Jonathan Levy: Když věda prokázala, že plynové sporáky škodí zdraví, sáhli jejich výrobci po PR příručce tabákového průmyslu
Podle nového výzkumu neziskové organizace Climate Investigations Center, která analyzuje snahy podniků podkopávat klimatickou vědu a zpomalovat probíhající přechod od fosilních paliv, šlo úsilí tohoto odvětví mnohem dál než jen k pečlivému umisťování výrobků. Jak ukazuje studie centra a vyšetřování National Public Radio, když se počátkem 70. let 20. století objevily důkazy o zdravotních účincích vystavení oxidu dusičitému v interiérech při používání plynových kamen, Americká plynárenská asociace zahájila kampaň, jejímž cílem bylo vyvolat pochybnosti o existujících vědeckých poznatcích.
Jako výzkumný pracovník, který se již mnoho let zabývá znečištěním ovzduší - včetně podílu plynových kamen na znečištění ovzduší uvnitř budov a na zdravotních účincích - nejsem naivní, pokud jde o strategie, které některá průmyslová odvětví používají, aby se vyhnula regulacím nebo je oddálila. Překvapilo mě však, že mnohostranná strategie týkající se plynových kamen přímo odráží taktiku, kterou tabákový průmysl od 50. let 20. století používal k podkopávání a překrucování vědeckých důkazů o zdravotních rizicích spojených s kouřením.
Plynárenský průmysl hájí sporáky na zemní plyn, která jsou pod palbou kritiky kvůli svým účinkům na zdraví a přispívání ke změně klimatu.
Kontroverze ve výrobě
Plynárenský průmysl se spoléhal na Hill & Knowlton, stejnou společnost pro styk s veřejností, která vypracovala příručku tabákového průmyslu pro reakci na výzkumy spojující kouření s rakovinou plic. Taktika společnosti Hill & Knowlton zahrnovala sponzorování výzkumu, který by vyvrátil zjištění o plynových sporácích publikovaná ve vědecké literatuře, zdůrazňování nejistoty těchto zjištění s cílem vytvořit umělou kontroverzi a zapojení do agresivního úsilí v oblasti vztahů s veřejností.
Plynárenský průmysl například získal a znovu analyzoval údaje ze studie EPA na Long Islandu, která prokázala více respiračních problémů v domácnostech s plynovými sporáky. Jejich reanalýza dospěla k závěru, že nebyly zjištěny žádné významné rozdíly v respiračních potížích.
Odvětví také financovalo vlastní zdravotní studie na počátku 70. let, které potvrdily velké rozdíly v expozici oxidu dusičitému, ale neprokázaly významné rozdíly v respiračních následcích. Tato zjištění byla zdokumentována v publikacích, kde nebylo zveřejněno financování ze strany průmyslu. Tyto závěry byly rozšířeny na mnoha setkáních a konferencích a nakonec ovlivnily hlavní vládní zprávy shrnující stav literatury.
Tato kampaň byla pozoruhodná, protože základy toho, jak plynové sporáky ovlivňují znečištění ovzduší uvnitř budov a zdraví dýchacích cest, byly v té době jednoduché a dobře známé. Spalováním paliva, včetně zemního plynu, vznikají oxidy dusíku: Vzduch v zemské atmosféře tvoří přibližně 78 % dusíku a 21 % kyslíku a tyto plyny reagují při vysokých teplotách.
Je známo, že oxid dusičitý má nepříznivý vliv na zdraví dýchacích cest. Jeho vdechování způsobuje podráždění dýchacích cest a může zhoršovat onemocnění, jako je astma. To je hlavní důvod, proč americká Agentura pro ochranu životního prostředí v roce 1971 stanovila normu kvality venkovního ovzduší pro oxid dusičitý.
Pro vnitřní ovzduší žádné takové normy neexistují, ale jak nyní uznává i agentura EPA, expozice oxidu dusičitému v interiérech je škodlivá.
Jak škodlivá je expozice v interiéru?
Klíčovou otázkou je, zda je expozice oxidu dusičitému v souvislosti s plynovými sporáky dostatečně velká, aby vedla ke zdravotním problémům. Ačkoli se hodnoty v jednotlivých domácnostech liší, vědecký výzkum ukazuje, že jednoduchá odpověď zní ano - zejména v menších domácnostech a při nedostatečném větrání.
To je známo již dlouho. Například studie z roku 1998, jejímž jsem spoluautorem, ukázala, že přítomnost plynových kamen je nejsilnějším prediktorem osobní expozice oxidu dusičitému. A práce ze sedmdesátých let minulého století ukázaly, že hladiny oxidu dusičitého v interiérech v přítomnosti plynových kamen mohou být mnohem vyšší než hladiny ve venkovním prostředí. V závislosti na úrovni větrání mohou koncentrace dosahovat hodnot, o nichž je známo, že přispívají ke zdravotním rizikům.
Navzdory těmto důkazům byla kampaň plynárenského průmyslu do značné míry úspěšná. Studie financované průmyslem úspěšně kalily vodu, jak jsem se přesvědčil v průběhu své výzkumné kariéry, a zastavily další federální vyšetřování nebo předpisy zabývající se bezpečností plynových kamen.
Tato problematika dostala nový náboj na konci roku 2022, kdy vědci zveřejnili novou studii, podle níž 12,7 % případů dětského astmatu v USA - tedy přibližně jeden případ z osmi - lze přičíst plynovým sporákům. Průmysl nadále zpochybňuje podíl plynových kamen na zdravotních účincích a financuje mediální kampaně podporující plynové sporáky.
Meet @chef_smb, founder and director of The Prospect KC - a culinary workforce development program in the heart of Kansas City.
— AGA (@aga_naturalgas) August 15, 2023
Learn more about Chef Shanita and how she uses natural gas in her delicious dishes. #Cookingwithgas pic.twitter.com/eruPjsQQsX
Obavy o klima a zdraví
Používání plynu v domácnostech je dnes kontroverzní také proto, že zpomaluje probíhající přechod na obnovitelné zdroje energie, a to v době, kdy jsou dopady klimatických změn alarmujícím způsobem zřejmé. Některá města již přistoupila nebo zvažují kroky k zákazu plynových sporáků v nové výstavbě a přechodu na elektrifikaci budov.
Zatímco se obce potýkají s těmito otázkami, regulační orgány, politici a spotřebitelé potřebují přesné informace o rizicích plynových kamen a dalších výrobků v domácnostech. Je zde prostor pro živou diskusi, která zohlední celou řadu důkazů, ale věřím, že každý má právo vědět, odkud tyto důkazy pocházejí.
Komerční zájmy mnoha průmyslových odvětví, včetně alkoholu, tabáku a fosilních paliv, nejsou vždy slučitelné s veřejným zájmem nebo lidským zdravím. Podle mého názoru může odhalování taktik, které zájmové skupiny používají k manipulaci s veřejností, učinit spotřebitele a regulační orgány obezřetnějšími a pomoci odradit další průmyslová odvětví od používání jejich příruček.
reklama
Další informace |
Komentář je se svolením autora převzatý z webu The Conversation. Překlad DeepL, úprava redakce Ekolistu.
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (15)
Libor Petr
11.11.2023 15:44Pavel Jeřábek
11.11.2023 17:06 Reaguje na Libor PetrNicméně - dřív lidi vařili na otevřeném ohni v polozemnici, kouř unikal střechou a taky to nějak přežili. Jinak dnes bychom neřešili vaření na plynu.
Milan Milan
11.11.2023 20:19Honza Honza
12.11.2023 07:18Jaroslav Řezáč
12.11.2023 08:02Tonda Selektoda
12.11.2023 11:48Prvním je používání méně kvalitních směsí zemního plynu z různých nalezišť, místo toho levného a kvalitního „fujruského“. Stejně jako každý uhelný důl, každá jeho sloj, má odlišné chemické složení, je to i při těžbě a po následné úpravě zemního plynu. Nežádoucí příměsi, zejména pak sirovodík v dodávaném plynu, se pak časem projeví na životnosti nejen měděných a mosazných komponent plynového rozvodu, ale i na hořácích a ve složení vznikajících produktů hoření (spalin).
Druhým problémem je současná drahota. Ta často lidem brání ve větrání, při provozu plynových spotřebičů, protože mají doma sice smrádeček, ale hlavně teplíčko a nějaké „noxy“ ve své kuchyni, nikoho nezajímají.
Richard Vacek
13.11.2023 09:27Radek Čuda
13.11.2023 14:15Je opravdu neskutečné, jak moc lidí se snaží regulovat kdejakou píčovinu a buzerovat lidi.
Lukas B.
14.11.2023 14:20 Reaguje na Radek Čudanegativum je buď neustálý provoz výkonné digestoře, nebo smíření se s tím, že kuchyně je špinavé místo se všudypřítomnou "mastnou špínou" (ostatně proto se kuchyně v panelácích dělala jako samostaná místnost a žilo se v obýváku i v době, kdy už dávno nevařila hospodyně nebo služka, ale rodina sama sobě, a argument "aby byla služka zalezlá v kluchyni" byl dávno pasé.
já mám hukot digestoře a mastnou špínu nerad, a taky doma rádi vaříme a nechceme, aby ten, který vaří, byl sociálně vyloučenej, a tak jsem přešel na indukci, ale ten komfort plynu mám rád. tedy ostatně nejradši má, když je venku po pás sněhu, a vaří se na lokomotivě (starém kuchyňském sporáku), ale to se mi v pražském bytě nepodařilo zrealizovat.
Lukas B.
14.11.2023 14:39 Reaguje na Lukas B.*) nejen vdechování zplodin, ale též dramatické popáleniny při "kuchyňských nehodách" (kdysi jsem vyslechl jistou přednášku, kde padla informace, že v tradičních komunitách jihovýchodní asie je rozvod zcela nepřijatelná věc, a tak se nesoulad v manželství řeší nápadně vysokým výskytem kuchyňských nehod, které na rozdíl od rozvodů společensky nestigmatizují)
Radek Čuda
14.11.2023 14:45 Reaguje na Lukas B.Plus já nejsem zastáncem spojené kuchyně a obývacího prostoru.
Ale to je čistě má osobní preference a spousta lidí to má jinak a já to beru, stejně jako z vlastní zkušenosti vím, že spousta lidí v pohodě uvaří i na té sklokeramice, natož indukci.
Spíš jde o to, do čeho všeho se hodlá státní moc srát ...
Lukas B.
14.11.2023 14:55 Reaguje na Radek Čudaa já mám vaření na plynu rád (ale ne doba v prostoru, kde žije celá rodina). a když se podíváte v jakékoli hospodě/vývařovně do kuchyně, nenajdete tam než plyn. postavte mišelinského kuchaře k indukční plotně, a pokud se nerozpláče a neuteče, tak výsledek jeho snažení nebude odpovídat jeho pověsti.
Milan Milan
16.11.2023 19:36"Prestižní studie z USA: LNG je pro Zemi emisně mnohem horší než spalování uhlí."
zdroj:https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-prestizni-studie-usa-lng-je-pro-zemi-emisne-mnohem-horsi-nez-spalovani-uhli-30776#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu