Čerstvě vylíhlí kohoutci už nemusí končit v rychloběžném mlýnku. Pohlaví kuřete lze poznat před vylíhnutím
Slepičí vejce, která seženete úhledně zabalená v papírových krabičkách v obchodech s potravinami, jsou neoplozená. Nosnice totiž nutně nepotřebuje kohouta k tomu, aby vajíčka produkovala.
To je současně odpovědí na to, proč průměrná délka dožití samce kura domácího v drůbežím velkochovu činí jeden den.
Tam, kde je akcent na průmyslovou produkci vajec, nejsou zkrátka mladí kohouti zapotřebí. Jen by v chovu zabírali místo. A proto jsou neprodleně odstraněni.
Mezi nejčastěji používané metody odstranění patří vykloubení krčku, udušení oxidem uhličitým anebo rozdrcení tzv. rychloběžným mlýnkem.
Ta poslední metoda zní sice nejdrastičtěji, ale paradoxně patří k nejhumánnějším. K úhynu totiž dochází okamžitě, během jedné vteřiny.
Ročně je takto po celém světě vyselektováno a odstraněno okolo sedmi miliard kuřat kohoutů.
Celá ta praxe s vybíjením kohoutů nedávno oslavila sto let své existence. Ještě předtím byly v rámci jednoho hejna ponecháváni samci i samice, kohouti a slepice. S tím, že ti nadpočetní kohouti byli chováni na maso.
Jenže pak přišel úspěch v selektivním šlechtění, který dal vzniknout odrůdám chovaným ryze na maso, brojlerům.
Brojleři přirůstají a na váze nabírají rychleji. A samice, jak už tu padlo, k produkci vajíček nepotřebují neustálou přítomnost kohoutů. Pro chovné účely jich stačí jen hrstka.
To pro drtivou většinu vylíhnutých kohoutů v chovech orientovaných na produkci vajec znamená cestu k rychlému odstranění.
Jak dokládají průzkumy, většina lidí – pravidelných konzumentů vajíček – o této silně kontroverzní informaci zpravena nebyla. A když už o ní zpraveni byli, většinou se nějak začali zasazovat o změnu situace.
Představa rotující drtičky, do níž se sunou malí žlutí kohoutci, na jemné city skutečně působí silně. A výsledek se dostavil.
Ve formě přijetí zákazu o odstraňování kohoutů. Přistoupili na něj v Německu a ve Francii, v Itálii s ním počítají od roku 2026.
Podstata problému ale zůstala. Velkochovy produkující vajíčka na regály obchodů nemají z kohoutů pražádný užitek.
Nejlepší by bylo, kdyby se kohoutci vůbec nevylíhli.
Přesně na tom pak stojí průlomový objev, který si v roce 2018 nechala patentovat nizozemsko-německá společnost Seleggt (dnes je součástí skupiny Respeggt).
To, co světu nabízel, je určení pohlaví drůbeže ještě ve stavu in-ovo, tedy uvnitř vaječné skořápky.
Není pak třeba, aby se kuře, když to bude kohout, vůbec vyklubalo na svět, aby vzápětí zmizelo v rychloběžném mlýnu.
Kohout se totiž vůbec nevylíhne.
Už v raném stavu vývoje embrya je možné stanovit, zda se uvnitř vaječného obalu vyvíjí slepice nebo kohout. S přesností okolo 98,5 procent.
A vajíčka, která v sobě nesou samce, jsou zpracována na hnojivo nebo krmivo pro domácí mazlíčky.
Metod, kterými lze určit pohlaví drůbeže ještě in-ovo, od té doby vzniklo několik. Některé jsou takzvaně invazivní – mikroskopickým vpichem odeberou tekutý vzorek zevnitř vejce se zárodkem. Jiné, neinvazivní, spoléhají na metody trojrozměrného snímkování.
Nedá se říct, že by obě tyto metody byly naprosto dokonalé. Dříve tolik chválený postup užívaný společností Seleggt se dočkal kritiky za to, že může embryím uvnitř vajíček způsobovat bolest. Není totiž přesně jasné, odkdy může vyvíjecí se embryo něco takového cítit.
Studie, uveřejněná loni v červenci, usuzuje, že oním prahem bolestivosti by mohl být přelom 13 až 14 dne z jednadvacetidenní inkubace.
Odborníci, stanovující pohlaví in-ovo, se pochopitelně snaží tomu předcházet. Ale pokud se pokusí stanovovat pohlaví dříve, možná chyba narůstá a za kohouty mohou být označeny i slepice. Jako krmivo nebo hnojivo pak skončí více vajíček, což majitele drůbežáren netěší.
Za dobré zprávy se dá považovat, že metody in-ovo testování jsou dnes v Evropě na vzestupu.
Pouští se do nich i v zemích, kde zákaz odstraňování malých kohoutů nepřijali. Vajíčka se dnes takto testují v Belgii, Nizozemsku a Španělsku. V součtu se tak praxe odstraňování kohoutů netýká 15 procent evropské produkce, a čísla rychle narůstají.
Odpověď na otázku, jestli bylo dříve vejce nebo slepice, výzkum nepřináší. Metody stanovení pohlaví drůbeže, ještě ve stavu inkubovaného vajíčka, ale může být odpovědí pro rozvoj humánnější produkce vajec.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (10)
Slavomil Vinkler
26.3.2024 06:18Jarek Schindler
26.3.2024 12:27 Reaguje na Slavomil VinklerKarel Zvářal
26.3.2024 06:52Radim Polášek
26.3.2024 08:23 Reaguje na Karel ZvářalTaky kdyby párdenní kohoutci byli nějak cenově zvýhodněni proti jiným párdenním kuřatům či káčatům pro malochovy, lidi by je asi dost kupovali, protože v malochovu některým lidem ten menší masný přírůstek nemusí vadit. Já bych taky koupil, aspoň bych využil zdroje zahrady, které jsou nyní nevyužité.
I když možná, kdybych to propočítal, by bylo lepší řešení místo třeba 15 kohoutků využít ty zdroje pro takových 5 slepic a přebytky vajíček uplatnit prodejem.
Břetislav Machaček
26.3.2024 09:52 Reaguje na Radim Polášekby jste ho v porovnání s kuřetem z drůbežárny považoval za
starou slepici. Já takto kdysi drůbež choval a jeden známý
po mně takového kohouta vyžebral. Nejen že ho manželka
proklela při škubání, ale rovněž celá rodina u nedělního
obědu tuhého kohouta na rozdíl od rychleného kuřete z
drůbežárny. Smůlou pro ty kohoutky, ale opačně i slepičky
pro výkrm je specializace jednotlivých ras slepic. Kdysi
bývaly slepice univerzální jak pro snášku, tak pro výkrm
a uplatnění našlo vše, co se vylíhlo. To ale byla snáška
poloviční a výkrm trval 3x as více déle, než nyní. Je to
o ekonomice , kdy se spotřebuje méně krmiva na následný
produkt a to je i ekologické, když se krmivy neplýtvá.
Oni ti semletí kohoutci a slepičky jsou zase krmivem a
nekončí v kafilérii na rozdíl od propagovaných zubrů .
Já ale zapomněl, že ekologistům o ekonomiku nejde,
neboť je živí dotace.
Radek
26.3.2024 11:01 Reaguje na Břetislav MachačekPetr Pekařík
30.3.2024 22:49 Reaguje na Radekradim buffalo tobias
27.3.2024 22:58 Reaguje na Břetislav MachačekRadim Polášek
28.3.2024 13:11 Reaguje na Břetislav MachačekMěkké maso brojlerů je totiž způsobené více činiteli.
Jednak stravou a rychlým růstem společně s optimální teplotou a nedostatkem pohybu, ale taky fází růstu, kdy se zpracuje. Brojler se posílá na jatka, když nejlepší kusy dosáhnou tak odhadem dvou kilo. Doma se běžně vykrmuje na tři kila, ale snadno může dosáhnout i 5 kilo. Potenciál, jakožto masný F1 kříženec ovšem může mít na osmikilovou nebo ještě větší obludu. Pokud jeho klouby takovou na kuře obří váhu vydrží a neprasknou. Neboli průmyslový brojler se zabíjí ve fázi, kdy jeho hmotnost dosahuje tak pětiny až desetiny dospělé váhy.
Kohout nemasného nosného plemene dosahuje v dospělosti odhadem tak 3 - 4 kila. A spousta lidí ho zabíjí ve fázi, kdy ty 3 - 4 kila má, neboli v dospělosti. Kdyby se měl ten kohout nemasného plemene zabíjet ve stejné fázi růstu jako ti průmysloví brojleři, musel by se zabít v hmotnosti tak s bídou jedno kilo. A tehdy by i ten kohout nemasného plemene měl měkké maso dost blízko tomu měkkému masu toho brojlera. I kdyby se krmil přirozenou stravou a měl by hodně pohybu.
Mimochodem, v takové dost časné fázi růstu dosahují ty zvířata , i brojleŕi i ten kohout nosného plemene největší výtěžnosti krmiva. Jak se kuře stává větší a blíží se dospělosti, výtěžnost klesá. To je hlavní důvod, proč se ti brojleři prodávají v obchodech nejvíc ve hmotnostech 1 - 2 kila, i když mají potenciál přerůst přes 5 kilo váhy.
Kohouty jinak, jak dospívají, začnou velmi cloumat hormony a proto vykazují sami od sebe velké množství pohybu. Na který spotřebují množství energie a to maso je tak "vyběhané", že je tvrdé a šlachovité. A na spotřebu krmiva je ho málo. To maso je tak velmi podobné zvěřině a taky se tak musí upravovat. To znamená tepelně zpracovávat mnohem déle nebo nakládat a ideálně kořenit jako zvěřinu. Pak je takové maso perfektní.
Proto taky v minulosti, kdy kohouty nelikvidovali, ale odchovávali na maso, na nich dělali zákrok, kterým kohout přestal být kohoutem a začal se nazývat kapounem. Ti bývali kohouti tak bez hormonů byli klidní, nervali se, masa tak měli mnohem víc a bylo měkké.
Petr Pekařík
30.3.2024 22:47Jo, jaký je rozdíl v humánnosti zabití zárodku ve vejci nebo za pár dnů po vylíhnutí ?