https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/mendelova-univerzita-v-brne-ma-zarizeni-na-zpracovani-gastroodpadu-z-menzy
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mendelova univerzita v Brně má zařízení na zpracování gastroodpadu z menzy

14.4.2025 10:49 | BRNO (ČTK)
"Zařízení zpracovává gastroodpad vysoušením, čímž se množství odpadu zredukuje o 80 až 95 procent v závislosti na složení odpadu. Zároveň s redukcí dochází k hygienizaci, čímž by výsledná hmota měla být použitelná jako hnojivo," popsala princip ředitelka správy kolejí a menz Jana Hradská.
"Zařízení zpracovává gastroodpad vysoušením, čímž se množství odpadu zredukuje o 80 až 95 procent v závislosti na složení odpadu. Zároveň s redukcí dochází k hygienizaci, čímž by výsledná hmota měla být použitelná jako hnojivo," popsala princip ředitelka správy kolejí a menz Jana Hradská.
Mendelova univerzita v Brně koupila a zprovoznila zařízení na zpracování gastroodpadu ze stravovacích provozů. Odpad promění v materiál, který lze potenciálně využít jako hnojivo. Zařízení stálo 1,5 milionu korun, do úpravy prostor a ventilace škola investovala dalších přibližně 100 000 korun, informovala ČTK mluvčí Mendelovy univerzity Tereza Pospíchalová.
 
"Zařízení zpracovává gastroodpad vysoušením, čímž se množství odpadu zredukuje o 80 až 95 procent v závislosti na složení odpadu. Zároveň s redukcí dochází k hygienizaci, čímž by výsledná hmota měla být použitelná jako hnojivo," popsala princip ředitelka správy kolejí a menz Jana Hradská.

V únoru bylo zařízení ve zkušebním provozu, od března pracuje v běžném režimu. "Stále však s firmou vychytáváme drobné problémy. Nyní řešíme uznatelnost vzniklého odpadu jako hnojivo," doplnila ředitelka. O využitelnosti hnojva škola jedná s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským, který sídlí v jejím kampusu.

Menzy Mendelovy univerzity týdně vyprodukují 300 až 500 kilogramů gastroodpadu, přesné množství záleží na aktuálním jídelníčku. Kapacita nového zařízení je 100 kilogramů, jeden cyklus trvá devět až 12 hodin. Problematikou gastrodpadu a plýtváním potravinami se odborníci z univerzity zabývají dlouhodobě.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JP

Jaroslav Pokorný

14.4.2025 11:52
No, není to až tak dávno, ještě to pamatuji, kdy se gastroodpad zpracovával pomocí čistě bioaparátů. A ten odpad se zpracovával ne na hnojivo, ale na maso, sádlo, kůži, ovar, jitrnice, jelita.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.4.2025 12:13 Reaguje na Jaroslav Pokorný
1* Proč to dělat jednoduše, když..., že... A bylo to 2 v 1, ekol i ekon.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.4.2025 23:01 Reaguje na Karel Zvářal
Tak jest !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.4.2025 09:00 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Přesně tak. To by se ale mohl někdo na odpadu obohatit a tak bude
dozajista bez dotací jen prodělávat. Ekonomická téze, že podnikání
je činnost směřována k dosažení zisku totiž v dnešní společnosti
neplatí, neboť zisky se generují z dotací a jiných zvýhodnění i toho, co je ekonomický propadák a nesmysl. Mé zbytky sežerou mé
slepice a produkují nedostatková opravdu domácí vejce a trus na
hnojení zahrady produkující potraviny a krmivo slepicím. A to
bez náročných technologických zařízení, grantů, dotací a jiných
ekonomických propadáků. Stačí na univerzitním dvoře zavést chov
nosnic a je po starostech co s gastroodpady a menza bude mít
vlastní kvalitní vejce. No a trus si rádi koupí zahrádkáři.
Zkompostovat krmivo je EKOLOGIE postavená doslova na hlavu.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

15.4.2025 09:50
Takže, gastroodpad se prý vysuší, a tím i hygienizuje. To odpovídá tepelnému procesu, na který se spotřebuje energie. Kolik, to v článku není, pouze cena toho zázraku. Možná by to bylo dobré, jako mařič přebytků elektřiny z fotovoltaiky? Jasně, vysušený rohlík, knedlík, ovoce, sýr, jogurt, nebo salám, jsou též lehké, nehnijí ani neplesniví. Výsledný vysušený produkt, prý může být hnojivem.
Aha, takže farmář ty vysušené „amarouny“, z té univerzitní sušičky, místo předraženého umělého hnojiva, rozhodí po poli. Ty pak při dešti nebo za rosy, natáhnou do sebe vodu, nabobtnají a začne hnilobný proces? Možná by bylo levnější, ten gastroodpad vyvážet „hovnocucem“, ve formě pomyjí na pole přímo?
No, hlavně že to vymysleli vědci a aplikuje to univerzita, placená i z našich daní...
Odpovědět
Peter Sládek

Peter Sládek

15.4.2025 11:04 Reaguje na Tonda Selektoda
Hnojit sušeným gastro-odpadem pole je zbytečná oklika na cestě k spotřebiteli. Prostě se to pomele, dochutí, nasáčkuje a prodá jako vifonka.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

15.4.2025 12:44 Reaguje na Peter Sládek
Teď jste trefil skobičku na hlavičku.
Odpovědět
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist