https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vydrzi-prehrada-tri-soutesky-napor-velke-vody-zalezi-koho-se-ptate
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vydrží přehrada Tři soutěsky nápor velké vody? Záleží, koho se ptáte

30.6.2020 01:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tři soutěsky.
Tři soutěsky.
Čínská přehrada Tři soutěsky na řece Jang-c’-ťiang patří k největším lidským stavebním dílům moderních časů. S prvenstvími v podobě největší přehradní hráze na světě a s největší (nejen vodní) elektrárny na světě k sobě pravidelně přitahuje pozornost. Třeba dnes, kdy Čína čelí nebývale velkým záplavám, je opětovně kladena otázka, zda může hráz nápor vody ustát. Píše o tom TaiwanNews.
 

V zájmu přesnosti je vhodné doplnit, že otázky o strukturní stabilitě a schopnosti hráze čelit zvýšenému hladinovému stavu si nekladou čínští specialisté, vodohospodáři a inženýři. Ti podle oficiálních čínských zdrojů o kvalitách vodního díla vůbec nepochybují. Varovné hlasy zaznívají především z Tchaj-wanu, který se necítí být součástí Čínské lidové republiky. A sílu takových obav lehce snižuje fakt, že je za odůvodněné považoval i v roce 2012 a 2019. Povodně, které na území Číny začaly letos, jsou prý ale skutečně mimořádné.

Výrazně se zvýšila hladina a průtok 148 řek, přičemž došlo k výrazným hospodářským škodám a ztrátám na lidských životech. Záplavy jsou prý největší za posledních 80 let. Opět ale narážíme na nedostatek konkrétních informací. Čínská vláda totiž tvrdí, že má situaci plně pod kontrolou, a podle serveru RFA brání oficiálním státním médiím ve zveřejňování informací o skutečném rozsahu možné katastrofy. Ta by ale v případě, že by přehrada Tři soutěsky skutečně padla, už utajit nešla. Zařízení, které teď zásobuje elektřinou desetinu celonárodní čínské spotřeby, by totiž dokázalo zaplavit území obývané až 240 miliony lidí.

Mezi hlavní zdroje informací o možné nestabilitě přehrady Tři soutěsky patří hydrolog Wang Weiluo, který opakovaně kritizuje kvalitu užitého stavebního betonu i charakter podloží, na kterém je přehrada zbudována. „Zprávu o bezpečnosti hráze sepsali ti samí lidé, kteří ji stavěli,“ shrnuje to Weiluo.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

B5

Bohumil 56gogo

30.6.2020 09:30
kdyby to bylo tak jak se píše o betonu atd , dávno by jim to ruplo , nebo by pozorovali pohyb , svět jich jen kritizuje přitom mají takové projekty jak žádný jiný vyspělý stát
Odpovědět
kn

kacíř největší

30.6.2020 09:58 Reaguje na Bohumil 56gogo
kdyby to bylo tak, jak píšeš, nikdy by se nikde nic nestalo. schopnost lhaní si každé dítě vybuduje velice brzy.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

30.6.2020 10:01 Reaguje na Bohumil 56gogo
Teda vy jste to kvalitně zhodnotil :D

Škoda, že ani neumíte číst...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.6.2020 10:06
Obdobně jsme svého času kritizovali zahnívající západ za cokoliv, co se tam dělo. I tady bych se obával podobné motivace.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

6.7.2020 12:47 Reaguje na Richard Vacek
Tak nějak. Dříve bylo fuj všechno ze západu a dnes je všechno fuj z východu. Jak je to ve skutečnosti každý, kdo používá hlavu moc dobře ví.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.6.2020 10:30
Tchajwan by byl v případě protržení velmi ohrožen, asi jeko bývalá ČSSR hurikány v USA. Skutečně, pane Vacku, motivace je stejná a prostředky také.
Odpovědět
ig

30.6.2020 10:46
Jak se na takovéhle přehradě projevuje povodeň? Přehradu za povodně jsem už viděl a jediné co se stalo bylo, že voda stoupla pár decimetrů nad hranu bezpečnostního přelivu. Při tom přehrady se navrhují na přímo apokalyptické povodně, kdy se voda přelévá v celé šíři přes korunu hráze v několikametrové vrstvě.
Odpovědět
LB

Lukas B.

30.6.2020 11:46 Reaguje na
obecně a zpravidla přehrady "padají" z důvodů geotechnických, a to kvůlivá situaci v podloží hráze. nastoupá-li hladina na nějakou výrazně vyšší úroveň než je provozní hladina, dochází k nějakému přerozdělení napětí a k deformacím podloží hráze, které může v extrémním případě skončit kolapsem. samozřejmě kritický okamžik hráze je její napouštění a druhý kritický okamžik je první přelití.
Odpovědět
ig

30.6.2020 11:58 Reaguje na Lukas B.
Jasně, dík.
Odpovědět
LB

Lukas B.

30.6.2020 18:24 Reaguje na
ještě doplňuji, ten průšvih se častěji stane už při napouštění nebo bezprostředně po něm (ve smyslu geotechnickém, tedy ne vteřiny a minuty, ale týdny a měsíce). a "průšvih" končí v extrémním případě kolapsem (třeba procházka na protrženou přehradou na Bílé Desné nebo na dalších padlých hrázích v Rakousku či Itálii je velmi emočně zajímavý zážitek), v lepším případě se při napouštění hráz chová "divně" (tradičně - pár století již - třeba varuje olovnice ve štole, blíží se k ostění víc než by měla, nebo přímka ve štole se rozejde) a napouštění se přeruší a hráz se předělává nebo dokonce opustí. a jako ve stavebnictví obecně - geotechnické průzkumy jsou zatraceně podfinancovaná oblast stavebnictví, a každá koruna investovaná do průzkumu má potenciál ušetřit tisíce. někdy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.6.2020 19:31 Reaguje na Lukas B.
Obávám se, že politici nařídí, že se to musí udržet za každou cenu (stranickým úkolem pro, odpovědné) a hráz, která ve straně není, rupne.

MMMCH, za socíku se vykládalo:
Spadla stavba socialismu. Hledali se viníci. První na řadě byly cihly. Ty se ovšem hájily: "Soudruzi, my jsme rudé od povrchu po nejvnitřnější vnitřek."
Pak byl na řadě písek. Ten se ovšem hájil: "Soudruzi, já byl tolikrát proséván, že ve mě nemohlo zůstat nic špatného."
Nakonec nastoupili na cement. Ten ovšem prohlásil: "Soudruzi, do toho mě netahejte, já tam vůbec nebyl."
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.7.2020 08:25 Reaguje na Jan Šimůnek
je to tak, o třech soutěskách dohledat seriozní informace je docela fuška (zatím se mi to nepodařilo, asi to bude na některý celý volný večer), a vlastně o tom víme asi tolik, jako pan Pilkington o větrném mlýnu. takže to může být prakticky libovolně.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

3.7.2020 18:09 Reaguje na Lukas B.
Tak zbývá jen čekat, jestl i se to protrhne nebo ne. Nebo jestl i například se pokusí o nějakou korenkci třeba snížením hladiny.
Ani kdyby člověk vydal peníze a rozhodl se tam podívat osobně by asi nepomohlo a informace prosívané přes čínskou cenzuru nic podezřelého nepropustí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.7.2020 12:36 Reaguje na Radim Polášek
Pokud to rupne, tak se to dozvíme. To bude vidět i z ISS.
Odpovědět
va

vaber

1.7.2020 12:47
těm co vymýšlejí pochybnost o přehradě by asi udělalo radost kdyby praskla ,ale k vyvolávání nenávisti mezi lidmi to stejně u některých lidí stačí
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.7.2020 15:00 Reaguje na vaber
to, co se o přehradě dá dohledat v otevřených zdrojích na první dobrou, to je docela děsivé. už jenom ten děsivý počet lidí, co byli přestěhováni a ta zatopená plocha.

jinak z číny se obecně především mlží, přehradou počínaje a čínskou chřipkou konče.

a to, že mi podsouváte, že bych se radoval, že se utopí několik milionů lidí - za koho mě máte?
Odpovědět
MG

Milan G

5.7.2020 10:33 Reaguje na Lukas B.
Domnívám se, že to nebylo namířeno na vás.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.7.2020 18:04 Reaguje na vaber
Pokud by důsledkem takovéhoto neštěstí byl ústup od podobných megalomanských projektů směrem ke klasické a vyzkoušené energetice, tak by bilance mohla být, bez ohledu na šílené počty obětí, kladná.
Např. výše v diskusi zmíněná přehrada na Bílé Desné znamenala celosvětově značné zpřísnění technologie stavby sypaných hrází (včetně dozoru) a je docela možné, že zabránila katastrofě daleko většího rozsahu.

Je určitá nenulová pravděpodobnost, že se něco časem s touto přehradou stane, protože takové obrovské vodní masy navíc jsou často s to vyvolat tektonické pohyby ve svém okolí a podloží - zkrátka, zemětřesení. A je jisté, že v případě válečného konfliktu (třeba při útoku Číny na Taiwan) by to byl perfektní terč.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.7.2020 23:00 Reaguje na Jan Šimůnek
zemětřesení je trošku nadnesený výraz. ale je pravda, že můžeme porovnávat s bílou desnou - tam byla výška hráze zhruba 15 metrů (? - nepamatuji si přesné číslo) a vodní plocha málo desítek hektarů. tři soutěsky mají hráz vysokou desetinásobně a plocha vody jsou jednotky tisíc čtverečných kilometrů (nebudu přece gůglit přesné číslo, řád jakžtakž doufám sedí). pro bílou desnou se stalo kritické sedání eluvia mocnosti okolo pětadvaceti metrů pod hrází, a trvalo to necelý rok od napuštění. v podstatě lokální záležitost. když ovšem máme kolosa rozměrů třech soutěsek, tak se zatížení proponuje do hloubky, která je srovnatelná s mocností zemské kůry, a může dojít (a asi dochází) nejen ke stlačování podzákladí, ale i k prohýbání zemské kůry samotné. což není zas takový problém, odehrává-li se to v liduprázdném vnitrozemí antarktidy nebo gronska a zatížení pomalu roste s přibývajícím sněhem desítky a stovky tisíc let, ale nad údolím, ve kterém žije několik (desítek?) milionů lidí je to docela drama.
pozn.: pořádný geologický průzkum je možný běžně desítky a v odůvodněných případech stovky metrů do hloubky (aktuálně nejhlubší vrt je hluboký něco přes deset kilometrů, ale samozřejmě nejde vrtat všude), dál je to v pravém smyslu terra incognita a jsme odkázání na nepřímé a někdy obtížně interpretovatelné geofyzikální metody.
Odpovědět
JH

Jaqen Hghar

4.7.2020 08:39
Já si dovoluji myslet, že ta přehrada nevydrží věčně, ale protože ji nestavěli odborníci, co staví, opravují D1, tak určitě vydrží, to co má vydržet, někteří argumentují, že zadržená voda moc váží a že bla bla bla a copak tam bylo před miliony let a neváží stejný objem kamene trochu víc než voda?
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.7.2020 13:10 Reaguje na Jaqen Hghar
Jenže když to eroze odemílala, dělo se to velice pomalu a zemská kůra měla dost času na to, aby se tomu mikropohyby přizpůsobila. Nyní se to z hlediska geologie naráz zatížilo.

Druhou věcí je, že po napuštění velkých přehrad se objevují zemětřesení relativně běžně.
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.7.2020 21:17 Reaguje na Jan Šimůnek
z hlediska litosféry samozřejmě problém není. prostě se to o pác milimetrů/centimetrů/decimetrů prohne, žádná hvězdná brána se neotevře a žádný ještírkové se odtud nevysypou. ale tím prohnutím, které je velmi těžko predikovatelné, se může/nemusí rozlámat či jen narušit hráz, a nějak to může/nemusí smést ty miliony obyvatel po proudu.
aby bylo jasno - nevím o tom prakticky nic, číňáci jsou tajemní jako hrad v Karpatech a relevantní technické informace se dohledávají velmi klopotně. netvrdím, že tam problém je - ale může tam být, a takový problém by měl hlavu a patu. je to prostě moc velké, než aby na to platily takové ty ověřené tradiční "zednické" empirie.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.7.2020 12:40 Reaguje na Lukas B.
S tím s vámi zcela souhlasím. Zachránit je může jen to, že vzniklé jezero je hrozně dlouhá nudle, takže zátěž přímo u hráze nemusí být tak velká.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.7.2020 16:57
Víte já bych to nechal na starost čínským odborníkům na stavbu přehrad
a neřešil to zde různými všeználky.Nechci stavbu nekriticky vychvalovat,
ale viděl jsem dokumentární film o jejím projektování,stavbě a všech
bezpečnostních a ekologických aspektech.Kdyby alespoň setina staveb
byla u nás tak dopodrobna vyřešena,tak nebudu mít obavy jezdit vlakem
pod "padacím mostem"jako ve Studénce a nebo se procházet po Trojské
lávce pro pěší.V naší malosti kritizujeme něco,co nedokážeme ani
za sto let a budeme ještě stále pořád plánovat rychlotratě,až už
tam budou jezdit rychlovlaky i do nejzapadlejších měst.Je dobré si
zamést před vlastním prahem a bez znalostí a podkladů dělat nějaké závěry.To,že se to může protrhnout je možné,pokud dojde k něčemu,
s čím se nepočítalo a to platí pro vše,co člověk někdy postavil.
I v přírodě není nic věčné a hroutí se skalní brány,převisy atd.
i kdybychom se na hlavu stavěli.Takže vraťte se domů a nechte
starosti o jejich přehradu jim.Je dost problémů,které je potřeba řešit.Hodiny zabité diskusí o protržení přehrady v Číně,je lépe
věnovat konkrétní činnosti,jako je zasadit pár stromů,starat se
o ně tak,abych se nevymlouval na sucho,když uschnou.Ochránit je
oplocenkou či nátěrem,abych pak nežádal vybíjení zvěře a jiné kraviny.Doufám,že tímto povzbudím alespoň někoho,kdo nabídne své
služby jakýmkoliv vlastníkům lesů pro záchranu naší krajiny,aby
náhodou voda stékající po bezlesých stráních nepřetrhla naše
pidipřehrady.Děkuji za konkrétní čin a přeji souznění při této
práci než vyhrocené a plané diskusní výlevy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist