https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vime-jenom-to-jak-se-havarie-na-becve-urcite-nestala-rika-jakub-hruska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Víme jenom to, jak se havárie na Bečvě určitě nestala, říká Jakub Hruška

6.1.2023 06:08 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pokus se solankou začíná.
Pokus se solankou začíná.
Foto | Jakub Hruška
Začátkem prosince se v Poslanecké sněmovně konal seminář Dva roky záhad při vyšetřování havárie na Bečvě. Jedním z řečníků byl i přírodovědec Jakub Hruška, který na Bečvě provedl pokus se solankou, který měl vyvrátit oficiální vyšetřovací tezi.
 
Podle ní se znečištění do řeky dostalo z areálu společnosti Energoaqua v Rožnově pod Radhoštěm. Kyanidy se tři a půl kilometru držely při pravém břehu a teprve pak se rozmíchaly do celé řeky a začaly trávit ryby.

Tuto verzi měl podpořit pokus soudního znalce Jiřího Klicpery s barvicí látkou, fluorosceinem. Podle Jakuba Hrušky je ale pokus Jiřího Klicpery zcela neprůkazný.

„My jsme použili metodu, která je známá víc jak sto let: do řeky jsme vypustili roztok chloridu sodného. Chlorid sodný je dobře rozpustný a má podobné chování jako kyanidy,“ vysvětluje Jakub Hruška. A dodává, že má jisté pochybnosti o tom, že otravu způsobily kyanidy.

„U rožnovské výpusti jsme vylili roztok 20 kg soli a stoupli jsme si pod první jez,“ popisuje průběh pokusu Hruška. „Vpravo u břehu jsem stál já, vlevo rybář Lukáš Gerla a na břehu stál rybář Stanislav Pernický, který zapisoval hodnoty, které jsme mu hlásili. Já a Lukáš Gerla jsme měli v ruce konduktometry, které měří vodivost vody. A čekali jsme, až roztok chloridu sodného přiteče.“

Měření probíhalo asi 800 metrů od rožnovské výpusti. Za hodinu a 40 minut po vylití roztoku se na konduktometrech začalo něco dít. „A na obou stranách řeky jsme měřili identické hodnoty, jak v proudnici vlevo, tak v tišině vpravo, koncentrace byly prakticky identické,“ shrnuje výsledky Jakub Hruška.

Trvalo hodinu dvacet minut, než mrak chloridů odtekl. „Už jen na těch 800 metrech se chloridy stihly rozprostřít jak na šířku toku, tak i podélně. Byl to prostě mrak, který nemohl žádnou rybu minout. Natož aby minul všechny,“ vysvětluje Jakub Hruška, v čem je oficiální vyšetřovací verze vadná.

Znalecký posudek se totiž opírá o to, že se jed mísil až po 3,5 km. „A my ověřili, že to v žádném případě není možné. Leda by na Bečvě přestaly platit chemickofyzikální zákony,“ tvrdí Hruška.

Konduktometr
Konduktometr
Foto | Jakub Hruška

Jeho závěr je, že toxiny zcela určitě nevytekly z rožnovské výusti.

Hruška připomíná investigaci Deníku Referendum, díky kterého bylo zjištěno, že v noci na neděli došlo v Deze k havárii na kaustifikační jednotce fenolů. „To dlouho nebylo známo ani policii, ani inspekci. Deza to pak označila ne za havárii, ale provozní událost. Látky, které z toho unikly, mohly být tím důležitým prvkem havárie,“ myslí si Hruška.

Otravu totiž podle něho nemusely nutně způsobit kyanidy. „Nejvyšší koncentrace kyanidů ve vzorcích je 0,36 mg/l, což nestačí k tomu, aby to při dalším ředění v toku vytrávilo tolik ryb,“ říká Jakub Hruška.

Jsou tu další varianty, z nichž Hruškovi nejpravděpodobnější připadá chlor či chlornan. „Lekce k průmyslové chemie říká, že oxidace organických sloučenin a kyanidů se v průmyslových podmínkách provádí chlornanem. A mohlo dojít k předávkování chlornanu, který se do řeky dostal v příliš vysoké koncentraci,“ uvažuje další možnosti Jakub Hruška.

Jak připomíná, rybáři na pach chloru upozorňovali, měli i nějaké zdravotní problémy, které chloru odpovídají. V řece se nalezly i poleptané ryby. „Nebylo jich moc, ale byly,“ říká Hruška.

Volný chlor byl podle Hrušky v několika vzorcích, v těch, kde se chlor nechal analyzovat. „Ale takových vzorků bylo hrozně málo,“ připomíná Hruška.

Naměřené výsledky.
Naměřené výsledky.
Foto | Jakub Hruška

Pokud byl v řece chlor, znamená to podle Hrušky, že ten, kdo havárii způsobil, o havárii věděl a snažil se jí sanovat. „Je tedy někdo, kdo ví, jak to celé bylo,“ myslí si Jakub Hruška.

„A vůbec se vzorky neanalyzovaly na fenoly. Takže nemáme žádnou informaci, jestli fenoly v řece byly či nebyly,“ říká Jakub Hruška.

Jakub Hruška pak na adresu obviněné společnosti Energoaqua konstatuje, že na základě předložených důkazů nemůže žádný soud společnost odsoudit. „Obžalovaný to nespáchal, ale viníka jsme nenalezli. Takže to nejspíš bude jako podle vtipu kreslíře Miroslava Kemela, že Bečva spáchala sebevraždu,“ uzavřel Hruška.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (348)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.1.2023 06:55
Pokud obhajoba povolá Jakuba Hrušku jako svědka a soud jí vyhoví, může se státní zástupce jít vycpat.
Klaním se k verzi zde uvedené, někdo přehnal neutralizaci kyanidů chlornanem a stále mlčí, kdopak by to tak mohl být ? ( Lhal jsem kvůli dětem, jsem především táta )
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 09:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Omyl. Ten s tím skutečně nic společného nemá, určitě nepracuje jako vedoucí odpadového hospodářství v DEZE. Pouze to celé zkorumpoval.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

6.1.2023 09:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkorumpoval kdo a konkrétně co? Pokud můžete být konkrétní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 10:31 Reaguje na Emil Paryba
V prvním kole ČIŽP, který vše nic neudělal a vše zametal pod kobererc, pan Geuss vydával vyloženě komická prohlášení, kdy vypouštěl mraky mlhy, pokaždé jiný.
Pak policii, která sebrala rozbory vzorků, uvalila na ně embargo a teď tvrdí, že žádné nejsou. K tom smozřejmě Brabec, který hned v pondělí ráno tvrdil, že DEZA to rozhodně být nemohla atd. atd. atd.
"Jsem přesvědčen, že v případě, že Policie ČR podrobí výslechu senátora ing. Pavla Pustějovského, bývalého ředitele DEZY, pravou ruku premiéra Babiše, ihned se dozví pravdu,/pokud ji řekne/. Ing Pavel Pustějovský je odpovědný za práci ČIŽP, je hlídačem státu ve věci ŽP, zastává tuto funkci i v senátu a parlamentu ČR. Domnívám se, že je tím, kdo ve věci zná pravdu a dá se předpokládat z průběhu uveřejněných materiálů Janem Husákem, také tím, kdo s velkou pravděpodobností kryje a manipuluje informacemi, Policií ČR. Domnívám se, že je plně odpovědný za stav, že Policie ČR viníka dosud nenašla a asi nenajde. V takovém případě by měl ihned odstoupit Policejní ředitel ze své funkce. Jan Tauš, asistent ombudsmana ČR JUDr. Otakara Motejla v důchodě. v.r."
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jan-husak-nevyjasnene-okolnosti-otravy-reky-becvy
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

6.1.2023 10:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano. Táta, který má strach ze syna, že ho chce vyvraždit rodinu.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

6.1.2023 07:54
je to smutne... nekdo vysoko o tom musel vedet, protoze se behem dne zacla hlasit umrti ryb a prehrada bystricka uz otvirala stavidlo a to si myslim nejde jen na povel nejakeho rybare nebo tereniho pracovnika inspektoratu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 09:36 Reaguje na mara polasek
Je to divné, ale možná je záchranný systém tak propojený, že tak reaguje. Divné by to bylo, kdyby stavidla šla dolů ještě dřív, než se našly scíplé ryby. To se snad taky ví.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 08:18
Je rozdíl mezi letální dávkou a letální koncentrací. Pan Hruška říká A, ale zapomíná na B. Stejně tak je rozdíl mezi komplexně vázaným kyanidem a volným kyanidem, který by se choval jak pan Hruška uvádí. Nevím jaké přesvědčení ho vede k úvahám o jednoduchých kyanidech když pan obviněný ředitel mluví o kyanidech vázaných komplexně, vis odkaz https://www.youtube.com/watch?v=qO8PGDaztuI

možná by nám mohl vysvětlit i toto, obrázek si o tom může udělat každý sám
Odpovědět
EP

Emil Paryba

6.1.2023 09:35 Reaguje na Jan Kos
To je jen dobře, ne? Toxicita vázaných kyanidů je nižší, než u volných.
Koncentrace 0,36mg/l CN celkových nestačí na kompletní vytrávení daného úseku. Tím je řečeno vše - CN zkrátka otravu takového rozsahu nezpůsobily, byla tam ještě další látka. Howgh
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 10:02 Reaguje na Emil Paryba
No ono taky záleží, jak dlouho to ty rybičky musely papat. Pak se tedy nebavíme o letální koncentraci ale o letální dávce. Toxicita CN komplexu je nižší v tom smyslu, že jsou stabilnější, v iontové formě jde pak už jen po množství CN- aniontů a protiontů, jako v tomto případě Cr, Cu, Ni, atp... tyto kovy jsou taky pro vodní život toxické a působili zřejmě v zájemné synergii. Komplexy jsou poměrně stabilní i při nižším pH, ne ale pokud jsou vystaveny UV (sluníčku). Pokud by celkové CN byly v kocentraci 0,36 mg/l a odpovídaly by volným CN, pak v literatuře se dočtete, že letální koncentrace pro vodní život CN- aniontu se může pohybovat od 0,01 do 0,1 mg/l
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 15:52 Reaguje na Jan Kos
Ano, podle vás to rybičky papaly od středz, či jak dlouho z Rožnova pomalu vypouštěli CN
20.9.2020 v neděli na signál či povel se všechny napapané rybičky otočily břichem vzhůru, jako akvabely.
Pěkná pohádka. Co tam máte další?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 16:03 Reaguje na Emil Paryba
zjednodušujete to
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 17:37 Reaguje na Jan Kos
ohledně hromadného úhynu bez jediného asynchronu jsem se vyjádřil v jiném příspěvku, co vy na to?
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 17:48 Reaguje na Jan Kos
Co jsem zjednodušil?
Že například pstruh je senzitivnější než parma?
Že ostroretka je senzitivnější než parma?
Že malá rybička je méně rezistentní vůči delší expozici než velká?
Jak je možné, že všechny ryby uhynuly během zhruba hodiny?

Prostě přišla toxická vlna, expozice netrvala dlouho a spláchla vše živé.
Tohle takové malé koncentrace CN jako v Bečvě nedokáží.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 21:32 Reaguje na Emil Paryba
to mluvíte o té vlně s chlornanem, to byla ta druhá, první ryby hynuly kvůli kyanidům - první vlna
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 21:34 Reaguje na Jan Kos
díky první vlně mohlo hodně ryb uplavat, copak to nechápete??
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 22:47 Reaguje na Jan Kos
mohlo - to je hypotetické tvrzení
Ve skutečnosti navíc žádná první vlna nebyla
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 21:41 Reaguje na Jan Kos
https://www.youtube.com/watch?v=Z-6A5d2rrAs svědek chlor necítí !!! Proberte se
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 22:03 Reaguje na Jan Kos
https://www.youtube.com/watch?v=ezbif8u1X5U
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 22:46 Reaguje na Jan Kos
ztráta času, víte příliš málo

žádné ryby díky první vlně neuplavaly, protože žádná první vlna nebyla

jako placený troll odvádíte sjednanou práci

pokud nejste placený troll, pak stejně světskou slávu nezískáte

pokud jste bývalý zaměstnanec spol. EA, pak si v klidu foukejte bebíčko

Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 23:02 Reaguje na Emil Paryba
nic nižšího jsem od vás nečekal
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 23:05 Reaguje na Emil Paryba
pokud svědek necítí chlor a jsou tam ještě živé ryby které zkomírají spolu s mrtvými, je to důkaz o napapání se komplex. kyanidy, kovy a taky o první vlně. nic víc nic míň
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 09:50 Reaguje na Jan Kos
Chlór cítily desítky rybářů, které pálily a brněly ruce a další lidé, kterých není málo
Takže nevím, kdo vám bude dále papat výmysl o napapání ryb komplex. kyanidy

Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 13:26 Reaguje na Emil Paryba
zapomínáte kde a kdy je začaly pálit ruce a to je důležité. velmi důležité
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 23:14 Reaguje na Emil Paryba
pokud jste schopný ignorovat i toto, pak jste placený troll vy
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 10:20 Reaguje na Emil Paryba
A máte pravdu s tou další látkou a to chlornanem, tím to zhoršili fatálně, když se "zahlazovaly" stopy po CN, nalili tam toho víc než bylo zdrávo
Odpovědět
EP

Emil Paryba

6.1.2023 11:20 Reaguje na Jan Kos
Tak určitě, zhruba tuna chloru udělá své, a když to smrdělo z Bečvy až na most, nešlo o bazénovou koncentraci
A jediný vlastník takového množství v neděli nebyla spol. EA, ale jiná firma, o cca 20km níže po proudu
Nechápu rituální tance okolo vzorků, ale jako divadlo pro plebs to celkem zabralo
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 11:34 Reaguje na Emil Paryba
Mluvíte o tuně ale neříkáte nic o koncentraci. Já nevím nic o chlornanovém hospodářství DEZY (nepracoval jsem tam), takže to jestli ho mají nebo ne vám neřeknu. Za to vím, že v Rožnově ho zcela jistě mají
Odpovědět
RK

Roman Kolář

6.1.2023 11:47 Reaguje na Jan Kos
Takže chlornan podle vás taky pouštěli z Rožnova? A ten se 3 a půl kilometru v řece schovával jak, když byl cítit až v Choryni? Taky nějaký vázaný chlornan jako u kyanidů?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 12:40 Reaguje na Roman Kolář
Podle mě ho z Rožnova nevypouštěly několik dní ale "vypustili" a dobu vypouštění neznám = nevím jestli to byly hodiny nebo jen třeba půlhodina, fakt nevím, ale logicky by to udělali až potom co se dozvěděli, že dochází k úhynu. Chtěli zahladit stopy po CN v sedimentu odvaděče a tím to zhoršili. Nevím kde všude byl chlornan cítit, nebyl jsem tam. Logicky bych si myslel, že byl cítit tam, kde byli lidé aby se ho mohli nedobrovolně načichat, tzn. tam kde tahali z vody ryby. Výš po proudu ryby sbírat nikdo nechodil, protože tam žádné mrtvé ryby nebyly (asi uplavaly když jim tam předtím "smrděl" kokteil s komplexními CN (chronická toxicita). Proto ho tam nikdo necítil. Chlornan se ve vodě rozpouští a disociuje snadno, jako např. jednoduché CN a proto je také pro ryby silně toxický

o vázaném chlornanu jsem ještě neslyšel
Odpovědět
RK

Roman Kolář

6.1.2023 13:32 Reaguje na Jan Kos
Vy to snad opravdu myslíte vážně. No ještě že jste mi potvrdil, že se alespoň ten chlornan neschovával 3 a půl kilometru v nějaké vázané formě a pak teprv začal smrdět.
Neměl být tedy kanál v Juřince vypálený doběla, jestli tamtudy tekl chlornan? Nebyl.
Nemělo několik rybářů, chytajících v té době ryby mezi Juřinkou a Dezou cítit chlór? Nejsou o tom zprávy.
Ale zprávy jsou o vyběleném kanálu Lhotka a o havárii v Deze v den otravy řeky. Cca deset kubíků sajrajtu zcela jistě obsahujícího fenoly a podle všeho i kyanidy, bylo sanováno cca tunou chlornanu. Část z tohoto sajrajtu přetekla obrubníky záchytné jímky a byla spláchnuta do dešťové kanalizace. Kam se ten sajrajt z dešťovky dostal? Já bych si tipnul.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 14:29 Reaguje na Roman Kolář
A kam zmizelo těch 11 tun téhle vražedné směsi? Když do kanálu uteklo jen malé množství a vytvořilo to katastrofu. A kde to v DEZE vlastně vzali?
Odpovědět
RK

Roman Kolář

6.1.2023 17:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdo ví...
https://denikreferendum.cz/clanek/32010-odhaleno-v-den-otravy-becvy-se-v-deze-stala-havarie-proc-zustala-utajena
Odpovědět
RK

Roman Kolář

6.1.2023 17:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Podrobnosti o havárii najdete na linku. A hlavně se mě neptejte, jestli už policie vyslechla ty osoby, které u havárie byly. Když jsou, jak je z článku patrné, známé i zřejmě i ochotné k události něco říct.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 17:49 Reaguje na Roman Kolář
Dejte sem prosím fotku toho sežraného kanálu nebo aspoň odkaz na článek. Pokud ho nemáte pak bych k tomu řekl, že kanál nebo mech nemusí být nutně vypálený nebo sežraný pokud jím prožene chlornan rozpuštěný ve vodě. Jde o koncentraci a dobu expozice. Jakmile s chlornanem skončili, zas tam tekla voda bez chlornanu, která mech umyla a proto se nestačil spálit, kdyby to na něm zaschlo, bylo by to vidět. Věděl jste například, že u žíravin typu 1B může být doba pozorování od expozice i 14 dní?

Doufám, že se odebral vzorek toho kanálu ze lhotky, jako myslím to možné sežrání = zo barevné na něm, ne voda. Může to být třeba oxidová forma něčeho, co tam za ty roky postupně narůstá. V tomto ohledu by byla i užitečná fotka toho kanálu kdykoliv před otravou, třeba rok nebo dva zpětně.

Záleží kdy tam chytali, doba expozice mohla být třeba půl hodiny. Nemuseli tam být v tu dobu kdy to tam zrovna teklo. Otázkou je jestli byl cítit chlor od prvopočátku nebo až později, to by mě taky zajímalo. Z dešťovky by se jim mohl dostat do nějaké nádrže na dešťovku. Vody je málo a z komínů se musí kouřit, V Rožnově to vyřešili tak, že odpojily záchytné laguny z chemické čistírny a napustili si je vodou z rožnovské bečvy
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 17:52 Reaguje na Roman Kolář
myslím to vážně a byl bych opravdu rád, kdybych se mýlil, to mi věřte
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 14:50 Reaguje na Jan Kos
Tomu nerozumím. Vypustili chlornan až když se dozvěděli o úhynu. Jenže ten hlásili rybáři a zároveň už hlásili ten smrad. Takže vám tam nesedí vzdálenost 16 km a asi 15 hodin. Leda, že by to do řekli foukli přímo pod choryňským mostem. Taky možnost, i když jedna z fakt blbších.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 18:21 Reaguje na Pavel Hanzl
když tomu nerozumíte, tak tu vaši možnost nelze nazvat blbší. Jen má pravděpodobnost třeba blízkou nule. Každý názor se počítá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 09:29 Reaguje na Jan Kos
Dobře. KDE do vody vypustili ten chlornan, když to nastalo až v době, kdy rybáři zjistili úhyn ryb? A hlásili chlorový zápach?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 15:33 Reaguje na Pavel Hanzl
V Rožnově
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 15:47 Reaguje na Jan Kos
Prosím vás, pane odborník, a ten chlornan se taky plazil 4km při břehu anebo raději šel po břehu a před Choryní se nalil do Bečvy?

A on byl po celou dobu imunní? Chlornan, jako silné oxidační činidlo?
4 km bez chemické reakce a pak začal vonět?

Nejste nějaký zhrzený zaměstnanec spol. EA?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 16:06 Reaguje na Emil Paryba
Ne, ten se do Bečvy podle mě dostal z Rožnova. Vy víte jaký byl oxidačně-redukční potenciál vody v profilu řeky? Zhrzený rozhodně nejsem
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 17:51 Reaguje na Jan Kos
Jasně, dostal se tam z Rožnova, ačkoliv pod výustí spol. EA prokazatelně rybáři chytali ryby.
A chlornan kolem nich nepozorovaně s respektem proplul u dna.
To dává smysl.
Tipuji vás na korunního svědka, popř. videorozhodčího, pokud nebude jasný důkaz.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 20:27 Reaguje na Emil Paryba
aby se vám pak z toho neudělalo zle
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 20:49 Reaguje na Emil Paryba
pokud měl vyšší hustotu než voda v Bečvě, mohl proplout i u dna
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 22:55 Reaguje na Jan Kos
Ano, u dna, určitě, není tam žádná peřej

Něco dalšího máte v rukávu?

Zatím samé navenek fundované dohady. Jen to racio schází

Detektiv-laik?
Sledujete Jessicu Fletcher nebo něco podobně inspirativního?

Přijďte k soudu pomoci usvědčit Vámi nenáviděnou spol. EA
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:18 Reaguje na Emil Paryba
přijdu, to se nebojte
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 20:50 Reaguje na Emil Paryba
Já vás zase na obhájce obžalovaného
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 22:56 Reaguje na Jan Kos
nevinný obžalovaý přeci nepotřebuje obhájce :-)
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:18 Reaguje na Emil Paryba
některým nepomůže žádný obhájce
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 14:14 Reaguje na Emil Paryba
krom hustoty, se musí vzít i viskosita, a s tím související difuzní koeficient. Od výpustě EA po první splav mohl "jít" chlornan po dně
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 14:15 Reaguje na Jan Kos
Kalová lavice prý tomu nasvědčovala ale víc k tomu nepřidám
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:02 Reaguje na Jan Kos
přítomnost chloridů v ní
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 14:16 Reaguje na Jan Kos
stejně jako komplexní kyanidy
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

9.1.2023 08:33 Reaguje na Jan Kos
Aha, po první splav "mohl jít" po dně. Dobře ale kudy šel ten chlornan pod tím prvním splavem? Co s ním udělal ten druhý splav? A to se nebavím o peřejích.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 10:59 Reaguje na Jarek Schindler
to je celkem jedno, jde o tu rybičku s poleptaným hřbetem. K poleptání mohlo dojít jedině tam, kde chlornan umí "chodit" po dně. A to je od výpusti EA do první splav. Navíc mám informaci, že ryby skákaly do výpustě dezy, což tento logický vývod jenom podporuje, co se dělo pak je už méně podstatné. Za prvním splavem to máte promíchané jak horzitonálně, tak vertikálně, před prvním splavem pouze vertikálně, ale u dna, logicky
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 11:00 Reaguje na Jan Kos
pardon, před prvním splavem to máte promíchané pouze horizontálně u dna, snad jsem vás nezmátl
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

11.1.2023 08:33 Reaguje na Jan Kos
"K poleptání mohlo dojít jedině tam kde chlornan umí chodit po dně". To je nesmysl, co. Tak první 3 km šel po dně a ryby před ním skákaly do výpusti Dezy a nenašla se jediná mrtvá ryba. Dalších dvacet km byl už promíchán a vyhubil vše živé. Jak to tam mohl tedy vyhubit když už "nešel po tom dně".
No a ještě bych měl dotaz na časovou posloupnost. Ministr ŽP za ANo již v pondělí věděl kdo nehodu nezpůsobil. Ono se nevědělo co ji způsobilo ale už se vědělo kdo to neudělal. Divné, ne?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 13:57 Reaguje na Jarek Schindler
ten to rozmíchal vertikálně, horizontální mýsení pak bude spíš asi kvůli hustodě a difuzí více odpovídat pokusu s fluoresceinem, který se více těmito vlastnostmi podobá průmyslové odpadní vodě, než pitné vodě s pochybným množstvím NaCl, nějaké ryby asi plavaly reflexivně proti proudu, ty co měly štěstí naskákaly do výusti dezy, to názor můj. Navíc i ta fotka na DR, kde tvrdili, že fluorescein byl rozmíchaný v celé šíři je blbost, kdo někdy takový pokus dělal ví, jak to hezky barví. 100 let stará metoda se solankou tady může maximálně simulovat prd
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 13:59 Reaguje na Jan Kos
na mapě jsou taky nějaké jezera či rybníky, nevím co to je, část z nich taky mohla skončit tam, zase čistě spekulace
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 15:32 Reaguje na Pavel Hanzl
myslím, že rybáři první viděli následky, ne příčinu. Nevím, odkud ty časy taháte.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 21:26 Reaguje na Jan Kos
já jsem se dozvěděl o úhynu od kolegy v cca ve 13:00 v hranicích, říkal mu to známý
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 21:31 Reaguje na Jan Kos
drby se šíří rychlostí zvuku, to znáte...
Odpovědět
EP

Emil Paryba

10.1.2023 13:54 Reaguje na Jan Kos
...já jsem se dozvěděl o úhynu od kolegy v cca ve 13:00 v hranicích, říkal mu to známý...

Naprostý souhlas
Odpovědět
EP

Emil Paryba

10.1.2023 13:55 Reaguje na Jan Kos
Drby se šíří rychlostí zvuku

......já jsem se dozvěděl o úhynu od kolegy v cca ve 13:00 v hranicích, říkal mu to známý...

Naprostý souhlas
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 13:59 Reaguje na Jan Kos
teda v pondělí aby si nikdo nemyslel, že v neděli
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 09:41 Reaguje na Jan Kos
Soudní znalec označil Havelku za viníka!!!
Soudní znalec kua drát nemá co koho obviňovat!!!
Je jasně vidět, že dostal noty a vykecal to.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 10:14 Reaguje na Pavel Hanzl
soudní znalec řekl, že viníka zná a deza to nebyla, nic víc nic míň... Zřejmě jako hlavu toho všeho obvinila PČR pana ředitele EA, ne znalec.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 10:36 Reaguje na Jan Kos
Soudní znalec vůbec žádné informace od DEZY neměl a řešil pouze EA a hlavně neměl co kecat, kdo to není. Zvláště když nedonesl JEDINÝ DŮKAZ kdo to teda byl. Takže lhal. čus, má být taky před soudem.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 17:55 Reaguje na Pavel Hanzl
dostal pokutu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 09:26 Reaguje na Jan Kos
Já vím, cha cha asi 9 tisíc korun!! Ale ne za to, že posudek je zfalšovaný, ale za to, že nemístě kecal. Kvalitu toho posudku musí zase řešit soud.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 15:34 Reaguje na Pavel Hanzl
zkuste si tipnout jakou pak asi dostanu pokutu já... kolik by jste mi napařil?
Odpovědět
RK

Roman Kolář

6.1.2023 09:43 Reaguje na Jan Kos
Když to nevyšlo s plížením jedovaté látky 3 a půl kilometru kolem břehu, nabízí nám pan neznámý náhradní teorii. Rožnov vypustil vázané kyanidy, ty v řece počkaly až minou výústě Dezy a pak se na třista metrech proměnily v kyanidy volné, které vytrávily 40 km řeky. Jestli to tak bylo, tak klobouk dolů před kluky z Energoaqua.
Co tam máte dál?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 10:04 Reaguje na Roman Kolář
nevypustil, ale vypouštěl a to zřejmě od středy do neděle a v tom je rozdíl
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 10:18 Reaguje na Jan Kos
Vypouštěl od středy, rybáři čubali ryby a v neděli zrazu plesk!! 40 tun mrtvých ryb, jako by tam padla puma. A v pondělí kanál čistý, zelený, kyanidy na limitu.
Voni sou hlava pane vachmajstr.......ale vy si děláte jen čurinu, že?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 13:22 Reaguje na Pavel Hanzl
CN nad limitem, nějak rychle zapomínáte... zelený být klidně mohl, pokud chcete argumentovat tím, že chlornan je žíravina, pak máte pravdu. Záleží ale na jeho koncentraci a době expozice
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 14:25 Reaguje na Jan Kos
Kolik (set?) krát musí být vyšší koncentrace jedu v kanále, ze kterého to při nízkém sklonu pomalu vytéká, aby vytvořila v řece tak děsivou katastrofu na délce 40 km??
A proč by život v tom kanálu měl přežít?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 17:58 Reaguje na Pavel Hanzl
já bych v tom kanále z EA žádný život nehledal, byla by to marná práce. Nejde až tak o koncentraci jedu ale o jeho dávku za čas
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 09:00 Reaguje na Jan Kos
A hledal ho někdo nebo nehledal? Policajti jsou tajemní jak Hrad v Karpatech, ale předpoklám, že hladal. Rozbory z tohoto kanálu by byly přímé důkazy o cetě jedu do řeky. Bez nich si nedovedu představit, že by mohl být někdo odsouzen.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 10:08 Reaguje na Roman Kolář
Pan Kos tu šermuje teoriemi jen proto, že tady tomu nikdo nerozumí. Vsadím gatě, že v laboratoři by někdo mohl snad takovou látku vyrobit, jenže tohle byl odpad, tj. směs, kterou nikdo speciálně nepřipravoval.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 10:15 Reaguje na Pavel Hanzl
vy tu snad nešermujete?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 10:17 Reaguje na Pavel Hanzl
no čtou to i lidi co tomu rozumí a to je určeno především jim, co si z toho odnese vy je na vás, já vám to nevnucuji. Už jsme se o tom spolu bavili, tj. počkáme na soud a výsledek budeme respektovat, ať už bude jakýkoliv
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 10:25 Reaguje na Jan Kos
Z toho, co vím a co tu prezentujete vy (čtu i vaše odkazy, rozhovor s p. Havelkou taky) mám silné podezření, že ten soud bude jen zcela komická záležitost a každá porota je musí vyhodit velmi svižně. Důkazy absolutní nula, nepřímých kopa, nejsilnější asi ten, že strojník neměl chemické vzdělání a navíc byl, typický darebák, automechanik.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 11:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepřímý důkaz, v kriminalistice nazývaný indicie, je v kriminalistice a soudním a správním dokazování důkaz, který sám o sobě nestačí k tomu, aby mohl být učiněn závěr o existenci toho, co se má dokázat, dokazuje však skutečnost jinou, která s objasňovanou skutečností souvisí. (například otisky prstů na vražedné zbrani jsou nepřímý důkaz, dokazují jen to, že určitá osoba měla někdy zbraň v ruce, nikoliv to, že s ní spáchala vraždu). Nepřímý důkaz má důkazní význam jen ve spojení s jinými nepřímými nepochybnými důkazy, s nimiž tvoří ucelenou soustavu, jejíž články na sebe logicky navazují a navzájem nejsou v rozporu a která tak vede nepochybně k určitému závěru o dokazované věci a vylučuje možnost jiného závěru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 11:52 Reaguje na Jan Kos
Tak proč nemají PŘÍMÉ DŮKAZY, což by byly vzorky z juřinského kanálu? Místo, kde se tam dostaly kyanidy a jak, vtzorky odebírané cestou.
Proč ta "dobrá" policie vzorky neodebrala, když už v pondělí vzorkovala ústí do Bečvy?
Tohle není pochybení, to je trestný čin. Doufám, že před soudem nebude stát Havleka, ale zodpovědní lidé z PČR a ČIŽP.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 12:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Možná to (opravte mě kdyžtak) souvisí s tím, že úhyn byl poprvé zpozorován a nahlášen v Hustopečích někdy mezi 11:30 nebo 12:00. Pracovník ČIŽP co tam přijel jednal na základě nějakých informací, které obdržel na základě hlášení (jak moc to hlášení od rybářů bylo kvalitní nechci spekulovat). Musel to analyzovat, logicky dostal podezření na DEZU protože je první na ráně, šel tam jako první a zjistil, že v odvaděči DEZY ryby žijí a tak logicky začal zvažovat další scénáře co se může být příčinou a proto si odebral svoje vzorky v místech kde otrava probíhala... začátek byl asi zmatek, chaos a to dobře není... vy v tom vidíte záměr, já spíše lidský faktor
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 14:39 Reaguje na Jan Kos
Vzorkař přece jde od místa nahlášené otravy vodou podle břehu a bere vzorky ze VŠECH VYÚSTĚNÍ až po nějakou vzdálenost. A z vypálené roury první proti proudu nad prvními zdechlinami si dá přece zvlášť záležet. A hlavně není sám, za ním jdou další z jiných organizací. Odvaděče (laguny?) ho přece vbec nezajímají, ani do nich z řeky nevidí.
Chápal bych, kdyby nic neodebrali z Juřinského kanálu, která je 3,5 km proti proudu. Ale druhý den už ho brali, byl živý a jedy na limitu, podle mě důkaz obhajoby.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 18:03 Reaguje na Pavel Hanzl
odvaděč může být kanál (roura = EA) nebo taky "strouha" (DEZA) ve které plavou ryby. Do kanálu nevidíte, do strouhy ano
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 18:32 Reaguje na Pavel Hanzl
každý odvaděč má někde své vyústění
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 09:03 Reaguje na Jan Kos
Jistě. To byly laguny pod DEZOU, ve kterých žily ryby pořád a obtokový kanál kolem lagun. Ten asi taky podezřelý není.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 14:39 Reaguje na Jan Kos
Přesný časový sled událostí je na webu MO ČRS v Hustopečích.
Jinak - otrava byla zpozorována dříve, ale následovala logická reakce - rybáři se pokoušeli zjistit, co odkud vytéká.
To se nepodařilo a mezitím ty sračky dotekly do Hustopečí a dále po proudu, cestou otrávily prakticky 100% ryb.
Aby tohle způsobily CN, muselo by se jednat o miligramové koncentrace - viz Baia Mare v Rumunsku.
Na základě svědectví rybářů šlo jednoznačně o chlór. A takové množství chlornanu spol. EA bude těžko skladovat, když jej používá k likvidaci kyanidových vod z mikrogalvanovničky jednou za uherský rok

A verze, že spol. EA vypouštěla vody s obsahem CN už od středy apod. a ryby držely a držely a v neděli se najednou všechny obrátily břichem vzhůru ve stejný okamžik je z biologického hlediska totální nesmysl
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 15:40 Reaguje na Emil Paryba
"rybáři se pokoušeli zjistit, co odkud vytéká. To se nepodařilo a mezitím ty sračky dotekly do Hustopečí." - chyba. Nejde o koncentraci ale o dávku za čas.

Jste toxikolog? Nevím nic o tom, že by ryby umíraly na povel. V tomto případě je to nesmysl
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 15:59 Reaguje na Jan Kos
Nevíte? Ale jistě víte, že v Hustopečích plavalo vše břichem vzhůru.
Takže dlouhodobá několikadenní expozice a pak současný úhyn všech jedinců a všech druhů, hm, fakt slušnej oddíl.
Takže rezistence všech druhů je totožná?
Jak prosté, milý Watsone.
Hoďte do placu ještě další nezpochybnitelné moudro.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 16:09 Reaguje na Emil Paryba
já si počkám na ta Vaše :-)
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 17:43 Reaguje na Jan Kos
jinak na vaši otázku najdete odpověď v jiném přísvěvku
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 19:00 Reaguje na Jan Kos
Nečekejte a oblažujte nás všechny svými dalšími. Rádi se lecčemu novému objevnému přiučíme
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 20:25 Reaguje na Emil Paryba
každý ať se do zrcadla podívá sám
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 22:57 Reaguje na Jan Kos
Good night Mr. Kokos
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 23:17 Reaguje na Emil Paryba
jste směšný
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 08:37 Reaguje na Jan Kos
Protože se Vám směju?
Smích je koření života pane :-)
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:20 Reaguje na Emil Paryba
nejvíc se ale směje ten poslední pane
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 09:54 Reaguje na Jan Kos
Máte naprostou pravdu.
Až skončí ten soudní tyjátr, tak se rád zasměju.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 13:28 Reaguje na Emil Paryba
vsadím se s vámi, že vám do smíchu nebude
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 10:03 Reaguje na Jan Kos
Celý juřinský kanál byl zelený a řeka až k choryňském mostu byla vždy živá. Potom mrtvá. Jak je to možný? Kyanidy v 70 letech zabíjely okamžitě. Obezlička, že do toho zasvítilo sluníčko, je čistě komická.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 13:05 Reaguje na Pavel Hanzl
V 70 letech neunikly kyanidy z Rožnovské čistírny ale z galvanovny v daném areálu, přetekly jim tam snad nějaké nádrže. Kyanidy se dostaly nechemickou kanalizací (tipuju dešťová kanalizace) do ROŽNOVSKÉ BEČVY = neunikly do řeky Bečvy, která vzniká soutokem té Rožnovské a Vsetínské Bečvy ve Valašském Meziříčí. To jestli to zabije okamžitě nebo ne pak záleží na tom co unikne. V 70. letech to vypadá spíše na jednoduché kyanidy, pokud teda dle svědectví ředitele byly přímo mrtvé ryby u toho výtoku do Rožnovské Bečvy
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 14:22 Reaguje na Jan Kos
Takže si myslíte, že běžný odpad z výroby (ne přesně vyzkoumaná a navržená chemikálie z laboratoře), může fungovat jako zcela neutrální a nic neohrožující tekutina a po 13m v kanálu a 3,5 km v řece vytvoří rázově skoro explozi jedu, který vytráví totálně 30 km toku? A v tom kanále se nadále chová jako já nic, já muzikant?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 18:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy se moc díváte na televizi :D reaguji na to i přesto, že naše multi-článková diskuse již na podobné otázky odpověděla. Rozesmál jste mě. Tenhle váš příspěvek si vytisknu a pověsím na dveře vedle tohodle co už tam pár let visí:

"Člověk by neměl používat cizí termity, když je nezná suterénně nebo není v dobré konvici, protože je zde veliké rizoto, že to skončí fiatem. Každý se tváří jako suvenýr, ale vrátí se mu to jako buzerant."
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 18:14 Reaguje na Pavel Hanzl
jak by se měla v tom kanále chovat jinak než téci rozpuštěná v ředící vodě? Jak může ohrozit sediment? Jestli si myslíte, že v tom kanále něco žije tak tam zajeďte a posviďte si do něj, nebo poproste někoho místního ať vám udělá fotku. Jestli by jste tam čekal mech, tak to potřebujete ještě sluníčko
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 08:35 Reaguje na Jan Kos
Doposud jste psal celkem rozumně, ale teď jste začal plácat jak místní ropáci.
Jak je možné, že nejsou přímé důkazy, tj. rozbory na desítkách míst Juřinského kanálu, když byla vyúsť testována už v pondělí v poledne? Tak obrovská dávka kyanidu a ještě chlornanu tam musely nechat stopy ještě po týdnech (měsících??).
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.1.2023 15:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Odpověď na poslední otázku zní: Ne.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 15:42 Reaguje na Jarka O.
Odpověď zní ANO.
Dávka kyanidu obrovská nebyla stejně jako expozice.
Dávka chlornanu byla obrovská. Následkem byla téměř 100% mortalita ryb v Bečvě v zasaženém úseku.
Důkazy o chlóru - chlór byl analyzován v Bečvě ještě ve středu 23.9.2020 v rámci měsíčního monitoringu povrchových vod

Zdroj:
https://www.youtube.com/watch?v=nX5xnn54Foo
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 20:30 Reaguje na Emil Paryba
jaký chlor? volný nebo vázaný?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 20:35 Reaguje na Emil Paryba
volný (disponibilní) chlor si nevybírá a váže se na vše živé i neživé
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.1.2023 00:50 Reaguje na Emil Paryba
Odpovědela jsem NE pouze na dotaz, zda dezinfekce a kyanidy by mely být v kanalizaci poznat týdny a měsíce po protečení, čtěte lépe dotaz PH.
Velmi neobvyklé by bylo, kdyby chlór (jaký) v monitorinzích vod nalezen nebyl. Vy ovšem zřejmě přesně víte, odkud tento chlór v Bečvě pocházel. Kde se nachází ten monitoring? Který chlór byl v monitoringu nalezen, dotaz p. Kosa je v pořádku.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 08:35 Reaguje na Jarka O.
Slečno či paní, běžte se dovzdělat.
Chlór v povrchové vodě nemá co dělat, proto se běžně nestanovuje - řeka není bazén ani upravená pitná voda.
Nevím, odkud chlór v Bečvě pocházel, ale vím, že tam byl - to dokládají svědectví desítek rybářů.
Pátrání po zdroji je věc policie. Ale že DEZA hospodaří s chlornanem sodným a ne v zanedbatelném množství, to lze snadno z veřejných zdrojů dohledat.

Ohledně pravidelného monitoringu se dozvíte více zde:
https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/ramcovy_program_monitoringu/$FILE/OOV_RPM_2019_20190116.pdf

Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 19:41 Reaguje na Emil Paryba
No EA má taky chlornanové hospodářství, to je ale smůla co?
Odpovědět
EP

Emil Paryba

10.1.2023 13:57 Reaguje na Jan Kos
To není smůla, protože stačí spočítat bilanci a projít skladové hospodářství a je jasno
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 15:41 Reaguje na Pavel Hanzl
odpověď máte v jiném příspěvku
Odpovědět
RP

Radim Polášek

6.1.2023 09:15
To už jsou všechno jen nepodložené dohady.
Faktem zůstává, že kvůli pochybení a nekonání zřejmě několika státních úředníků víc státních institucí a potom taky částečně rybářů, byly důkazy o otravě nenávratně ztraceny, takže veškeré dění kolem průběhu otravy na Bečvě se stalo nedokazatelné. To už žádné dodatečné žvanění kolem toho nedokáže napravit.
Příslušné úředníky je třeba konkrétně jmenovat a konkrétně potrestat.
Taky je třeba jednoznačně stanovit, co tehdy měli správně udělat rybáři, jako zájmová složka, které se ty otravy ryb bezprostředně týkaly. Jejích funkcionáři coby funkcionáři otravou ryb přímo dotčené organizace mohli svou činností u té otravy "zálohovat" činnost státních úředníků a když prostřednictvím těch úředníků zklamal stát, mohli samotní rybáři zajistit svými silami důkazy nutné k vyšetření tohoto trestného činu. To se taky nestalo.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

6.1.2023 09:31 Reaguje na Radim Polášek
Chacha, budete jistě jako oznamovatel např. krádeže "zálohovat" veškeré důkazy pro "strýčka Příhodu", kdyby to náhodou policie nerozlouskla. Opravdu výborný nápad. Máme instituce, ale nevěříme jim a proto zálohujeme.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

6.1.2023 22:21 Reaguje na Emil Paryba
To sedí!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

7.1.2023 08:12 Reaguje na Emil Paryba
Rybářům nic nebránilo si sami obebrat vzorky podle pravidel a sami je, místo jejich věnování neschopným státním úředníkům dát na rozbor. Podobně jako to třeba dělají včelaři, když je u některého včelaře, člena Svazu včelařů zjištěna otrava včel a je třeba zjistit, co to bylo a který zemědělec to byl, kvůli náhradám. Tam se to taky děje přes funkcionáře místní základní organizace včelařů.
Jenže pohodlnější pro rybáře bylo nedělat nic a spolehnout se na na stát. Který selhal. A jen bečet, jaká to je obrovská škoda. Ostatně tím víc lidi jako rybáři v takových případech bečí, tím snadněji stát uvolńuje milióny na nápravu těch škod, v tomto případě na dotace na nové ryby do Bečvy.
Stejně jako by to určitě udělal každý větší majitel něčeho či podnikatel či firma, kdyby se to vytrávení mělo týkat jejich byznysu, ty ryby v Bečvě byly jejich a podobně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 08:24 Reaguje na Radim Polášek
Plácáte naprosté nesmysly. právě rybáři dělali nejhorší práce celé sanance, vylovit a zlikvidovat 40 tun ryb musí být dot těžká a hnusná ropbota.
Taky nahlásili otravu a sebrali první vzorky předepsaným způsobem, jsou na to školení. Předali je pracovníkovi ČIŽP a netušili, že to později zapře, s tak děsivou korupcí prostě nepočítali.
Jejich vina tam skutečně není žádná.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

7.1.2023 08:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak úklid mohou klidně dělat i popeláři nebo bezdomovci a bezďáci a podobné skupiny. Pokud jim na ty ryby půjčí vysoké rybářské boty a nějaké gumové ruakvice. To pro rybáře není žádná zvláštní zásluha, že ty mrtvé ryby uklidili. Kromě toho, že jako rybáři k tomu byli nejpovolanější.
Co se týká vzorků, neměli spoléhat na stát a minimálně klíčové vzzoky si taky měli dát k rozboru sami. Ostatně stát na to, aby tam i nadále mohli chytat ryby, věnoval z kapesdaňových poplatníků na zarybnění hezkých pár miliónů, není tedy žádný zvláštní důvod, aby se i rybáři nesnažili a nevěnovali pár svých tisícovek na rozbory té vody.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 09:11 Reaguje na Radim Polášek
Pokud nebude občan v tak kritické situaci spoléhat na stát, nastane totální anarchie a bylo by potřeba se ozbrojit. Potom ale vyvstává otázka, na co vlastně ten stát je, když si i boj proti kriminalitě má občan zajišťovat sám.
Zcela nesmyslný je názor, že řeka je nějaké vlastnictví rybářů a stát jim platí jejich hobby!!
Řeka je vlastnictví celé společnosti a škoda na ní je stejný zločin, jako poškození jakékoliv veřejné věci.
Navíc jakékoliv rybářské rozbory soud zcela automaticky shodí ze stolu, takže 3x špatně. Zkuste to znovu.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 12:13 Reaguje na Radim Polášek
Plácáte nesmysly. Vzhledem k teplému počasí to rybáři uklidili rychle ,za což jim patří uznání a respekt.
Stačí se podívat, co bylo loni na Odře v Polsku, kde se uhynulé ryby začaly ryche rozkládat a organika ve vodě v podstatě zabila vše po proudu, až se ozvali i Němci.
Už vidím, jak ráno šikujete bezdomovce, vydáváte jim vercajk, krátké školení a hurá do práce. Během dopoledne se Vám jeden utopí a máte po zbytek života vystaráno a budete se handrkovat s justiční mafií.
Vzorky - pokud rybáři věřili ve fungující právní stát a jeho instituce, postupovali správně a v dobré víře.
Že už dnes nevěří ničemu, je věc jiná (dnes by nepochybně odebrali vzorky sami, bez ohledu na herce z ČIŽP a nechali je vyhodnotit akreditovanou laboratoří, nejlépe dvěma, aby mohli výsledky porovnat) a je to především vizitka tohoto státu, kterému dnes věří jen naivní jedinci, jejichž počet neodhadnu, ale je stále dost velký, aby tento Kocourkov navenek fungoval.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.1.2023 14:08 Reaguje na Emil Paryba
Ano, naprostý souhlas.
Odpovědět
Stanislav Pernický

Stanislav Pernický

7.1.2023 20:47 Reaguje na Radim Polášek
Vážený pane, Vy vůbec nevíte, o čem mluvíte... Havárie na Bečvě měla být od prvopočátku posuzována podle zákona o předcházení ekologické újmě a nikoliv podle vodního zákona. V tom případě veškeré škody měl platit stát a následně je vymáhat po viníkovi, pokud bude nalezen. Jinak rybářské právo je nehmotným právem státu, který přenechává výkon rybářského práva Českému rybářskému svazu. V rámcí této zákonné úpravy ryby ve vodě spadají do právního pojmu "res nulius" tedy "věc ničí". Teprve v okamžiku, kdy si rybář rybu ponechá, je jeho vlastnictvím. V praxi to pak paradoxně funguje tak, že rybářský svaz prodá rybářům povolenku k rybolovu, ti si ji zakoupí ze svých zdaněných peněz, za tyto získané prostředky svaz nakoupí ryby a vysadí je do řeky. V případě havárie jako byla otrava Bečvy nebylo povinností rybářů čistit řeku, ale všichni, včetně Vás, k tomu zaujali stanovisko - "Rybáři, vždyť to jsou Vaše ryby, tak si to ukliďte." A ve finále v případě otravy jsme tyto uhynulé ryby, jako kadavéry, zaplatili při likvidaci v kafilérii podruhé. Pokud jde o rozbory vzorků vody a ryb - určitě jsme je mohli nechat udělat v laboratoři, kde standardně děláme rozbory vod z našeho revíru nebo rybochovných zařízení. Ale všichni odborníci, instituce a orgány nám jednoznačně řekly, že by tyto rozbory nebyly uznány a nemohly by sloužit jako důkazní materiál při soudním líčení... Takže asi tak. Přikládáme také fotografie jediné výústi, která byla jako jediná vypálená, tedy bez řas a mechů - jedná se o výusť, která je vedena jako dešťová kanalizace Lhotka nad Bečvou, ale nikdo neví odkud vede a co je na ni napojeno...

Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 23:35 Reaguje na Stanislav Pernický
pane Pernický, díky za detailní foto kanálu Lhotka. Nejlepší je ta poslední, protože poskytuje nejvíce detailů.

Uvnitř kanálu si všimnete na různých místech odlupujících se inkrustů - ty nevzniknou přes noc.

Dále si povšimněte mechů na konci vyústění kanálu (pěkná barevná škála od od hnědé, tmavě zelené, vyblitě zelené a světle zelené), jak se láme ta bílošedá látka uprostřed. co to znamená?

zašpinění a zdesinfikování mechu je funkcí průtoku toho kanálu. Vzhledem k tomu, že ta bílošedá látka je zaschlá - průtok tam není stabilní a občas to tam zaschne a kupí se to na sebe.

podle mě je mech zašpiněný a sdesinfikovaný, např. těmi polyaromáty z té asi zátěže
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 23:44 Reaguje na Stanislav Pernický
a právě že se to tam postupně pomalu kupí na sebe, vznikají v tom kanále ony inkrusty. Aby se inkrust mohl odloupnout, musí ho být již značné množství a to zabere čas
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 23:54 Reaguje na Stanislav Pernický
jaktože jsou ty inkrusty i nahoře toho kanálu? sublimace zaschlých polyaromátů. Obecně vzato na mě ten inkrust působí dojmem organického původu než že by se jednal o nějaký oxid, koriguji tedy předchozí vývod
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:11 Reaguje na Jan Kos
upřesňuji: sublimace s následnou rekrystalizací na chladnějším povrchu
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 10:07 Reaguje na Jan Kos
připomínáte rétorikou jednoho soudního znalce se stejnými iniciály
Ale může to bejt podobnost čistě náhodná
Byl jste někdy u toho kanálu?
Jak se tvoří inkrusty v kanálu, ze kterého teče skoro pořád stejné množství vody?
Myslíte, že velkorysá výustní dimenze je někdy zcela zaplněná vytékající vodou?
Ne, ta se naplní pouze v případě extrémního průtoku Bečvy. Ta je v takovém případě (nevím proč :-) ) vždy kalná

Ale ani nechci domýšlet, že by snad nějaký sediment zůstal na stěnách betonové soury po dvou či třídenním zaplavení povodňovou vodou
Ačkoliv nějaká teorie drobných bludných vodních proudů a potulných vírů odtržených náhlou gravitací z proudnice řeky - něčím nás všechny jistě uzemníte a ohromíte


Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:25 Reaguje na Emil Paryba
Ty první písmena jsou čistě jen náhoda.

z vody se fenol odpařuje pokud tam něco teče, nebo sublimuje až zaschne. Sublimáty nebo výpary krysralizují po celém povrchu kanálu. Rychlost krystalizace je funkcí lokální teploty kanálu.

Jediné co bych mohl mít s panem Klicperou je snad asi jen IQ, a morální integritu. Pokud to čte, doufám že se baví jako já
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:27 Reaguje na Jan Kos
oprava: funkcí lokální teploty vnitřního povrchu kanálu = inkrust nemusí mít všude stejnu vrstvu
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:45 Reaguje na Jan Kos
ne odpařuje ale vyťěkává
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 10:51 Reaguje na Jan Kos
Nevím jak pan Klicpera, ale zde se bavíme zřejmě všichni :D
hlavně morální integritu :D :D :D
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 13:29 Reaguje na Emil Paryba
jasně, protože vám to slovo nic zřejmě neříká. Kdo se směje neví čemu, podobá se přihlouplému :D
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:30 Reaguje na Emil Paryba
sediment máte tam kde teče voda, inkrust tam kde neteče. V sedimentu může být kde co, v inkrustu jen to co může krystalizovat
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:37 Reaguje na Jan Kos
krystalizace je velmi pomalý proces, takže si myslím, že stav kanálu odpovídá jeho stáří
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:43 Reaguje na Jan Kos
dost možná je kanál sám starou ekologickou zátěží, rozhodně není dobře, že tam něco takového je
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 10:47 Reaguje na Jan Kos
Ještě dotěrná novinářská otázka.
Kde by se v obecní kanalizaci vzal fenoly?
Popř. polyaromáty?

Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 13:33 Reaguje na Emil Paryba
již jsem to psal. Ekologická zátěž. Zatrubněný kanál lhotka procházel areálem dezy. Nedělám si iluze o těsnosti toho kanálu ve lhotce. A taky si nedělám iluze o tom, kolik se tam toho za ty roky v komunismu nahromadilo na stěnách. Pokud vám vznikne porucha na chemické kanalizaci v daném areálu, kontaminanty se dostávají do půdy a pa se tedy bavme o jejich mobilitě v ní. Základním předpokladem je přitom skutečnost, aby byla půda nasycena vodou, třeba z dešťů. Další otázka?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 13:42 Reaguje na Jan Kos
Tak ja se tady vzájemně urážíme, jsem se mohl klidně s neboštíkem urážet u piva dokud nás třeba nevyhodili z hospody. Nebyli jsme kamarádi ale chovali jsme k sobě nějakou hlubší úctu a proto s tím nikdo znás asi neměl problém
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 13:35 Reaguje na Emil Paryba
jestli jste novinář, tak si o tom klidně pište. Radím vám ale napřed najít si nějakého nezávislého chemika, co vám ten článek učeše
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 13:40 Reaguje na Jan Kos
nejste vy pan Patočka? Pokud ano, věřím že se nad tím vším pořádně zamyslíte :D
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 17:13 Reaguje na Jan Kos
...jestli jste novinář, tak si o tom klidně pište. Radím vám ale napřed najít si nějakého nezávislého chemika, co vám ten článek učeše...

Nechcete to tedy učesat?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 18:10 Reaguje na Emil Paryba
můj čas je drahý a brzy se odmlčím. Budu se jen tady dívat jak se hádáte, místo toho aby jste spolupracovali
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 13:53 Reaguje na Emil Paryba
Víte v čem je Váš problém? Vy věříte na dobro a zlo, já na příčinu a následek :D:D
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 17:18 Reaguje na Jan Kos
Jestli věříte na příčinu a následek, tak mezitím je ještě spousta faktů.
Zjevně vám jich spousta unikla.
Ale máte rok na sledování soudní frašky, během které si je doplníte. Přepokládám, že soudkyně bude stejně důsledná jako poprvé a až to divadlo skončí, potáhne prokurátor jako zmoklá slepice nejen ze soudní síně, ale poletí jako kos z taláru
Více k tomu není co dodat. Howgh
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 18:14 Reaguje na Emil Paryba
Já bych dodal - jestli vy věříte v dobro, pak jistě věříte ve vyšší dobro např. v zájmu lidu ČR, což je pouhý Váš myšlenkový konstrukt, pak můžete klidně v jeho zájmu páchat i zlo, což je fakt hnus, ale můžete si to omluvit, jak pokrytecké
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 19:42 Reaguje na Emil Paryba
ne, mezitím je přítomný okamžik vy neználku :D
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 09:21 Reaguje na Emil Paryba
myslím, že ten rok na soud nebude potřeba, možná po tomhle všem bude stačit třeba jen den... no nebylo by to krásné? Všichni by přestali trpět a ještě by se ušetřilo :D
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:06 Reaguje na Emil Paryba
například ze staré ekologické zátěže nebo poruchy na chemické kanalizaci/rozvodech - teda pokud vedou v zemi
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:07 Reaguje na Jan Kos
kanál sám je stará ekologická zátěž
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 21:39 Reaguje na Emil Paryba
možná při tisícileté vodě by ta vúust ze lhotky mohla být plná, tím reaguji na váš hloupý dotaz ohledně toho, což většinou nedělám, ale některé vaše úvahy by byly zajimavým exemplářem, kde vy na to chodíte? to samo?
Odpovědět
EP

Emil Paryba

10.1.2023 14:04 Reaguje na Jan Kos
tisíciletá voda :-)

Běžte se dovzdělat a hlavně se podívat na místo
Se nedivím, že s vaší přidrzlou náturou nejspíš úmyslně trolíte bývalého zaměstnavatele
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 10:14 Reaguje na Radim Polášek
Rybáři vzorky odebrali předepsaným způsobem a předali je pracovníku ČIŽP. Nevzali si ale doklad a on to později zapřel.
Ale fakt nejsou vzorky? Za pár hodin po zjištění otravy se tam sešli vzorkaři od asi SEDMI organizací.

"Celkem se odebralo 130 vzorků. „To jsou ty, jejichž data byly embargované, protože jsou součástí vyšetřování,“ říká Holoubek, který se podílel na vyhodnocení vzorků."
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kauza-vytravene-becvy-ukazala-radu-nejasnosti-a-systemovych-chyb-mini-ivan-holoubek#diskuse
Odpovědět
RP

Radim Polášek

7.1.2023 08:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak když ty vzorky někdo "zatluče" a výsledky z jejich analýz nejsou, tak to je totéž jako by ty vzorky vůbec nebyly odebrány.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 09:12 Reaguje na Radim Polášek
Omyl. Ty rozbory jsou na PČR a i v archivech lanoratoří.
Odpovědět
va

vaber

6.1.2023 10:02
pokud si pamatuji havárií na Bečvě bylo několik, docela rychle po sobě a nevyšetřovala se žádná? ty úniky vypadaly jak úmyslná sabotáž,
u nás před časem byla taky otrava ryb, pravděpodobně odpadem z bioplynky, nevím, co je 2km nad rybníkem , kde se objevily otrávené ryby,
byly otráveny jen ryby žijící u dna,něčím co je těžší než voda,
nikdo nic nevyšetřoval ,přijeli rybáři sebrali chcíplé ryby a tím to skončilo
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2023 10:15 Reaguje na vaber
Tohle bylo něco úplně jiného, to byl přímo masakr.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

6.1.2023 18:10 Reaguje na Pavel Hanzl
jak na Bečvě, tak v televizi
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 09:16 Reaguje na Jan Kos
A divíte se? Když se ouřady pověřené vyšetřováním chovají jako tutani? A dva roky mlží, kličkuje, lže a snaží se vše shodit na evidentně nevinného?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 15:43 Reaguje na Pavel Hanzl
čím větší masakr, tím větší sledovanost - stará pravda
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 21:08 Reaguje na Jan Kos
Ta otrava byla snad nejhorší za desítky let a to divadlo bylo panoptikum silně komické. Tomu se nemá dávat publicita?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:32 Reaguje na Pavel Hanzl
proto to lze nazvat hyenismem
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 21:01 Reaguje na Pavel Hanzl
zvlášt když se komedie střídá s parodií
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 21:44 Reaguje na Jan Kos
a do toho trochu té lidské tragédie
Odpovědět
MN

M. Nový

6.1.2023 18:31
Když nemáte rád Babiše, tak napíšete to, co jste napsal... Takže jste z čistého, kriminálního činu udělal politiku, což určitě není seriózní, leč v dnešní době už, bohužel, úplně normální...
Odpovědět
MN

M. Nový

6.1.2023 18:32 Reaguje na M. Nový
Pro pana Vinklera...
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

6.1.2023 22:58 Reaguje na M. Nový
Na naměřených výsledcích samotného pokusu profesora Hrušky se solankou ale nic politického není. Jasně zpochybňují argumenty a závěry znaleckého posudku Jiřího Klicpery a plyne z nich, že Klicperův znalecký posudek nyní nelze využít k usvědčení obviněné společnosti z otrávení Bečvy 20. září.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 19:07 Reaguje na Majka Kletečková
Ale je, jeho stranická knížka a on to ví. AV ČR dala od těchto jeho aktivit ruce pryč
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 12:20 Reaguje na M. Nový
Ano, čistý kriminální čin byl politiky účelově derivován a našel se fiktivní pachatel, na něj se naházela hromada nepřímých údajných důkazů a tuto hromadu pracně žalobce napodruhé vysypal před Okresní soud ve Vsetíně.
Letošní rok budeme sledovat justiční divadlo pro laickou veřejnost. Dotace na představení putuje ze státního rozpočtu. Výsledek představení lze odhadnout. Dalším výsledkem bude uplynulý čas.
Některé viníky si během té doby možná přebere boží spravedlnost.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

6.1.2023 22:54
havarie se muze stat, bohuzel... ale zpusob setreni a vymysleni konstruktu obzaloby je do nebe volajici. kdyby organy jednaly otevrene a zverejnily aspon rozbory (jak by vysledky mohly ovlivnit vysetrovani?) tak by nevznikaly dohady.
je mi smutno z pristupu lidi co to zpusobili a nebo havarii kryli, je mi az tak smutno ze bych dotycnemu dal do drzky. a jak ctu blaboly ohledne plizeni podel brehu a chlornanu v 10 km kanale ktery neovlivni rasy u vypuste protoze se oplachne... jednou sem zazil ryby pri kontaktu s chlornanem sodnym - vyskakovaly hromadne az metr na breh se znicenyma zabrama!
politiku do pripadu zatahli politici co se havarii snazili ututlat tak nesikovne az to popira zaklady fyziky a chemie.
pro ty co cekaji na vysledek soudu ... kdysi davno nekdo moudry rikal, ze k soudu se nechodi pro pravdu ale pro rozsudek.
na zaver v becve zily krasne ryby,
parmy jak noha, ostroretky az dno nebylo videt a tlousti ... no bohuzel... snad za par let. howk
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.1.2023 23:40
Ty nepodložené dohady budou v ekolistu, než Česko najde prezidenta, pak nastane ticho. Jak tyto osoby ví, na čem je založen neveřejný znalecký posudek. Vybavuji si, že rybáři se na zápachu bezprostředně neshodli. Deza má cističku, provozní deníky jsou k dispozici a znalec reakce a toxicitu chlornanu zřejmě zná. Přítomnost chloridů by jistě mohla mobilizovat ionty kovů ve vodě. Co říct na to, že těmto osobám je množství kyanidů ve vodě moc malé, množství chromu ve vodě moc malé, nic nesouvisí s ničím, ale může za to vždy Babiš. A Zeman.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 08:45 Reaguje na Jarka O.
Tohle vypadá jako nejpravděpodobnější vysvětlení celé události:

https://denikreferendum.cz/clanek/32484-zjisteni-dr-deza-je-zrejme-napojena-na-podezrelou-vypust-ve-lhotce-nad-becvou
Odpovědět
RP

Radim Polášek

7.1.2023 08:48 Reaguje na Jarka O.
Obecně v praxi neznalec, který není chemik, se v zápachu chemikálie velmi často plete. Obvykle je běžné, ža jakýkoliv chemický pach označuje za zápach té chemikálie, se kterou se v minulosti setkal. Stejný zápach někdo tak označí za uzápach síry, jiný za zápach fenolu, jiný za zápach chlóru a jiný třeba za zápach siřičitanu. Kdo není chemik a nemá ty chemikále "načichány", prostě nemá šanci je poznat
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 09:18 Reaguje na Radim Polášek
A co? To je přece normální a nikdo na těchto argumentech přece nestaví žádné obvinění. Důkazem je přece chemický rozbor vody.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.1.2023 15:18 Reaguje na Radim Polášek
Je to tak. A což teprve vůně kyanovodíku;) Na "chlorovém" zápachu nově staví výmysly známé firmy. Vyjádrení autora, že si není jist, zda ryby otrávil kyanid, je nové, stejně jako tvrzení o chlorovém zápachu. Dříve měli na programu KCN, když zjistili, že to je nesmysl, vymysleli dezinfekce. Autoři článků nedodali údaje o toxicitě. V tom případě mohl být škodlivý též nepovolený pokus s neznámým vysokým množstvím soli, která může teoreticky vyluhovat těžké kovy ze sedimentu.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

7.1.2023 08:51 Reaguje na Jarka O.
Jinak to skutečně klidně může být kampaň, aby na hrad nepřišel ten nesprávný člověk, ale byl tam ten správný sluníčkový, co by nebránil zeleným lumpárnám přicházejícícm z Brusele. Případně je naopak ještě mocí prezidentského úřadu prosazoval.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 09:22 Reaguje na Radim Polášek
A ten správný, který tomu bude bránit, je kdo? Snad ne ten, který podepsal bez pípnutí Green deal a všechny unijní zelená nařízení?
Odpovědět
RK

Roman Kolář

7.1.2023 12:57 Reaguje na Radim Polášek
A už tady máme sluníčkáře a Brusel. Zamrznul jste v době, která už se nevrátí.
Odpovědět
va

vaber

7.1.2023 09:12 Reaguje na Jarka O.
nyní před volbami se objevuje v Ekolistu jeden až dva články denně o Bečvě,je trapné,že se Ekolist k něčemu takovému propůjčí ,ovšem je řízen Prahou,
i kdyby to vypustila Deza ,co s tím má společného Babiš? ten by byl postižitelný jen v případě že by někdo dokázal,že osobně nařídil aby odpady byly vypuštěny do Bečvy,
ovšem plebs se musí masírovat ,aby dělal to co si vrchnost přeje
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 09:20 Reaguje na vaber
Ne. Babiš by měl být obviněn z toho, že bránil a korumpoval vyšetřování.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 12:24 Reaguje na vaber
Ekolist pouze podává informace o semináři ze dne 8.12.2022 a detailně popisuje jednotlivá vystoupení.
Kdyby nebyly vánoce, psal by to o 14 dní dříve.
AB v tom nehraje zásadní roli, tu sehráli jeho patolízalové a nemorální jedinci, kterým se nepříčilo sehrát roli užitečných idiotů.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.1.2023 15:22 Reaguje na vaber
Napadlo mě to také,je smutné, že to ekolist udělal. Seminář byl 8.12. a nevšimla jsem si, že by redakce poté odešla na vánoční dovolenou. Jsou to účelofky.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 17:50 Reaguje na Jarka O.
já si myslím, že to ekolist dělá z jiného důvodu, dává mi prostor pro tuto vzpouru. Dává prostor diskutovat o všem co zaznělo dříve či později, o všem co musí začít. Díky. Někdy nám úmysly jiných nemusí být vždy zřejmé
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 17:54 Reaguje na Jan Kos
Podle vás je to jasné, viník je spol. EA, tak o jaké vzpouře mluvíte?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 19:51 Reaguje na Emil Paryba
to vy by jste nepochopil
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 20:17 Reaguje na Jan Kos
určitě máte pravdu
Opozice za každou cenu, i to je cesta ke zviditelnění
Když dojdou argumenty, skončí to odkazem
- to byste nepochopil
- o tom píšu na jiném místě
- napište své moudro

Nechybí vám v nicku jedna slabika?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 20:19 Reaguje na Emil Paryba
vidíte? nepochopil jste to
Odpovědět
EP

Emil Paryba

7.1.2023 22:59 Reaguje na Jan Kos
Bláznům se neodporuje, to je stará věc.
Máte pravdu pane Kokos
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 20:22 Reaguje na Emil Paryba
přečtě te si diskuse souvisejích článků z poslední doby
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 10:00 Reaguje na Emil Paryba
vidíte, když dojdou argumenty vám, urážíte, jste snadno čitelný
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 19:52 Reaguje na Emil Paryba
https://www.youtube.com/watch?v=ERk9qrCs6Js
Odpovědět
RK

Roman Kolář

7.1.2023 18:37 Reaguje na Jarka O.
Milá paní. Máte jistě pravdu v tom, že přímo v Deze se zřejmě nachází klíč k rozluštění záhady v podobě záznamů, svědků i předmětů doličných. Ale zjevně vám nedochází, že Deza byla z okruhu podezřelých vyloučena den či dva po havárii a tedy nic z toho nikdo nezkoumal. Novináři z DR dokonce nabízeli policii svá zjištění i svědky havárie v Deze v den otravy řeky, ovšem bez odezvy ze strany policie, nepomohl ani dopis policejnímu řediteli. Kdo za tuhle obludnou věc může? Asi Kalousek.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 20:32 Reaguje na Roman Kolář
asi skutečnost, že to bylo prověřeno a shledáno jako liché
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.1.2023 21:19 Reaguje na Jan Kos
nebo to mohlo být také kvůli tomu, že by se odkryly stopy vedoucí k Deze
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 19:10 Reaguje na Majka Kletečková
nebo: Deza s tím asi taky souvisela, vis příspěvky níže. A jelikož bylo před volbama, nechtěli uznat nějací lidé nějaké pochybení aby jim to nepoškodilo PR před volbama, protože vy všichni by jste je odsoudili hned ;)
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 21:47 Reaguje na Jan Kos
což jste stejně udělali :D
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

9.1.2023 17:07 Reaguje na Jan Kos
Já jsem to neudělala. Opravdu jsem ze začátku věřila, že ČIŽP a policie odvedou dobrou práci. Teprve oficiální mlžení trvající neuvěřitelně dlouho a postupné různé další indicie mne přesvědčily o tom, že vyšetřování bylo už od začátku nekorektní (eufemistická charakteristika situace).
Odpovědět
RK

Roman Kolář

7.1.2023 22:42 Reaguje na Jan Kos
Tímto jste se pro mě už definitivně zařadil do skupiny trollů pracujících pro Dezu.
Musíte dobře vědět, že jediné, co inspektoři ČIŽPu v Deze zkoumali, byly ryby v laguně před oficiální výpustí. Rybičky plavaly, Deza to není. Zaměřte se na Rožnov! I kdybych připustil, že Deza havárii na kaustifikační jednotce zatajila, za nějaký čas - klobouk dolů před investigativními novináři z DR - se na havárii přišlo. Neměl to snad měl být impuls k novému šetření v Deze? KAM VEDLA DEŠŤOVÁ KANALIZACE (V OKAMŽIKU HAVÁRIE SAMOZŘEJMĚ), DO KTERÉ BYLA SPLÁCHNUTA SMĚS OBSAHUJÍCÍ FENOLY I KYANIDY? SMĚS NÁSLEDNĚ LIKVIDOVANÁ TUNOU CHLORNANU SODNÉHO?
To vás ale nezajímá, že. Vy máte rožnovský kanál, vázané kyanidy proměňující se ve smrtící směs 3 a půl kilometru od vstupu do řeky (přesně pod výustí kanálu Lhotka), chlornan sodný s podobnou schopností schovávat se v řece - dokonce plížit se po dně!, můj bože, v peřejích.
Anonymním ubožákům zdar.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.1.2023 00:43 Reaguje na Roman Kolář
Plovoucí rybičky nejsou uznávaný používaný bioindikátor? A ony žily po nasypání tuny chlornanu, o kterém jsou zřejmě záznamy, zatímco ryby o 14 km dále umřely? Vasemu popisu nerozumím, nezlobte se. Nicméně i ty rybičky se mohly zanalyzovat. Netvrdí se, že komplexní kyanidy se uvolnily PO 3,5 km toku vodou, nýbrž během toku, je v tom rozdíl. Vy asi víte, že Deza nebyla prověřovaná. Bylo by zvláštní, kdyby při té mediální pozornosti nebyla, zdá se mi, ale nevím to. Nicméně dozvíme se pravdu, až bude snad nestranný soud.
Odpovědět
va

vaber

8.1.2023 09:34 Reaguje na Jarka O.
nestranný soud?
u soudu mají hlavní slovo právníci,
ti tomu vůbec nerozumí ,ale vyslechou si všechny strany, což média a zdejší ,,odborníci,, nechtějí , těm je vše jasno ,
chtějí jediného viníka ne Dezu ,ale Babiše,
vášně a nenávist ,tak je plebs veden a masírován médii , plebs musí někoho zbožňovat a někoho nenávidět ,od toho jsou média
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:03 Reaguje na vaber
u soudu má hlavní slovo soudce a když to nepochopí, rozhodne podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Státní zástupce se může odvolat, až se to dostane k soudci, co bude mít bez urážky kule. Takhle soudy pracují
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.1.2023 16:32 Reaguje na vaber
Právníci nejsou chemici ani ekologové, ale mají rozum a chtějí důkazy.
Klicpera dokázal, že to tou řekou téct mohlo, ale to je vše. Není to žádný důkaz, že to tak bylo.
Chtějí důkazy, tj. rozbory vody v juřinském kanálu aspoň po kilometru. Nejsou? A proč ne?
Místo havárie, odkud se dostal jed do kanálu.
Taky není? A poč ne?
A co teda pánové vlastně máte?
Nepřímé důkazy, že třeba strojník v EA neměl chemické vzdělání.
Támhle máte dveře a zaplatíte 50 tisíc za nesmyslné a zmařené soudní jenání.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 13:16 Reaguje na Jarka O.
odpověď na první otázku je ano, jsou.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 06:44 Reaguje na Roman Kolář
Komu není vzájemné rady, tomu není hospodářské pomoci... viďte soudruhu
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 08:44 Reaguje na Jan Kos
Víte dobře, že nic prověřeno nebylo ani nemohlo, když DEZA havárii úmyslně zatajila. Divadlo pro veřejnost není řádné prověření ani šetření.

https://domaci.hn.cz/c1-66982910-deza-za-utajovani-bdquo-havarie-ldquo-v-den-otravy-becvy-stale-nedostala-pokutu-inspekce-ceka-na-pokyn-policie-mozna-zbytecne
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:24 Reaguje na Emil Paryba
tohle už komentovali jiní s jejichž názory souzním
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 12:56 Reaguje na Roman Kolář
25.9.2020 jsem kontaktoval vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí o možném původci havárie. Neposlal jsem email žádnému náměstkovi ale nejnižší kompetentní šarži - to byla první sebereflexní sonda. To je odpověď na Vaši otázku proč. Tohle jsem do záznamu neuvedl, protože bylo jasné jak na mě PČR přišla. Proto to tady můžu říct, pan Klicpera na to asi kdysi narážel
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 13:14 Reaguje na Jan Kos
pardon, na odbor životního prostředí, když si ten email teďka zpětně čtu - jednomu referentovi.

Nevím jestli je součástí spisu, dalo by se s jistou pravděpodobností předpokládat, že ano, proto ho zde neuvedu aby ta pokuta byla o něco nižší :D
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 13:18 Reaguje na Jan Kos
chtěl jsem vědět, jestli daný pracovník nad tím zavře oči, jestli to má cenu. Dnes vím, že to cenu mělo
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:38 Reaguje na Jarka O.
ticho nastane protože Všichni jsou stejní !
Odpovědět
RK

Roman Kolář

7.1.2023 12:52
Když tadu čtu o starosti některých diskutérů ohledně voleb, musím připomenout, že otrava Bečvy se odehrála dva týdny před volbami.
Díky Ekolistu za zprostředkování velkého množství informací, které se v Praze projednávaly na semináři na půdě PS.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 16:22 Reaguje na Roman Kolář
a táhne se až do voleb prezidentských, jaké to načasování
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

7.1.2023 16:24 Reaguje na Roman Kolář
https://www.youtube.com/watch?v=LI6kWv9s5S4
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.1.2023 00:37 Reaguje na Jan Kos
P. Kose, jak vidíte, obhajoba se připravuje s využitím ekolistovych diskuzí, článků o Baia Mare, Odře atd. Když zjistili, že verze o jednoduchých kyanidech, kterou prosazovali od začátku, je nesmyslná, přicházejí s chlorem, s tunou dezinfekce, a s tím, že rybáři dnes jednoznačně vědí, že tehdy poznali zápach chloru. Nepřála bych někomu cítit chlór nebo který bojový plyn to vlastně cítili, dokonce na můstku ve výšce nad vodou, opravdu ne. Celkem by me zajímalo, které "některé " problémy, jež Hruška zmiňuje, ti "někteří " rybári měli, co s nimi dělali a jaký je jejich dnešní zdravotní stav. Bude potreba zjistit povětrnostní podmínky ten den.Tyto osoby si vymyslely, že chlór byl konečný produkt rozpadu chlornanu. Naštěstí jsou vzorky vody a ryb. Zajímavé je, ze Hruška uvedl, že v rybách bylo málo chlóru nebo bylo málo vzorků ryb... nepochopila jsem, ale nevadí. Není třeba se zde hádat, nýbrž poděkovat za pomoc při přípravě na těžkou špínu. Ono možné je všechno. P. Havelka v rozhovoru lapidárně řekl, že když nebude znečišťovat on, budou znečišťovat jiní. Jestli byla někam nasypána tuna bělidla, bylo zmíněno, že by to byla v Deze nešikovnost, ne úmysl. Uvidí se. Jinak, pro roztoky je myslím lepší se držet LC.
Odpovědět
RK

Roman Kolář

8.1.2023 01:22 Reaguje na Jarka O.
Není to pan Kos.
Neznáte reálie, což může mít vliv na váš úsudek. Zajeďte k Bečvě, prostudujte dokumenty o lagunách Dezy i o pochybném kanálu Lhotka.
Když se vyšetřováním ani po provalení havárky na kaustifikační jednotce nezabývají orgány, které to mají v popisu práce, musejí to holt dělat novináři.
Soud bude špína? Ale jděte. Tak ještě že alespoň doteď je to křišťálová studánka.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:09 Reaguje na Roman Kolář
pan Kos nejsem ale vy můžete mi říkat třeba pak Kokos jestli vám bude líp, nebo třeba nevýznamný bůhvíkdo, mě na tom nesejde. Soudkyně chtěla doplnit spis, tak může o všechny moje příspěvky! Absurdní na tom je, že bude muset :D
Odpovědět
RK

Roman Kolář

8.1.2023 01:49 Reaguje na Jarka O.
A také si nemyslím, že Bečvu otrávili úmyslně. Lidi v Deze sanující havárku zřejmě podcenili možnost napojení dešťové kanalizace v areálu na kanál Lhotka. Dle historických map totiž kanál Lhotka, respektive jedna z jeho větví, existoval jako strouha v místech, kde dnes stojí Deza. Jen tu strouhu při výstavbě Dezy zakopali do země a stal se z ní kanál.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:17 Reaguje na Roman Kolář
něco podcenit je lidské, vy podceňujete jiné věci o kterých nic nevíte. Víte možná jestli je lepší ryba s česnekem nebo tymiánem, tyhle vědomosti tady ale uplatnit nemůžete
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 08:52 Reaguje na Jarka O.
Běžte to Vaše zpochybňování účinků chloru na ruce a dýchací cesty rybářů těm chlapům říci osobně do očí.

Kolik jste přečetla materiálu o Bečvě? K dispozici jsou veřejně záznamy z MěÚ Valašské Meziříčí i Hranice, stačí do nich nahlédnout.
Vám ale zjevně stačí navštěvovat Kosovu večerní školu.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:26 Reaguje na Emil Paryba
jaká byla koncentrace chloru? kolik stačí na zametení zpackaných stop po komplexech při daném průtoku v odvaděči EA?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:37 Reaguje na Emil Paryba
to je ale hnus velebnosti co?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:30 Reaguje na Jarka O.
s poslední větou nesouhlasím. Uvědomte si že se jedná o chronickou otravu, která začala odpojením lagun v 2018. Intenzita trávení je funkcí průtoku vody v bečvě. Kontaminanty se dostávají do těl ryb (bioakumulace) a jsou následně metabolizovány. V případě komlexních kyanidů je lepší bavit se o LD, v případě chlornanu o LC
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:45 Reaguje na Jan Kos
upřesňuji..v případě komplexních kyanidů o malých dávkách, a že jich za ty dva roky bylo. Bavíme se ale i o jiných vodách, nezapomínejte na další následné úniky na tom odvaděči.. znamé jsou celkem tři od roku 2020
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:13 Reaguje na Jan Kos
tři i přes veškerou mediální pozornost tomu kanálu. Kolik jich bylo před tím? na nulu bych si nevsadil
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.1.2023 16:40 Reaguje na Jan Kos
Čistá lež. To by byly jedy zachyceny daleko dříve a chroniká otrava vypadá úplně jinak.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:10 Reaguje na Pavel Hanzl
vy nemáte vůbec představu jak taková chronická otrava může probíhat
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:30 Reaguje na Jarka O.
s poslední větou nesouhlasím. Uvědomte si že se jedná o chronickou otravu, která začala odpojením lagun v 2018. Intenzita trávení je funkcí průtoku vody v bečvě. Kontaminanty se dostávají do těl ryb (bioakumulace) a jsou následně metabolizovány. V případě komlexních kyanidů je lepší bavit se o LD, v případě chlornanu o LC
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:46 Reaguje na Jan Kos
upřesňuji..v případě komplexních kyanidů o malých dávkách, a že jich za ty dva roky bylo. Bavíme se ale i o jiných vodách, nezapomínejte na další následné úniky na tom odvaděči.. znamé jsou celkem tři od roku 2020
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:13 Reaguje na Jan Kos
tři i přes veškerou mediální pozornost tomu kanálu. Kolik jich bylo před tím? na nulu bych si nevsadil
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 10:14 Reaguje na Jan Kos
Chronická otrava s počátkem v roce 2018 vyvrcholila hromadným úhynem téměř celé rybí obsádky dne 20.9.2020 v době od cca 11:00 do 13:00
To je panečku diagnóza

Chystáte se napsat článek do impaktovaného časopisu?
Je to naprosto originální věc
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:18 Reaguje na Emil Paryba
ten článek napíše někdo jiný :D
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 10:57 Reaguje na Jan Kos
Tak určitě, protože pod vaším pravým jménem by neprošel ani recenzí
pane JK :-)
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 12:07 Reaguje na Emil Paryba
stačí, že projde recenzí u soudu pane EP :P
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 12:14 Reaguje na Emil Paryba
ano vyvrcholila, spoušťecí faktor bylo dlouhodobé sucho a málo vody v Bečvě, to byl tzv katalyzátor toho všeho
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:46 Reaguje na Jarka O.
po třetí se opakovat nebudu, ale můžeme o tom diskutovat, co si o tom myslíte teď?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 10:04 Reaguje na Jarka O.
v těchto diskusích zaznívá i obžaloba
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.1.2023 09:19
Tahle nešťastná událost není tragédií sama o sobě (havárie může nastat kdykoliv a kdekoliv), ale především v tom, že má výrazný přesah do státní správy a tím i do politiky.
Tohle neskutečně zmatené a až někdy sabotážní paravyšetřování, které po dvou letech ještě ani neví, odkud jed do řeky přitekl (natož, aby znalo viníka!!) vzbuzuje ve veřejnost velmu hlubokou nedůvěru ve státní organizace a tím i samotný, demokratický stát.
A pravděpodobný justiční omyl by mohl být další záminkou skutečně stát začít rozvracet. Dezolátů, kteří čekají na každou příležitost, tu máme dost velkou sílu.
Proto mi připadá velmi důležité, aby se nové vyšetřování zaměřilo na celou problematiku tohoto případu a postupovalo dle doporučení parlamentní komise - tj. rozšířit vyštřování o trestý čin zločinného spolčení.
Jen tehdy, kdy bude objasněn nejen viník otravy, ale především všichni, kteří vyšetřování celou dobu sabotovali, se může vracet důvěra občanů ve vlastní stát. Což je jeho podstata a důvod existence.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:34 Reaguje na Pavel Hanzl
s tím v obecné rovinně zločinným spolčením by se dalo souhlasit
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 09:38 Reaguje na Pavel Hanzl
https://www.youtube.com/watch?v=6DZ7HnZjjO4
Odpovědět
RK

Roman Kolář

8.1.2023 14:04
Připomeňme si ještě jednou časový sled událostí z neděle dne 20.9.2020:
- DEZA, nad ránem na noční směně - havárie
- DEZA, ranní směna - sanace havárie
- Bečva, před polednem - první mrtvé ryby pod DEZOU
- dva týdny nato - komunální volby

Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 17:08 Reaguje na Roman Kolář
První mrtvé ryby nebyly přímo pod DEZOU, ale kus nad Choryňským mostem. Nebuďme hnidopichové, pro ilustraci to postačuje. Dále:
- NE úklid mrtvých ryb
- NE policie, ČIŽP a další úřay na místě, dotaz na DEZU - netalo se u vás něco? Odpověď - NÉÉÉÉ
- PO, ÚT, ST a pořád nic
- ČT - poslouchejte občané, byly to kyanidy
- PÁ - zadání znaleckého posudku znalci JK
- 1.10. - smyčka se stahuje kolem areálu... (Brabec)
- pomalu se "šetří a šetří"
- prosinec - znalec JK potřebuje více času
- březen 2021 - znalec JK potřebuje více času
- září 2021 - rok v prdeli a stále hovno
- 2022 fraška dokončená, prokurátor podal obžalobu
- soudkyně hodila obžalobu prokoušovi na hlavu
- prokurátor šel brečet na vyšší instanci
- vyšší instance zatočila paragrafem a vyhověla prokurátorovi
- čas běží a plyne
- 2023 - absurdní celoroční divadelní fraška s předpokládaným výsledkem

Kos v lednu 2023 nadšeně třepotá křidélky
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:11 Reaguje na Emil Paryba
zatímco Vám se svírají půlky :-)
Odpovědět
RK

Roman Kolář

8.1.2023 17:57 Reaguje na Jan Kos
Jste zřejmě součástí zločinného spolčení. Jen si dělejte smajlíky.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 18:01 Reaguje na Roman Kolář
vy možná nevědomě taky
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:13 Reaguje na Emil Paryba
první mrtvé ryby byly nalezeny tam kde říkáte, víte ale jakou trasu musely urazit?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:17 Reaguje na Jan Kos
ono právě mrtvé ryby mohly být i tam, kde říkáte, že bylo "živo".. no otázkou je, jestli tam zrovna nebyla velká hloubka a proto ty ryby nikdo nevytáhl, čistě spekulace
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:34 Reaguje na Jan Kos
nebo možná vytáhl a byly to ty s poleptaným hřbetem. Naštěstí taková rybička se již netrápila. Byla mrtvá dřív
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:37 Reaguje na Jan Kos
další indicie, že chlornan "šel" chvíli po dně
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 19:31 Reaguje na Jan Kos
otázka: pokud měla mrtvá rybička poleptaný hřbet od chlornanu, kdepak asi umřela, když do prvního splavu od výustě EA umí "chodit" chlornan po dně? kde pak by jste si tipnul pane Parybo? dnes už toho bylo dost... pokračování zítra, tak pa
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 11:20 Reaguje na Jan Kos
upřesňuji, první nalezené ryby rybáři, nalezli všechny? jau
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 11:40 Reaguje na Jan Kos
tu s poleptaným hřbetem asi ne, což bylo možná a teď nechci nikoho urazit - štěstí
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:20 Reaguje na Emil Paryba
vaše ilustrace je pouze demagogie, takže jste takový pan Patočka. Jak více by jste si to chtěl ještě zjednodušit? :P
Odpovědět
RK

Roman Kolář

8.1.2023 17:54 Reaguje na Jan Kos
Mě jste za demagoga označil, když jsem napsal, že znám řeku. Vy ji evidentně neznáte.
Časový sled událostí není demagogie, protože je to sled událostí jak se odehrály.
Ono to bylo jednoduché.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:58 Reaguje na Roman Kolář
ja jsem vás neoznačil za demagoga, pouze vaše tvrzení za demagogii vis definice:

Demagogie (z řeckého δημος, démos = „lid“ + αγωγος agógos = „vůdce“) je v moderní době působivé a klamné řečnické vystupování, využívané k získání vlivu, politické podpory a moci, zejména mezi lidmi neschopnými kriticky myslet. Místo věcného zdůvodňování působí hlavně na předsudky a emoce posluchačů, k čemuž slouží polopravdy, překroucené argumenty, logické klamy, falešné sliby, vyvolávání strachu a podobně.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 18:03 Reaguje na Jan Kos
vy jste se urazil a teď jste zapšklý, nebuďte
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 18:04 Reaguje na Roman Kolář
vy znáte řeku, já znám trochu lépe chemii.
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 19:57 Reaguje na Jan Kos
Jaká demagogie?
Vše seřazeno dle infa z médií a vše tak proběhlo.
Uveďte bod, který je demagogický.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 21:54 Reaguje na Emil Paryba
snažíte se tím vysvětlit co se stalo na Bečvě a jak vidíte, je to mnohem komplexnější (jakáto roztomilá náhoda) problém :D Proto jste demagog protože to děláte umyslně, to je rozdíl mezi vámi a panem kolářem, ten je váš - chcete-li - "zombík" :)
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 11:43 Reaguje na Jan Kos
= pan Kolář není schopen kriticky myslet a to vy zřejmě taky ne, Vám ale šlo o "něco velkého", stačí nebo mám ještě pokračovat? Vy by jste si zasloužil opravdu hodně
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

9.1.2023 19:53 Reaguje na Emil Paryba
Myslím, že dál diskutovat s trollem a grafomanem s nickem Jan Kos nemá smysl.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:21 Reaguje na Emil Paryba
čas běží a plyne a voda teče a teče, až do křeče
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:35 Reaguje na Jan Kos
tímhle jste měl začít ;)
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:56 Reaguje na Emil Paryba
Byl jste někdy v Rožnově? Máme tu dva skanzeny. Do jednoho musíte zaplatit vstup a je tam celkem fajn. Do toho druhého Vám stačí díra v plotě a otevřená brána :D Přijeďte se podívat
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 19:59 Reaguje na Jan Kos
Jo, jsem v Rožnově několikrát za rok. Ale nepotkal jsem vás tam.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 21:56 Reaguje na Emil Paryba
Hlavně, že vás poznají jiní :D
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:25 Reaguje na Roman Kolář
možná katalýza rozpadové reakce CN komplexu v důsledku vypouštění neutralizovaných a vyčištěných vod z té havárie. Jejich voda byla OK, měla jen tu nevýhodu, že měla nižší pH a vyšší pufrační kapacitu - sousled náhodných událostí. Ta havárie s tím asi souvisí ale jinak než vy si myslíte.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:29 Reaguje na Jan Kos
také čistě spekulace
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:47 Reaguje na Jan Kos
ovšem vysoce pravděpodobná podle mě. Komíny musí kouřit a voda musí téct. Když vyčištěná odpadní voda neteče, z komínu se nekouří a to jak ve ValMezu, tak v Rožnově
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 17:50 Reaguje na Jan Kos
pak už jde jen o technologii jakou použijete k čištění, jestli to budete případně dořeďovat jak se to dělalo v 70. letech, nebo to nachlorujete a pak zneutralizujete
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 18:27 Reaguje na Jan Kos
samozřejmě dořeďovat se nesmí - je to v rozporu s principem "BAT" = nemůžete dělat kroky zpět
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 18:30 Reaguje na Jan Kos
vzhledem k množství sody a chlornanu na neutralizaci organiky v ní, taky museli použít hodně kyseliny, aby to mělo pH třeba 7. Kyanidové odpadní vody mají pH vyšší
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 18:35 Reaguje na Jan Kos
tím jsem chtěl říct, že pufrační kapacita bude při pH=7 obrovská
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 18:43 Reaguje na Jan Kos
jak vidíte, nekopu za nikoho, kopu jenom do Vás :D a zasloužíte si to
Odpovědět
EP

Emil Paryba

8.1.2023 20:08 Reaguje na Jan Kos
Spekulujete a rádoby fundovaně píšete. Vzhledem k času věnovanému diskuzi jste buď zhrzený činorodý muž v penzi anebo mladý muž středního věku (30-40), ambiciózní (leč možná nedostatečně oceněný okolím), nadprůměrně sebevědomý, o sex. orientaci nebudu spekulovat. Možná příliš orientovaný na práci (v osobním životě to možná nebude tak slavné), snad hledající inovativní řešení a snící o "něčem velkém".
Tak zase někdy příště, pane Kos, Kokos, Los či Losos - dyť je to vlastně úplně jedno :-)
U soudu stejně odhalíte svou identitu, pokud tam budete mít co říci. :-)
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 21:59 Reaguje na Emil Paryba
vidím, že vám došly argumenty a uchylujete se k urážkám. To znamená, že jsem odpověděl na všechny vaše dotazy a teď se cítíte jako hlupák. Nezlobte se na mě, ale na sebe :P Mějte se jak zasloužíte, tedy čau u soudu RUDO, TO TVOJE BYLO DÍLO
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 22:03 Reaguje na Emil Paryba
jinak většinou lidé soudí podle sebe, takže budete pan Patočka :D no to mě fakt pos*er
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 06:52 Reaguje na Jan Kos
v tomto ohledu mě také nepřekvapuje, že neuvádíte délku svého nádobí, netrapte se tím, nesejde na tom :D
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 06:55 Reaguje na Jan Kos

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 22:08 Reaguje na Emil Paryba
to nebude záležet na mě jestli budu předvolán, vypovídal jsem se již teď a tady a to jste nechtěli, takže mi to je celkem jedno. Možná bych tam mohl mluvit o nebožtíkovi, ale to by jste se pak mohl hanbou propadnout;)
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

8.1.2023 22:10 Reaguje na Emil Paryba
To o čem já píšu, zrovna vy nebude nikdy rozumět
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 07:09 Reaguje na Jan Kos
Víte čemu bych se smál, ze všeho nejvíc? Kdyby aspoň 80% z toho co jsem zde logicky na základě vašich otázek (za ně dík) a toho co je každému dostupné online zdůvodnil a bylo v tom posudku. Víte co by to znamenalo? Že Pan Holoubek a Hruška jsou stejní jako Vy. Největší gól by na tom byl, že nemusíte být profesor. Stačí vám ING. jako byl nebožtík. Profesoři jsou možná dotčení a pláčou, no budou mít proč ale možná by se do dalo zdůvodnit i jinak. Víte aby jste byl profesor, nemusíte být nutně genius. Stačí vám IQ 125, na ING, třeba jen 105 (takže i vy máte šanci hon*t si nad písmenky). Aby jste tedy mohl být profesorem, potřebuje mít jiné charakterové rysy, jako například vědět, kde máte svého docenta:D V tomto ohledu je asi zřejmé, že pánové profesoři své docenty již zřejmě nemají:) Proč by je potřebovali? No ono se říká, že profesor nemusí vědět nic, krom toho kde má docenta, co ví, kde najít ty knihy, kterým PhD rozumí, zatímco ING ví, co v nich všechno je a rozumí tomu taky.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 08:38 Reaguje na Jan Kos
jinak k těm písménkům. Ty vy přece ale nepotřebujete, vám stačí ty v té vaší polévce co tu vaříte. Tajemství dobré chutí šéfkuchaře je tím pádem odhaleno :D
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 08:46 Reaguje na Jan Kos
možná taky pan Patočka nejste, pak jste jistě nějaký "TVOR"
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 12:05 Reaguje na Jan Kos
Chtěl by jste ještě něco vědět o nebožtíkovi? Jak já si ho pamatuji, jaký byl a proč to udělal? Nebo už máte dost ?! Styďte se
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 12:11 Reaguje na Jan Kos

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 12:16 Reaguje na Jan Kos
Víte absolutní ho*vno o něm a děláte z něj blázna co nevydržel ten váš "tlak". Byl to hluboce morálně založený člověk a taky trochu naivní, což byly věci co mě na něm sr*aly. Tak jako jeho na mě sralo to co teďka ochutnáváte.

Ta jeho hluboká morálka byl jeho dogmatismus, který jsem k vůli mojí úctě k němu musel respektovat a zavřel nad jeho rozhodnutím oči. Již sem mu přestal promlouvat do duše a dávat nevyžádané rady - ta poslední byla "hoši vy budete na primě". Čekal jsem že se ozve, rozhodl se jinak. Tak jak se dalo čekat, vy vubec nemáte ponětí, jak hluboké to bylo. Takhle se na něj ale vzpomít nebude, on bude morálním příkladem - to tím myslel... budete ho následovat?? vy asi těžko. FUJ
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 12:19 Reaguje na Jan Kos
Já jeho čin respektuji, ačkoliv je mi to líto. Tohle vy nikdy taky nepochopíte. Taky tím ukázal, kde se má hledat, že to nesmí vyšumět. Každý kdo ho znal vám jeho dogmatismus potvrdí, na něj se ale vy ptát nebudete
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 14:13 Reaguje na Jan Kos
jeho čin nebyl zbabělý, ale odvážný, vyžadoval více odvahy, než vy všichni dáte kdykoliv za život dohromady, protože jste stejní - on nebyl. Napadají vás jen nízké motivy, to ale něco to vypovídá o Vás, ne o něm. Nedělám to ze msty, zhrzenosti atp, což zase vypovídá něco o těch co mě tak osočovali, je to čistě a pouze dluh - můj dluh vůči němu a jeho rodině, to vy taky nepochopíte. Už jsem řekl dost. každý kdo to dočetl až sem, nalezl jen obyčejnou pravdu, která se krčila v koutě a teď ji Bečva skrze mě vyplavila. Myslete si o mě co chcete, lidi jako jste vy, co jste mě uráželi a přitom jako hajzlové tančili na jeho památce - rád nemám a chybět mi nebude nikdo z vás. To je vše a víc nevím, co bych k tomu řekl. Udělal jsem to tady na ekolistu, protože tady je to místo zmijí a taky proto, aby jste se to dozvěděli a vzpomínali na něj tak jak si zaslouží. Druhá sebereflexní sonda byl jeden žurnalista, který nad tím zavřel oči, tak jako všichni ostatní. Police odvedla dobrou práci a až se budete dívat do toho zrdcadla, tak si vzpomeňte na ING a uvědomte si, že to mělo cenu. On to tím začal, a já to teď dokončím. Zajímalo by mě, který novinář najde odvahu... asi taky žádny, všihni jsou stejní. V této diskusi je hodně hnusu a syrové pravdy a také podobenství, mnozí sem v tom v EA museli najít. Mě na pokutě nesejde, mě asi čeká jiný osud co se penězi zaplatit nedá a to je věc, se kterou jsem se musel smířit taky. Myslím, že k soudu po tomhle pozván nebudu, protože všechno co bych tam řekl jsem již udělal tady a tak se i pan Patočka jméno nedoví, možná o něm bude spekulovat a to může, rozhodně na tenhle den ale nikdo z nás nezapomene. Sbohem

https://www.youtube.com/watch?v=ERk9qrCs6Js
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.1.2023 16:02 Reaguje na Jan Kos
P. Kose, Vy jste se rozepsal. To turecké hospodářství v EA si dovedu představit, tam se vědomě zacházelo s odpady za hranou zákona, byl to hnus a zaslouží trest. Mně se nelíbí, že kvůli tomu všemu zemřel clověk, tak snad jen jeden! Já Vám odpovím na  to, co jste psal výše o LD. Možná zde LD zaměnuju za LC50 v ekotoxicitě. Ta letální dávka bývá nějaké rozmezí určené ze zkušenosti nebo pokusů. Ale kyanidy se neakumulují, protože je tělo v malých množstvích odbourá, a vyšší dávky už zpusobí akutní otravu. Chronickou ne. Kovy umí akutní i chronické otravy, možná v tom hraje roli metabolizace třeba na chloridy. Mně vrtá hlavou ten rozpuštěný chlór, jedno odkud pochází, ale jestli reagoval s Havelkovou špínou a způsobilo to otravu. Dozvíme se od znalců po soudu.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

9.1.2023 20:24 Reaguje na Jarka O.
rozhodl jsem se ještě navázat. Nad vámi jsem hůl nezlomil a pravda se může prokázat i zde. Já vám teď mohu asi jedině prozradit, že nejsem pan Klicpera, abych uklidnil situaci. Děkuji za příspěvek, podnítil mě k snažení, jestli lze vůbec logicky dojít k nevyvratitelné logice o původu chloru na základě veřejných faktů a inspirativních dotazů i pana Patočky (nemám vás rád pane Patočko a nejsem sám kdo vás nemá rád). Mohlo by to být pro některé až moc originální. Hůl jsem nad tou diskusí nezlomil, protože Jarko nejste jako oni, jsou jiní ale taky chtějí vědět co se stalo. Toto asi ve spisu nebude a proto, může paní soudkyně nebo někdo odpovědný spis doplnit o vše předcházející, abych nemařil více možnou práci soudu. Na nízké dotazy jako od MK již nebudu reagovat. U roztoků je LC běžné. Jistě víte, co je LC100 nebo LCx. Definujme množství jedu jako sumu obecně toxické zátěže, kterou ryba snese až přesně do přítomného okamžiku kdy uhyne první - možná to byla ta co našli, bůh ví, tedy jako sumu pravděpodobností LCx a LDx, která je rovna 1. Další úvaha je, že pokud mohla ryba uhynout nebo být nalezena ve výlučně ekonomické zóny EA, mohla by to být právě ta s poleptaným hřbetem, protože chlornan se pravděpodobně šířil zprvu po dně a mohla umřít už dříve kdy klesla ke dnu, mohla uhynout výše nad výpustí a proud ji tam zanesl kde klesla ke dnu. První úhyn pozorovaný někým ještě neznamená úhyn skutečný, ve skutečnosti ale mohlo dojít tedy dojít k úhynu i dříve, čistě třeba kvůli stáří té poleptané rybičky - nevím. Pak tedy pravděpodobnost úhynu při LD100 musí být 1 a při LC0 = 0. Toto může sloužit i pro zamyšlení pana znalce. Poté tedy definujme limitu pravděpodobnosti LCx od x jdoucí k 0. To nechť je letální koncetrace, při které uhyne první ryba, třeba ta poleptaná (nebo kterákoliv jiná), mohla být klidně nalezena i níže za druhým splavem, prostě kdekoliv, pokud ji tam zanesl proud. Ono když už ta ryba je na dně zarytá ve štěrku nebo v kalové lavici (spekulace) což si umím představit, a má jen hřbet nahoře. Je jedno jak už je chlornan rozmíchaný, poleptá jen hřbet. Otázka další, čemu se rovná ona pravděpodobnostní limita pro tu první uhynulou
a současně živou rybu (ta je od schrodingera)? Bude to 0, proč? protože stačí ta pověstná poslední kapka, ta jiskřička, která to zažehne, zabije první rybu - i to je zločin. S těmi kovy souhlasím s vámi, s nadsázkou bych, řekl, že ta poleptaná jimy mohla být i pěkně napapaná ale taky nemusela - čistě spekulace. Pokud ta limita jde k 0, pak i koncentrace pro LC0 je nula, tedy pro přesně daný přítomný okamžik, kdy přesně zemře první živá rybu na které byl spáchán zločin. Pro druhou rybu již nemá smysl bavit se o LC0 ani LD100. Co třeba LCx pro druhou rybu? kolik mg/L? Stálo to za to? Vidíte, mluvíme tady pořád o LCx blízké nule na základě té limity. Co je tedy skryto asi za LD100 pro první rybu když né kyanidy? nejspíš ty kovy a jiné dobroty, třeba nějaká organika používaná v galvanově? Všichni se zajímají o všechno ale skoro nikdo o tu rybičku. Bůh ví proč ... chytrému napověz, hloupého kopni (ta je od Včelaře), možná se sem někdy vrátím až to tu bude lepší místo, budu vás ale sledovat, já jen abych vám vysvětlil to LD100, mě je líto i té první ryby
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.1.2023 21:59 Reaguje na Jan Kos
Nejste p. Klicpera, a neřeším to, posměšky jdou za těmi, co je píšou. LCx znám z výzkumů ekotoxicity pro populaci jako průměr z měření pro určené organismy. Kdežto letální dávku pro otravu jedinců, kde nemá cenu koncentrace řešit. Může to být vypití deci acetonu nebo metanolu, nebo nějakého množství jedu rozpustěného v kafi. Proto píšu, že letální dávka je v nějakém rozmezí a platí pro průměrného jedince. Nevím, jestli to zde je důležité, jed byl každopádně účinný. Jestli je ta tuna dezinfekce pravda (?), tak Bečva musela být potom opravdu čistá, bez organiky. Chlornan neřeším, ten by v teplé vodě na slunci a za přítomnosti kovů jako katalyzátorů dlouho nevydržel, i když to množství ... zato kdoví jestli mohly vznikat chlór, chlóramin, chlórcyan, chloridy kovů, to by byla síla, tak snad ne. Alespoň nějaká pH vody kdyby nám někdo vyzradil :)
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 06:14 Reaguje na Jarka O.
chtěl jsem tím jen říct, že za chronickou otravu Bečvy od 2018 mohou kovy a komplex. kyanidy v malých dávkách, které se do ryb akumulovaly - z těch komplexů se akumulovaly kovy, čímž došlo ke značnému snížení LC v důsledku chronické otravy kovy a volnými CN z rozpadu komplexu, při poslední chronické vlně, jak bylo vysvětleno výše. Za poslední vlnou chronické toxicity šla ta akutní vlna. Pokud bylo vypouštěno od středy do neděle, jak tvrdí pan Klicpera, poté poslední chronická vlna musela být fakt dlouhá. Voda v Bečvě klesá v důsledku sucha v celém profilu, čímž roste koncentrace kontaminantů ale zvětšuje se i transmitance vody a to v celé délce vlny chronické . Zbytek byl již řečen dříve. Možná se vyjadřuji nepřesně, já si to můžu dovolit ale jiste tušíte kam tím celým mířím
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.1.2023 09:52 Reaguje na Jan Kos
Děkuji. Souhlasím. Míříte k tomu že zdravotní stav populací ryb se během let (4 nebo více?) zhoršoval a pak už stačilo i menší množství jedů. Urcitě, to je chronická toxicita a vede jednou až k náhradě odolnějším společenstvem. Ryby by s tou zátěží podle mě ale mohly žít i dál. Tady je najednou vyřídilo něco, co by možná zabilo i zdravého vola. Proto o té LD píšu, že je v rozmezí  a ne vždy zcela správně známém. Máte pravdu s tou dávkou. Tato dávka, myslím, že to byla směska z rozpadu komplexů, byla určitě nad LD100 a akutní. 3denní expozici jedu, jestli to tak bylo, bych zařadila do akutní otravy. To je můj názor. My hádáme, znalec zná :)
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 10:35 Reaguje na Jarka O.
my se hádáme jen o čase, tedy o definici, což je opět myšlenkový konstrukt. Když se držíte definic, tak vás to trochu svazuje. Já mám jen svůj rozum a svědomí jako měl ING. Myslím, že z těch 80% co jsem odhadoval by to mohlo být třeba už těch 85%. Doufám, že budu mít možnost si ten posudek někdy přečíst.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 10:48 Reaguje na Jarka O.
možná to bylo něco (to co zabilo "vola") co se uvolnilo z říčního dna v důsledku UV, co se tam za ty roky nahromadilo, jaké ionty mohly dále působit ve vzájemné synergii? To by mohl ukázat například rozbor kalové Lavice EA a rozbor říčního dna níže po proudu, což by byl další nepřímý důkaz = otisk prstu. Nicméně EA není jediná která zasoluje řeku, takže toto lze brát do úvahy, jako další vliv, čistě obecný. Víte Rožnovská Bečva ma například nízké CHSK < 3 ppm a nízkou salinitu. O Bečvě ve valmezu toto jistě neplatí, je to obecně docela špinavá řeka, protože si do ní každý pustí to svoje
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 10:53 Reaguje na Jan Kos
A co Bečva jinde než ve Valmezu, já v tom vidím jistý vzrůstající gradient něčeho...
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 10:55 Reaguje na Jan Kos
nízký průtok predikuje nárůst řas, nebo sinic... jak by řekl profesor Vondruška, "kyslíkových konkurentů ryb", nicméně tady by mohlo jít o jejich metabolity, to by ale zase chtělo kompletní rozbor a ten já nemám, takže zase vařím z vody
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 11:11 Reaguje na Jan Kos
Co třeba atmosférický tlak? má vazbu na rozpustnost plynů, jako teplota... další a další faktory... už jich začíná být více než dost
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 11:56 Reaguje na Jan Kos
že by to souviselo s množstvím firem, které produkují nějaké OV? Nejde tedy o nárůst koncentrace iontů v říčním dně? Co může způsobit jejich disociaci? UV? rychlost disociace by mohla být i funkcí výšky hladiny v daných místech. Když se disociují, dají se do pohybu, mobilita disociovaných iontů je jistě další faktor... Nicméně hlavou zní? Co byla ta poslední kapka? nemohlo by to souviset s tím co se vypouštělo z EA a současně z DEZY? pH jak říkate, to je pro mě otazník... anomálie v pH by mohli disociaci iontů z říčního dna také katalizovat... same samé náměty k přemýšlení...
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 12:36 Reaguje na Jan Kos
Mě by nejvíc zajímalo pH vody, co deza vypouštěla ten den... to si myslím že je klíč... chyba ale není bohužel pro některé na jejich straně, i když by si to moc přáli...
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 11:49 Reaguje na Jarka O.
k první vaší větě: záleží na rybách ve vazbě na místě jejich výskytu, každá rybička nemusí papat to samé, některé dostávají ještě bonus v podobě lokální krajové kuchyně
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 12:33 Reaguje na Jarka O.
přítomnost působení chronické a akutní toxicity se nevylučuje... jde jen o to, co za to může prostě víc, a hlavně kde jak co proběhlo a co mělo na co vliv, co s čím souviselo a souviset nemohlo atp atp
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 12:09 Reaguje na Jan Kos
pH vody by mohlo klesat například v důsledku činnosti mikroorganismů, chce to ale hlubší zamyšlení a v mém případě i asi nějakou rešeršní činnost, může to také souviset s teplotou vody a dalšími faktory, na toto ale ať radši odpoví znalec;) Anomálie v pH by zase vše mohla katalizovat, paříklad tu disociaci iontů z říčního dna?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 06:48 Reaguje na Jarka O.
Snažím se vám vysvětlit co doslova vidím, ne co si myslím. Používám k tomu pojmy, které znáte, ale dívám se na ně jinou optiku, nebo jinou metodikou. Můj statistický vzorek jsem si zjednodušil na 1 rybu která v důsledku toho všeho umře jako první.

Jako kdybych napsal, že trojný integrál 0 až nekonečno vlnové funkce psí je 1. Tím jsem chtěl jenom ukázat podstatu té chronické otravy, ke které lze dojít i jinými úvahami
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 08:24 Reaguje na Jan Kos
jinak bych ještě doplnil, že co vzniknout mohlo, to taky vzniklo. Je to čistě a pouze pravděpodobnost, nic víc nic míň a ta nikdy v tomto případě není nula. Pokud není nula, pak už se bavíme jenom o koncentraci, synergii působení a biochemické aktivitě v daném organismu. Některé biochemické reakce jsou inhibovány, jiné katalyzovány. Jsou to váhy, ale to jistě víte také
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 09:13 Reaguje na Jarka O.
Naváži ještě na pokles hladiny v Bečvě a věty o nárůstu koncentrací kontaminantů. Je zde zcela jistě vazba na danou kinetiku. Je elementární znalost, že pokud chci ovlivňovat nějakou chemickou reakci ve prospěch produktu, stačí například zvednout koncentraci výchozích látek, třeba při tom poklesu hladiny. Sluníčko je zodpovědné za ten pokles, stejně tak jako za ten rozklad komplexu svojí UV složkou. Platí, že čím vyšší průtok v Bečvě, tím nižší transmitance v důsledku NOM. Při nižším průtoku se NOM usadí a voda se vyčeří, transmitance vzroste, což je tedy další efekt který zde působil
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 09:43 Reaguje na Jan Kos
samozřejmě produkt (toxický kation + toxický anion) je souběžně spotřebováván ve smyslu, například jak jste zmiňovala HCN co se mohl uvolňovat do vzduchu, to tu reakci vlastně pohání tím jak se odčerpává produkt, to ale víte také. Co zůstává je asi ten kation, nebo ne? Ten se akumuluje v rybě a to zase pohání onu reakci v tomto úhlu pohledu
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 09:48 Reaguje na Jan Kos
reakce může být také ovlivněna UV intensitou, jaký byl stupeň a bylo v daný den nad Bečvou mlha nebo jasno, či se sřídaly mráčky? - pak je to také vliv lokální distribuce UV energie. další otázka k zamyšlení, která to dává střípek po střípku dohromady, proč ryby neumřely bez jediného asynchronu ale v nějakém časovém horizontu
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 09:50 Reaguje na Jan Kos
takových úvah a vlivů může být mnoho, některé se uplatňují více, některé méně
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.1.2023 09:58 Reaguje na Jan Kos
ryby neumřely bez jediného asynchronu ale v nějakém časovém horizontu - umřely postupně nebo najednou?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 10:01 Reaguje na Jarka O.
umíraly podle toho, jak na tom která byla váhově, věkově, druhově, zdravotně = jak moc velkou dávku kovů nebo jejich metabolitů v sobě měly od roku 2018
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 12:00 Reaguje na Jan Kos
a také v jakém místě byla, v zatíženější vodě to mohlo být rychlejší... on taky chlornan mohl zabíjet tzv "nahoře" a kovy, CN-, ionty, organické metabolity, O2 atp atp zase "dole" = níže po řece, opět spekulace
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.1.2023 09:57 Reaguje na Jan Kos
Ano, a např. při rozpadu komplexů je potřeba přebytek vody a dalsí faktory. Kationt zůstává, CN- vyprchává, podle pH, to je otázka rychlosti, tu já vyřešit neumím.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 10:10 Reaguje na Jarka O.
s tím může souviset právě ta Havárie v Deze. CN odpadní vody z EA jsou ze své podstaty alkalické, i třeba roztok chlornanu je alkalický. Na degradaci
organiky v uniklé v sodě použili asi možná chlornan (nevím jak to tam funguje), tím se zbavili problému organiky ale ne problému pH, čili potom je třeba neutralizovat. Vzroste solnost a ta má vazbu na pufrační kapacitu. Pokud neutralizujete do pH= např. 7 a jde vám to kanálem ven až když máte jistotu, že ta voda nic neudělá (a netušíte přitom, co Vám teče v Řece díky EA) pak můžete být klidný. Tak jak se ředí odpadní voda z EA, klesá její solnost a tedy i pufrační kapacita. Pufrační kapacita této vody z EA (pH > 7) po zředění až po výpusť DEZY byla ředěním v Bečvě snižována a proto mohla voda z DEZY po promíchání v dané její mísící zóně disociaci komplexů opět katalyzovat. Další střípek do mozaiky
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 10:14 Reaguje na Jan Kos
je to tedy souběh dvou událostí, jedné úmyslné, která začala v roce 2018 a jedné náhodné, kdy někdo na noční v DEZE usnul, což je faktor lidský a tedy náhodný. Souběh těchto dvou faktorů působil pravděpodobně ve vzájemné synergii.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 12:40 Reaguje na Jan Kos
a nebo pokud voda z dezy měla nižší pH a měla vyšší pufrační kapacitu a třeba například díky tomu že měla i vyšší hustotu a jiné difůzní koeficienty, mohla se také šířit pod ně a ionty ze dna prostě "vymýt", jednalo by se tedy o eluci iontů co způsobila DEZA, ale ty ionty kovy, tam dodala EA? BINGO?? :D:D:D:D:D
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 12:43 Reaguje na Jan Kos
tak tady mále logicky asi těch 100%, jdu si zapálit :D:D:D:D:D
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

11.1.2023 07:31 Reaguje na Jan Kos
mohla mít pH klidně i vyšší, pak by se ale jednalo o jiný chemismus, vedoucí k tomu samému. Jako když regenerujete iontoměnič kyselinou nebo louhem a vytěsňujete z něj, že?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 11:05 Reaguje na Jarka O.
Vy jste v EA nikdy nebyla, pokud si představujete něco jako v KOUŘI, tak se k té představě o tureckém hospodářství blížíte, takové z toho mám pocity
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 10:20 Reaguje na Jan Kos
nebo možná jak by řekl nebožtík "NE-TVOR"
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 10:24 Reaguje na Jan Kos
sníte pane Parybo ještě o něčem velkém? Nemrzí Vás teďka ten nick? založte si jiný, nikdo vás nepozná, obličej ano. Nedivte se, že jsem na vás hnusný, zasloužíte si to. Pořád je ještě čas na veřejnou omluvu, tzv. coming out, lidé jako vy ING donutili udělat to co udělal, byla to jeho vzpoura, vzdor proti lidem jako jste třeba vy...
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 10:26 Reaguje na Jan Kos
pak jistě chápete mé motivy... v tomto jsme byli s ING. stejní, neústopní. On tím činěm zase katalyzoval mě, chápete to?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 10:29 Reaguje na Jan Kos
proste za odpuštění né mě, ale jeho rodinu, třeba vám bude odpuštěno. Možná by jste měl přestat věřit na vyšší dobro, je to fakt hnus. Stačí obyčejné dobro a zlo ;)
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 10:30 Reaguje na Jan Kos
vyšší dobro tedy nic víc a nic míň než obyčejné zlo
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

9.1.2023 17:28
Neuvěřitelné, kolik obrázků figurky s vykulenýma modrýma očima se vyrojilo v diskusích pod posledními články o zpackaném vyšetřování otrávené Bečvy. Čtu ekolist pravidelně už několik let, ale ještě pod žádným ekolistím článkem jsem se nesetkala s tak obrovskou inflací komentářů od jediného člověka. Svým počtem příspěvků pod jediným článkem se stal troll schovávající se za jméno Jan Kos nejvýkonnějším grafomanem v historii ekolistu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.1.2023 09:08 Reaguje na Majka Kletečková
Já si taky myslím, že jsem žabař.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 09:20 Reaguje na Pavel Hanzl
umíte něco jiného potřebného, třeba díky vám mi chodí pošta (spekulace). Každý máme něco, díky čemu si můžeme jeden druhé vážit a kamarádi být nemusíme. Volby řešit nemusíte, kandidáti jsou ze svojí podstaty asi stejní. To vám dává jistotu, že na vašem hlasu vůbec nezáleží ;) ale v tomto se můžu plést, je to jen můj postoj a skepse z toho všeho, což jistě chápete. Máte minimálně 3 možnosti. Vaše přání o veřejnou výpověď k tomu všemu se splnilo (možná jste se modlil k bohu) a pak jsem tedy asi svědek. Pak si můžete myslet, že toto všechno není autentické a že jsem čistě jen troll. Pak máte třetí možnost, neřešit to a přemýšlet nad obsahem. Tu volbu máte ale vy a je na vás jak sní naložíte
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 12:27 Reaguje na Majka Kletečková
Rozhodl jsem se nakonec přeci jen reagovat, protože vy v tom vidíte možnost ovlivnit volby tak, jako jste to udělali vy před rokem? dvěma? moc to nesleduji.... Jistě, že by to teď mohlo ovlivnit volby... a proto vaše úvaha o trollu je opodstatněná. Skuste se ale vžít do mě, že čekám na ten soud... bude veřejný? neveřejný? bude mě ještě někdo poslouchat? měla ta sebevražda pak nějakou cenu? Kdy vyjít na světlo ven a podělit se s vámi o tajemství? dva roky se na vás dívám a říkam si jak jste omezení... nemůžete za to, že neumíte kryticky myslet. Vám jde jen o váš osobní prospěch, což je lidské. Potom nevím kde berete tu jistotu, že jsem člověk? Nemohl bych být čistě třeba jen forma nějaké inteligence? Třeba umělá? Když toto dělám tak neústupně? Víte kdy by měl člověk odhalit svá tajemství? Ne hned, ale v okamžiku, kdy budou mít největší účinnost. Pokud v tom nacházíte korelaci s volbami, pak je čistě jen náhodná z mé strany protože já čekám na ten soud... ja si asi budu muset hodit kostkou ohledně těchto voleb.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.1.2023 12:33 Reaguje na Jan Kos
P. Kose, nechte si už energii na soud a volby, zde se nic nevyřeší. Myslím, že po volbách tu téma Bečva nadobro zmizí.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 13:40 Reaguje na Jarka O.
Téma Bečva někdy zmizí... podle mě se o tom bude diskutovat ještě dlouho, podle mě se o tom bude ještě učit... hlavní je, že se na ING bude vzpomínat tak jak si zaslouží a o to šlo hlavně mě a taky o to, aby se to veřejně vědělo
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

10.1.2023 13:49 Reaguje na Jarka O.
a nebo pokud voda z dezy měla nižší pH a měla vyšší pufrační kapacitu a třeba například díky tomu že měla i vyšší hustotu a jiné difůzní koeficienty, mohla se také šířit pod ně a ionty ze dna prostě "vymýt", jednalo by se tedy o eluci iontů co způsobila DEZA, ale ty ionty kovy, tam dodala EA? BINGO?? :D:D:D:D:D
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

11.1.2023 07:31 Reaguje na Jan Kos
mohla mít pH klidně i vyšší, pak by se ale jednalo o jiný chemismus, vedoucí k tomu samému. Jako když regenerujete iontoměnič kyselinou nebo louhem a vytěsňujete z něj, že?
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

11.1.2023 07:51 Reaguje na Jan Kos
v případě, že pH bylo nižší, byly to ionty kovů, v případě, že pH bylo vyšší, byly to organické látky, třeba organokovy. To už je teď jedno, nemění to nic na tom, k čemu jsme všichni společně dospěli
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

11.1.2023 07:58 Reaguje na Jan Kos
CHRONICKÁ OTRAVA KOVY Z CN KOMPLEXÚ má na misce soudních vah vyšší váhu, než LCx , kde to x, zná jenom asi bůh
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

11.1.2023 08:23 Reaguje na Jan Kos
k vůli chronické otravě zemřela první ryba a to byla ta jiskřička... zajímá vás ta první ryba, ta která tu tajemství podle limitní věty vyzradila? nebo těch 40 tun? Tohle se nedá vážit na kila !!! ani na kusy !!! , tohle má čistě a pouze morální rozměr
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

11.1.2023 06:19 Reaguje na Jarka O.
Jarko, toto tady mě stálo opravdu hodně energie a možná ještě bude stát, to ví jen bůh. Předstoupil jsem před tento soud - řekněme lidový (nebo já to tak aspoň z pozice svědka vnímám) a je jedno v jakém prostoru se odehraje. Zde se nic nevyřeší? Jaké je řešení? Řešení může být chápáno jako následek nebo jako činnost k němu vedoucí. Oba významy však znamenají příčinu a následek v přeneseném slova smyslu. Volby budou soud obyčejných, běžných, normálních, prostých... lidí. K tomuto se ještě dnes vyjádřím, ale můj čas je drahý a proto se budu teď věnovat jiné bohulibé činnosti. Před tímto soudem jsem zde všechno vysvětlil a to, že už nereagujete na poslední spekulaci, protože nad tím intezivně přemýšlíte právě vy, je toho důkazem. Já děkuji Vám všem, protože bez vás bych to nedokázal. Výsledek tohoto lidového soudu - chcete li tomu tak říkat - je jasný a nezpochybnitelný a je výsledkem ne sprosté, ale velmi tvrdé diskuse. Vy víte proč, co se stalo a co se může stát, tak věřte, že toto má cenu
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

11.1.2023 06:38 Reaguje na Jan Kos
Hodně lidí, by mě za toto nejraději odsoudilo, zbičovalo a ukřižovalo atp. Hodně lidí to udělá, hodně lidí otevře oči. Tak jako toto mělo cenu kvůli ING, první rybičce, mělo to právě tu samou cenu, kdyby to aspoň jednomu člověku otevřelo oči, vím, že tady takoví v diskusi sou, a také vím, že to sou i lidé, co toto čtou
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

11.1.2023 06:57 Reaguje na Jarka O.
Já bych vás naoplátku poprosil, aby jste tuto diskusi šířila, protože je v ní hodně pravdy a nezpochybnitelná logiky. Apeluji na vás všechny, mluvte o tom a diskutujte, ale skuste být slušní a uvidíte, že to bude lepší, než když se budete urážet a pak zůstanete zapšklí, nepomůžete tím nikomu, takto aspoň pomůžete ING, jestli se ten pekelník z toho obláčku na nás dívá
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

11.1.2023 16:10 Reaguje na Jan Kos
já tam budu brzo asi taky
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.1.2023 22:02 Reaguje na Jan Kos
Nechte toho. Ryby zase vyrostou, Vy si nic nenamlouvejte, nejste v Palermu, a brzo mazejte na PČR nebo k psychologovi!
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

12.1.2023 06:38 Reaguje na Jarka O.
Ono tu eluci organokovů mohl způsobit i chlornan z EA. Byla by to eluce například z té kalové lavice EA a jejího okolí. Psychologa nepotřebuji, vím jen věci co vy ne a stačí mi víra, že to může ještě skončit dobře. PČR tohle sleduje, to vím taky a nevím proč mě ještě nikdo nekontaktoval, včera mě stálo kousek od baráku auto, když jsem šel zamykat večer bránu a všimnul si toho = chvíli jsem se na něj díval, velmi rychle i s driftem odfičelo...
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

12.1.2023 07:16 Reaguje na Jan Kos
dám tomu tedy ještě jednou ale již naposled šanci a na PČR dnes půjdu
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

12.1.2023 08:02 Reaguje na Jan Kos
ono pokud by se jednalo o eluci organokovů z kalové lavice EA v důsledku chlornanu, pak je tedy se ptát, co bylo horší... jestli chlornan z EA, nebo odpadní voda z DEZY, která měla větší solnost než obvykle..., myslím, že když by se to dalo na misku vah, váha se jednoznačně nakloní na jednu stranu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist