlavu se blíží Itálii, která je čistým plátcem. "Původní návrh EK, který česká vláda odmítla, byl k ČR ještě velice vstřícný," dodal.

Několik poslanců, včetně předsedy nejpočetnější skupiny evropských lidovců Manfreda Webera, prosazovalo, aby vyplácení peněz z evropského rozpočtu bylo napříště podmíněno dodržováním zásad vlády práva v zemích, kam prostředky putují.

"Když nebude příjemce dodržovat zásady právního státu, pak mu nepotečou evropské peníze," řekl německý poslanec Moritz Körner. Učinil tak s odkazem na řízení podle článku 7 Smlouvy o EU o omezování nezávislosti justice a plurality médií, které komise vede s Polskem a Maďarskem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adam Blažej
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

13.2.2020 14:25
"Když nebude příjemce dodržovat zásady právního státu, pak mu nepotečou evropské peníze," řekl německý poslanec Moritz Körner. Učinil tak s odkazem na řízení podle článku 7 Smlouvy o EU o omezování nezávislosti justice a plurality médií, které komise vede s Polskem a Maďarskem.
Je zvláštní, že tu neuvádí tunelování EU dotací naším premiérem. Že by byli Maďaróni i Poláci ještě horší? Obávám se že ne, že nám dávkují informaci jen ty hezčí.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

14.2.2020 15:28 Reaguje na Pavel Hanzl
jenom do poznámky - Polský ústavní soud by byl i po změnách provedených PIS řádově nezávislejší entitou než například Španělský ústavní soud v kterém má soudce jen 8 let mandát který se nesmí opakovat... valnou většinou soudců si jmenují v danou chvíli dominantní politické strany.

Ale proti Španělsku se nějak žádné sankce nechystají, ikdyž je to defacto jediná země v EU která má politické vězně. (Katalánce chtějící nezávislost)

On Bureš jim totiž jde na ruku v mnohem víc věcech než to Polsko a Maďarsko.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.2.2020 16:43
Snaha EU o to být v čele boje za záchranu planety je výrazem geniality evropanů, nebo konce geniality evropanů?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2020 17:33 Reaguje na Richard Vacek
Amíci jdou s uhlíkem ještě víc dolů, ale nějak rozumněji, mi připadá. Nebo se o tom našem výrazně víc žvaní a kritizuje, máme daleko agresivní ropáky. Čort zanjet, ale je to první optimistická informace. Ještě donutit žlutý mor, aby hrábnul.......
Odpovědět
ig

13.2.2020 18:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Co je optimistická informace? Že se předem ví kolik se rozkrade, kdo to rozkrade a kde to bude chybět?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.2.2020 18:44 Reaguje na Pavel Hanzl
USA mají dostatek (nadbytek) levného zemního plynu - proto přecházejí na zemní plyn. Austrálie má dostatek (nadbytek) uhlí - proto hodlá dále využívat uhlí. Evropa nemá nic a tak podporuje čínské baterie a čínské FV panely a likviduje nezávislou jadernou energetiku, ve které byla kdysi na špici.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2020 09:00 Reaguje na Richard Vacek
Píšu o Evropě a USA, ne o babišistánu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2020 09:06 Reaguje na Richard Vacek
USA jedou nejvíce ve fve, ten "kachní graf" od pana Vinklera to jasně dokazuje. Ten vliv na celostátní spotřebu elektřiny je tam přímo dominantní. Samozřejmě paroplyn jako další segment a hlavně vyvažovák je taky důležitý. Má i v produkci CO2 a n oxidů dusíku (natož síry a jiných srágor) snad poloviční emise než uhlí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2020 09:14 Reaguje na Richard Vacek
Jadernou enrgetiku likviduje jen Německo, nikdo jiný. Frantíci a ostaní jedou na JE zcela normálně, ale výstavba nových JE je nesmysl, možná se čeká na mikrozdroje.
My budeme mít problém především v Dukovanech, JE spotřebuje giga mega vody a Jihlavka je už delší dobu na minimu.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

14.2.2020 15:31 Reaguje na Pavel Hanzl
A když žádné mikrozdroje nebudou?

víte jedna věc kterou já naprosto nesnáším je když někdo plánuje budoucnost s technologií která momentálně neexistuje a je klidně možné že nikdy existovat nebude.

podobně nesmyslné je kupříkladu plánovat budoucnost s bateriemi které nejsou vyvinuty... a možná nebudou 100 let... a nebo nebudou vůbec.

Bezpečně plánovat můžeme jenom s tím co máme v ruce TEĎ a ne co možná někdy bude (a nebo nebude vůbec)
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

14.2.2020 15:33 Reaguje na Vaclav Sobr
jinak na baterie pro vyvažování elektrické distribuce se na planetě nevytěží dost surovin prakticky nikdy a s paroplynem na danou věc taky nejde dosáhnout neutrality.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2020 16:58 Reaguje na Vaclav Sobr
Jaderné mikrozdroje fungují už dlouhá desetiletí třeba na vojenských ponorkách i křižnících, není to rozhodně žádná "technologie která momentálně neexistuje"
Stačí ji přizpůsobit civilnímu komerčnímu prostředí.
http://www.osel.cz/10930-jadro-vraci-uder-startup-nuscale-vyviji-prevratny-maly-reaktor.html
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2020 17:01 Reaguje na Vaclav Sobr
Jako malý kluk jsem si zapamatoval pojem "atomový ledoborec Lenin".
Že by to byl tenkrát úplný výmysl a měl ještě dalších 50 let neexistující pohon?
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.2.2020 08:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Spíš máme agresívní zelený póvl, který znemožňuje dostavět potřebné jaderné elektrárny, průzkum ložisek zemního plynu (v některých lokalitách našeho státu jsou) i využití geotermální energie (v západním cípu našeho státu by mohla stát geotermální elektrárna o výkonu Temelína, možná i větším).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2020 09:09
Zase je fakt, že maďarský adept na pozici podobnou, jak má naše Jourová, nebyl EU schválen, protože jede v těžké korupci s výstavbou JE v Paksu. Niesme sami chuji.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist