Na zdraví! Ekovodka má záporné emise, je vyrobená ze znečištěného vzduchu
Air.Co se zaštiťuje patentovaným technologickým systémem, jehož fungování do značné míry vychází z napodobení principů fotosyntézy. Detaily popisu celého elektrochemického postupu jeho vynálezci Stafford Sheehan a Gregory Constantine vcelku dost šetří. I proto vypadá na první pohled celé kouzlo dost nedůvěryhodně: laboratorní sekce plně poháněná solární energií odčerpává, ideálně přímo ze zdroje znečištění, oxid uhličitý a postupně jej chemickou cestou mění na etanol (líh). Ten jakoby vzniká jen tak, ze vzduchu a vody. Konverzní jednotka štěpí vodu na vodík a kyslík; vodík posléze váže na oxid uhličitý načerpaný ze vzduchu, výsledkem je pak alkohol a voda. Ta se odstraňuje destilací.
Na druhé straně nás může trochu uklidnit, že podvodníky s kouzelnou krabičkou by nejspíš lidé z Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) nejspíš prokoukli, stejně jako odborná porota XPRIZE, posuzující nejvýraznější uhlíkové technologie. Od obou se ale Air.Co dočkalo slavného ocenění. „Jediným odpadním produktem je tu kyslík,“ popisuje Sheehan produkt. „V jedné 750 ml láhvi se nachází takové množství CO2, odpovídající životnímu cyklu osmi stromů.“
Malinko zamrzí, že si pro sebe oba vynálezci nechali informaci o tom, jak konkrétně energeticky náročný celý proces je. Koncept produkce alkoholu s negativní uhlíkovou stopou přitom není jejich originálním nápadem. Už v roce 2017 v praxi předvedli technologové na univerzitě v Delftu. Hlavním tvůrčím počinem Air.Co je podání příslušného technického patentu na výrobu vodky ze vzduchu. „Nechtěli jsme vstoupit do globálně spíše přesyceného obchodu s technickým lihem a raději jsme vsadili na cenově atraktivnější model prodeje spotřebního alkoholického nápoje.“
K negativní uhlíkové bilanci (protože oxid uhličitý při výrobě této vodky z ovzduší mizí, respektive je přeměňován na jinou sloučeninu) přispívá i fakt, že k výrobě lihu prakticky není zapotřebí emisně náročné zemědělské produkce. Chuťový rozdíl mezi uhlíkovou a originální vodkou z kvašeného ječmene, brambor nebo kukuřice je prý minimální, cena jedné láhve je asi trojnásobná. Což na vodku, vyrobenou jen ze znečištěného ovzduší, vlastně není vůbec špatné. Na zdraví.
reklama
Další informace |
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (2)
Karel Karel
12.11.2019 17:27za císaře Rudolfa...