https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/propadnete-panice-prala-16leta-aktivistka-mocnym-v-davosu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Propadněte panice, přála 16letá aktivistka Greta Thunbergová mocným v Davosu Video

28.1.2019 09:15 | DAVOS (ČTK)
Chci, abyste poznali paniku a strach.
Chci, abyste poznali paniku a strach.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chci, abyste poznali paniku a strach. Účastníkům Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu to v pátek řekla 16letá švédská aktivistka v boji proti změně klimatu Greta Thunbergová. Podle nyní už světoznámé školačky jde i na švýcarském setkání jen o peníze.
 

Ve svém emocionálním apelu Thunbergová vyzvala vrcholné manažery a politiky, aby přijali okamžitá opatření proti změně klimatu.

"Chci, abyste jednali, jako kdyby hořel váš dům, protože to se děje," prohlásila mladá Švédka. "Dospělí stále dokola říkají: Mladým lidem dlužíme naději. Ale já vaši naději nechci," podotkla Švédka, kterou cituje agentura DPA.

"Chci, abyste se ocitli v panice, abyste pociťovali strach, který každý den zakouším já," řekla dívka, která se stala jednou z nejvýraznějších osobností letošního fóra ve švýcarském alpském středisku. Čas zdvořilostí už podle ní minul.

"Teď nastal čas hovořit jasně. Řešení klimatické krize je největší a nejsložitější výzva, jaké kdy lidstvo čelilo," řekla. "Na místech jako je Davos lidé rádi vyprávějí příběhy o úspěchu. Ale váš finanční úspěch má nepředstavitelnou cenu. A u změn klimatu musíme uznat, že jsme selhali," dodala aktivistka, podle níž jde i v Davosu jen o peníze.

"Vypadá to, jako kdyby peníze a růst byly naším jediným naplněním," poznamenala dívka. Klimatická krize ale ještě podle ní nebyla jako krize rozpoznána, a mnoho lidí si proto není vědomo jejích důsledků.

Podle mladé Švédky ale ještě existuje řešení - tak jednoduché, že ho pochopí i malé dítě: "Musíme zastavit vypouštění skleníkových plynů," řekla.

Greta Thunbergová do Davosu přicestovala ze Švédska vlakem, protože letecká doprava má za následek vysoké emise CO2, a tudíž škodí klimatu. Švédka usiluje o silnější povědomí o ohrožení planety klimatickými změnami. Každý pátek v rámci své protestní akce Školní stávka za klima demonstruje před švédským parlamentem ve Stockholmu, čímž už inspirovala k podobným manifestacím ve světě.

Debata ke studentským klimatickým stávkám

Do začátku je dobré vědět, kdo je Greta Thunbergová a proč přestala chodit v pátek do školy. A že se z toho stala masová záležitost, která se týká i Česka.

Kriticky se na studentské stávky dívá Vladimír Wagner, viz K čemu povede hnutí studentů iniciované Gretou Thunbergovou? a Povede studentská stávka za klima k lepší znalosti dané problematiky? Ke studentské stávce se kriticky vyjádřil i klimatolog Ladislav Metelka textem Nepravdivé zdůvodnění studentské stávky za klima.

Kladně ji vnímá například ekopedagog Martin Kříž, viz jeho komentář Protesty žáků středních škol pohledem ekopedagoga, pedagožka Kristýna Hrubanová, viz její komentář Studenti plánují stávky za klima. Měli bychom se radovat, nebo Yvonna Gaillyová, viz její text Bouře našich vnuků aneb Studenti mohou dokázat to, co se nejlepším vědcům k jejich velké lítosti nepodařilo, ale i sto českých vědců.

Do širšího kontextu pak stávky zasazuje Jiří Dlouhý v textu Studentské stávky za klima aneb Něco se mění i ve společenském klimatu. Ekopedagog Jan Činčera pak odpovídá na otázku, zda máme děti vychovávat k tomu, aby stávkovaly.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

28.1.2019 16:38
Mladá Švédka udělila Davoskéku fóru královskou radu: "Musíme zastavit vypouštění skleníkových plynů,". Řešení tohoto nelehkého problému přenechala ostatním. Jak to může dopadnout jsme již u nás zažili při vzniku fotovoltaického tunelu. Pokud se nepostaráme o prosazení hlavně efektivních řešení a necháme to na lobbisticko-politickém uskupení, se zlou se potážeme.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.1.2019 19:37
Don't panic!
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

29.1.2019 12:25
Hluboká úcta slečně Gretě Thunbergové.........
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

29.1.2019 14:37 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Nechci být osobní, ale nabízí se to, zatím co Vy za to, že jste Kašpárek nemůžete, tak ona kašpárkem je a ještě dost dlouho bude i když i ona za to také nemůže (nemůže za blbost svých rodičů).
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

30.1.2019 12:11 Reaguje na Vladimír Hošek
Je mi líto jak Vás, tak lidí, kteří jsou Vámi exponování...
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

30.1.2019 16:57 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Pokud tomu představení té děvenky, kterou tam někdo nastrčil, aby hrála divadlo, vy věříte, tak Vás úpřímě lituji.
Odpovědět

Jan Šimůnek

31.1.2019 06:00 Reaguje na Vladimír Hošek
A ještě museli vybrat takovou, co má "papíry na hlavu". Že by pravnučka Švejka?
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

31.1.2019 20:39 Reaguje na Jan Šimůnek
Pane docente - kde v tom clanku je psano, ze ta divenka ma papiry na hlavu? Nedavno jste psal, ze jste habilitovan na obor vyziva cloveka - to ted zahrnuje i videodiagnistiku "papiru na hlavu"?
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.2.2019 05:57 Reaguje na Zbynek Ulcak
Psali to v jiném článku. Je "rain girl".

MMCH totality velice často zneužívaly duševně nemocné (případně mentálně nekompetentní) lidi k prosazování svých zájmů, právě proto, že nejsou schopni věcného ani etického náhledu na své konání.
Těmi "totalitami" myslím i církve a náboženské skupiny, především vycházející z abrahámovské triády (judaismus, křesťanství a islám), jako byli rlzní proroci a vizionáři, ale třeba i atentátníci "ve jménu božím".
Právě vzhledem k těmto asociacím ve mě ta dívenka moc nadšení nevyvolává.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

31.1.2019 12:43
Jelikož se všichni ekologisti už náležitě zdiskreditovali, tak našli jednu nevzdělanou prostoduchou dívenku, která má hájit jejich čest. Mediálně je to zrežírováno dobře. Ale že by byla nějakým přínosem? Asi těžko.
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

2.3.2019 13:32
Panika není na místě. Nic neřeší, jen problém zhorší, protože se pak překotně přijímají nesmyslná řešení.

A to jak defektním způsobem se snaží politikové snaží řešit ekologické problémy, naprosto jasně svědčí o tom, že stále ignorují doporučení odborníků.

Jediným dostupným a smysluplným řešením globálního oteplování je jaderná energetika a přechod na vodíkovou ekonomiku. A dokud se k tomuto řešení nepřihlásí jasná většina zemí, nedělám si vůbec žádné iluze o tom, že se něco zásadně změní k lepšímu...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist