https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-becvu-je-potreba-nasadit-nejlepsi-utvary-boje-s-organizovanym-zlocinem-mini-novinar-jakub-patocka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Bečvu je potřeba nasadit nejlepší útvary boje s organizovaným zločinem, míní novinář Jakub Patočka

12.1.2023 06:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Otrávené ryby v řece Bečvě.
Otrávené ryby v řece Bečvě.
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Začátkem prosince se v Poslanecké sněmovně konal seminář Dva roky záhad při vyšetřování havárie na Bečvě. Jedním z řečníků byl i šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka, který kauzu Bečva sleduje dlouhodobě. Hovořil o svých doporučeních státu.
 
„Mé doporučení je principiální, dotýká se podstaty státních institucí. Ale právě takovým principiálním přístupem je český stát povinen vůči občanům a demokratickému právnímu řádu,“ míní Jakub Patočka.

Ve svých úvahách přitom vychází z několika premis. Jednak podle něho nemáme co do činění s jedním zločinem, ale potenciálně se dvěma zločiny. Jeden z nich, totiž otrava Bečvy, se podle Patočky vyšetřoval jen na oko, s vyšetřováním druhého se vůbec nezačalo.

Tím druhým zločinem podle něho je podezření na konspiraci několika státních institucí, která měla vést k přesměrování vyšetřování tak, aby se vyloučila z podezření chemička Deza a jako náhradního viníka usvědčila společnost Energoaqua.

„Mimo jakoukoliv pochybnost mám za prokázané, že otravu řeky Bečvy nemohla způsobit Energoaqua,“ říká dále Patočka. „Prokázal to Ivan Holoubek, vyšetřovací sněmovní komise i verdikt okresní soudkyně Ludmily Gerlové.“

Odborných materiálů pro takové konstatování je podle něho dost. „Ale v podstatě stačí, abyste se v daném místě prošli podél Bečvy a je vám jasné, že odporuje fyzikálním zákonům, aby to byla Energoaqua. A je neuvěřitelné, že někdo měl takovou drzost, aby se snažil tuto báchorku nacpat české veřejnosti,“ říká Jakub Patočka.

Důležitý je podle něho i politický kontext celé věci. „Jsou silné indicie, že v té době se politické hnutí Andreje Babiše pokoušelo ovládnout stát,“ tvrdí Jakub Patočka. Ovládnutí státu se mělo dít tak, že konkrétní státní instituce působily jako součást organizační jednotky podnikání tehdejšího premiéra Andreje Babiše. „V Deníku Referendum jsme doložili čistku na České inspekci životního prostředí, kterou provedl ministr Richard Brabec a ředitel ČIŽP Erik Geuss. Doložili jsme, jak se ČIŽP už dříve používala v zájmu společnosti Agrofert,“ argumentuje Jakub Patočka.

Dva druhy kroků

Podle Jakuba Patočky jsou zapotřebí dva soubory kroků, které před volbami politické strany slibovaly, ale k jejímž uskutečnění se dodnes neodhodlaly.

„Jednak je potřeba prověřit kroky všech jedinců a institucí, kteří a které se na možné konspiraci s cílem zbavit Dezu podezření podíleli,“ vyjmenovává Jakub Patočka. „Je to jednak soudní znalec Jiří Klicpera. Pokud si přečtete výkony, které v té věci provedl, pak zůstává rozum stát nad tím, že stále má kulaté razítko. Může být stále zván k dalším případům a může v jiných, ne tak mediálně hlídaných, kauzách činit podobné kroky s podobnými důsledky.“

Podle Patočky je také potřeba prověřit roli Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, která ve svém posudku má závěry, které odporují fyzikálním zákonům. „Co vedlo renomované pracoviště s mezinárodní pověstí k tomu, že do světa vypustilo takovýto paskvil?“ ptá se Jakub Patočka.

V České inspekci životního prostředí musí podle něho dojít k personálnímu auditu. „Inspekce se musí rozloučit se všemi lidmi, kteří se na tomto podíleli. Není to jen Erik Geuss, ale i pan Pallós, je to pan Kůs. Přeci není možné v zemi, která si váží svého právního řádu, své demokratické politické kultury, aby v institucích působili lidé s takto zjevnou předpojatostí,“ míní Jakub Patočka.

Podobný personální audit podle něho musí proběhnout na ministerstvu životního prostředí, kde jsou podle Patočky dosud lidé, kteří to celé kryli.

Prověřit je podle Patočky také postup Policie ČR. „Od role vyšetřovatele Jiřího Hovorky až po policejního prezidenta Jana Švejdara, který to kryl a na tom, že se věc nikdy pořádně nevyšetřila, se musel nějakým způsobem podílet,“ tvrdí Patočka. Prověřit je potřeba také roli státních zástupců. „Jak státní zástupce Jiří Sacher, tak státní zástupce Petr Bareš ten zjevně nevyhovující postup policie hodný nějaké orientální země z počátku minulého století kryli,“ říká Patočka.

Druhý okruh kroků jsou systémová opatření. Podle Patočky je zcela nutné obnovit činnost sněmovní vyšetřovací komise, která všechna podezření do důsledků zdokladuje, zdokumentuje a zveřejní. „Aby veřejnost věděla a aby to mělo pedagogický účinek na všechny instituce, které někdy v budoucnu mohou být vystaveny podobným politickým tlakům. Aby věděly, že se nevyplatí politickým tlakům ustupovat,“ říká Patočka.

Dalším opatřením, které ale vyžaduje politické a organizační rozhodnutí, že se oba výše zmíněné zločiny vyšetří. „Je to otázka priorit, kam policie nasadí práci svých nejlepších útvarů zabývajících se organizovaným zločinem,“ říká Patočka s tím, že existuje vážné podezření, že státní instituce konspirovaly proti veřejnému zájmu, pak se musí řádným způsobem prošetřit.

„Policie dnes již nezajistí žádné hmotné důkazy na místě. Ale stále tu jsou lidé, kteří tam ten den byli. S těmi lidmi se dá mluvit. A k tomu, jak to doopravdy bylo, se dá pořád pomocí výpovědí dopracovat,“ věří Jakub Patočka.

A dodává, že sám má řadu tipů, které chtěl policii dát. „Než jsem zjistil, co je policie zač. A byl bych je ochotný říct ministrovi vnitra, kdyby o to stál. Nebo policejním vyšetřovatelům, u kterých bych si byl jist, že mají reálný zájem na tom, aby se věc vyšetřila,“ říká Patočka.

„Současná vládní koalice dluží odpovědi rybářům, veřejnosti, odvážným expertům, statečné vsetínské soudkyni,“ říká Jakub Patočka. „Je potřeba vyhrnout si rukávy a začít pracovat a dotáhnout to do konce.“


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (52)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

12.1.2023 08:20
A nebudou ty nejlepší útvary pro boj s organizovaným zločinem chybět jinde?
Odpovědět
EP

Emil Paryba

12.1.2023 09:22 Reaguje na Richard Vacek
Na tenhle kroužek stačí schopný vyšetřovatel a dva operativci. Pokud jim do práce nebude házet vidle prohnilé policejní vedení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 10:47 Reaguje na Richard Vacek
A kde? Jaká větší kauza organizovaného zločinu se dnes vyšetřuje?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.1.2023 11:17 Reaguje na Pavel Hanzl
MŽP - pan korupčník z Brna a je naprosto bez viny. Cha, a jak se mu náměstkuje?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 12:38 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pokud nebyl vyšetřován ani obviněn, je bez viny. čus.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

26.1.2023 12:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Stejně jako DEZA...zdar soudruhu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.1.2023 19:36 Reaguje na Jan Kos
A PROČ nebyla DEZA vyšetřována, když je to první a stále hlavní podezřený? Není vám to divný?
Odpovědět
EP

Emil Paryba

12.1.2023 09:28
Vypadá to tedy, že policie naskočila na falešnou stopu vytvořenou pravděpodobně jedním soudním znalcem a s klapkami na vočích to kucí dotáhli až k obžalobě.
Jirka Klicperů zatáhl oponu nad důkazy.

Pokud se vyšetřování ujali soudruzi z NKVD, asi by to i dnes do tejdne rozlouskli.
Takhle budem sledovat soudní proces během celého roku, abychom se dozvěděli, že to spol. EA nezpůsobila.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 10:48 Reaguje na Emil Paryba
Otázkou je, PROČ naskočili a stopu, která byla od začátku jasně chybná. Na to je jedno výstižné slovo: korupce.
Odpovědět
va

vaber

12.1.2023 09:32
já bych si rád vyslechl přednášku pana novináře Patočky o odporování fyzikálním zákonů, vidím ,že je na to největší kapacita,
minule novinářka Vlasatá a nyní Patočka
vlastně novináři jsou největší odborníci na všechno a vše co napíší je vždy pravda a nikdy nepíší účelové články na objednávku a nikdy nepřekrucují fakta ,
jsou to polobozi ,nebo si to o sobě myslí

Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

12.1.2023 09:41 Reaguje na vaber
Takových je hodně, hlavně na diskuzích na internetu, že pane.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

12.1.2023 10:24 Reaguje na vaber
Jednoduché - taková toxická látka prostě nemohla proudit skoro 4km u břehu, aniž by zabila jedinou rybičku a poté zabila VŠECHNY ryby. Jak prosté milý Watsone.
Ledaže by to posílali v rozpustných kapslích
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 12:42 Reaguje na Emil Paryba
Poslední varianta je, že Zlobr z EA dojel s fekálem k řece (vede tam cyklostezka) a nalil před vyústění ze Lhotky ten jed do řeky.
Jednu, ale zdánlivou chybu to má v tom, že v neděli v poledne ho tam nikdo neviděl. Ale je propojen s agentem 007 a tem mu půjčil fekál, který je pomocí kamer neviditelný. Jak prosté, pane Watsone.
Odpovědět
va

vaber

13.1.2023 09:28 Reaguje na Emil Paryba
nějak sis to popletl a Hanzl umí jen opakovat, je opožděný, jinak by jsi věděl ,že Watson byl jen doktor, pomocník a ne detektiv,
vzpomínám jak novináři psali o aféře Babiše ,,korunové dluhopisy,, nezajímalo je kdo to schválil a proč,nezajímalo je, co je to,, tax avoidance" and "tax evasion",nechtěli slyšet o desítkách jiných firem kterých se to týkalo ,jen o jediné Babišově,
vzpomínám i na,, Čapí hnízdo,, dotace, která byla vyhlášena jako nejlepší, než to vzali do ruky ti spravedliví a novináři otočili,
spoléhá se na krátkou pamět plebsu,
ale já se nezastávám nikoho ani Babiše, jen si nechci nechat vymývat mozek každým pisálkem co slouží stejně zlému a špatnému pánovi a nebo to dělá z mladistvého nadšení hlouposti a nezkušenosti,
v případě, Hladík, se neřeší zdali je to správný kandidát nebo ne,nikdo si o tom netroufl napsat ani řádku,řeší se úplně něco jiného ,ústava a zlý Zeman, prostě problém se převede na jiný a ten se předhodí plebsu a jitří se vášně ,to je důležité, na původní problém se zapomene,
tak se vymývají mozky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.4.2023 09:13 Reaguje na vaber
Samozřejmě jsou to nesmysly. Korunové dluhopisy zařídil Kalousek pro malé střádaly, kteří je kupují z už zdaněných peněz, proto na nich není už daň. A Bába si je koupil za peníze Agrofertu, takže se vyhnul zdanění v řádu stovek miliónů, což je klasický daňový podvod. Jak prosté milý Watsone (vy taky najste detektiv).
Nevím, kdo vyhlašoval co o Čapáku, ale byl to jasný dotační podvod, dokázal to evropský OLAF.
Nevím, co si nechcete vymývat, ale v koblize vám toho už asi moc nezbývá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 10:50 Reaguje na vaber
Když orgánové OČTŘ prokazatelně nekonají, musí konat novináři. Od toho média totiž máme, to fakt nevíte?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.1.2023 09:36
Po dvou letech vychladla materiální stopa natolik, že by nepomohl ani Sherlock Holmes s doktorem Watsonem.

Soud skončí trapasem pro státního žalobce a skutečný viník bude v pohodě.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

12.1.2023 10:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
K tomu faux pas od počátku celé "vyšetřování" směřuje
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 10:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pořád doufám, že těch 130 rozborů je v archivech laboratoří, které dělaly rozbory. A pokud s z nich nezjistí, kdo Bečvu otrávil, tak se zjistí, kdo měl konat a nekonal, tj. trest za "zločinné spolčení". To by byl uspokojivý výsledek, bo problém není ani tak ta Bečva, ale ta korupce kolem.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.1.2023 13:55 Reaguje na Pavel Hanzl
úroč po více jak roce od nové vlády není změna ve směru vyšetřování? Ruka ruku myje?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.1.2023 09:26 Reaguje na Slavomil Vinkler
To vyšetřování není záležitost vlády a ta do toho NESMÍ zasahovat vůbec, to bychom byli zpátky u babiše.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

16.1.2023 08:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslím, že nějakých 130 rozborů není důležitých. Zásadní byly i podle prof. Holoubka vzorky odebrané v den hvaárie. Ty snad odebírali hasiči, něco nějaký úřad a jeden vzorek čižp. O vzorcích od hasičů tam někdo mluvil, ty výsledky jsou již veřejné, musel bych to dohledávat, ale hovořilo se vo tom
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.1.2023 14:48 Reaguje na Emil Paryba
Těch 130 vzorků odebírali vzorkaři hned po nahlášení havárie v neděli po poledni. Sešlo se tam asi sedm organizací, bylo to v médiích, nějaký chlap ukazoval, jak se to správně dělá atd. Sledoval jsem to celé odpoledne. Na Povodí mi potvrdili, že vzorky analyzovali a výsledky předali PČR.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

31.1.2023 03:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Žádných 130 vzorků nikdo v neděli po poledni neodebral. Trošku si to pletete s divadlem, které ČIŽP předváděla během týdne po havárii.
V den havárie ČIŽP odebrala jediný vzorek. Zbytek sebrali hasiči a rozhodně jich nebylo 130, to je nesmysl a jedná se o celkový počet vzorků odebraných v průběhu týdne. Těch bylo celkem kolem 150.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-v-den-havarie-jsme-z-becvy-odebrali-jeden-vzorek-priznal-inspektor-203149
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.4.2023 09:23 Reaguje na Emil Paryba
Ten Kús samozřejmě lže jak Lavrov a je mi divné, proč nestojů u soudu ten, kdo měl na starosti, aby se vzorky odebraly.
V neděli odpoledne se tam sjeli vzorkaři z Povodí, Krajské hygieny, odbor ŽP z Valmezu, hasiči, rybáři, ČIŽP a co kdo další a jak je možné, že nic neodebrali? To byli všichni rázem po mrtvici nebo úplně ožralí?
Jednu dobu ouředníci ČIŽP tvrdili, že vrozky s "ztratily!, některé se "rozbily v autě".
PROČ NESTOJÍ PŘED SOUDEM? Proč je tam nějaký Havelka, který s tím prokazatelně nemá nic společného?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.1.2023 09:49
„Mé doporučení je principiální, dotýká se podstaty státních institucí. Ale právě takovým principiálním přístupem je český stát povinen vůči občanům a demokratickému právnímu řádu,“ míní Jakub Patočka.

Na této obecné úrovni lze s panem Patočkou jen souhlasit. Trochu ale zaráží jeho selektivní přístup. Evidentní trestné činy subjektů státní moci v případě fotovoltaického tunelu mu zjevně nevadí. Čím to je?
Odpovědět
EP

Emil Paryba

12.1.2023 10:21 Reaguje na Jiří Svoboda
To už je více než 12-ti letá historie
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.1.2023 16:26 Reaguje na Emil Paryba
Ale za půl bilionu. Stovky miliard by z toho pořád mohlo být.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2023 10:57 Reaguje na Jiří Svoboda
Tohle se přece soudí už asi 12 let, už málem udělali Vitáskovou, jenže to bylo politické rozhodnutí a to se soudit nedá. Bo bylo legální. Bečva ne, to je zločin.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.1.2023 16:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Nastavení výkupních cen v rozporu se zákonem se nesoudilo. To se jistě dá soudit jako zneužití pravomoci úřední osoby. To byl mnohem větší zločin za stovky miliard než 40 tun ryb.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.1.2023 09:32 Reaguje na Jiří Svoboda
Tahanic kolem toho bylo něurékom, pokud by se jednalo o trestný čin, určitě by to někdo k soudu hnal.
Problém je v tom, že tehdy ty technologie byly tak drahé, že se o tunel až tak moc nejedná, ale problém byl v mediální hyenizaci celého. Výsledkem bylo, že v době, kdy šly komponenty na desetinu ceny, výstavba se zastavila a rozjela se až v poslední době. Tím jsme ztratili možná 10 let, což se samozřejmě čistě náhodou kryje s vládou soudruha estébáka.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

12.1.2023 11:46 Reaguje na Jiří Svoboda
Třeba odpadové podnikání pana Křetínského ...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.1.2023 08:57
Po prezidentských volbách o Bečvě nebude v novinách ani pípnutí, pokud
nepůjde o stručnou informaci od soudu. Prostě Čapí hnízdo nevyšlo, tak
je tu opět Bečva, ale nikoho už nezajímá, že za dva roky se s vodním
zákonem nepohnulo ani o píď a v kompetencích jednotlivých kontrolních
a havarijních složek stále vládne chaos. Zase budou vzorky odebírat asi
všichni a podle vlastního úsudku místo metodiky vedoucí k prokazatelnosti
viny. Je vidět, že se z toho stalo politikum a schází snaha předejít
podobným případům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.1.2023 09:36 Reaguje na Břetislav Machaček
Jistě. V systému, kde vládne korupce, nemůžete čekat žádné pozitivní změny. Spíš naopak, ti odpovědní lidé, kteří mají telefon na nejvyššího, budou na vše mastit s tím, že každá další havárie dopadne jak Bečva. A pokud by se, nedejBože stal presidentem, dají se očekávat další děsivé události.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.1.2023 16:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Pozor na stihomam jménem Babiš. To by chtělo vyšetřit
a nasadit léčbu! Jakpak prezident ovlivní policejní vyšetřování a rozhodnutí soudu? Teoreticky to mohou pouze rezortní ministři zaúkolováním svých po volbách vyměněných ředitelů a ti mohou zatlačit na vyšetřovatele, pokud ti
čestní ale raději neodejdou do civilu, jak se momentálně
hromadně děje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.1.2023 17:10 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy nevíte, jak funguje mafie, že?
To je pralelní stuktura moci, která je nezávislá na orgánech státu, má svoje vlastní pravidla a je tím propojena s organizovaným zločinem, využívá korupci proto je ilegální.
Problém nastává tehdy, kdy cappo di tutti capi se stane vysokým představitelem státu a tím je celý zločinný gang legalizován a mafiánské praktiky se stávají oficiální politikou státu.
Důkaz: za Babiše ministerstvo financí "klekalo" na vybrané firmy nechalo je zbankrotovat a VBába ji oak ukradl. Likvidovalo firmy falešnými zajišťovacími příkazy atd. atd.. Tohle je zločinné jednání nomero uno.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.1.2023 17:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Už jste na toto konání podal trestní oznámení? Ne?
Tak tu zase netvrďte něco o čem víte prd. Vám stačí
výplach mozku od novinářů a bez soudu znáte viníky.
Máte možnost ty úředníky zažalovat a zažalovat už
rok i Babiše bez obav, že ovlivní policii a soudy.
Nebo si myslíte, že jsou jim všichni uplaceni a
nebo s ním sympatizují? Uvědomujete si vůbec, že
obviňujete i ty úředníky a policii? Být těmi
úředníky a policisty, tak vás ženu před soud a
budete konečně vědět, že pomluva je trestná!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.1.2023 09:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy se tváříte, jako byste spadl zrovna z višně. Pokud mafie vládne 8 let, má čas se etablovat do nejdůležitějších oblastí státní správy, což je policie a státní zástupci (nevím, jak soudy). Proč byl vyhozen řaditel GIBS pan Murin?

"Na počátku roku 2018 se GIBS dostala do oblasti zájmu veřejnosti, když premiér Andrej Babiš projevil snahu zbavit ředitele GIBS Michala Murína jeho funkce. V březnu 2018 s ním zahájil kázeňské řízení o přestupku.[13] Tento jeho krok vzbudil kontroverze, jednak kvůli obavám z domnělé snahy Babiše ovlivnit běžící vyšetřování jeho osoby v souvislosti s podezřením z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo, jednak proto, že v tomto případě předseda vlády použil zákon platný pro řadové policisty, kterým Michal Murín nebyl.[13] Spekulacím měl nahrávat i fakt, že se po tomto kroku GIBS skutečně začala zajímat o novináře, kteří v minulosti informovali veřejnost o některých jednotlivostech v souvislosti s Babišovou kauzou Čapí hnízdo.[14][15]" wiki
Odpovědět
EP

Emil Paryba

16.1.2023 18:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Murín z GIBS letěl po právu. Na to se rádo a rychle zapomíná, ač jsou pro to důkazy. Vše se událo diplomaticky a relativně v klidu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 08:28 Reaguje na Emil Paryba
Pojem poprávu je dost ošemetný, ale letěl hlavně kvůli tomu, že nechtěl krýt bábovy zločiny.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

17.1.2023 09:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Nemá smysl vám vyvracet vaši víru.
Výtky vůči GIBS se táhly od roku 2014, 2015

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/policie-gibs-ucelove-zahajene-ukony-v-trestnim-rizeni-uniky-dragoun_1909240632_miz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 11:36 Reaguje na Emil Paryba
Jistě, vůbec si nemyslím, že byl GIBS stejně, jako žádná jiná státní organizace stoprocentní. Když ale trestně stíhaný premiér vyhodí současného ředitele a dá tam svého, který začne stíhat Nevtípila, který čapák vyšetřoval, tak to má být asi tak co? Decentně se tomu říká střet zájmů, ve skutečnosti je to korupce jak čapa.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

18.1.2023 17:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Jestli považujete Nevtípila za ztělesnění ctnosti, budiž. Navíc ho nikdo nestíhal

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2714162-soudkyne-si-v-rozsudku-ke-kauze-neograph-stezuje-na-vysetrovatele-nevtipila-stejny
Odpovědět
EP

Emil Paryba

16.1.2023 18:50 Reaguje na Břetislav Machaček
Trestní oznámení byla podána, ale vše bylo prý OK. Tak se kryje zločin oficiálně. A plebs to žere a hltá.
Pravda vyjde najevo až u soudu, přesněji jen část pravdy - že spol. EA Bečvu neotrávila.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.1.2023 11:39 Reaguje na Emil Paryba
Ledaže by to dopadlo jak Čapák. Asi to bude velmi záležet, kdo bude president. Je to sice šílená předstva, ale naše ještě jakž takž funkční demokracie už dlouho odchází k Neumětelům.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

13.1.2023 22:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale chyba přece není primárně ve Vodním zákoně! Zbastlili to zúčastnění. A teď je třeba zjišťovat, jestli z hlouposti a nekompetence, a nebo z jiných důvodů. Víte, řada jiných podobných havárií se prostě promptně vyšetřila, protože všichni konali, jak měli a jak bylo pro úspěšné řešení problému třeba. Ne, na Vodní zákon se, prosím, nevymlouvejte. Když budete chtít, všude najdete kličku, jak se ze zodpovědnosti vymotat.
Mně se zdá docela pravděpodobný scénář, kdy při úhynu ryb všechny napadlo, že je to z Babišovy Dezy. Zděsili se, že je to průšvih, pojal je strach o své existence (taky věděli, jak Babiš zachází se svými odpůrci) a prostě ten začátek podělali: nezahájili odběr vzorků v odpovídajícím rozsahu, neanalyzovali, co měli a jak měli, část vzorků nechali s nejapnými argumenty zkazit. No a když nejsou vzorky, tedy jasné důkazy, zbývá prostor pro spekulace a jejich vyvracení, což ocení zejména advokáti hlavního podezřelého.
Autora článku si osobně vážím, protože se dlouhodobě a systematicky snaží přijít věci na kloub. Snaží se ukázat na slabá místa. a snaží se nás burcovat, aby nám takovéhle věci nebyly prostě jedno.
A k Babišovi. Osoba v tak obrovském střetu zájmů je pohroma pro všechny politické funkce. To je nejzákladnější sdělení. A také nejdůležitější. Ať už ta chemie tekla odkudkoli.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.1.2023 14:41 Reaguje na Jindřich Duras
Vodní zákon musí přesně stanovit třeba rajonizaci v dané
lokalitě, aby se jedna krajská ČIŽP nevymlouvala, že to
má dělat ta sousední. Taky aby vzorky odebírali ti, co
tam mohou být první (místní státní hasiči)a mají k tomu
patřičné znalosti, vybavení atd. Duplicitní odběry sice
být mohou, ale soud by měl váhu přikládat těm oficiálním.
Zajisté víte, jak dopadnou špatně odebrané a skladované
vzorky byť odebrané prvé a v dobré víře, když je neuznají
znalci a napadnou je advokáti obviněných. Ty kompetence
musí dostat hlavně ti nestranní (hasiči) a ti, kdo znají
místní poměry(opět ti hasiči se znalostí výpustí a hlavně
disponující havarijními plány znečišťovatelů). Havarijním
plánem musí disponovat každý podnik a měl by mít kopii
i hasičský záchranný sbor, aby věděl, čím neutralizovat
jedy se kterými podnik disponuje. Je to stejné jako u
označení třeba cisteren a železničních vozů opatřených
výstražnými tabulkami, ze kterých je hasičům ihned jasné
čím a jak zasáhnout. V havarijním plánu musí být s jakými
látkami podnik pracuje, čím se neutralizují a jak lze
zamezit jejich dalšímu unikání. Něco málo o tom vím a
pokud v tom bude nadále chaos, tak to bude stále stejné.
Po zrušení podnikových vodohospodářů přešly kompetence
často na obětní beránky, kteří o tom nic nevědí a pouze
to podepisují. Část otrav tak nikdy nebude vyšetřena a hlavně jim nebude možno předcházet a čelit. Hasiči mohou disponovat běžnou soupravou ke zjištění i toho chlóru o kterém tu stále někteří melou a kterou má kdejaký vojenský chemik. Snažit se ho prokázat čichem mi připadá jako za
1 sv. války, kdy ho zjistili, až se dusili a slepli. Pokud někdo cítil chlór na mostě nad řekou, tak už by to ti rybáři blízko hladiny měli za sebou, protože se plazí u země a má tam o mnoho větší koncentraci, než několik metrů výše na mostě. Jinak působení podnikatelů v politice není pohroma,
protože je jedno, jestli je tam sám a nebo tam za sebe
někoho nastrčí. Stačí, když nějakého užitečného blba někam
vyšle a sponzoruje mu volební kampaň. Babiš alespoň nese
svoji kůži na trh na rozdíl od jiných podnikatelů, kteří
jsou loutkovodiči politiků. Zákony o střetech zájmů se
jich tak netýkají a špinavou práci vykonají politické
loutky. Jen se koukněte, kdo vše se cpe dnes do politiky
a co vlastně umí! Přečte návrh zákona sepsaný lobbisty,
ani tomu nerozumí, ale za úplatu se za to rve jako lev.
Podnikatel je pěkně za bukem a pokud jedna loutka selže,
tak si "koupí" jinou. Nejsem naivní jako řada zdejších
diskutérů, kteří věří na spravedlnost podle dnešních
zákonů, které jsou nejednoznačné se spoustou vyjímek
a právnických kliček. Otázkou je, zda jsou zákony lidovou
tvořivostí poslanců-neumětelů a nebo záměrnými paskvily
umožňujícími z malérů vyklouznout. Přikláním se ale spíše
k té druhé možnosti, je to záměr!
Odpovědět
EP

Emil Paryba

16.1.2023 18:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Rajonizace je daná, zde bohužel řeka Bečva toto nerespektovala a teče si přes dva kraje, aniž by si vybrala, který inspektorát bude řešit případnou havárii.
ČIŽP toho akorát využila, přesněji zneužila
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.1.2023 09:44 Reaguje na Jindřich Duras
Já osobně si myslím (a mám to podložené výrokem p. Brabce, že "viník bude odhalen v řádu hodin"), že v neděli odpoledne to proběhlo zcela normálně. Samozřejmě zmatky, ale vzorkaři vzorkovali, rybáři lovili ryby a novináři reportovali.
Ale v pondělí se to doneslo nejvyššímu, ten na to dal ban a od té doby všichni zodpovědní kličkují a lžou.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

13.1.2023 09:53
Kdyby tento text nenapsal pan Patočka tak by se dalo i polemizovat s napsaným textem, ale protože panu Patočkovi nevěřím ani pozdrav, tak je text irelevatní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.1.2023 09:38 Reaguje na Vladimír Hošek
To je ovšem pouze vás osobní problém.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.1.2023 13:58
Jestli to je ten jakub Patočka, kterého myslím, tak to je radikální zelený levičák, k jehož výplodům je třeba přistupovat extrémně rezervovaně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist