https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-vyrobci-plastu-chteji-resit-problem-s-plastovym-znecistenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší výrobci plastů chtějí řešit problém s plastovým znečištěním

21.1.2019 01:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Osm až devět milionů tun plastů ročně končí v oceánech jako odpad. Ilustrační snímek.
Osm až devět milionů tun plastů ročně končí v oceánech jako odpad. Ilustrační snímek.
U některých zpráv prostě nepoznáte, jestli jsou dobré nebo špatné. V případě založení Aliance pro ukončení plastových odpadů (AEPW, Alliance to End Plastic Waste) to rozhodně platí. Organizace s kapitálem jedné miliardy dolarů nyní hodlá bojovat proti plastovému znečištění. Kde je háček? Založila ji třicítka největších světových producentů plastů. Píše o tom Chron.
 

Osm až devět milionů tun plastů ročně končí v oceánech jako odpad. A na pevnině se jich každý rok vyrobí a uloží na skládkách násobně víc. A zlepšení je v nedohlednu: podle investičních plánů třicítky největších společností, které v návaznosti na těžbu fosilních zdrojů plasty vyrábí, se dá do dalších let počítat se zvýšením objemu produkce až o 40 %. Není divu, dohromady totiž hodlají investovat do rozvoje výroby plastů něco přes 180 miliard dolarů. Nu, a právě ty samé společnosti se teď rozhodly, že je zapotřebí s plastovým znečištěním něco udělat. A tak založily organizaci AEPW. Možná je to chvályhodný příklad korporací, které jeví zájem o environmentální důsledky svého tržního počínání. Nebo je to jen kolosální greenwashing.

Výrobci plastů chtějí čistit Zemi od plastů

Faktem je, že nově založená neziskovka AEPW disponuje kapitálem jedné miliardy dolarů, a další 1,5 miliardy dolarů hodlá v dalších pěti letech investovat do série programů vzdělávání veřejnosti, podpory recyklace a výzkumu/vývoje technologií, které by měly minimalizovat, usměrňovat a předcházet vzniku plastových odpadů po celém světě. Alespoň tak to slibují její zakladatelé: společnosti Chevron Phillips Chemical, ExxonMobil, Shell Chemical, Dow Chemical a Procter&Gamble, a další globálně významní producenti plastů. Dohromady jich je třicítka, a spolu reprezentují 90 % světové produkce plastů. Společně hodlají prostřednictvím AEPW zacílit na různé „krizové oblasti“, vesměs v rozvojových zemích jihovýchodní Asie.

„Asi každý souhlasí s tím, že plastový odpad nepatří do oceánů a životního prostředí,“ říká David Taylor, šéfmanažer Procter&Gamble, a předseda AEPW. „Je to problém, který si žádá komplexní opatření, urychlenou akci a přitom silné vedení. A naše aliance vyvine maximální úsilí, aby ukončila éru úniku plastů do životního prostředí.“ Čeho konkrétně se má činnost AEPW týkat? V tiskovém prohlášení zmiňují například podporu recyklace plastů v Asii, zavedení programu (pod záštitou OSN) na předcházení plastových odpadů v rozvojových zemích, a aplikace technologií na zachycování plastů v osmi největších řekách Asie, které přenáší do oceánů 80 % objemu všech plastových odpadů.

Budeme recyklovat, ale výrobu nesnížíme?

Unikátním rysem aliance AEPW je, že se v ní schází největší těžaři fosilních zdrojů, největší bossové petrochemického průmyslu a největší producenti výrobků balených v plastů. Tedy všichni, kteří mají se vznikem plastů a potažmo plastových odpadů něco společného. Kritici AEPW ale pohotově upozorňují, že role největších znečišťovatelů na pozici největších globálních čističů je přinejmenším pochybná. „Zdá se mi, že největší producenti plastů mají jen zájem na tom udržet výrobu plastů na vzestupu, a navenek líbivými recyklačními opatřeními zabránit řešení příčiny největšího plastového problému, a to produkci jednorázových plastových obalů,“ říká Graham Forbes z Greenpeace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

21.1.2019 16:23
Plast je jako obal často "nenahraditelý" a významně může ochránit o několik řádů dražší výrobek. Když je silný tlak na třídění, čištění a recyklaci, je pro mnohého jednodušší se obalu zbavit nelegálně. Pokud by byly běžně plasty využívány energeticky a ještě by se za ně třeba i něco zaplatilo, mohlo by být životní prostředí lepší.

Požadavky recyklace plastů a životního prostředí bez plastů jdou paradoxně proti sobě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist