https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-prosetri-postup-cizp-a-uradu-pri-vysetrovani-havarie-na-becve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP prošetří postup ČIŽP a úřadů při vyšetřování havárie na Bečvě

5.2.2021 15:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Norná stěna instalovaná v profilu obce Ústí na řece Bečvě po havárii 20. září 2020.
Norná stěna instalovaná v profilu obce Ústí na řece Bečvě po havárii 20. září 2020.
Zdroj | Povodí Moravy, s. p.
Ministerstvo životního prostředí hodlá prošetřit postup úřadů v souvislosti se zneškodňováním a vyšetřováním havárie, která 20. září 2020 vytrávila řeku Bečvu. Zaměří se na to ale až po ukončení trestního vyšetřovaní, které v současnosti vede Policie ČR.
 

Ministerstvu tato pravomoc náleží jako vykonavateli vrchního státního dozoru v oblasti ochrany vod. Tento svůj záměr oznámilo MŽP před několika měsíci a včera potvrdilo na dotaz Ekolistu. Prošetřit by se měl i postup České inspekce životního prostředí.

Podle ministerstva ale žádné informace nenaznačují, že by úřady postupovaly špatně nebo nestandardně.

Podle vodního zákona je k řízení prací při zneškodňování havárie na vodách příslušný vodoprávní úřad, na jehož území k havárii došlo, nebo krajský úřad, pokud havárie přesahuje území jedné obce s rozšířenou působností nebo možnosti jejího obecního úřadu. „Byť se kraje do zmáhání havárie aktivněji nezapojily, tím, že zásah na místě řídil vodoprávní úřad Valašské Meziříčí, nedošlo podle MŽP k porušení zákona,“ uvádí MŽP na svém webu.

„Nutno zdůraznit, že všechny složky zmáhající havárii byly navzájem informovány a spolupracovaly, přesně podle znění zákona o vodách. Přesto se MŽP rozhodlo zpřesnit současnou legislativu, kde přesněji vymezí práva a povinnosti všech zasahujících složek a lépe ji prováže také se zákonem o integrovaném záchranném systému,“ doplňuje ministerstvo.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan  Knap

Jan Knap

5.2.2021 16:23
MŽP pokud´ jde o ČIŽP lže. Oficiální stránky ČIŽP-v jakých případech se na nás můžete obrátit? V případě zjevně vizuálně i pachově znečištěné vodní plochy, např. nepřirozená barva, větší množství pěny, plovoucí látky na hladině, úhyn ryb a pod.-KONTAKTUJTE ČIŽP. Mohlo by se pokračovat-spolupracuje s vod. úřady při šetření havárií a td. Petrův Zdar
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2021 16:40
To jsou ti praví. Ministr Brabec, povoláním ředitel chemické fabriky z Agrofertu, názorově ropák, bude prošetřovat lhaní a kličkování ouřadu, kterému to nařídil. Takový blbákov tu nebyl ani za komára, to si fakt ti potentáti myslí, že jsme všichni úplně blbí???
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.2.2021 17:26
Vzhledem k tomu, že celé MŽP je obsazeno Babišovými lidmi, výsledek tohoto "šetření" se dá dopředu předpovědět. Akorát se v tom utopí peníze a nic se nevyřeší.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.2.2021 18:41
MŽP nemá co šetřit, vzhledem ke své propojenosti premiér- /Agrofert-DEZA- MŽP-Brabec / Agrofert-Lovochemie/ - nadřízený ČIŽP

je v prokazatelném střetu zájmu a MŽP tak není nestranný správní orgán , což je absolutní podmínka každého správního procesu v právním státě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2021 19:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, tohle je jedním z tisíce důkazů, proč je nutné vykopnout estébáka z vlády a postavit ho před soud. Jinak skončí celá ČR jak nešťastná Bečva.
Odpovědět
VK

Václav Kain

5.2.2021 22:00
Nic se neprošetří.Ono se ví kdo tu havarii způsobil,ale politicky je to neprošetřitelné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist