Jakub Hruška: Klady a zápory řepky olejky
A dokonce to vypadá, že zůstane ještě nadlouho, protože formulace nové Společné zemědělské politiky EU se vyvíjí k velkofarmaření a další podpoře přírodu devastujících biopaliv I. generace. Přestože kecy, tedy pardon „strategie“, jsou zelené (redukce pesticidů, méně hnojiv, víc ekologického zemědělství, biodiverzita, prodej z malých farem přímo spotřebitelům), realita (rozdělující peníze právě skrze Společnou zemědělskou politiku) vypadá, že bude pesticidově-žlutá. A bioplynkově-kukuřičná. V celé EU. Což mě dost štve. Asi mají všude své Agroferty. A ty jsou mocné, a svoje prachy si ohlídají. Třetina rozpočtu EU za to stojí.
Tak bych alespoň zopakoval, co řepka znamená a symbolizuje pro krajinu a zemědělství.
Začnu klady:
1. Má hluboké kořeny, dlouho kryje půdu (říjen-červenec), je protierozní plodinou.
2. Lisuje se z ní kvalitní potravinářský olej.
3. Za současné situace v českém zemědělství je (dosud) jistotou slušného výdělku. Na pěstování řepky nejsou žádné speciální dotace, je na ni ale dobrý odbyt na (dotovaná) biopaliva.
4. V pěstebních postupech nahrazuje pícniny, které se nepěstují, protože nejsou "potřeba". Máme velmi málo dobytka.
5. Za takový klad/neklad lze možná považovat, že oseté plochy "poklesly" letos na 350 tisíc ha (data ČSÚ), což je pokles o 16 % z maxima 418 tisíc ha osetých v roce 2013. Mimochodem, v roce 1990 se řepka pěstovala jen na 100 tis. ha.
A teď ty zápory:
1. Více než polovina řepky se používá na biopaliva (metylester řepkového oleje – MEŘO se přidává do nafty). Biopaliva první generace (což je MEŘO) považuji za velikou ekologickou chybu, a je třeba od nich co nejrychleji odejít. A to proto, že:
2. Pěstování řepky vyžaduje masivní chemizaci. Na olejniny, tedy hlavně řepku, se používá nejvíce totálního herbicidu glyfosátu (Roundupu) ze všech plodin. V podzemních vodách v oblastech, kde se pěstuje hodně řepky, jsou pravidelně detekovány další herbicidy, zejména metazachlor. Řepka se „stříká“ často až 10 krát ročně.
3. Řepka se hodně hnojí, má vysoké nároky na živiny. Přitom je z vědecké literatury známo, že dusíku jsou plodiny schopné využít jen v průměru za 17 % dodané dávky. Zbytek skončí jako dusičnany ve vodě, nebo amoniak v ovzduší.
4. Včely nemilují řepku tak moc, jak si myslí Andrej Babiš. Dnešní odrůdy jsou fakultativně samosprašné, nepotřebují opylení. Včely do ní ale létají, protože v naší extrémně chudé krajině nenacházejí na jaře mnoho další pastvy. A tráví se insekticidy v řepce a nosí je do medu.
5. Jsme pořád přeborníky v pěstování řepky v Evropě – 15 % orné půdy. Sousední Rakousko 5 %. Ale pozor – kdyby se rozdělilo Německo na západ a NDR, tak soudruzi z NDR by byli lepší než my. Řepka se vůbec hojně pěstuje v postkomunistických státech.
6. Řepka se pěstuje na velkých lánech polí – to se ale u nás pěstují všechny plodiny. Loňská povinná „redukce“ na max. 30 ha bloku jedné plodiny zdaleka nestačí. Jenže řepka kvůli svému masívnímu „ošetřování“ tak najednou ničí půdu a vodu na velkých rozlohách najednou, a stává se velmi slušnou ekologickou bariérou a pastí. Kdyby byla pole menší, měla mezi sebou travnaté pásy, biopásy nehnojených a nestříkaných směsí, byly v ní potoky, meze, cesty a stromořadí, tak ani negativní ekologický efekt pěstování řepky by nebyl tak velký.
Prostě na velikosti záleží. Polí i dotací...
reklama

Dále čtěte |



Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (39)

Karel Zvářal
15.5.2021 07:58Karel Ploranský
16.5.2021 12:14 Reaguje na Karel ZvářalAle pozor, pane Zvářale!
Píšete, že to platilo, platí a platit bude.
Jenže ono to v Evropě a tím pádem i u nás sice platilo - ale už neplatí. A pravděpodobně platit nebude...

Karel Zvářal
16.5.2021 16:32 Reaguje na Karel Ploranskývaber
15.5.2021 08:23smějící se bestie
15.5.2021 09:54A nyní vlastně brojí proti jejímu pěstování i když je to pro zemědělce lepší kšeft, než pěstovat zde tradiční produkci.
Petr Blažek
15.5.2021 13:24Tak za prvé Roundap se už v řepce nepoužívá díky novým odrůdám, které mají vyrovnanější dozrávání. I když se používal jeho účinnost se nevztahovala pouze na řepku, ale pole jste si vyčistil od vytrvalých plevelů na několik let dopředu.
Řepka má vysoké nároky na hnojiva, ale je výbornou předplodinou pro ozimy, kde prakticky není potřeba preventivní hnojení.
Včely samozřejmě řepku milují, je to jejich nejsilnější snůška během roku. A v zemi kde máme nejvíce včel na obyvatele v Evropě dochází k úhynu včel z důvodu otravy v řádech jednotek případů a to ještě z důvodu lidské chyby.
Číslo na kolika procentech orné půdy se pěstuje řepka je dost zavádějící, protože to musíte vztáhnout na vhodné klimatické podmínky. Takže například na jihu Francie se nepěstuje vůbec, ale od Štrasburku na sever je jí minimálně stejně jak u nás, já bych ze svého pohledu řekl i více.
Poslední odstavec už je opravdu jen ideologie protože já vám snadno dokážu, že díky větším celkům máme menší CO2 na ha, menší spotřebu hnojiv i postřiků, dokážeme pole obdělávat po vrstevnici a tím velice dobře odolávat erozi.
Jiří Daneš
15.5.2021 17:14 Reaguje na Petr BlažekJo, je třeba její pěstování vztáhnout na klimatické podmínky, takže v KrkonošíchJeseníkách a Bezkydech se řepka prakticky nepěstuje, zvláště ve vrcholových partiích krajiny, že ano?
Petr Blažek
15.5.2021 18:31 Reaguje na Jiří DanešRadim Polášek
15.5.2021 15:22Jinak to o potřebě zmenšovat pole je přirozeně zelený aktivistický blábol. Čím větší pole, tím lepší využití strojů, ale i chemikálií. Čím víc jsou políčka rozdělená, tím je víc všelijakých odstřiků a odkapů chemikálií při přejezdech i všelijakých přestřiků chemikálií mimo kulturu.
Jinak včely přirozeně s medem insekticidy do úlů nenosí. Právě sběr medu včelami se vyznačuje tím, že i v etrémně špinavém prostředí i v prostředí vysoce zatíženém pesticidy je sladina z květů zatížena velmi málo.
Problém u řepky je spíš ten, že novější odrůdy řepky buď už prakticky neprodukují sladinu nebo přídavek hmyz odpuzujících prostředků do insekticidních postřiků je tak účinný, že včely na řepku prakticky přestávají létat a řepka tak pro včelaře přestává být jistám zdrojem jarního, i když nekvalitního medu.
smějící se bestie
15.5.2021 16:33 Reaguje na Radim PolášekJiří Daneš
15.5.2021 17:16 Reaguje na smějící se bestieJiří Daneš
15.5.2021 17:17 Reaguje na smějící se bestie
Karel Zvářal
15.5.2021 20:01 Reaguje na smějící se bestiepavel peregrin
15.5.2021 20:07 Reaguje na smějící se bestie
Karel Zvářal
15.5.2021 20:13 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
15.5.2021 21:25 Reaguje na Karel Zvářal
Karel Zvářal
15.5.2021 21:30 Reaguje na pavel peregrinPetr Blažek
15.5.2021 22:10 Reaguje na Karel Zvářal
Karel Zvářal
15.5.2021 22:28 Reaguje na Petr BlažekPetr Blažek
16.5.2021 10:29 Reaguje na Karel ZvářalCo nás nejvíce trápí z hlediska vody je utužení půdy. A jestli se díváte kolem sebe tak právě souvratě jsou na tom hrozně. A z technologického hlediska to nejde vyřešit stroje se někde otáčet musí. Okolo našich polí jsou všude neudržované remízky , polní cesty a pod., když to srovnám s Rakouskem tak tu máme více divočiny než oni a to navzdoru tomu , že máme pole.
pavel peregrin
16.5.2021 18:37 Reaguje na Karel Zvářalpavel peregrin
15.5.2021 18:47Za vysloveně nepravdu lze označit tvrzení, že na řepku se spotřebuje nejvíc glyfosátu. Z jakého důvodu a proč? Je vám pane Hruško znám fakt, že předsklizňové aplikace glyfosátu-nejen v řepce- jsou zakázány? A pokud ano, proč tedy matete laickou veřejnost jasnou nepravdou? Glyfosát se může použít jako neselektivní herbicid před setím řepky, na likvidaci plevele a výdrolu, ale to i u jiných plodin.
Zastoupení do 15% je naprosto v pohodě a stím by nikdo neměl mít problém, včetně vás, pokud se považujete za odborníka.
A co se výměry 30 ha týká, to je to samé. Rozkouskování polí ničemu nepomáhá, pouze se nenávratně šeredí s tím nejcennějším, tj. s ornou půdou.
Jirka Černý
15.5.2021 21:40Njaký čas je vše žluté od pylu prý je z borovice což je trapná výmluva vzhledem k tomu jak daleko jsou a je fakt náhoda že ty borovice mají pyl jen když je kolem řepka.
Musím tím mazat řetěz na pile, kdo to zná netřeba dál rozvádět.
Smrdí to a je to hnusný.
Někde na tom smaží jídlo což njak přežiju ale domu do kuchyně fakt ne, četl jsem njaký evidentně cinknutý článek o tom že nejlepší řízek je usmažený na řepkovém oleji, asi to psal stejnej vypatlanec co před lety tvrdil že sójový karbanátek je k nerozeznání od masového, ale třeba je to jen chudák co v životě nejedl opravdový řízek a nebo se v dětství omylem napil kyseliny.
Klady:
pavel peregrin
16.5.2021 18:34 Reaguje na Jirka ČernýPokud řepkovým olejem mažete řetěz na pile, je to vaše volba, nařízeno to není a dobrovolně to maže jen blázen. Zde souhlasím.
A co se týká řepkového oleje, je skutečně nejlepší a bez cinknutí.
Jirka Černý
16.5.2021 20:07 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
17.5.2021 09:10 Reaguje na Jirka ČernýCo se kulinářského umění týká, i já mám na jídlo trochu větší nároky a proto si dovoluji tvrdit, že na smažení není lepší věc než sádlo, s čímž jistě budete souhlasit a co se oleje týká, tak panenský olej z řepky, lisovaný za studena, nemá konkurenci. Nějaké olivy tomu nesahají ani po kotníky, apropo nechápu, proč se tady u nás olivový olej tak propaguje, když se konkrétně k naší kuchyni vůbec nehodí.
Jirka Černý
17.5.2021 11:40 Reaguje na pavel peregrinMajka Kletečková
15.5.2021 22:57Petr Blažek
16.5.2021 10:33 Reaguje na Majka KletečkováMajka Kletečková
16.5.2021 14:09 Reaguje na Petr Blažek
Karel Zvářal
16.5.2021 16:35 Reaguje na Petr BlažekPetr Blažek
17.5.2021 05:49 Reaguje na Karel Zvářal
Karel Zvářal
17.5.2021 06:17 Reaguje na Petr BlažekA my se jim v tomto snažíme přiblížit, resp. vyrovnat. Vedeme jen ve velikosti lánů. Když zavítáte někdy do míst, kde se hospodaří postaru (malá políčka, vinice, záhumenky - viz. odkaz z SK), je to na diverzitě znát. Ten návrat k tomu je samozřejmě nesmysl, mně jde aspoň o to odstranit ty největší průšvihy a vytvořit zopár ekoprvků na 100 ha. I to málo má význam. Odpůrci to nazývají ekologickou pastí, ale pokud to nezasáhnou ramena postřikovače a je tam hmyz, jsou tam i ptáci. A zajoch uvítá každé místečko, kde může vrhnout mladé. V těch kolejových řádcích moc klidu nemá.
Jiří S
17.5.2021 14:432)Round up na dozrávání používali jen ti horší sedláci (nyní už se ani nesmí). Jak můj otec (agronom s 40 letou praxí tvrdí), kdo desikuje řepku, pak by ji neměl pěstovat, protože to neumí.
Za chemizaci řepky z velké části může i zákaz některých látek. A to hlavně při moření, dále účinné látky na bázi neonikotinoidů a organofosfátů. Tudíž jedno moření a dva insekticidní zásahy musí být nahrazeny 5 - 10 zásahy pomocí pyrethroidů. Jak vidíte zelená lobby má mnohdy horší zásahy do krajiny než samotní zemědělci.
3) Průměrné využití dusíkatých hnojiv se uvádí mezi 50 - 80 % u běžných plodin (obilniny). U řepky je to značně více a to neskromně mezi 70 - 90 %. Už jen kvůli tomu, že má dlouho v půdě kořeny a dokáže dusík využívat pro tvorbu kořenů i v zimě a to do -5 °C. Je to plodina, která na dusík reaguje takřka nejvíce. Nitráty po řepce takřka neexistují.
4)Včely skutečně milují řepku. Pokud pomineme jednotlivé chyby, které se mohou stát a skutečně se včelstvo otráví, tak je pro ně velmi přínosná. Chybou je však, že takové včelstvo se na řepce dokáže doslova utavit. Je chybou včelaře nechávat u řepkového pole včelstvo po celou dobu ( 7 - 14 dní řekl bych je optimum).
5) 15 % je přece velmi slušné zastoupení. Pokud něco víte o zemědělství, tak řepka by se správně měla točit 1 za 6 let a to pokud mne jednoduchá trojčlenka neklame je správné zastoupení.
Pokud chcete psát články o zemědělské praxi a obecně o fungování českého zemědělství, měl by jste si doplnit základní vzdělání v této oblasti. Do té doby je psaní takovýchto článků spíše ideologické přesvědčení. Tak jako já bych nikdy nepsal článek o tématu kterému se nevěnuji, tak by bylo na místě to samé u vás.
Děkuji, s pozdravem Jiří Souček
