Mohou vratné obaly vyřešit odpad z jídla s sebou?
Na trh je uvedla firma REkrabička, která vratné obaly pronajímá konkrétním podnikům. Za pronájem platí restaurace měsíční poplatek, který se odvíjí podle toho, kolik jídel do REkrabiček zabalí. Restaurace pak krabičky půjčují za vratnou zálohu 80 Kč svým zákazníkům.
„Netečou, dobře těsní a je to česká firma,“ popsala zkušenosti s REkrabičkou Markéta Románková z bistra Jako doma ve Valašském Meziříčí. Šedesát REkrabiček objednala poprvé na jaře 2020. Reakce na ně byla pozitivní, v druhé várce proto objednávala dalších 60 kusů.
Jak ale paní Románková popisuje, je to i tím, že lidé si REkrabičku oblíbili natolik, že ji nevrací. V 90 % si ji nechali a chodí si s ní pro jídlo opakovaně. „Lidi si nosí i svoje vlastní krabičky. Protože si jídlo berou domů a ne do práce, nezapomínají si svoje obaly přinést,“ popisuje paní Románková situaci malého bistra na malém městě.
Ve Valašském Meziříčí je ostatně bistro Jako doma jediné, které službu REkrabička využívá. Ve větších městech, kde je do ní zapojených více podniků, je její výhodou právě to, že obal nemusíte vracet na stejném místě, kde jste si ho půjčili, ale v jakémkoli podniku, který REkrabičky využívá. Svou zálohu tam dostanete zpět.
Gastronomické podniky jsou k používání vratných obalů motivovány především osobním úsilím o minimalizaci odpadu. Umožňuje jim také balit jídlo tak, aby dobře vypadalo, pohodlně se přenášelo a dobře se jedlo. V některých případech pro ně může být provoz vratných obalů ve srovnání s nákupem jednorázových obalů výhodný i finančně.
„V jednoduchosti to vychází tak, že jedno zabalení jídla do REkrabičky vyjde restauraci na 1,66 až 3,5 Kč,“ popisuje obchodní model vratné REkrabičky její zakladatel a majitel firmy Ondřej Širočka. Výše poplatku závisí na počtu využívaných obalů.
„V rámci naší placené služby je zahrnuta výměna opotřebovaných krabiček, propagace podniku, marketingové materiály a doplňování zásob. Každý podnik má první dva měsíce zdarma na to, aby si bez závazku vyzkoušel, jak jim REkrabičky fungují v praxi,“ popisuje Širočka.
Zavedení znovupoužitelných obalů v minulém roce zvažovaly i další firmy, například Dáme jídlo nebo Zdravé stravování, které zajišťuje takzvanou krabičkovou dietu. Jejich iniciativa se ale ve stejném roce pozastavila. "V tuto chvíli jsme ve fázi návrhu materiálů pro tento projekt, a to zejména s ohledem na uzavíratelnost obalů, jejich velikost a další důležité parametry. Situace v minulém roce nám bohužel neumožnila se projektu věnovat dříve a s větší intenzitou, ačkoli jsme to měli původně v plánu," uvedl pro Ekolist.cz obchodní ředitel Dáme jídlo Petr Indra. Epidemiologická situace v roce 2020 přinesla podniku zaměřenému na rozvoj hotových jídel z restaurací výzvu v tom, jak zajistit doručování jídel i lidem v karanténě. Zároveň se pro mnoho restaurací stali vedle jejich vlastních výdejních okének jediným prodejním kanálem, kterým bylo při uzavření provozoven možné dodávat hotová jídla zákazníkům.Omezení provozu restaurací nepřispělo ani rozšíření používání vratné REkrabičky. „Naše služba byla v ostrém provozu spuštěna v podstatě společně s prvním lockdownem, což pro startup není nic příjemného. Startovat podnikání během krize, navíc ještě v oboru, kterého se krize dotkla velmi razantně, to už něco znamená,“ komentuje začátky podnikání Ondřej Širočka.
Právě takzvané krabičkové diety ale inspirovaly Ondřeje Širočku k tomu, aby začal o vratných obalech přemýšlet. V roce 2018 pracoval ve firmě, jejíž zaměstnanci krabičkové diety odebírali a v kancelářích po nich zůstávalo velké množství obalů.
Startupu se i přes omezení provozu restaurací podařilo za prvních 9 měsíců rozšířit partnerskou síť využívající REkrabičky z 20 na téměř 150 podniků. „To vnímám jako obrovský úspěch a vím, že potenciál je mnohem větší, neboť spousta restaurací se zapojením vyčkává až ‚na lepší časy‘,“ dodává Širočka.
Na stejném modelu zálohovaných vratných obalů funguje projekt Otoč kelímek, který v roce 2018 založil Jan Havránek z Olomouce. V lednu ohlásil, že se s REkrabičkou spojuje. „Pro Otoč kelímek byl rok 2020 určitě slabší než 2019 a celkově projekt spíše stagnoval. Spousta podniků se potýká s existenčními problémy, návštěvnost není tak velká a i když jsou všichni v podstatě odkázání pouze na prodej s sebou, vratným kelímkům krize neprospěla,“ okomentoval situaci s vratnými kelímky nový majitel Ondřej Širočka. Bývalý majitel Jan Havránek nechtěl situaci komentovat.
Přečtěte si také |
Otoč kelímek - když chcete kávu s sebou, ale nechcete tvořit hory odpadůPřečtěte si také |
Online nakupování je poznat nejen u obchodníků, ale i u popelnicreklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (21)
Viktor Šedivý
29.1.2021 13:32 Reaguje naKatka Pazderů
28.1.2021 19:50A každý večer jsou naplněny a rozvezeny potřebným. A každé ráno se umyté vrátí zpátky do toho podniku, ze kterého byly rozvezeny.
Zázračné fungování.
Ale má jednoduché vysvětlení. Pokud obaly vrátíte, tak do nich můžete dostat jídlo znovu. Lepší než záloha.
Ale u nás takový nedostatek není, tak lidé řeší, jestli vrátí nebo zahodí.
Svatá Prostoto
28.1.2021 20:46 Reaguje na Katka PazderůTak třeba příště.
Svatá Prostoto
28.1.2021 20:54V opačném případě je to dost na pikaču, to snad kdyby existoval nějaký jednotný univerzální obal pro všechny restaurace ... což je ale vysoce nepravděpodobné.
Víc zejména u asijské kuchyně ocenil takové ty krabičky z tvrzeného (a asi nějak upraveného) papíru, místo těch polystyrénových placatých misek. V amerických filmech se z toho cpe každý, v Praze je toho jak šafránu a třeba Wokin je dle mého soudu drahý jak prase (na krabičku do ruky).
V tomhle paradoxně fasty rulezz ... papír a šlus.
Katka Pazderů
29.1.2021 17:55 Reaguje na Svatá ProstotoA návrat stejných nádob do stejného podniku je zajištěn samotnými strávníky. Jinak prostě nebudou další den jíst.
Jiří Daneš
30.1.2021 17:24 Reaguje na Katka PazderůJenže,bylo by to moderní a IN?
Jiří Svoboda
29.1.2021 13:03Viktor Šedivý
29.1.2021 13:31 Reaguje na Jiří SvobodaSvým obalem zase vnášíte do hospody předmět v neznámém (hygienickém) stavu.
Zbyněk Šeděnka
29.1.2021 19:46 Reaguje na Viktor ŠedivýJiří Daneš
30.1.2021 17:31 Reaguje na Viktor ŠedivýJiří Svoboda
30.1.2021 18:20 Reaguje na Jiří DanešMyčka je běžná věc, ekotabletu bez fosforu ve ZDE drogerii koupíte za 1,4 Kč, 7 l vody za 0,70 Kč a 0,7 kWh elektřiny za 2 Kč, jednou denně se myčka běžně otočí.
Jan Šimůnek
30.1.2021 09:22Břetislav Machaček
30.1.2021 10:00nádobím. S úsporou nákladů pro majitele firmy to zrušili a zajišťují stravování stravenkou a nebo dovozem jídla v krabičkách. Co tak
návrat zpět k jídelnám s dováženými potravinami ve várnicích
a podávaných v klasickém nádobí? Pak existují kvanta lidí, kteří jedí
z nedostatku času nějakou tu svačinu z domova, či si přihřejí oběd z
kasrůlku. Nikdo to a náhle je tu křik co s jednorázovými obaly bez
kterých si mnozí nemohou představit stravování. Kdysi žádné takové
obaly nebyly a teplé jídlo jedlo o mnoho více lidí než nyní. To byl
ale zlý režim, který měl i na kantýnu a vlastní kuchyň s jídelnou.
Ta prosperující pokroková firma těch pár tisíc na na plat kuchařky
a kantýnské už nemá, protože je pohodlnější rozdat stravenky a nebo
zajistit stravu v krabičkách. Ušetřené náklady rozdat manažerům, kteří
to vymysleli a je vymalováno. No a dovoz potravin domů? Kdysi se běžně
doma pravidelně vařilo a lidé se nespoléhali na hotovky. Důchodcům se
rozváží jídlo ve vratných jídlonoších a kdo to potřebuje, tak neremcá,
že to musí vymýt a hygienicky to vyhovuje taky, pouze v restauracích
by byl problém s nečistými obaly? Ono to bude spíše o línosti a taky
o tom, že když mám na zaplacení jednorázového obalu, tak se bráním
jeho zrušení a odmítám vratné obaly, které budu muset umýt. Mi už
je to fuk, ale většinu života jsem jedl jídlo v práci z kastrůlků
a často pouze při práci přikusoval kus chleba se salámem. Přežil jsem
to bez jednorázových obalů a jiných prasečin končících v odpadu.
Tak si to řešte, my to řešit nikdy nemuseli a nevznikal ten odpad.
Jan Šimůnek
30.1.2021 15:04 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
30.1.2021 17:13 Reaguje na Jan Šimůnekz plastu. Argumenty o ekologické stopě při prasárně jménem
jednorázové obaly považuji za účelovou obhajobu těchto
obalů. Doma nádobí taky umýváte a neházíte do koše.
Jde tu možná o ekonomiku, o pohodlnost a prý hygienu,
ale pokud není likvidace ekologicky vyřešena, tak je
to prasárna. Nárůst jednorázových obalů je enormní,
že už to pozorují i odpadové firmy. Přitom likvidaci
nikdo z dodavatelů jednorázových obalů neřeší.
Zatížit ho podstatným likvidačním poplatkem, tak se
bude mnohý spotřebitel zamýšlet nad upřednostněním
vratného obalu. Pokud je cena obalu bez tohoto
poplatku, tak schází motivace ho odmítat.
Jiří Daneš
30.1.2021 17:40 Reaguje na Břetislav MachačekUlehčete maturantům, vyzval Plaga (Seznam.cz). Nejde to, vzkázal autor testů Cermat.
Ministerstvo školství dalo Cermatu pokyn, aby v maturitních didaktických testech nebylo učivo ze závěrečného ročníku střední školy. Podle Cermatu to ale nejde, protože na každé škole se učí něco jiného.
Z článku vyplývá, že jsou myšleny i školy se stejným zaměřením.
Břetislav Machaček
31.1.2021 10:10 Reaguje na Jiří Danešzažité způsoby učení a nízké mzdy. Tak změnili
osnovy, změnili způsoby učení a přidává se na
platech. Co se ale taky změnilo je to, že školy absolvují teoretici odtržení od praxe. Po škole
tak začínají od nova a nebo do praxe nechtějí.
Studují tak dál a nakonec vezmou za vděk něčím,
co s jejich studiem nemá nic společného. Slevit
v nárocích by měli i zaměstnavatelé a nechtít po starých prakticích pár let před důchodem titul
z jakékoliv školy(praxe ve státní a obecní správě).
Nahradí ho teoretik s titulem a výsledek je často
žalostný. Posedlost "vzděláním" dělá z rodičů
otroky vzdělávání potomků a z dětí nadlidi, kteří
považují nevzdělané za odpad. Společnost spěje do
stadia zdeformovaného pohledu na člověka samého.
Taková společnost skončí plnými úřady bez těch
manuálně pracujících a bez vlastní produkce. To
nezachrání ani roboti a migranti, ale změna
hodnocení práce. Ta přijde až při té absenci
řemeslníků a manuálně pracujících. Roboti a ani
migranti to nezachrání. Vše má své limity.
Jan Šimůnek
2.2.2021 18:32 Reaguje na Břetislav MachačekA, je mi líto: V laboratoři jsme přešli na jednorázové Petriho misky od skleněných ne proto, že bychom chtěli ničit životní prostředí, ale proto, že plastová miska, i s její likvidací specializovanou firmou, přijde levněji než umytí skleněné. A to je u nás pořád menší cena lidské práce, promítající se do toho mytí, než na západ od bývalé železné opony, o USA ani nemluvě.
Tyhle ekonomické rozvahy byly provedeny opakovaně na vícero pracovištích a výsledky jsou prakticky stejné (jestli ten rozdíl ve prospěch jednorázového plastu dělá 0,8 Kč na misku nebo nebo 1,2 je v podstatě šumafu).
Zákaz jednorázových plastů ve veřejném stravování považuji za totální nesmysl, tam stačilo akorát posílit zpětný odběr, aby se to hromadně zpracovávalo, separátně od jiného odpadu.
Joska Malý
2.2.2021 15:12Jednorázové obaly bych povolil jen papírové, než se u nás objevili, tak se lidé také najdeli.