https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/monitorovaci-stanice-na-becve-bude-dal-jeji-provoz-stoji-stovky-tisic-korun-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Monitorovací stanice na Bečvě bude dál, její provoz stojí stovky tisíc korun ročně

26.1.2024 14:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Toximetr. Hlídá kvalitu vody v Bečvě.
Toximetr. Hlídá kvalitu vody v Bečvě.
Po havárii na Bečvě v roce v roce 2020 byla na řece nainstalována monitorovací stanice, která dokáže v reálném čase zjistit znečištění řeky. Šlo o dočasný výzkumný projekt, u kterého nebylo jisté, kdo bude v budoucnu hradit náklady na provoz. Ministerstvo životního prostředí aktuálně informuje, že do budoucna se o financování stanice podělí ministerstvo, Zlínský kraj a město Valašské Meziříčí v poměru 3:2:1. Roční provoz monitorovací stanice vyjde na stovky tisíc, konkrétně pro rok 2024 se vyšplhá výše částky k sedmi stům tisíců korun.
 
„Resort životního prostředí se snaží sledovat kvalitu vody řeky Bečvy tak, aby se do ní mohl vrátit život v plné síle. Zaslouží si naši lepší péči, aby se stala živou řekou a mohla plnit své přirozené funkce. Fungování měřící stanice se osvědčilo,“ vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Přístroje podle jeho slov reálně dohlíží na parametry kvality vody a zároveň jejich přítomnost působí preventivně, potenciální znečišťovatelé vědí, že je řeka pod dohledem. "Prospívá řece Bečvě i celému regionu,“ vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík.

Doposud bylo její financování garantováno pouze do konce roku 2023. Její provoz, který zajišťuje Výzkumný ústav hospodářský TGM (VÚV TGM), běží ale dál bez přerušení.

Roční provoz monitorovací stanice vyjde na stovky tisíc, konkrétně pro rok 2024 se vyšplhá výše částky k sedmi stům tisíců korun. Bylo proto nezbytné se domluvit na společném financování.

„Zachování nepřetržitého monitoringu kvality vody v Bečvě bylo od začátku naší prioritou. Rok a půl dosavadního provozu bez jakéhokoliv dalšího znečištění řeky totiž jasně dokazuje neocenitelný přínos monitorovací stanice pro celý náš region,“ říká starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

Monitorovací stanice na Bečvě funguje tak, že v momentě, kdy se perloočky v monitorovací komůrce přístroje začnou chovat zvláštně, systém vyhodnotí problém, odešle varování a automaticky odebere vzorky vody. V nich se pak sleduje kvalita vody jako třeba pH a přítomnost nebezpečných látek, mimo jiné kyanidů, kovových prvků jako nikl, měď, zinek či fenolů.

„Za dobu provozu monitorovací stanice nebyly zaznamenány významné anomálie a nebyly tedy detekovány žádné případy havarijního znečištění. To nejlépe vypovídá o přínosu monitorovací stanice, která za celou dobu provozu funguje bez problémů,“ dodává ředitel VÚV TGM Tomáš Fojtík.

„Domníváme se, že dobrý stav řeky Bečvy je chráněn i preventivní funkcí kontinuálního monitoringu, kdy je veřejně známo, že je monitoring prováděn 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Tento typ monitoringu umí integrálně a neselektivně sledovat všechny zdroje toxického znečištění v povodí řeky nad stanicí, což je jeho velkou výhodou.“

MŽP v souvislosti s havárií na Bečvě připravuje systémovou změnou v novele vodního zákona. „Jde o takzvanou havarijní novelu, která zavádí mimo jiné kontinuální měření vypouštěných odpadních vod od vybraných znečišťovatelů a především zřizuje registr všech výpustí odpadních vod do vodních toků. Novelu nyní projednává sněmovna, ambicí naší vlády je prodiskutovat ji v parlamentu v průběhu jara tak, aby mohla být účinná již letos v létě,“ uzavírá ministr Hladík. Havarijní novela zavádí povinnost kontinuálního monitoringu pro znečišťovatele, digitální registr výpustí a jasně rozděluje kompetence při šetření havárií. Nyní novelu projednává sněmovna.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

hi

26.1.2024 17:15
OK. Existuje havarijní plán, když nítěnky uhynou a zjistí se kyanidy?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.1.2024 17:58
No lepší než nic. Asi ale nejlepší je výstraha pro potenciální znečišťovatele.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

27.1.2024 11:08
"...Šlo o dočasný výzkumný projekt, u kterého nebylo jisté, kdo bude v budoucnu hradit náklady na provoz. Ministerstvo životního prostředí aktuálně informuje, že do budoucna se o financování stanice podělí ministerstvo, Zlínský kraj a město Valašské Meziříčí v poměru 3:2:1..."

Všichni významní znečišťovatelé životního prostředí platí tzv. "emisní povolenky".

Od roku 2021 je pak část z výnosů dražeb těchto povolenek určena rovněž pro Modernizační fond a Inovační fond.

Tak proč to není placeno z těchto zdrojů?

Emise přece znamená uvolňování polutantů do životního prostředí!

Copak se v týhle zemi už všichni zbláznili?
Odpovědět
hi

27.1.2024 12:25
Vodohospodářský orgán Zlínského kraje vydal integrované povolení pro DEZU. Může proto vydat opatření, aby náklady na monitoring plně hradila DEZA, protože jiný znečišťovatel v regionu již takovou havárii nemůže způsobit. Rovněž může nařídit DEZE on line monitoring kontinuálních analyzátorů nejrizikovějších toxických látek na odtoku z ČOV a tím snížit riziko další havárie.
Zadlužený stát by neměl vynakládat finanční prostředky na náklady, které vyvolává provoz vysoce ziskové DEZY.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist