Vánoční kapr: Buď si ho nechte zabít, nebo ho vůbec nekupujte
„V letošní vánoční kampani se snažíme vysvětlit, co kapr zažívá, když si ho zákazník koupí u stánku či v obchodě živého a odnese si jej domů,” uvádí Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně RyboLove z CIWF Česko.
V igelitové tašce bez vody se kapr dusí. Koupí-li si zákazník živého kapra, bývá mu obvykle předán v igelitové tašce bez vody, v níž si jej pak odnáší domů. Zvíře se však dusí, neboť se mu plast lepí na skřele a znemožňuje dýchání.
Přechovávat kapra ve vaně je nevhodné. Vana či podobná nádrž je pro zvíře nepřirozené a silně stresující prostředí. Chlorovaná voda mu navíc může poškodit žábry a dýchací soustavu. Teplota vody ve vaně je většinou příliš vysoká, což rybě může přivodit teplotní šok. Kapr navíc pociťuje nedostatek kyslíku, škodit mu také mohou jeho vlastní odpadní látky hromadící se ve vodě. Jakákoli manipulace, včetně hlazení dětmi, u kapra vyvolává další stres.
Většina kaprů vypuštěných zpět do přírody nepřežije. V neposlední řadě je třeba upozornit na skutečnost, že někteří lidé (ač s dobrým úmyslem) stále vypouštějí živé kapry zpět do volných vod. Tyto ryby ale pravděpodobně nepřežijí. Kapr není na náhlou změnu teploty fyziologicky uzpůsoben a otráví se svými vlastními metabolity, které není schopen vylučovat. Ryby jsou navíc zesláblé po výlovu a jejich imunitní systém je narušený.
Od výlovu po stánek projde kapr dlouhým procesem. „Je nutné si uvědomit, že když se dostane kapr na stánek či do obchodu, má už za sebou dlouhou a náročnou cestu plnou transportů a manipulací. Když si člověk takovou rybu koupí živou, čeká ji jen další strádání. Pokud si lidé přejí mít na štědrovečerním stole tradičního kapra, je nejlepší koupit ho přímo na sádkách, které jsou nejlépe vybaveny pro přechovávání i odborné usmrcení ryb. Nákup na sádkách navíc ušetří kaprům další transporty a manipulaci, spojené s rozvozem na prodejní stánky,” dodává Moravcová.
K ohleduplnosti vyzývá také Státní veterinární správa. „Kontroly SVS se každoročně kromě hygienických pravidel zaměřují samozřejmě i na dodržování welfare zvířat. Naši inspektoři se zajímají o to, aby nebyly kádě s kapry přeplněné a ryby měly dostatek kyslíku. Další kontrolovanou oblastí je správné porážení kaprů, kdy spotřebitelům doporučujeme využít služeb proškolených odborníků přímo na stánku, než složitě přepravovat ryby domů. Každý rok upozorňujeme, aby lidé nevypouštěli ryby zpět do přírody, protože je to ohrožuje na životě. Daleko rozumnějším řešením je rybu vůbec nekupovat, než jí tak zvaně vrátit svobodu,“ uvádí ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (48)
DAG
15.12.2020 07:59 Reaguje na HunterMajka Kletečková
15.12.2020 12:35 Reaguje na DAGPavel Jeřábek
15.12.2020 22:27 Reaguje na Majka KletečkováV rámci udržitelného života nemám ledničku, mrazničku, mrazy nejsou a maso z ryb je doporučováno lékaři a i tradicemi.
Jak to tedy vyřešit?
Majka Kletečková
15.12.2020 23:15 Reaguje na Pavel JeřábekMožná by Vám poradil pan Šimůnek. Ten ví všechno. Zkuste se obrátit na něho.
Pavel Jeřábek
16.12.2020 20:31 Reaguje na Majka KletečkováAle rád bych právě od Vás, když zde píšete o stresování igelitkou, síťovkou a chlorovanou vodou, jak to řešit, když nemá občan možnost zmrazení.
Pokud jste dosud nepochopila, tak koupě živé ryby, ve své podstatě byla jedna z mála možností, jak si mohli lidi rychle kazící se maso pro Štědrovečerní večeři zajistit.
Rybu na Štědrý večer si nevymysleli obyčejní lidí, ale bylo jim vysvětleno, že jíst rybu tento večer je z ideologického hlediska správné.
A zřejmě proto se zažila tradice koupě živé ryby, a její "uskladnění" v kádi do přípravy.
Majka Kletečková
17.12.2020 10:58 Reaguje na Pavel JeřábekMy, co možnost mražení máme a nechceme zbytečně týrat vánoční kapry, bez problémů své chování přizpůsobíme tomu, aby se týrání kaprů snížilo / zkrátilo.
Jaký je v ČR podíl těch, co nemají možnost využívat ledničku? A těch, co ji mají? Při posledním sčítání lidu, domů a bytů se toto nezjišťovalo na rozdíl od předešlých sčítání, protože to přestalo být zajímavé. Po sametové revoluci někteří američtí výrobci ledniček plánovali vstoupit na náš československý trh, a když zjistili na základě marketingového průzkumu, kolik domácností u nás má ledničku, tak se na to vybodli.
Zbyněk Šeděnka
16.12.2020 08:40 Reaguje na Pavel JeřábekPavel Jeřábek
16.12.2020 20:40 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaMálo kdo si z nich umí představit, co by dnes jedli, kdyby nelétala letadla, nejezdily přes půl světa kamiony a neběžely na plno mrazící sklady.
Radim Polášek
22.12.2020 07:25 Reaguje na Pavel JeřábekHlavní po většinu roku tak byly trvanlivé potraviny, věci z obilí, z mouky nebo krup, hrách, čočka, rýže, těstoviny, uzené výrobky atd, Jinak potom pouze zavařené výrobky.
Většina čerstvé zeleniny a ovoce, které jsou dnes v obchodech prakticky po celý rok, byla dříve jen během pár letních měsíců. A některé třeba jen během 14 dnů v roce.
Ivan Malík
15.12.2020 13:15Majka Kletečková
15.12.2020 14:01 Reaguje na Ivan MalíkV kádi je ryba namačkaná tělo na tělo, pak zase náhle v úplně jiném takřka sterilně čistém chlorovaném prostředí, ve kterém se nikdy před tím nenacházela. I za předpokladu, že by měla v síťovce dostatek kyslíku pro dýchání (jako že nemá), pobyt ve vaně bude sám o sobě vzbuzovat velkou nepohodu.
Jak jste si jistý tím, že přežívající kapr ve vaně určitě nebyl zarmoucený resp. vystresovaný?
Jan Olejníček
15.12.2020 14:27 Reaguje na Majka KletečkováPavel Jeřábek
15.12.2020 22:20 Reaguje na Majka KletečkováMalá poznámka k nedostatku vzduch v síťovce:
Síťovka je taška z provázků a ve své podstatě je jako silnější rybářská síť. Obávám se, že si umím představit, že tam rybě víc hrozí průvan, než nedostatek vzduchu.
Jiří Daneš
16.12.2020 23:30 Reaguje na Majka KletečkováMajka Kletečková
15.12.2020 18:28 Reaguje na Ivan MalíkPavel Jeřábek
15.12.2020 22:23 Reaguje na Majka KletečkováI maminky si to pochvalují, natož tatínci.
Pokud nevíte - koupel s rybami se využívají i ve zdravotnictví.
Jiří Daneš
16.12.2020 23:38 Reaguje na Majka KletečkováRadim Polášek
15.12.2020 17:24A jinak, jestli má kapr v řece přežít (a skončit nakonec na pánvi nějakého rybáře), tak bude asi nejlepší koupit ho v sádkách ne v prosinci, ale tak na začátku března.
Pavel Jeřábek
15.12.2020 22:25 Reaguje na Radim PolášekBřetislav Machaček
15.12.2020 22:23už si mohou lidé koupit mražené filety z kaprů, kteří lekli už na
sádkách. Jako rybář jím nejraději ryby čerstvé a nebo pouze krátce
odležené(max jeden den) a zabíjím je ihned po ulovení pouze proto,
když vím, že nepřežijí transport domů do kádě se vzduchováním. Je to
už pouze budoucí potrava a soucit musí jít stranou, pokud mi záleží na
kvalitě masa. Dobytek taky nikdo nezabíjí ve stáji, ale transportuje
ho na jatka, kde čeká ve frontě na smrt. Přílišná útlocitnost u někoho
přeroste do vegánství a to netuší, jak trpí zelí při odříznutí od
kořene a nebo mrkev při vytažení z hlíny. Doporučuji umřít hlady po
narození, aby neublížili jakékoliv potravě. Debilitě zdar !
DAG
16.12.2020 07:54 Reaguje na Břetislav MachačekRadim Polášek
16.12.2020 07:57 Reaguje na Břetislav MachačekZatímco živý kapr z vánočního prodeje z kádí je stoprocentně kapr místní. Takže vánočním nákupem kapra podporujete místní producenty.
Aspoň do doby, dokud se naši rybáři nezmátoří a nezačnou produkovat takové výrobky z místních sladkovodních ryb, aby to lidi kupovali. Například jediná rybárna široko daleko na severní a střední Moravě, aspoň o které jsem věděl , v Novém Jičíně, pár let pro nezájem živořila a hned s nástupem koronaviru skončila.
On je asi hodně problém v tom, že lidi jsou navyklí na konzistenci a chuť mořských ryb, ale konzistence a chuť sladkovodních ryb je dost odlišná. Takže je třeba hledat takové zpracování sladkovodních ryb, kde se ta potravina přiblíží mořským a to ještě za slušnou konkurenceschopnou cenu.
Zbyněk Šeděnka
16.12.2020 09:10 Reaguje na Radim PolášekBřetislav Machaček
16.12.2020 11:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnkav troubě na sítu a potírané směsí soli, kmínu
a másla. S vínem či pivem to byla jedna báseň.
Takové oukleje na kyselo v láku po týdnu s cibulí
jsou taky mňamka , ale obojí začíná být vzácnost.
To ale nesmím před některými ani vyslovit, aby
mě neukamenovali, když provozují chyť a pusť
s honbou za fotkami přerostlých ryb určených ke
smrti stářím někde se rozkládajících v rákosí.
Na jedné vycházce k vodě bez udic, jsem je na
takového rozkládajícího se kapra upozornil
s tím, že když mají loďku, tak by ho mohli
přitáhnout ke břehu a zakopat(měli i polní
lopatku, protože asi zakopávali odpadky)
a víte co mi řekli? Že si nebudou loďku
a podběrák špinit od zdechliny. Kdysi
ten kapr smrti stářím a nebo poškozením
při opakovaném vylovení a focení neumíral.
Býval chycen v mladším věku, v době kdy jeho
maso bylo chutné a nehnil někde v rákosí
na dohled od těchto "sportovců", kteří by
rybu ze zásady nezabili, nesnědli a přitom
konzumovali vepřové ve vlastní šťávě z
konzervy. Tak trochu ujeté, co vy na to.
Zbyněk Šeděnka
16.12.2020 12:58 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
16.12.2020 18:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnkana živo. Prvých 7 kusů sem přivezli, když
jsem byl kluk a jeli jsme se na jejich
vysazení podívat jako na atrakci. Teď se
tu i vytírají a často jsou chyceny
i dvoumetrové kusy. Na žížalu tak spíš
chytím malého sumce než okouna či úhoře.
Stojí pomalu za zamyšlení, zda to bude
brzo pro ty vody únosné. Kdysi jsem to
zažil na jednom slepém rameni Dunaje, ale
tam slovenský Maďar cpal do pytle i sumce
o velikosti 30 cm s připomínkou, že na
rybí polévku a guláš jsou ti malí nejlepší.
Nás doslova seřval, že je pouštíme zpět,
až jsem si znovu četl v rybářské řádu, zda
tu nemají nějakou výjimku. Neměli, ale sami
si ji udělali, aby jim sumci nevyžrali vše.
Opět nechci nikoho navádět, ale pokud vidím
mizení potravy predátorů, tak je něco špatně
s těmi predátory. Všeho moc škodí nakonec i
jim, protože zakrní, jak bývalo časté třeba
u okounů na malých uzavřených vodách. Dnes
jsou pomalu ohroženým druhem, jako ti hrouzci
a jiná drobotina.
Radim Polášek
19.12.2020 14:31 Reaguje na Břetislav MachačekAle jinak jsou sumci perspektivní ryby pro akvakultury. Snesou i poměrně špinavou a znečištěnou vodu, žerou skoro všechno a jejich maso je docela prodejné ale i drahé. Akorát potřebují hodně velké nádrže.
A úhoř je úplně velký problém, co se nechytí jako monté v řekách v blízkosti moře, kde se ještě vyskytuje, není, protože úhoř tím, že se vytírá v Sargasovém moři, nedá se množit uměle.
Jiří Daneš
16.12.2020 20:23 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaKde jsou ty doby, kdy ty špinavé řeky a potoky za komoušů, byly plné hrouzků, střevlí, bělic, mřenek, piskořů, a i vranek, raků a dalšívodní zvířeny, co s čistými řekami a potoky byly také "vyčistěny". Dnes se ochránci přírody málem podělají, když objeví ropuchu.
Radim Polášek
19.12.2020 14:45 Reaguje na Břetislav MachačekLetos na začátku covidu jsem si řekl, že bych to zkusil s kaprem, ale rybárna mezitím skončila.
Lukas B.
16.12.2020 10:26 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
19.12.2020 14:39 Reaguje na Lukas B.Nezabíjí se vyhladovělý jako ten náš a maso tak má jinou chuť a je podstatně mastnější. A mně osobně tučná ryba chutná víc než netučná.
Karel Tejkal
20.12.2020 17:36 Reaguje na Radim PolášekRadim Polášek
22.12.2020 07:39 Reaguje na Karel TejkalTen Váš kapr byl asi z přírodní vody, nebyl přikrmovaný a voda nebyla hnojena, takže nežil ve smradu.
Mimochodem, to hladovění je hlavní důvod, proč kapři prodávaní na vánoce se nemají vypouštět do vody, jsou tím hladověním velmi oslabení a do oteplení na jaře, kdy by mohli najít potravu a v neznámé vodě to prostě nezvládnou.
Lukas B.
16.12.2020 19:45 Reaguje na Břetislav Machačekno co by. opracovat šoupnout do lednice, maximálně lehce zakápnout citronem. za tři dny se s ním při teplotě okolo 3-4°C nestane vůbec nic zlého, při teplotě do 2°C vydrží bez problémů týden. to všechno jsou tradiční pověry z doby, kdy lednice nebyly, a tu a tam nějaký zuřivý blázen nechal mrtvou rybu čtyři dny válet někde ve špajzce při 15°C, a pak samozřejmě po zásluze účtoval se smrtí a blil jak alík.
jestli snad nemáte lednici, kupte si na benzínce tři kila párty ledu za pár desetikorun, položte vykuchanou a naporcovanou rybu na pytlík s ledem, hoďte přes to včerejší noviny a přikryjte utěrkou. tři dny to někde na lodžii nebo v odvětrané špajzce vydrží bez problémů i tak, natož pak v kůlně nebo nevytápěné garáži (pokud to nesežere kočička, žánop).
Břetislav Machaček
17.12.2020 10:45 Reaguje na Lukas B.u maximálně přes noc odležené zabité, řádně vykrvené a
vykuchané rybě. Jinak pro některé neumětely a útlocitné
muže je to zabití u stánku vysvobozením, protože by to
zabití kapra mohla být jejich předčasná smrt, či trapas.
Lukas B.
17.12.2020 11:53 Reaguje na Břetislav MachačekRadim Polášek
19.12.2020 14:32 Reaguje na Břetislav MachačekZbyněk Šeděnka
16.12.2020 08:42Šimon Špidla
16.12.2020 10:45Ač jsme v mnohém výjimeční tvorové, nejsme jediní, kteří dokážou myslet, mít city, prožívat radost, bolest, stres... A je jedno, že svět vidí jinak rosomák, jinak úhoř, jinak rorýs. Jsme zkrátka jedni z mnoha, a to že máme výjímečnou schopnost refle Toto jednoduché a očividné poznání (místní myslivci jistě znají své psy) by mělo vést k tomu, že se vyvrujeme zbytečné krutosti.
Šimon Špidla
16.12.2020 10:46 Reaguje na Šimon ŠpidlaLukas B.
16.12.2020 11:13 Reaguje na Šimon Špidlanejlepší kvalita masa je paradoxně při pomalém leknutí ryby na chladném vzduchu, kdy ryba pomalu kolabuje, praskne ji některá z tepen a vykrvácí do břišní dutiny, a maso je dokonale vykrvené. sraženou krev stačí z vnitřností vypláchnout (samozřejmě nevykuchanou leklou rybu nenecháme někde dva dny válet). takže kapra do síťovky, donést domů a nepouštět do vany, ale bez zbytečného odkladu dozabít a opracovat.
nějak se nesmyslně traduje, že leklá ryba je něco jedovatého, a nejlepší a nejzdravější je ryba zabitá v lítém a krvavém boji, kdy krev cáká všude okolo a ocas zoufale pleská do dlaždiček v koupelně.
Marcela Jezberová
17.12.2020 12:04Jaqen Hghar
18.12.2020 17:43Břetislav Machaček
19.12.2020 09:38 Reaguje na Jaqen Hgharrovnou do kafilérie a nebo je vypustí zblblíci umřít vysílené do
řeky! Neplácejte nesmysly a nelikvidujte jednu z posledních českých
vánočních tradic. A pisálci takových článků a útlocitní ochránci
zvířat si pouze najdou jiné kontroverzní téma.(od pondělka 21.12.
to bude zase Bečva).