https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tri-cizinci-v-obrim-dole-v-krkonosich-rozdelali-ohen-kazdy-dostal-pokutu-10.000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři cizinci v Obřím dole v Krkonoších rozdělali oheň, každý dostal pokutu 10 000

25.7.2023 16:14 (ČTK)
V těsné blízkosti Dolního Úpského vodopádu v Obřím dole, v klidovém území KRNAP, kam nemá veřejnost právo vstupu, zastihli strážci přírody  trojici nizozemských mladíků, kteří v uvedené lokalitě plánovali tábořit.
V těsné blízkosti Dolního Úpského vodopádu v Obřím dole, v klidovém území KRNAP, kam nemá veřejnost právo vstupu, zastihli strážci přírody trojici nizozemských mladíků, kteří v uvedené lokalitě plánovali tábořit.
Zdroj | KRNAP
Parta tří cizinců si v pondělí v Obřím dole, klidovém území Krkonošského národního parku (KRNAP), kam je zákaz vstupu, rozdělala oheň a plánovala tam tábořit. Každý z nich dostal na místě pokutu 10 000 korun, řekl dnes ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Podle něj letos v KRNAP žádný požár ve volné přírodě nezaznamenali. Strážci a lesníci Správy KRNAP nyní věnují kvůli suchu zvýšenou pozornost požárním rizikům.
 

"V pondělí večer přijali strážci Správy KRNAP od místních obyvatel hlášení, že ve spodní části Obřího dolu je vidět hořící ohýnek. Strážci ihned vyrazili na místo i s hasicím přístrojem," řekl Drahný.

V těsné blízkosti Dolního Úpského vodopádu v Obřím dole zastihli trojici nizozemských mladíků. "Na místě si postavili dva stany a na vysušené hrabance pod korunami mladých stromků rozdělali oheň. Strážci oheň uhasili hasicím přístrojem a lokalitu zabezpečili. V příkazním řízení všem třem uložili v dané situaci maximální pokutu ve výši 10 000 korun. Tu mladíci po návštěvě nejbližšího bankomatu zaplatili," uvedl Drahný.

Dnes ráno se strážci na místo vrátili na kontrolu ohniště a preventivně jej prolili vodou. "Poděkování za včasné zažehnání hrozby patří místní obyvatelům, kteří strážce informovali," řekl Drahný.

Správci národního parku nadále vyzývají návštěvníky Krkonoš, aby hlásili jakýkoli zárodek možného požáru. Varovali také před zapalováním svíček u pomníků či božích muk. Informace o možných požárech mohou turisté volat přímo hasičům na nouzovou telefonní linku 150 nebo linku integrovaného záchranného systému 112, případně na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP 737 211 113.

"Apelujeme na návštěvníky Krkonoš, že v tak suchém období, jaké nyní panuje, kdy všichni sledujeme požáry na jihu Evropy a s ročním odstupem vzpomínáme na požár v Národním parku České Švýcarsko, není rozumné rozdělávat oheň ve volné přírodě. Navíc na území českých národních parků je to aktivita zakázaná zákonem stejně jako táboření," dodal Drahný.

V Královéhradeckém kraji od 10. do 20. července kvůli suchu platil plošný zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě. I když podle hejtmanství se riziko pro vznik a šíření požárů snížilo, lidé by se měli nadále řídit aktuálním doporučením hasičů, kteří varují před rizikovým chováním ve volné přírodě.

Rozsáhlejší požáry v Krkonoších nejsou časté, poslední zasáhl roku 2018 Labskou louku na hřebenech na ploše asi 30 hektarů. Příčinou byl zřejmě lidsky faktor.

Přečtěte si také |
Foto: Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz Kvete to, hučí to

Krkonoše jsou unikátní mozaikou horských ekosystémů a pro svou podobu se Skandinávií jsou někdy označované jako ostrov tundry uprostřed Evropy. Svahy hor pokrývají horské lesy a louky, horní partie hřebenů porůstá borovice kleč, alpínské trávníky a rašelinná společenstva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

25.7.2023 16:32
Jenom 10tisíc ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.7.2023 17:50
Ta pokuta je směšná. Jedná se o obecné ohrožení a ta pokuta by měla začínat aspoň na padesáti tisícich korunách.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.7.2023 20:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.7.2023 20:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2023 17:56
Petroll by jim dal vyznamenání, neb oheň je přirozenou součástí cyklu obnovy krajiny.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

25.7.2023 19:43
Bral bych to tak, ze pro Holandana neni 10 000 Kc zadny zvlastni peniz takze OK. Jinak bych totiz pri pohledu na ten snimek rekl "A co tam tak strasneho provedli?" :) Zajimal by mne ale ten val v pozadi, je to zbytek moreny ci nejaky antropogenni vytvor z dob, kdy se v Obrim dole tezilo ruzne jedovate svinstvo jako arsen a podobny ohnicek by nikomu z tehdejsich obyvatel Obriho dolu - horniku a tech, co v primitivnich zarizenich na povrchu tu vytezenou rudu tepelne zpracovavali, vubec nestal za slovo? :)
Odpovědět
MM

Milan Milan

29.7.2023 09:49
a ty ponechané uschlé stromy a ten popadaný dřevní odpad je taky skvělá potrava pro zážeh.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist